Zpět na kategorii

Tohle není polévka, ale lék: Zlepší pleť, trávení a dodá energii na celý den. Nestojí téměř nic a hotová je bleskem

Tereza Havlíčková
16. 11. 2025, 10:45
Rady a tipy

Jestliže je zdraví vaší prioritou a rádi zkoušíte nové recepty, ty s droždím byste neměly vynechávat! Kromě pomazánek lze připravit i vydatnou polévku, jejíž příprava je jednoduchá, levná a velmi výživná. Kdysi ji jistě vařily i vaše babičky. Pomáhá posílit tělo po nemoci, zajišťuje čistou a zdravou pleť, bezproblémové trávení a celkovou vitalitu.

Lahodná polévka, která podpoří vaše zdraví Shutterstock.com

Droždí taky známé jako kvasnice, jsou opravdu nedoceněnou surovinou. Většina domácností ji použije akorát při přípravě kynutého těsta – to je ale velká škoda. Pojďme si říct, proč je droždí plné vitaminů a jak je co nejlépe zpracovat.

Jaké je složení droždí a co přinese jeho konzumace?

Pivovarské droždí se dá díky svému složení za superpotravinu. Obsahuje hned řadu vitamínů skupiny B, které mají zásadní vliv na nervový systém, kožní tkáň a vlasy. Vitamin B2 známý jako riboflavin pomáhá proti tvorbě akné, zánětům a šupinatění pokožky. Vitamin B3 neboli niacin zlepšuje prokrvení pleti a vitamin B9, tedy kyselina listová, podporuje tvorbu buněk a regeneraci. Společně se tyto látky zaslouží o zdravou pleť a obnovu kožní tkáně.

Pivovarské droždí neboli kvasnice - cenově dostupná superpotravina | Shutterstock.com

Droždí je také bohaté na bílkoviny a aminokyseliny, které jsou zásadní pro stavbu svalů a regeneraci tkání. Mimo to obsahuje i selen, zinek a železo, pomáhají s posílením imunity a přispívají k růstu zdravých vlasů a nehtů.

Významně však také podporuje trávení

Kromě benefitů uvedených výše droždí pomáhá trávení. Díky díky obsahu živých kvasinek, působících podobně, jako probiotika zlepšuje jeho konzumace střevní mikroflóru, podporuje vstřebávání živin a přirozeně čistí organismus.

A jak přesně droždí zužitkovat v kuchyni, pokud jej zrovna nechcete jíst jen tak zasyrova? Zpracovat jej můžete do řady jídel. Nejoblíbenější využití mimo pečení je příprava pomazánek nebo třeba drožďová polévka.

Drožďová polévka a jak na ni. Tradiční recept, který vás neomrzí

Polévka z droždí? Vážně? Možná vám recept přijde kontroverzní. Jde o jednoduchý a starý recept, a výsledkem je prostě vypadající polévka. Je však plná vitamínů a její konzumaci neocení pouze vaše tělo, ale i vaše peněženka. Navíc si na ni pochutnají i vegetariáni.

Co budete potřebovat?

  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 1 cibule
  • Sádlo nebo rostlinný olej
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 plátek celeru
  • Sůl

A jak postupovat při přípravě?

  1. Oloupejte cibuli a nakrájejte nadrobno.
  2. Na pánev nalijte tuk (sádlo nebo rostlinný olej a nakrájenou cibuli osmažte dozlatova.
  3. Přidejte droždí a společně jej pražte, dokud se na pánvi nevytvoří škraloup.
  4. Mějte nachystaný polévkový hrnec s 1 litrem studené vody a jakmile je droždí s cibulkou hotové, přidejte jej tam. Směs přiveďte k varu.
  5. Připravte mrkev, petržel a celer – omyjte a nakrájejte na menší kostičky.
  6. Vše dejte do hrnce, vařte pod pokličkou na mírném ohni cca půl hodiny, dokud zelenina nezměkne. Polévku dosolte dle chuti.
Příprava drožďové polévky je snadná | Shutterstock.com

Drožďová polévka je ideální volbou pro ty, kteří pociťují únavu či slabost. Povzbudí váš organismus, zahřeje vás a snad vám i zachutná. Navíc je snadno stravitelná a lehká.

Za velmi nízkou cenu na stůl dostanete velkou porci vitaminů. Příprava vám nezabere dlouho a jít ji lze i několik dní.

Ještě jste nevyužili potenciál pivovarského droždí? Směle do toho!

Drožďová polévka je stala symbolem jednoduché, ale zdravé kuchyně. Vařili z nich i naše babičky. Kvasnice vám dodají vám energii, zlepší pleť a díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a bílkovin přispívají k celkovému zlepšení zdraví.

A jestli droždí začleníte do vašeho běžného jídelníčku, brzy na sobě uvidíte změny - svěžejší pokožku, pevnější nehty a dostatek síly na celé dny. Tak dobrou chuť!

Zdroje: Toprecepty.cz, Magazin.recepty.cz, Prozeny.cz

Nejnovější články

Tohle není polévka, ale lék: Zlepší pleť, trávení a dodá energii na celý den. Nestojí téměř nic a hotová je bleskem

Tereza Havlíčková
16. 11. 2025, 10:45
Rady a tipy

Jestliže je zdraví vaší prioritou a rádi zkoušíte nové recepty, ty s droždím byste neměly vynechávat! Kromě pomazánek lze připravit i vydatnou polévku, jejíž příprava je jednoduchá, levná a velmi výživná. Kdysi ji jistě vařily i vaše babičky. Pomáhá posílit tělo po nemoci, zajišťuje čistou a zdravou pleť, bezproblémové trávení a celkovou vitalitu.

Lidem narozeným v tomto znamení hvězdy do konce listopadu otevřou nebe a nasypou plný pytel peněz

Tereza Havlíčková
15. 11. 2025, 15:48
Lifestyle

Listopad přináší hned řadu změn. Není tomu tak jen v přírodě - změny se totiž dotýkají opravdu všeho, a výjimkou nejsou ani finance. Jak to tak bývá, některá znamení čeká období bohatství a přebytku, zatímco jiným radíme spíše zůstat při zemi a držet se útlého rozpočtu. Čtěte dál a dozvíte se, jestli si v listopadu můžete vyskakovat a utrácet nebo je třeba být spíše opatrní a šetřiví.

Horoskop pro ty, co zatím marně čekají na velkou lásku. Jedno znamení v listopadu prolomí prokletí a konečně se bláznivě zamiluje

Tereza Havlíčková
13. 11. 2025, 12:08
Lifestyle

Listopad bývá měsícem, kdy se svět ztiší, dny se zkracují a srdce touží po teple. Možná jste už dlouho sami, možná jste ztratili víru, že přijde někdo, s kým to opravdu zajiskří. Hvězdy ale napovídají, že právě teď se ve vesmíru dává do pohybu něco, co může změnit běh vašeho milostného života. Pro některá znamení přinese listopad jen jemné záchvěvy sympatií, pro jiná osudový zlom.

Kvíz: Moredny, dopleta a pitralon aneb směšné módní trendy socialistického Československa. Teď se ukáže, jakou máte paměť

Petra Fedrselová
13. 11. 2025, 12:07
Lifestyle

Socialistické Československo mělo svou módu a svůj vkus. Ne vždy šlo o krásu, častěji o nouzová řešení a domácí vynalézavost. Šustily šusťákovky, dederon se lepil na kůži, tesilové kalhoty držely puk i v dešti. V koupelně voněl (a občas štípal) Pitralon, v obýváku vrněl pletací stroj a o riflích se šeptalo podle toho, kde a za co se sehnaly.

Obstála by dnešní "zdravá" boubelka v baroku? Ani náhodou. Ideál krásy v 17. a 18. století byl nepřirozený a zvrhlý

Martina Weber
12. 11. 2025, 12:05
Lifestyle

Oblíbené tvrzení říká, že kdysi se ženám s větším tělem tleskalo, a že Rubens by dnešní plnoštíhlé nosil na rukou. Stačí se ale podívat blíž na obrazy, medicínské texty a životní podmínky sedmnáctého a osmnáctého století, a nadšení rychle vychladne. Mýtus hodné barokní boubelky, která jen potvrzuje, že každá vyšší konfekce byla automaticky ideálem krásy, má k realitě dost daleko.