„Cibuli používejte nejen tradičně pod maso, ale přidávejte ji i do polévek, pomazánek, bílá a červená cibule je skvělá v salátech, výborná je i grilovaná cibule. Jediné, co cibuli nesvědčí, je smažení, kvůli kterému se ze zdravé potraviny stává energetická bomba,“ radí dietoložka Karolína Hlavatá.
Pokladnice zdraví
Cibule v sobě skrývá koktejl zdraví prospěšných látek. Najdeme v ní vitamíny C, D, E, B6, B12, niacin, thiamin, riboflavin, karoten, síru, zinek, hořčík, draslík, vápník, jód, měď, mangan. Rovněž obsahuje alicin, díky němuž je nazývána přírodním antibiotikem. Působí také blahodárně na srdce a cévy. Díky malému množství kalorií je ideální potravinou při hubnutí.
Jak se vzájemně liší?
Známe několik druhů cibule, které se liší vzhledem, chutí i uplatněním v kuchyni. V kuchyni je nejvíce používaná žlutá cibule. Stejné využití má bílá cibule, která se od té žluté liší ostřejší chutí a křehkostí. Menší, jemnější, sladká šalotka se nakládá a přidává se do salátů, sendvičů. Jemnou chuť a výraznou barvu červené cibule oceníte především v salátech, salse. Tepelnou úpravou ztrácí svoji červenou barvu.
Na skladování záleží
Cibule si uchovává své zdraví prospěšné látky pouze při správném skladování. Jarní cibulku je doporučené dát do ledničky. Ostatním druhům cibule nejvíce svědčí suché, tmavé, dobře větrané místo a pokojová teplota. Oloupanou a nakrájenou cibuli je doporučováno uchovávat zabalenou do potravinové fólie.
Syrová nebo tepelně upravená?
Mnozí lidé se domnívají, že cibule je mnohem zdravější syrová než tepelně upravená. Podle Pavlíny Dostálové, odbornice na výživu z Institutu zdravého životního stylu má cibule blahodárné účinky na naše zdraví nejen v syrovém stavu, ale i po tepelné úpravě. Syrová cibule patří mezi bohaté zdroje alicinu, zatímco ta tepelně upravená je plná antioxidantu kvercetinu.
Virální recept, který podpoří hubnutí
Na Tik Toku koluje recept na chutnou, rychlou a levnou přípravu zapečené cibule, po které zhubnete. Recept obsahuje pouze cibuli, sýr a vaše oblíbená koření.
Na plech dejte pečicí papír, na který vložíte nastrouhaný sýr: eidam, goudu, čedar nebo parmezán. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na tenké plátky, položte ji na strouhaný sýr a posypte sušeným česnekem nebo jiným kořením. Dejte ji do vyhřáté trouby na 180 °C a pečete 35 minut.
Zapečená cibule se sýrem výtečně chutná s jogurtovým dipem. Na jeho přípravu budete potřebovat 20 ml citronové šťávy, 180 g sterilovaných okurek, jednu malou cibuli šalotku, 300 ml řeckého jogurtu, sůl a pepř.
Okurky nastrouhejte na jemném struhadle, cibulí nakrájejte nadrobno. Smíchejte okurky s cibulí, přidejte citronovou šťávu, řecký jogurt a ochuťte solí a pepřem.
Zhubnete po tomto jídle?
Odpověď zní ano. Jídlo je plné bílkovin, ne však tuků ani sacharidů. Zdroji bílkovin i tuků jsou sýry a řecký jogurt. Bílkoviny jsou známé svojí rychle zasytit na delší dobu, čímž podporují hubnutí.
Jednou z chyb, které se někteří lidé dopouštějí při hubnutí, je přílišné vyhýbání se tukům. Bez dostatečného množství tuku se naše tělo neobejde. Tuk neslouží pouze jako zdroj energie. Je například nepostradatelnou součástí buněčných membrán a hormonů.
Nepostradatelnost bílkovin
Dostatek bílkovin je pro správné fungování těla nezbytný. Zastává v něm mnoho nezastupitelných rolí. Tvoří svaly, orgány i tkáně. Je obsažen v hormonech, enzymech i v našem imunitním systému. Bohatými zdroji bílkovin jsou ryby, maso, vejce, mléko a mléčné výrobky. Nemalé množství bílkovin obsahují luštěniny.
Zdravý dospělý člověk by měl denně přijmout 0,8 až 1,2 g bílkovin na kilogram ideální tělesné hmotnosti. Odborníci na výživu nám doporučují rozložit příjem bílkovin do celého dne a využít jejich pestrých zdrojů.
U konzumace bílkovin však neplatí pravidlo čím více, tím lépe. Nadbytečný příjem bílkovin představuje obrovskou zátěž pro ledviny. Pokud je váš příjem bílkovin delší dobu nadbytečný, časem dojde k poškození ledvin.
Zdroj: vimcojim.cz, vitalia.cz, tiktok.com, stobklub.cz, stobklub.cz
Fajnstyl.cz