Zpět na kategorii

Z lineckého těsta každý rok peču tenhle koláč. Zmizí do 5 minut!

Michaela Hanelová
11. 1. 2025, 14:48
Rady a tipy

Linecké cukroví patří neodmyslitelně k Vánocům, ale co když nám zbylo těsto? Do příštích svátků ho skladovat nebudeme a využít ho můžeme skvělým stylem. Mám pro vás zaručený tip.

Linecké těsto lze zpracovat na koláč, který budete milovat.
Foto: shutterstock

Leden je ideální čas na úklid mrazáku a využití zbylých vánočních zásob. Pokud jste mezi svátky nestihli zpracovat všechno linecké těsto, mám pro vás skvělý tip. Místo klasických koleček můžete upéct lahodný linecký koláč s marmeládou, který si rodina zamiluje. Je to vlastně takové příjemné rozloučení s vánoční atmosférou.

Linecké těsto na dobrý koláč, který hned zmizí

Na dokonalý koláč z lineckého těsta budete potřebovat následující ingredience:

- 250 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 1 vejce
- oblíbenou marmeládu na náplň
- 1 vejce na potření

Pokud začínáte od základu, prosejte mouku s cukrem na vál a vytvořte důlek. Do něj dejte vejce a nastrouhané máslo. Vypracujte hladké těsto a nechte ho hodinu odpočinout v lednici. Ale jestli máte těsto z Vánoc, můžete se rovnou pustit do pečení.

Linecké těsto lze zpracovat na koláč, který je chutný, lahodný a neodolatelný.

Linecké těsto zpracujte jednoduchým způsobem

Z odleženého těsta vyválejte plát a přeneste ho do vymazané a vysypané koláčové formy. Přebytečné těsto seřízněte a vyválejte z něj proužky na mřížku. Na těsto ve formě rozetřete rovnoměrně marmeládu - můžete být štědří, koláč bude jen lepší. Z připravených proužků vytvořte na povrchu ozdobnou mřížku.

Před pečením potřete mřížku bílkem, aby se krásně leskla. Koláč pečte při 175 stupních dozlatova. Po upečení ho nechte chvíli vychladnout, aby marmeláda ztuhla a koláč se dobře vyklopil z formy.

Výsledkem je křehký, voňavý koláč, který chutná stejně dobře jako klasické linecké, ale příprava je mnohem jednodušší. Navíc vám nezabere tolik času jako vánoční vykrajování a slepování.

Je to vlastně takové chytré využití zbylých surovin, které by bylo škoda vyhodit. A pokud vám po svátcích zbylo i něco jiného než linecké těsto, nebojte se experimentovat. Z vanilkového těsta může být báječný křehký koláč s tvarohem, z ořechového zase luxusní základ pro čokoládovou náplň. V kuchyni se fantazii meze nekladou.

Zdroje: autorský text

Nejnovější články

Líčení do mrazu: Jednoduchý trik Švédek, jak mít pleť dokonalou i v mínus dvaceti

Lenka Urbanová
27. 11. 2025, 1:30
Lifestyle

Zima je po roce zpět, a když teploty padnou pod nulu, většina žen ví, že je zle. Je to přesně to období, kdy ráno odcházíte z domova perfektně nalíčené, ale než stačíte dojet do práce, už máte červený nos, rozmazané oči a rozdrolenou „fasádu". Skandinávské ženy mají na tuhle zimní katastrofu skvělé řešení, a dokonce hrdě prohlašují, že chlad může být velmi dobrým přítelem, jen k němu musíte přistupovat chytře.

Odborníci varují: Tetované obočí je časovaná bomba. Jakmile kůže povolí, budete litovat.

Lenka Urbanová
25. 11. 2025, 19:08
Lifestyle

Probudit se a být už téměř nalíčená? To je pro spousty žen takový malý sen, který šetří čas i nervy. Přesně proto permanentní make-up obočí láká čím dál více žen, protože slibuje jednu zásadní věc: „ráno vstaneš a vypadáš stejně upraveně jako včera večer". Jenže jak to tak už zkrátka bývá, má to svoje „ale“!