Při honbě za zdravou stravou a těmi nejlepšími jídly často opomíjíme docela obyčejné věci, které našemu zdraví prospějí víc než kdejaká známá a hojně propagovaná potravina. Ale nám nepřijdou důležité, a proto je spíše hodíme do odpadkového koše než na talíř s obědem či večeří. Přitom se jejich likvidací připravujeme o významné vitamíny a další látky, a také zbytečně kupujeme drahé preparáty, místo abychom sáhli po levné a osvědčené variantě.
V koši často končí ty nejlepší věci
Existuje celá řada potravin nebo jejich částí, které v kuchyni a přípravě jídla vůbec nevyužíváme, a připravujeme se tak o cenné látky, které obsahují. Mezi často opomíjenými potravinami najdete brokolicové stonky s protizánětlivými vlastnostmi, ananasové jádro zmírňující bolesti svalů a kloubů, cibulové slupky snižující otoky nebo stonky mangoldu s vysokým obsahem glutaminu.
Nevyhazujte zdroj důležitých látek
Lidé mrkvovou nať často podceňují. Odkrojí mrkev, kterou dále zpracují, ale nať rovnou hodí do koše. Je to přitom superpotravina, která má našemu tělu hodně co nabídnout. Mrkvovou nať lze v kuchyni využít mnoha způsoby, a vy tak určitě najdete ten, který vám bude vyhovovat a chutnat. Stačí jen trocha fantazie a uvidíte, že obohatí váš dosavadní jídelníček.

Mrkvová nať má spoustu benefitů
V nati jsou bohatě zastoupeny látky jakými jsou vápník, draslík, železo, vitamíny A, K a C a také velmi důležitá vláknina. V neposlední řadě se mrkvová nať stává zdrojem antioxidantů, které pomáhají v těle neutralizovat škodlivé volné radikály. Pravidelná konzumace mrkvové natě podpoří funkci imunitního i trávicího systému. Naťový odvar je močopudný a najde uplatnění při léčbě otoků a zánětů močového ústrojí.
Jak mrkvovou nať využít v kuchyni?
Je skvělou přísadou do oblíbeného smoothie. Dobře si rozumí se zeleninovou i ovocnou variantou této rychlé svačinky. Svojí chutí i vůní velmi připomíná petrželku. Využijete ji tedy v polévkách nebo jako ozdobu vařených brambor a chlebíčků. Stejně jako další bylinky ji můžete nasušit a mít ji k dispozici v jakémkoliv ročním období. Její chuť vynikne i ve zdravém a chutném pestu. Společně s olivovým olejem, česnekem a solí ji rozmixujte a přidávejte pesto plné zdravých látek do těstovin či salátů.

Jak zatočit s lehce nahořklou chutí?
Nať kořenové zeleniny, do které patří i mrkev, je vždy tak trochu nahořklá a zemitá. Někomu právě tahle chuť přijde zajímavá a má ji rád, jinému vyloženě vadí. Ani v tom případě se nemusíte benefitů obsažených v mrkvové nati vzdát. Nahořklou chuť můžete zmírnit pomocí metody zvané blanšírování. Jde o proces, při kterém potravinu krátce povaříte v osolené vodě a následně ji zprudka ochladíte. Tento způsob přípravy zachovává maximální množství všech živin, zachová přirozenou křupavost a přitom zlepší a zjemní výslednou chuť.
Zatímco mrkev je oblíbenou zeleninou, kterou lidé používají do salátů, polévek, k masu, či jen tak na chroupání jako malou svačinku, její nať, která má obrovské množství důležitých a prospěšných látek, končí ve většině případů rovnou v koši, aniž by obohatila náš jídelníček k lepšímu. Odteď už nať nevyhazujte, zakomponujte ji do vaření a dopřejte tělu látky, bez kterých nemůže fungovat. Mrkvová nať je superpotravina, která se tváří nenápadně, ale dokáže velké věci. Navíc stojí pár korun.
zdroje: thehealthy.com, womanonly.cz, zena-in.cz, nasdum.eu