Zpět na kategorii

Toto je největší fujtajbl české kuchyně: Sotva návštěva usedne, už hledá výmluvu k odchodu

Michaela Chen
1. 10. 2025, 22:27
Lifestyle

Když se u stolu rozhostí trapné ticho a hosté se začnou potměšile usmívat, bývá na talíři něco, co jim zůstane v paměti spíš jako kuriozita než delikatesa. Česká kuchyně má pár kousků, které si zaslouží nálepku „pro silné povahy“, a přesto se s nimi na rodinných oslavách setkáváme dodnes.

Zvláštní kombinace, které na talíři milujeme. Shutterstock

Každý z nás už někdy seděl na návštěvě, kde se na stůl donesl talíř, nad kterým se okamžitě rozhostilo ticho. Vůně, barva a zvláštní konzistence dokážou během chvilky rozpoutat vnitřní boj – slušně se usmát a ochutnat, nebo nenápadně hledat záminku k rychlému odchodu? V nedávné internetové diskuzi se Češi svěřovali s těmi největšími „fujtajbly“, které kdy museli z taktických důvodů dojíst. Debata na sociálních sítích se okamžitě rozjela , přiznání padala s humorem i lehkým studem, protože mnoho z nominovaných jídel se na rodinných stolech objevuje dodnes.

Když se retro vrací bez pozvání

Stačí se podívat do starých kuchařek nebo na fotky z oslav v 80. letech a nostalgie je na světě. Ale ne všechno, co se tehdy servírovalo, obstálo ve zkoušce času. Diskuze ukázala, že některé kombinace prostě nechceme vidět znovu, ani na fotce. Přesto mají svoje věrné fanoušky a v některých rodinách se recepty předávají dál jako rodinný poklad.

Vajíčka s majonézou byla dříve vyhledávanou pochoutkou. Foto: Shutterstock

Plněná vejce s majonézou

Na první pohled je to vlastně nevinná jednohubka. Uvařený bílek, v něm žloutková směs s horou majonézy. A to je právě ten problém, je těžká, mastná a po pár hodinách na stole spíš lákadlo pro bakterie než pro hosty. Přesto na nejedné rodinné oslavě tahle klasika pořád kraluje.

Důvod? Jednoduchá příprava, levné suroviny a možná i vzpomínka na časy, kdy byla majonéza symbolem svátečního luxusu. Dnes už se objevují i lehčí verze, jogurtový krém, čerstvé bylinky, ale vzpomínka na „pořádnou dávku“ zůstává silnější.

Želatinové dorty se šlehačkou

Barevné, lesklé, poseté ovocem, pro dětské oko sen. Jenže sladký piškot, vrstva kyselého želé a navrch hromada šlehačky v jedné lžíci? To už je kombinace, která zaskočí i odvážné.

Internetoví diskutéři je dnes vnímají jako bizarní relikt doby, kdy se hostitelé snažili ohromit vším, co se podařilo v obchodě sehnat. V sedmdesátých a osmdesátých letech byly takové dorty ukázkou kreativity i schopnosti získat něco „exotického“, třeba obyčejné mandarinky z konzervy, které tehdy představovaly malý svátek. Dnešní cukráři na tuhle tradici občas navazují po svém, připravují lehké želé z čerstvého ovoce a smetanu našlehanou jen s poloviční dávkou cukru.

Ovar s křenem a hořčicí

Na zabijačkách má čestné místo a pro mnohé je symbolem zimy. Vepřové koleno, někde i kousek plecka, se dlouho a pomalu vaří jen se solí, bobkovým listem a pár kuličkami nového koření, aby maso zůstalo šťavnaté a vývar silný. Na talíři pak končí s kopečkem čerstvě strouhaného křenu a lžící hořčice.

Pro ty, kdo na podobnou chuť nejsou zvyklí, může být pohled na měkké maso a hutný vývar výzvou, ale pro spoustu rodin je to dodnes malý rituál, připomínka zabijačkových tradic, společné práce a časů, kdy se maso jedlo jen při výjimečných příležitostech.

Ovar bývá výzvou i pro otrlé jedlíky. Foto: Shutterstock

Proč to jíme pořád

Část diskutujících se shodla, že tyhle speciality nejsou ani tak o chuti, jako spíš o zvyku. Jsou to rodinné recepty, které v sobě nesou vzpomínky na babičku, společné neděle a dobu, kdy se vařilo z toho, co zrovna dům dal. Právě proto se na stole objevují znovu a znovu, jsou připomínkou dětství, kdy nikdo neřešil kalorie, food styling ani dokonalé fotky na sociální sítě.

Možná se jim dnes s úsměvem říká „největší fujtajbl českých kuchyní“, ale tahle jídla jsou kouskem české paměti, příběhy, které připomínají, odkud pocházíme. Ať už je na talíři plněné vejce, želatinový dort nebo voňavý ovar, spojuje je jedno – rodinné setkání u stolu.

Nejnovější články

Lidem narozeným v tomto znamení hvězdy do konce listopadu otevřou nebe a nasypou plný pytel peněz

Tereza Havlíčková
15. 11. 2025, 15:48
Lifestyle

Listopad přináší hned řadu změn. Není tomu tak jen v přírodě - změny se totiž dotýkají opravdu všeho, a výjimkou nejsou ani finance. Jak to tak bývá, některá znamení čeká období bohatství a přebytku, zatímco jiným radíme spíše zůstat při zemi a držet se útlého rozpočtu. Čtěte dál a dozvíte se, jestli si v listopadu můžete vyskakovat a utrácet nebo je třeba být spíše opatrní a šetřiví.

Horoskop pro ty, co zatím marně čekají na velkou lásku. Jedno znamení v listopadu prolomí prokletí a konečně se bláznivě zamiluje

Tereza Havlíčková
13. 11. 2025, 12:08
Lifestyle

Listopad bývá měsícem, kdy se svět ztiší, dny se zkracují a srdce touží po teple. Možná jste už dlouho sami, možná jste ztratili víru, že přijde někdo, s kým to opravdu zajiskří. Hvězdy ale napovídají, že právě teď se ve vesmíru dává do pohybu něco, co může změnit běh vašeho milostného života. Pro některá znamení přinese listopad jen jemné záchvěvy sympatií, pro jiná osudový zlom.

Kvíz: Moredny, dopleta a pitralon aneb směšné módní trendy socialistického Československa. Teď se ukáže, jakou máte paměť

Petra Fedrselová
13. 11. 2025, 12:07
Lifestyle

Socialistické Československo mělo svou módu a svůj vkus. Ne vždy šlo o krásu, častěji o nouzová řešení a domácí vynalézavost. Šustily šusťákovky, dederon se lepil na kůži, tesilové kalhoty držely puk i v dešti. V koupelně voněl (a občas štípal) Pitralon, v obýváku vrněl pletací stroj a o riflích se šeptalo podle toho, kde a za co se sehnaly.

Obstála by dnešní "zdravá" boubelka v baroku? Ani náhodou. Ideál krásy v 17. a 18. století byl nepřirozený a zvrhlý

Martina Weber
12. 11. 2025, 12:05
Lifestyle

Oblíbené tvrzení říká, že kdysi se ženám s větším tělem tleskalo, a že Rubens by dnešní plnoštíhlé nosil na rukou. Stačí se ale podívat blíž na obrazy, medicínské texty a životní podmínky sedmnáctého a osmnáctého století, a nadšení rychle vychladne. Mýtus hodné barokní boubelky, která jen potvrzuje, že každá vyšší konfekce byla automaticky ideálem krásy, má k realitě dost daleko.

Veronika Žilková koupila domek 1+1. Vytvořila z něj moderní dvougenerační vilu. Obdivuje ji celá Praha

Alex Křížová
12. 11. 2025, 12:02
Celebrity

Herečka Veronika Žilková žije na pražském Suchdole už čtyřicet let. Když v osmdesátých letech koupila se svým tehdejším manželem Jiřím Hanychem malý domek o velikosti 1+1, šlo o skromné bydlení mladého páru. Nikdo tehdy netušil, že z nenápadné stavby vznikne prostorná dvougenerační vila, která se stala symbolem jejího rodinného života i osobního stylu.