Podle aktuálních čísel Českého statistického úřadu stoupla meziročně cena másla až o 31 %, vejce zdražila podobně, pečivo o 20 % a vepřové maso v průměru o 6 %, v některých regionech však ještě více. Zatímco v minulých letech byl sice patrný dočasný nárůst cen před vánočními svátky a Velikonocemi, nyní si obchodníci i spotřebitelé všímají, že ceny často neklesají ani po těchto sezónních vrcholech. Výjimkou je pouze cukr a mouka, jejichž ceny díky globálním trhům a dobré úrodě letos oproti loňsku klesly.
Základní potraviny luxusním zbožím
Ekonomové upozorňují, že poptávka kolem Vánoc tradičně žene ceny másla, vajec a mléčných výrobků strmě nahoru, a tentokrát recese trhu zatím nepřichází. „Zvláště výrazného zdražení se z ingrediencí štědrovečerní hostiny dočkaly máslo a vejce. V obou případech meziroční růst cen přesahuje 30 %. Je to důsledek kombinace nabídky, poptávky a cenotvorby obchodních řetězců. Produkce mléka i vajec je momentálně pod tlakem,“ komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda.

Podle ekonoma Víta Hradila výrobci potravin hlásí meziroční zdražení v průměru o 1 %, ovšem další navýšení je pouze otázkou času. „Výrobci potravin hlásí meziroční zdražení o 1 %, což signalizuje, že další cenové navýšení je pouze otázkou času,“ upozorňuje Hradil a zmiňuje, že ke konci roku může situaci jen dále zhoršit růst nákladů u výrobních vstupů, energií a pohonných hmot – tyto výdaje stoupají už jedenáctý měsíc v řadě. Podobně současný vývoj cen hodnotí členka bankovní rady ČNB Eva Kubelková, která jej považuje za důsledek krátkodobé volatility na globálních trzích.
Zdražují další a další potraviny
Kromě másla a vajec zmiňme také vepřové maso, které meziročně vzrostlo v průměru o 6 %, zatímco maso hovězí zdražilo ještě výrazněji, což částečně vysvětlují vyšší náklady na krmiva, energie i mezinárodní obchodní tlaky. Odborníci předpokládají, že právě cenová stabilita těchto položek je dočasná, a že pokud dojde k dalšímu zhoršení globální situace, růsty cen v řetězcích a náklady výrobců se promítnou do finálních tržních účtů zásadněji.

Ekonom Petr Kymlička potvrzuje, že i když inflace jako celek zpomaluje, u potravin je meziroční růst stále citelný: „Ceny potravin růst zpomalují již třetí měsíc v řadě a v září dosáhly meziročního zvýšení 2,7 %. Například ceny masa zpomalily růst na 4,4 %. Ceny polotučného trvanlivého mléka dokonce otočily ke snížení, levnější byla také zelenina. Přesto některé položky, jako třeba máslo, zůstávají vysoko, a podle obchodníků můžeme čekat další nárůst již v říjnu, kdy roste poptávka po vánočních nákupech.“
Zvykejme si?
Dlouhé období vysokých cen základních potravin se tak může stát novým standardem českého trhu – a i pokud dočasně klesnou náklady na některé vstupy, trh se k dřívějším „normálním“ hladinám možná už nikdy nevrátí. Obchodníci i výrobci se o tom shodují s ekonomy, neboť letos poprvé sledujeme situaci, kdy po vánoční špičce ceny nespadly zpátky a zůstávají vysoko i dlouho po Velikonocích, což je trend, který jsme v minulých letech pozorovali spíš za hranicemi než u nás.
Udržení vysokých cen základních potravin se tak stává aktuálním fenoménem a ekonomové apelují na zákazníky: Připravte se na to, že i letos mohou vaše nákupy másla, mléka, vajec i masa zasáhnout rozpočet výrazněji než dosud.
zdroje: echo24.cz, ceskenoviny.cz, feedit.cz, rozhlas.cz