Zpět na kategorii

To nejlepší končí v koši. Přitom jde o to nejcennější, co můžete dát na talíř. Po dnešku už to nevyhodíte

Petra Černá
15. 9. 2025, 21:15
Rady a tipy

Tohle jídlo by se mělo jíst denně. Češi ho přitom většinou rovnou vyhazují do koše. A to je velká chyba. Divili byste se, kolik látek obsahuje a jaké živiny vám může poskytnout, když dostane konečně šanci. Pokud i vy patříte k těm, kteří tohle jídlo opomíjejí, dozvíte se, o co jste až doposud přicházeli jeho likvidací.

Lidé často ty nejlepší potraviny hází rovnou do koše. Shutterstock

Při honbě za zdravou stravou a těmi nejlepšími jídly často opomíjíme docela obyčejné věci, které našemu zdraví prospějí víc než kdejaká známá a hojně propagovaná potravina. Ale nám nepřijdou důležité, a proto je spíše hodíme do odpadkového koše než na talíř s obědem či večeří. Přitom se jejich likvidací připravujeme o významné vitamíny a další látky, a také zbytečně kupujeme drahé preparáty, místo abychom sáhli po levné a osvědčené variantě.

V koši často končí ty nejlepší věci

Existuje celá řada potravin nebo jejich částí, které v kuchyni a přípravě jídla vůbec nevyužíváme, a připravujeme se tak o cenné látky, které obsahují. Mezi často opomíjenými potravinami najdete brokolicové stonky s protizánětlivými vlastnostmi, ananasové jádro zmírňující bolesti svalů a kloubů, cibulové slupky snižující otoky nebo stonky mangoldu s vysokým obsahem glutaminu.

Nevyhazujte zdroj důležitých látek

Lidé mrkvovou nať často podceňují. Odkrojí mrkev, kterou dále zpracují, ale nať rovnou hodí do koše. Je to přitom superpotravina, která má našemu tělu hodně co nabídnout. Mrkvovou nať lze v kuchyni využít mnoha způsoby, a vy tak určitě najdete ten, který vám bude vyhovovat a chutnat. Stačí jen trocha fantazie a uvidíte, že obohatí váš dosavadní jídelníček.

Nejen mrkev, i její nať je bohatá na vitamíny a důležité živiny, zdroj: Shutterstock

Mrkvová nať má spoustu benefitů

V nati jsou bohatě zastoupeny látky jakými jsou vápník, draslík, železo, vitamíny A, K a C a také velmi důležitá vláknina. V neposlední řadě se mrkvová nať stává zdrojem antioxidantů, které pomáhají v těle neutralizovat škodlivé volné radikály. Pravidelná konzumace mrkvové natě podpoří funkci imunitního i trávicího systému. Naťový odvar je močopudný a najde uplatnění při léčbě otoků a zánětů močového ústrojí.

Jak mrkvovou nať využít v kuchyni?

Je skvělou přísadou do oblíbeného smoothie. Dobře si rozumí se zeleninovou i ovocnou variantou této rychlé svačinky. Svojí chutí i vůní velmi připomíná petrželku. Využijete ji tedy v polévkách nebo jako ozdobu vařených brambor a chlebíčků. Stejně jako další bylinky ji můžete nasušit a mít ji k dispozici v jakémkoliv ročním období. Její chuť vynikne i ve zdravém a chutném pestu. Společně s olivovým olejem, česnekem a solí ji rozmixujte a přidávejte pesto plné zdravých látek do těstovin či salátů.

Mrkvovou nať usušte jako bylinku, přidejte do smoothie či do salátů, zdroj: Shutterstock

Jak zatočit s lehce nahořklou chutí?

Nať kořenové zeleniny, do které patří i mrkev, je vždy tak trochu nahořklá a zemitá. Někomu právě tahle chuť přijde zajímavá a má ji rád, jinému vyloženě vadí. Ani v tom případě se nemusíte benefitů obsažených v mrkvové nati vzdát. Nahořklou chuť můžete zmírnit pomocí metody zvané blanšírování. Jde o proces, při kterém potravinu krátce povaříte v osolené vodě a následně ji zprudka ochladíte. Tento způsob přípravy zachovává maximální množství všech živin, zachová přirozenou křupavost a přitom zlepší a zjemní výslednou chuť.

Zatímco mrkev je oblíbenou zeleninou, kterou lidé používají do salátů, polévek, k masu, či jen tak na chroupání jako malou svačinku, její nať, která má obrovské množství důležitých a prospěšných látek, končí ve většině případů rovnou v koši, aniž by obohatila náš jídelníček k lepšímu. Odteď už nať nevyhazujte, zakomponujte ji do vaření a dopřejte tělu látky, bez kterých nemůže fungovat. Mrkvová nať je superpotravina, která se tváří nenápadně, ale dokáže velké věci. Navíc stojí pár korun.

zdroje: thehealthy.com, womanonly.cz, zena-in.cz, nasdum.eu

Nejnovější články

To nejlepší končí v koši. Přitom jde o to nejcennější, co můžete dát na talíř. Po dnešku už to nevyhodíte

Petra Černá
15. 9. 2025, 21:15
Rady a tipy

Tohle jídlo by se mělo jíst denně. Češi ho přitom většinou rovnou vyhazují do koše. A to je velká chyba. Divili byste se, kolik látek obsahuje a jaké živiny vám může poskytnout, když dostane konečně šanci. Pokud i vy patříte k těm, kteří tohle jídlo opomíjejí, dozvíte se, o co jste až doposud přicházeli jeho likvidací.

Dřív jsem drhla byt hodiny, s tímto to mám v cuku letu. I tchyně-bydlenka si přišla s prosíkem o radu

Adriana Singerová
15. 9. 2025, 18:05
Rady a tipy

Kdysi jsem se při úklidu podlahy, koupelny i kuchyně cítila jako maratonec v permanentním závodě. Kýble horké vody, chemie na mastnotu i vodní kámen, houbičky, hadry a nekonečné drhnutí, po kterém mi síly rychle docházely. Šmouhy na skle, matná kuchyňská linka a věčně unavené ruce byly běžným standardem a když se chystala návštěva v čele s puntičkářskou tchyní, šla jsem do úklidového pohotovostního režimu.

Tento detail v bytě odhalí, že jste z chudé rodiny. Designéři varují: Tohle bídou přímo volá do nebe

Aneta Kaplanová
15. 9. 2025, 13:40
Rady a tipy

Je zvláštní, jak málo někdy stačí k tomu, aby se celkový dojem z interiéru úplně změnil. Člověk může mít moderní nábytek, hezké doplňky i čistý prostor, přesto jediná drobnost přitáhne všechny pohledy a dokáže zastínit to ostatní. Návštěvy pak místo obdivu cítí rozpaky a pocit, že byt působí méně hodnotně, než by mohl.

Tahle barva dělá z žen nad 40 unavené stařeny, přitom ji nosí každá Češka. Není to černá

Adriana Singerová
15. 9. 2025, 8:55
Lifestyle

Ve světě barev není mnoho odstínů, které by byly tak rozšířené a přitom neúprosně nešetrné k ženské kráse jako myší šedá. V České republice je šedá barva ustálenou jistotou v šatnících – oblíbených kabátech, svetrech, šálách i business oblečení. Je praktická, decentní, univerzální, lehce kombinovatelná, a navíc působí méně okatě než černá. Proto ji Češky tak často volí jako barvu na každý všední den.

Meteorology děsí první zimní předpověď. Loni varovali stejně, a všechno se splnilo. Odhady jsou bláznivě přesné

Adriana Singerová
15. 9. 2025, 4:12
Lifestyle

Nejnovější zimní dlouhodobé předpovědi budí nebývalou pozornost. Zatímco ještě začátkem dekády byla sezónní předpověď počasí spíš sázkou do loterie, vývoj superpočítačů a meteorologických modelů přinesl skokový posun – numerické modely evropských center, NASA, CFS nebo ECMWF teď popisují budoucí extrémy s nebývalou přesností.