Zpět na kategorii

Toto maso milují děti i dospělí a určitě ho máte doma i vy. Přitom jde o největší jed, který končí na našem talíři

Michaela Hanelová
21. 8. 2025, 10:33
Lifestyle

Nové vědecké studie potvrzují, že nadměrná konzumace červeného a zpracovaného masa může výrazně zvyšovat riziko vážných onemocnění. Lékaři proto radí omezit jeho příjem a doplnit jídelníček více rostlinnými potravinami.

Osoba u stolu odmítá solničku při jídle
Odborníci varují: To, co jíte každý den, je tichý zabiják. Tělo ničí zevnitř. Foto: Shutterstock

Maso je pro většinu Čechů běžnou součástí každodenní stravy. Jenže nejnovější výzkumy ukazují, že zejména červené a zpracované maso. Tedy uzeniny, sušené nebo solené produkty, případně maso s chemickými konzervanty. Může zdraví škodit více, než se dosud myslelo. Odborníci upozorňují, že i když jde o bohatý zdroj bílkovin, příliš častá konzumace může vést k vážným zdravotním problémům.

Podle studie zveřejněné v odborném časopise The American Journal of Clinical Nutrition zvyšuje pravidelné pojídání většího množství masa riziko vzniku cukrovky 2. typu. Mezinárodní tým vedený epidemiologem z Cambridgeské univerzity zjistil, že lidé, kteří denně snědí více než 50 gramů uzenin, mají v následujících deseti letech o 15 procent vyšší pravděpodobnost, že touto nemocí onemocní.

Vědci odhalili, jaká potravina je nejhorší

U těch, kteří konzumují 100 gramů červeného masa denně, je riziko nižší, ale stále stoupá o 10 procent. Podobná souvislost se podle vědců objevuje i u dalších onemocnění. Vyšší spotřeba zpracovaného a červeného masa může přispívat k rozvoji srdečních chorob, onemocnění jater, obezity nebo některých druhů rakoviny.

Americká kardiologická asociace i Americká onkologická společnost se shodují, že dopady nadměrného příjmu červeného masa na zdraví jsou dlouhodobě nepříznivé. Alarmující jsou i výsledky dalšího výzkumu zveřejněného ve stejném odborném časopise. Ten ukázal, že každé navýšení denního příjmu zpracovaného masa o 25 gramů je spojeno s 44procentním nárůstem rizika demence.

Skandinávští výživoví specialisté proto doporučují, aby týdenní spotřeba červeného masa nepřesáhla 350 gramů. Uzeniny by se podle nich měly jíst jen výjimečně. Zdravější přístup ale neznamená, že by lidé museli maso úplně vyřadit. Odborníci radí spíše vyvážený jídelníček, kde bude maso doplněné větším množstvím rostlinných potravin.

Mladá žena nalévá olivový olej na salát s rajčaty
Vypadá jako neškodná pochoutka. Ve skutečnosti ale devastuje celé tělo. Foto: Shutterstock

Nejdůležitější je pestrost a vyváženost

Čerstvé ovoce, zelenina a celozrnné obiloviny pomáhají správné funkci střev díky obsahu vlákniny a podporují rozmanitost střevního mikrobiomu. Diskuse se vede i kolem bílkovin. Zatímco dříve byly rostlinné proteiny považovány za méně kvalitní, dnes už je jasné, že tělo potřebuje hlavně esenciální aminokyseliny, které se dají získat z různých zdrojů. Maso jich sice obsahuje více najednou, ale stejné lze najít i v luštěninách, ořeších či semínkách.

Podmínkou je pestrost jídelníčku. Sportovci mohou sáhnout třeba po konopném proteinu, který je rostlinnou alternativou s vysokým obsahem živin. Závěr vědců je jednoznačný. Maso jako součást stravy není nutné úplně vylučovat, ale jeho množství by mělo být rozumné. Klíčová je kvalita, střídmost a pestrý jídelníček, ve kterém mají své pevné místo i rostlinné zdroje bílkovin a vlákniny. Podle odborníků tak lze snížit riziko celé řady civilizačních chorob a udržet si zdraví i v pozdějším věku.

Mohlo by vás dále zajímat