Zpět na kategorii

Vypadají jako sklo, ale chutnají božsky. Skleněné brambůrky jsou hitem internetu. Zvládne je každý

Evžena Janovská
26. 11. 2025, 16:26
Lifestyle

Internetem se šíří nový hit. Skleněné brambůrky. V regálech obchodů je však nenajdete. Zato tam najdete spoustu druhů brambůrek, lišících se tvarem i příchutěmi. Pokud si však budete chtít pochutnat na skleněných brambůrkách, nezbude vám, než si je připravit doma.

Skleněné brambůrky v českých ochodech nenajdete. Shutterstock

Mnozí Američané tvrdí, že skleněné bramborové lupínky jsou nejlepší. Přestože jsou vyrobeny z brambor, svojí průhledností připomínají sklo. Navíc výtečně chutnají i křupají. Díky tomu se staly v USA hitem a tamním internetem se šíří recepty na jejich přípravu.

Kde se vzaly?

Skleněné brambůrky vznikly v Anglii. Svou popularitu získaly díky známému anglickému kuchaři Barry Lewisovi, autorovi tamního pořadu My Virgin Kitchen, což v překladu znamená Moje panenská kuchyně. Barry Lewis jako kuchař samouk totiž rád experimentuje s recepty. Zkouší připravit jídla, která ještě nikdo před ním nepřipravoval.

Po natočení instruktážního videa na přípravu citronového koláče s pusinkami a průhlednou náplní byl zavalen žádostmi diváků, aby zkusil připravit průhledné bramborové chipsy. Výsledné brambůrky svou průhledností připomínaly sklo, začalo se jim proto říkat skleněné brambůrky.

V čem se liší

Chipsy, které najdeme v regálech českých obchodů, se liší nejen tvarem a přidanými ingrediencemi. Odlišuje je také jejich příprava. Kromě těch klasických se setkáme také se smaženými a pečenými brambůrky. Příprava skleněných chipsů je však zcela odlišná, stejně jako jejich průhledný vzhled.

Na výběru brambor záleží. Zdroj: Shutterstock

Není brambora jako brambora

Tyto jedinečné chipsy nelze připravit z každého typu brambor. V části receptu na jejich přípravu, v seznamu ingrediencí, je uvedeno 8 kusů brambor Yukon Gold. Tato odrůda byla vyšlechtěná v 60. letech minulého století v Kanadě.

Jedná se o středně velké až velké, kulaté až podlouhlé brambory s tenkou, zlatavou světle hnědou slupkou s minimem ok. Vařené brambory mají krémovou až křehkou konzistenci a máslovou, zemitou chuť. V USA jsou běžně k dostání, ne však v naší republice. Naštěstí odrůda Yukon Gold patří k bramborám s univerzálním druhem použití, stejně jako u nás prodávané odrůdy brambor varného typu B.

Příprava chipsů budoucnosti jen z pár ingrediencí

Rozhodnete-li se připravit si tyto jedinečné chipsy, budete potřebovat 8 kusů brambor varného typu B, mořskou, případně alpskou sůl, ½ hrnku olivového oleje (ne panenského), 4 hrnky vody a 4 polévkové lžíce bramborového škrobu. Rovněž se neobejdete bez kleštiček a zdobicího sáčku s nástavci.

Příprava v několika krocích

Příprava těchto jedinečných chipsů obsahuje několik kroků. Prvním krokem je upečení brambor. Nejprve předehřejte troubu na 190 °C. Brambory omyjte ve studené vodě a osušte je ubrouskem. Položte je na prkénko a do každé z nich udělejte zářez, silný zhruba 1 centimetr. Dejte brambory do misky, přidejte olivový olej, sůl a promíchejte. Následně je položte na plech a pečte v předehřáté troubě 25 minut.

Unikátní bramborové chipsy vznikají z bramborového vývaru. Zdroj: Shutterstock

Příprava vývaru

Nalijte do hrnce čtyři hrnky vody a přiveďte ji těsně pod bodem varu. Upečené brambory dejte do mísy a zalijte horkou vodu, přikryjte mísu víkem a nechte dvě hodiny odstát při pokojové teplotě. Poté vyndejte brambory z mísy a použijte je pro přípravu dalšího jídla, například bramborové polévky. Tekutinu však sceďte přes jemné sítko. Vzniklý vývar vlijte do vzduchotěsné nádoby a nechte, ideálně přes noc, vychladit.

Výroba gelu

Vychlazený vývar vlijte do hrnce, zahřejte na středně vysokém plamenu a přidejte 4 polévkové lžíce bramborového škrobu. Směs je nutné ihned prošlehat, jinak by se škrob přilepil ke dnu hrnce. Šlehejte, dokud se směs nezmění v gel.

Poslední kroky

Předehřejte troubu na 64 °C a na plech položte pečicí papír. Na zdobicí sáček nasaďte nástavec a nalijte do něho gel. Pomocí sáčku vytlačujte na pečicí papír gel do oválných, podlouhlých tvarů, připomínající bramborové chipsy. Ty nesmí být příliš tenké, jinak by se během dalšího procesu zlomily. Gelové tvary vložte na 8 až 10 hodin do trouby.

Po usušení je vyndejte z trouby. Zahřejte olej na střední teplotu, po zahřátí ji snižte na nízkou. Ponořte pomocí kleštiček jeden nebo kousky do oleje a několikrát je opatrně otočte, chipsy jsou velice křehké. Po vložení do oleje okamžitě získají skleněnou texturu. Jakmile se zbarví do světle jantarové barvy, okamžitě je vyndejte z oleje, položte na papírový ubrousek a posypte solí. Výsledkem jsou brambůrky, průhledné jako sklo.

Zdroj: koshereveryday.com, en.wikipedia.org, naturesproduce.com, dtest.cz, archive.nerdist.com, instructables.com, youtube.com

Nejnovější články

Odborníci varují: Tetované obočí je časovaná bomba. Jakmile kůže povolí, budete litovat.

Lenka Urbanová
25. 11. 2025, 19:08
Lifestyle

Probudit se a být už téměř nalíčená? To je pro spousty žen takový malý sen, který šetří čas i nervy. Přesně proto permanentní make-up obočí láká čím dál více žen, protože slibuje jednu zásadní věc: „ráno vstaneš a vypadáš stejně upraveně jako včera večer". Jenže jak to tak už zkrátka bývá, má to svoje „ale“!

Tuto chybu pří líčení dělá 90 % Češek. Zmenšuje oči a přidá 10 let

Michaela Pišanová
23. 11. 2025, 16:22
Lifestyle

Už nějakou dobu se propírá na sociálních sítích trend líčení, který mladé dívky se zarputilostí odmítají. Jak říkají, nikdo pod třicet si tohle na obličej nedá. V dobách mládí nám možná slušel. Jenže s přibývajícími roky se z něj stává zrádce.