Zpět na kategorii

Toto pečivo zmizí z regálů. Obchody ho nově nesmí prodávat, rozhodnutí už platí

Michaela Hanelová
8. 4. 2025, 19:54
Lifestyle

Nákup pečiva patří k nejběžnějším činnostem, které se opakují několikrát týdně. Často se ani nepřemýšlí, co přesně člověk hází do košíku.

Prázdný regál na pečivo v supermarketu
Foto: Freepik

Vůně čerstvě upečeného rohlíku nebo housky nás přitáhne automaticky, ať už šlo o plánovaný nákup, nebo jen krátkou zastávku cestou z práce. Právě na tuhle samozřejmost ale teď dopadne nový zákaz. Rozhodnutí vlády se týká pečiva, které se na pultech tváří jako čerstvé, ale ve skutečnosti čerstvé není.

Co přesně se mění a koho se to dotkne

Řetězce jako Lidl, Tesco, Penny nebo Albert už nebudou moct prodávat mražené pečivo jako čerstvé, pokud jej řádně neoznačí. A nejde o kosmetickou změnu. Podle vyhlášky Ministerstva zemědělství totiž musí být takové zboží jasně označeno slovem „rozmraženo“. Pokud na štítku takové označení chybí, nesmí být výrobek vůbec uveden do prodeje. Za porušení této povinnosti hrozí pokuta až tři miliony korun.

Nařízení míří hlavně na nebalené pekařské a cukrářské výrobky, které byly původně zmražené v hotovém stavu a pak jen rozpečeny nebo rozmraženy těsně před vystavením na pult. V praxi tak končí éra, kdy se zákazník nechal zmást vůní teplého rohlíku a měl pocit, že si kupuje čerstvý výrobek přímo z pece. Ve skutečnosti totiž v řadě případů šlo o pečivo, které cestovalo přes mrazicí sklad a rozmrazovalo se těsně před vystavením.

Regály s levným zbožím v obchodě MERE

V čem je rozdíl mezi čerstvým a rozmraženým pečivem

Na první pohled se lišit nemusí. Rozpečený croissant nebo kaiserka mohou vypadat stejně jako ty z místní pekárny. Ale rozdíl je v surovinách i v technologii. Zatímco tradiční pečivo bývá složeno z několika základních surovin – mouka, voda, droždí, sůl –, polotovary určené k mražení obsahují stabilizátory, emulgátory, zahušťovadla a látky zajišťující, aby se během zmražení nevytvořily ledové krystaly. Tyto látky mají za úkol uchovat strukturu těsta a zajistit, že po rozmražení bude vypadat, jako by bylo právě vytažené z trouby. Kdo se tedy při nákupu spoléhá jen na vzhled nebo vůni, nemusí vůbec tušit, že si odnáší zcela jiný produkt, než jaký očekával.

Zákazník před prázdnou vitrínou na pečivo

A právě to je důvod, proč stát zasáhl. Cílem je, aby měl každý zákazník možnost rozhodnout se vědomě – a věděl, jestli si kupuje opravdu čerstvý výrobek, nebo jen pečivo z mrazáku, kterému byla navrácena křupavá kůrka pomocí tepla. Systém, který dosud fungoval, měl jednu velkou slabinu. Nebyl dostatečně transparentní. Mnoho obchodníků totiž buď označení rozmraženého pečiva neuvádělo vůbec, nebo ho uvedli malým písmem někde na štítku.

Výsledkem bylo, že většina nakupujících vůbec netušila, co si vlastně domů nese. A právě to se má změnit. Nařízení, které teď vstoupilo v platnost, má přinést jasnost. Pokud jde o pečivo z rozmražených polotovarů, musí být takto výslovně označeno a zákazník musí mít informaci na očích. Nejde tedy o to, že by se mražené pečivo nesmělo prodávat vůbec – ale musí být správně označené. A pokud není, pak z regálů okamžitě zmizí.

Jak reagují řetězce a co to znamená pro každodenní nákup

Většina obchodních řetězců na změnu reagovala úpravou označení, ale někde to může znamenat i změny v sortimentu. V menších prodejnách se může stát, že určité druhy pečiva úplně zmizí, pokud nebude možné nebo ekonomicky výhodné je prodávat s označením „rozmraženo“, píše vláda na svém webu. Některé řetězce navíc zvažují, že v rámci posílení důvěry zákazníků začnou více spolupracovat s místními pekárnami a nabídnou širší výběr opravdového čerstvého pečiva. Z pohledu běžného zákazníka bude možná důležité začít číst etikety pečlivěji.

U rohlíku za dvě koruny to zní přehnaně, ale při každodenním nákupu může mít výběr pečiva dlouhodobý vliv nejen na kvalitu jídelníčku, ale i na zdraví. Alespoň podle odborníků na výživu, kteří dlouhodobě upozorňují na problém tzv. skrytých složek v polotovarech. Nové nařízení vlády neříká, že mražené pečivo je zakázané. Jen požaduje férovost. Když je něco rozmražené, má to být označené. Tečka. A i když to na první pohled může vypadat jako drobnost, pro mnoho lidí může jít o důležitý signál – že si zaslouží vědět, co kupují.

Nejnovější články

Narodili jste se jako Opice, nebo Had? Zjistěte, kdo skutečně jste v tibetské astrologii a jakou karmu si nesete

Kateřina Špačková
31. 10. 2025, 14:46
Lifestyle

Tibetská astrologie je víc než jen způsob, jak si potvrdit, že na vás jednotlivé znamení sedí. Je to hluboký systém poznání, který propojuje pohyby nebeských těles s karmou, duchovní cestou i vnitřními lekcemi, jež si duše nese napříč životy. Zatímco západní horoskopy hledají odpovědi ve hvězdách, tibetská moudrost míří dovnitř – k samotné podstatě bytí.

Dvě ingredience, díky kterým měla císařovna Sissi nejkrásnější vlasy v Evropě. Funguje lépe než moderní séra

Alex Křížová
31. 10. 2025, 14:44
Lifestyle

Byly jako závoj z hedvábí. Dlouhé, husté a lesklé tak, že se o nich psalo po celé Evropě. Vlasy císařovny Alžběty Bavorské, známé jako Sissi, se staly legendou kterou obdivovaly dvorní dámy, básníci i malíři. Jen málokdo tušil, že jejich kouzlo nevznikalo v zázemí dvorských laboratoří, ale díky rituálu, který by dnes působil překvapivě prostě.

Proč si naše babičky na noc vkládaly do podprsenky kapustové listy? Zapomenutý trik nahradí lékárnu i drogerii

Hana Bulejová
31. 10. 2025, 14:41
Rady a tipy

Naše babičky si uměly poradit bez drahých mastí i krémů. Věděly, že příroda má lék skoro na všechno – a obyčejná kapusta patřila k jejich tajným zbraním. Možná to zní zvláštně, ale vkládat si listy kapusty do podprsenky nebo je přikládat na tělo nebyl žádný výstřelek. Pomáhaly na bolest, otoky i záněty, a často účinkovaly rychleji než cokoliv z lékárny.

Ženy zrozené v tomto znamení muže k životu nepotřebují. Stejně se na ně lepí jen samé neschopné pijavice

Martina Weber
31. 10. 2025, 14:39
Lifestyle

Ženská nezávislost není módní trend. Některé ženy se s ní narodí a astrologie říká, že existují znamení, která prostě nikoho nepotřebují k tomu, aby byla spokojená. Dokážou se uživit. Opravit poličku. Zvládnout daňové přiznání i rande naslepo. A když se kolem nich objeví někdo, kdo se chce jen svézt na jejich úspěchu, moc šancí nedostane.

Jednoduchost vítězí aneb nenápadná elegance podle Ivany Chýlkové. Inspirujte se jejím perfektním podzimním šatníkem

Tereza Havlíčková
30. 10. 2025, 14:36
Lifestyle

Ivana Chýlková dokazuje, že skutečná elegance spočívá v jednoduchosti, přirozenosti a schopnosti vystihnout svůj charakter prostřednictvím módy. Neřídí se trendy, spíše se obléká s dávkou noblesy a ženskosti, která přichází s věkem a zkušeností. Herečka, která si v českém filmu i divadle vybudovala neotřesitelné postavení, dnes inspiruje kromě svého hereckého talentu i svým přístupem k oblékání.

Podzimní inspirace: Tento typ sukně změní celou siluetu. Zdůrazní zralou eleganci a krásně formuje tělo

Martina Weber
30. 10. 2025, 11:16
Lifestyle

Možná znáte ten pocit, kdy se díváte do skříně a říkáte si, že letos už vážně nic nového nepotřebujete. A pak vidíte sukně, které nosí jiné ženy na ulici, a najednou máte podezření, že vám ta vaše garderoba tak úplně nestačí. Podzim je ideální čas na sukně, které umí kouzlit s tvarem postavy, a zároveň nejsou nudné.