Zpět na kategorii

Polévka podzimu číslo jedna. Pohřbí dýňovou i rajčatovou, navíc je hotová do hodiny a superlevná

Michaela Chen
3. 10. 2025, 21:54
Lifestyle

Podzimní kuchyně hledá jídlo, které zahřeje, zasytí a nebude stát majlant. Vedle dýně a rajčat se objevuje polévka, která umí překvapit, rychlá, moderní a přitom úplně jednoduchá. A právě díky ní má letošní podzim možná nového favorita.

Nový hit podzimu vás bude stát pár kaček. Shutterstock

Stačí se projít po trhu a je jasné, že podzim hraje jinými barvami. Dýně se kupí do pyramid, jablka voní po medu a koření připomíná, že zima se blíží. A právě v téhle době přichází nový favorit, který sesazuje z trůnu i dýňovou polévku. Zahřeje, zasytí a přitom nepůsobí těžce přesně to lidé hledají, když se dny krátí a tělo potřebuje víc energie.

Překvapení sezóny

Tou hlavní surovinou je černá čočka beluga. Drobné kuličky připomínající kaviár si drží pevný tvar, nerozvaří se a mají jemně oříškovou chuť. Na rozdíl od jiných luštěnin nenadýmá a nemusí se předem namáčet.

Čočka beluga je nový hit sezóny, sytá, zdravá a levná. Foto: Shutterstock

Obsahuje vysoký podíl bílkovin, vlákninu a důležité minerály, díky čemuž zasytí podobně jako maso, ale je lehčí a dostupnější. I proto se z ní v posledních letech stává stálice v moderní kuchyni.

Rychlá příprava bez složitostí

Dalším důvodem, proč beluga boduje, je jednoduchost. Nepotřebujete exotické ingredience ani složité postupy. Stačí cibule, mrkev, brambora, vývar a trochu koření. Do hodiny máte na stole polévku, která je sytá, výživná a přitom překvapivě svěží. Když ji doplníte kapkou citronu nebo octa, chuť se krásně vyrovná a získá úplně jiný rozměr. A co je důležité, vyjde vás jen na pár korun.

Dýňová polévka hraje na sladkost, která se ale rychle přejí. Rajčatová zase září v létě, ale v říjnu už čerstvá rajčata chutnají jinak než v sezóně. Černá čočka funguje kdykoli. Její chuť je zemitá, lehce oříšková a zároveň natolik neutrální, že ji můžete dochutit podle nálady, od jemně krémové až po pikantní verzi s chilli. Díky bílkovinám a vláknině zasytí, aniž by zbytečně zatěžovala. To je výhoda, kterou jiné polévky nabídnout neumí.

Malé triky, velký efekt

Pokud chcete polévku povýšit na další úroveň, přidejte do základu kousek zázvoru nebo uzenou papriku. Na závěr ji můžete zjemnit lžící smetany či hustého jogurtu. Skvěle funguje i hrst čerstvých bylinek nebo semínka opečená na pánvi. Díky takovým detailům se z obyčejného hrnce polévky stane jídlo, které si rádi zopakujete nejen na podzim.

Čočka má u nás dlouhou tradici a nepatří jen na novoroční stůl, kdy symbolizuje hojnost a peníze. Na rozdíl od minulosti už ale není jen „skromným jídlem“ chudších rodin. Dnes se z ní stává moderní surovina, která se objevuje i v restauracích a na food festivalech. Beluga je v tomto směru novým hráčem, spojuje domácí tradici s aktuálními trendy zdravého stravování.

Čočka symbolizuje hojnost a bohatství. Foto: Shutterstock

Polévka budoucnosti?

Černá čočka beluga ukazuje, že i tradiční jídlo může mít moderní tvář. Je rychlá, levná, výživná a přizpůsobivá. Proto se právem stává polévkou číslo jedna letošního podzimu, a je dost možné, že dýňová a rajčatová na čas ztratí své výsadní postavení. Beluga má totiž všechno, co od podzimní polévky čekáme, zasytí, zahřeje a přitom nechá tělo cítit se lehce.

Dokáže být obyčejná i sváteční, rychlá i promyšlená. Ať už doma s rodinou, nebo ji najdete v nabídce restaurace, beluga má šanci stát se klasikou, která s námi zůstane déle než jednu sezónu.

zdroje: stobklub.cz, epochaplus.cz, nemocniceceskytesin.agel.cz, sciencedirect.com

Nejnovější články

Tohle znamení se do konce listopadu konečně dočká. Hvězdy mu sešlou zázrak, na který čeká celý život

Hana Bulejová
16. 11. 2025, 18:18
Lifestyle

Listopad 2025 je měsíc, který v horoskopech zní jako pořádná jízda. Některá znamení si mají dávat pozor, některá odpočívat… ale jedno jediné znamení má podle všech tří zdrojů před sebou velkou životní šanci. Tak velkou, že si může říct: „Takhle silný okamžik jsem ještě nezažil.“ A právě do konce listopadu se má tenhle osudový moment odehrát.

Tohle není polévka, ale lék: Zlepší pleť, trávení a dodá energii na celý den. Nestojí téměř nic a hotová je bleskem

Tereza Havlíčková
16. 11. 2025, 10:45
Rady a tipy

Jestliže je zdraví vaší prioritou a rádi zkoušíte nové recepty, ty s droždím byste neměly vynechávat! Kromě pomazánek lze připravit i vydatnou polévku, jejíž příprava je jednoduchá, levná a velmi výživná. Kdysi ji jistě vařily i vaše babičky. Pomáhá posílit tělo po nemoci, zajišťuje čistou a zdravou pleť, bezproblémové trávení a celkovou vitalitu.

Lidem narozeným v tomto znamení hvězdy do konce listopadu otevřou nebe a nasypou plný pytel peněz

Tereza Havlíčková
15. 11. 2025, 15:48
Lifestyle

Listopad přináší hned řadu změn. Není tomu tak jen v přírodě - změny se totiž dotýkají opravdu všeho, a výjimkou nejsou ani finance. Jak to tak bývá, některá znamení čeká období bohatství a přebytku, zatímco jiným radíme spíše zůstat při zemi a držet se útlého rozpočtu. Čtěte dál a dozvíte se, jestli si v listopadu můžete vyskakovat a utrácet nebo je třeba být spíše opatrní a šetřiví.