Zpět na kategorii

Největší omyl v kuchyni je mytí těchto potravin:. Zdraví ohrožující bakterie pak máte všude. Riziko infekce je obrovské

Anna Adlerová
8. 10. 2025, 23:30
Rady a tipy

Jste zvyklí před vařením vždy všechny potraviny poctivě omýt? Podle odborníků to může být kvůli riziku bakteriální kontaminace nebezpečné. Jaké potraviny se tedy oplachovat vyplatí, a u kterých přejít raději rovnou na tepelnou úpravu?

Některé potraviny pod vodu nepatří. Shutterstock

Mytí potravin by mělo chránit naše zdraví. Někteří lidé ale bezmyšlenkovitě dávají do dřezu vše bez rozdílu, a mohou tak někdy nadělat více škody než užitku. A když už vědí, co a jak vytřídit k umytí, mnohdy dělají chyby v samotném postupu. Jak jste na tom vy?

Základní pravidla

Kdo si má ale všechna ta doporučení pamatovat? Při umývání potravin to není nijak složité. Stačí, když se budete řídit snadnou pomůckou: „umýt až těsně před přípravou, a jen to, co roste“. Nejčastější typy potravin tím máte hned vyřešené.

Platí tedy, že ovoce a zeleninu je kvůli zbytkům pesticidů, prachu a různým mikroorganismům z přepravy nutné vždy očistit, a to i když se na první pohled zdají bez poskvrny.

Kartáček je vítaným kuchyňským pomocníkem. Zdroj: Shutterstock

Tekoucí voda sice nikdy nezabije ani neodstraní vše, ale studie ukazují, že může množství bakterií účinně eliminovat. Ovoce a zeleninu myjte vždy těsně před konzumací, ne hned po vybalení nákupu. Pokud byste se do omývání pustili hned, můžete podpořit bakteriální růst a předčasné kažení potravin. 

Můžete je opláchnout pouze v ruce, nebo si vzít ještě lépe na pomoc čistý kartáček. Díky němu je důkladně vydrhnout všechny položky hračka. Nepoužívejte ale saponát, protože chemie může proniknout dovnitř potravin. 

Jednou z častých chyb je při mytí zeleniny a ovoce používání teplé vody. Proč se tomu vyhnout? Vysoká teplota může u čerstvých potravin způsobit nejen teplotní šok, ale také proniknutí vody či bakterií z povrchu slupky dovnitř buněk.

Listovou zeleninu, která se čistí hůř, můžete napřed ponořit na několik minut do misky s chladnou vodou, aby nečistoty povolily. Je prokázáno, že přidáním octa do této zeleninové lázně můžete účinně zmírnit bakteriální kontaminaci, ale projeví se často na textuře a chuti.

Volba je tedy na vás. Pokud by měl být dalším krokem zeleninový salát s kyselou zálivkou, ničemu to vadit nebude. Pak už stačí listovou zeleninu jen opláchnout pod tekoucí vodou a vrhnout se na její přípravu.

Na maso si dejte pozor

Maso na druhou stranu nikdy ve dřezu neoplachujte. Zdraví ohrožující bakterie jako salmonelu si tím totiž můžete rozšířit po kuchyni, což potvrdily i výzkumy. 

Ve studii amerického ministerstva zemědělství (USDA) se například ukázalo, že 60 % účastníků, kteří opláchli drůbeží maso pod tekoucí vodou, mělo následně ve dřezu potvrzený výskyt rizikových bakterií. Víc alarmující už byl jen fakt, že u 14 % z nich se tyto bakterie našly i poté, co dřez vyčistili. 

Po práci s masem se tedy doporučuje důkladně si umýt ruce a dezinfikovat i všechny povrchy, kterých se maso dotklo. Pokud se totiž následně vrhnete třeba na přípravu zeleniny, riziko kontaminace je tu vysoké.

Maso bez oplachování rovnou tepelně upravte. Aby se všechny pro zdraví nebezpečné mikroorganismy zlikvidovaly, je potřeba dodržet minimální teploty podle obecných hygienických doporučení. Pro drůbeží maso je to 74 °C, pro vepřové a hovězí 63 °C a mleté by mělo projít alespoň 71 °C.

Vejce se podobně jako maso oplachovat vodou nevyplatí. Zdroj: Shutterstock

Bezpečnost obalů

Před použitím nemusíte složitě omývat ani dezinfikovat například plechovky a jiné obaly na jídlo. Ty by totiž podle zákonů EU měly být už na trh uváděné připravené na styk s potravinami, a tudíž bezpečné. Mohou se ale znečistit či zaprášit během skladování či přepravy

Pokud je tedy možnost, že daný obal přijde do kontaktu přímo s ústy, doporučuje se ho otřít. Nejčastěji to bývá případ plechovek na různé alkoholické či nealkoholické nápoje.

Vejce rovnou do lednice

Ačkoliv skořápku vajec může občas „zdobit“ přilepené pírko nebo zbytky trusu, což předznamenává bakteriální riziko, před uložením do lednice byste je oplachovat neměli.

Mají na sobě totiž přirozenou ochrannou vrstvu, která brání mikroorganismům v pronikání dovnitř. Omytím vajec by se tato důležitá vrstva mohla ztratit, což by vedlo k proniknutí možných patogenů nebo rychlejšímu zkažení. 

Jestli jsou skořápky špinavé, lepší je vejce nechat v původním obalu z obchodu a očistit je ideálně pouze vlhkým hadříkem či houbičkou až těsně před samotným vařením.

zdroje: nifa.usda.gov, extension.umn.edu, usda.gov, extension.umn.edu

Nejnovější články

Obstála by dnešní "zdravá" boubelka v baroku? Ani náhodou. Ideál krásy v 17. a 18. století byl nepřirozený a zvrhlý

Martina Weber
12. 11. 2025, 12:05
Lifestyle

Oblíbené tvrzení říká, že kdysi se ženám s větším tělem tleskalo, a že Rubens by dnešní plnoštíhlé nosil na rukou. Stačí se ale podívat blíž na obrazy, medicínské texty a životní podmínky sedmnáctého a osmnáctého století, a nadšení rychle vychladne. Mýtus hodné barokní boubelky, která jen potvrzuje, že každá vyšší konfekce byla automaticky ideálem krásy, má k realitě dost daleko.

Veronika Žilková koupila domek 1+1. Vytvořila z něj moderní dvougenerační vilu. Obdivuje ji celá Praha

Alex Křížová
12. 11. 2025, 12:02
Celebrity

Herečka Veronika Žilková žije na pražském Suchdole už čtyřicet let. Když v osmdesátých letech koupila se svým tehdejším manželem Jiřím Hanychem malý domek o velikosti 1+1, šlo o skromné bydlení mladého páru. Nikdo tehdy netušil, že z nenápadné stavby vznikne prostorná dvougenerační vila, která se stala symbolem jejího rodinného života i osobního stylu.

Češi v tomhle kvízu padají jako švestky. Zvládnete rozlišit "s" a "z" lépe než zbytek národa? Stačí získat 5/10

Kateřina Špačková
11. 11. 2025, 11:20
Lifestyle

I ti, kdo si myslí, že mají pravopis v malíku, často znejistí u jediného písmene. „S“ nebo „z“ vypadají jako zdánlivá maličkost, která dokáže zamotat hlavu i zkušeným pisatelům. Zkuste si náš kvíz a zjistěte, jestli by vás učitelka pochválila – nebo zda je čas zopakovat si pravidla českého pravopisu.

Psí plemena, která se nejvíce hodí k ženám: Zdobí víc než drahá kabelka a chápou víc než muži

Tereza Havlíčková
11. 11. 2025, 11:18
Lifestyle

Pes je často víc než domácí mazlíček. Má roli společníka, přítele a ochránce. Ženy si vybírají psy nejen podle vzhledu, ale i podle povahy, přizpůsobivosti a toho, jak zapadají do jejich životního stylu. Ať už žijete ve městě, milujete pohyb v přírodě nebo toužíte po mazlivém kamarádovi na gauč, existuje plemeno, které k vám bude dokonale ladit.

Takto vypadala nejkrásnější žena 18. století. Líbila by se mužům i dnes?

Hana Bulejová
10. 11. 2025, 15:27
Lifestyle

Každá doba má svůj ideál krásy – a ten z 18. století by dnešnímu vkusu nejspíš pořádně zamotal hlavu. Tehdejší ženy se řídily úplně jinými pravidly, jejich krása byla umělá, přísně stylizovaná a často i nebezpečná pro zdraví. V době korzetů, běloby a obřích účesů se stala symbolem postavení i společenské moci.