Zpět na kategorii

Největší omyl v kuchyni je mytí těchto potravin:. Zdraví ohrožující bakterie pak máte všude. Riziko infekce je obrovské

Anna Adlerová
8. 10. 2025, 23:30
Rady a tipy

Jste zvyklí před vařením vždy všechny potraviny poctivě omýt? Podle odborníků to může být kvůli riziku bakteriální kontaminace nebezpečné. Jaké potraviny se tedy oplachovat vyplatí, a u kterých přejít raději rovnou na tepelnou úpravu?

Některé potraviny pod vodu nepatří. Shutterstock

Mytí potravin by mělo chránit naše zdraví. Někteří lidé ale bezmyšlenkovitě dávají do dřezu vše bez rozdílu, a mohou tak někdy nadělat více škody než užitku. A když už vědí, co a jak vytřídit k umytí, mnohdy dělají chyby v samotném postupu. Jak jste na tom vy?

Základní pravidla

Kdo si má ale všechna ta doporučení pamatovat? Při umývání potravin to není nijak složité. Stačí, když se budete řídit snadnou pomůckou: „umýt až těsně před přípravou, a jen to, co roste“. Nejčastější typy potravin tím máte hned vyřešené.

Platí tedy, že ovoce a zeleninu je kvůli zbytkům pesticidů, prachu a různým mikroorganismům z přepravy nutné vždy očistit, a to i když se na první pohled zdají bez poskvrny.

Kartáček je vítaným kuchyňským pomocníkem. Zdroj: Shutterstock

Tekoucí voda sice nikdy nezabije ani neodstraní vše, ale studie ukazují, že může množství bakterií účinně eliminovat. Ovoce a zeleninu myjte vždy těsně před konzumací, ne hned po vybalení nákupu. Pokud byste se do omývání pustili hned, můžete podpořit bakteriální růst a předčasné kažení potravin. 

Můžete je opláchnout pouze v ruce, nebo si vzít ještě lépe na pomoc čistý kartáček. Díky němu je důkladně vydrhnout všechny položky hračka. Nepoužívejte ale saponát, protože chemie může proniknout dovnitř potravin. 

Jednou z častých chyb je při mytí zeleniny a ovoce používání teplé vody. Proč se tomu vyhnout? Vysoká teplota může u čerstvých potravin způsobit nejen teplotní šok, ale také proniknutí vody či bakterií z povrchu slupky dovnitř buněk.

Listovou zeleninu, která se čistí hůř, můžete napřed ponořit na několik minut do misky s chladnou vodou, aby nečistoty povolily. Je prokázáno, že přidáním octa do této zeleninové lázně můžete účinně zmírnit bakteriální kontaminaci, ale projeví se často na textuře a chuti.

Volba je tedy na vás. Pokud by měl být dalším krokem zeleninový salát s kyselou zálivkou, ničemu to vadit nebude. Pak už stačí listovou zeleninu jen opláchnout pod tekoucí vodou a vrhnout se na její přípravu.

Na maso si dejte pozor

Maso na druhou stranu nikdy ve dřezu neoplachujte. Zdraví ohrožující bakterie jako salmonelu si tím totiž můžete rozšířit po kuchyni, což potvrdily i výzkumy. 

Ve studii amerického ministerstva zemědělství (USDA) se například ukázalo, že 60 % účastníků, kteří opláchli drůbeží maso pod tekoucí vodou, mělo následně ve dřezu potvrzený výskyt rizikových bakterií. Víc alarmující už byl jen fakt, že u 14 % z nich se tyto bakterie našly i poté, co dřez vyčistili. 

Po práci s masem se tedy doporučuje důkladně si umýt ruce a dezinfikovat i všechny povrchy, kterých se maso dotklo. Pokud se totiž následně vrhnete třeba na přípravu zeleniny, riziko kontaminace je tu vysoké.

Maso bez oplachování rovnou tepelně upravte. Aby se všechny pro zdraví nebezpečné mikroorganismy zlikvidovaly, je potřeba dodržet minimální teploty podle obecných hygienických doporučení. Pro drůbeží maso je to 74 °C, pro vepřové a hovězí 63 °C a mleté by mělo projít alespoň 71 °C.

Vejce se podobně jako maso oplachovat vodou nevyplatí. Zdroj: Shutterstock

Bezpečnost obalů

Před použitím nemusíte složitě omývat ani dezinfikovat například plechovky a jiné obaly na jídlo. Ty by totiž podle zákonů EU měly být už na trh uváděné připravené na styk s potravinami, a tudíž bezpečné. Mohou se ale znečistit či zaprášit během skladování či přepravy

Pokud je tedy možnost, že daný obal přijde do kontaktu přímo s ústy, doporučuje se ho otřít. Nejčastěji to bývá případ plechovek na různé alkoholické či nealkoholické nápoje.

Vejce rovnou do lednice

Ačkoliv skořápku vajec může občas „zdobit“ přilepené pírko nebo zbytky trusu, což předznamenává bakteriální riziko, před uložením do lednice byste je oplachovat neměli.

Mají na sobě totiž přirozenou ochrannou vrstvu, která brání mikroorganismům v pronikání dovnitř. Omytím vajec by se tato důležitá vrstva mohla ztratit, což by vedlo k proniknutí možných patogenů nebo rychlejšímu zkažení. 

Jestli jsou skořápky špinavé, lepší je vejce nechat v původním obalu z obchodu a očistit je ideálně pouze vlhkým hadříkem či houbičkou až těsně před samotným vařením.

zdroje: nifa.usda.gov, extension.umn.edu, usda.gov, extension.umn.edu

Nejnovější články

Šik účesy z polodlouhých vlasů, které zakrývají odstáté uši. Inspirujte se u celebrit

Tereza Havlíčková
19. 11. 2025, 11:08
Lifestyle

Polodlouhé vlasy nabízejí nepřeberné možnosti stylingu. Nosíte neustále jen rozpuštěné vlasy, už vás nebaví, ale na radikální změnu střihu si netroufáte? Nebo jen hledáte jednoduché úpravy, které váš účes posunou o úroveň výš? Tyto účesy se hodí na každodenní nošení i na slavnostnější příležitosti. Pojďme se podívat na několik oblíbených variant, které se snadno upravují a sluší různým typům vlasů.

Tohle znamení se do konce listopadu konečně dočká. Hvězdy mu sešlou zázrak, na který čeká celý život

Hana Bulejová
16. 11. 2025, 18:18
Lifestyle

Listopad 2025 je měsíc, který v horoskopech zní jako pořádná jízda. Některá znamení si mají dávat pozor, některá odpočívat… ale jedno jediné znamení má podle všech tří zdrojů před sebou velkou životní šanci. Tak velkou, že si může říct: „Takhle silný okamžik jsem ještě nezažil.“ A právě do konce listopadu se má tenhle osudový moment odehrát.