Droždí taky známé jako kvasnice, jsou opravdu nedoceněnou surovinou. Většina domácností ji použije akorát při přípravě kynutého těsta – to je ale velká škoda. Pojďme si říct, proč je droždí plné vitaminů a jak je co nejlépe zpracovat.
Jaké je složení droždí a co přinese jeho konzumace?
Pivovarské droždí se dá díky svému složení za superpotravinu. Obsahuje hned řadu vitamínů skupiny B, které mají zásadní vliv na nervový systém, kožní tkáň a vlasy. Vitamin B2 známý jako riboflavin pomáhá proti tvorbě akné, zánětům a šupinatění pokožky. Vitamin B3 neboli niacin zlepšuje prokrvení pleti a vitamin B9, tedy kyselina listová, podporuje tvorbu buněk a regeneraci. Společně se tyto látky zaslouží o zdravou pleť a obnovu kožní tkáně.
Droždí je také bohaté na bílkoviny a aminokyseliny, které jsou zásadní pro stavbu svalů a regeneraci tkání. Mimo to obsahuje i selen, zinek a železo, pomáhají s posílením imunity a přispívají k růstu zdravých vlasů a nehtů.
Významně však také podporuje trávení
Kromě benefitů uvedených výše droždí pomáhá trávení. Díky díky obsahu živých kvasinek, působících podobně, jako probiotika zlepšuje jeho konzumace střevní mikroflóru, podporuje vstřebávání živin a přirozeně čistí organismus.
A jak přesně droždí zužitkovat v kuchyni, pokud jej zrovna nechcete jíst jen tak zasyrova? Zpracovat jej můžete do řady jídel. Nejoblíbenější využití mimo pečení je příprava pomazánek nebo třeba drožďová polévka.
Drožďová polévka a jak na ni. Tradiční recept, který vás neomrzí
Polévka z droždí? Vážně? Možná vám recept přijde kontroverzní. Jde o jednoduchý a starý recept, a výsledkem je prostě vypadající polévka. Je však plná vitamínů a její konzumaci neocení pouze vaše tělo, ale i vaše peněženka. Navíc si na ni pochutnají i vegetariáni.
Co budete potřebovat?
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- 1 cibule
- Sádlo nebo rostlinný olej
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 plátek celeru
- Sůl
A jak postupovat při přípravě?
- Oloupejte cibuli a nakrájejte nadrobno.
- Na pánev nalijte tuk (sádlo nebo rostlinný olej a nakrájenou cibuli osmažte dozlatova.
- Přidejte droždí a společně jej pražte, dokud se na pánvi nevytvoří škraloup.
- Mějte nachystaný polévkový hrnec s 1 litrem studené vody a jakmile je droždí s cibulkou hotové, přidejte jej tam. Směs přiveďte k varu.
- Připravte mrkev, petržel a celer – omyjte a nakrájejte na menší kostičky.
- Vše dejte do hrnce, vařte pod pokličkou na mírném ohni cca půl hodiny, dokud zelenina nezměkne. Polévku dosolte dle chuti.
Drožďová polévka je ideální volbou pro ty, kteří pociťují únavu či slabost. Povzbudí váš organismus, zahřeje vás a snad vám i zachutná. Navíc je snadno stravitelná a lehká.
Za velmi nízkou cenu na stůl dostanete velkou porci vitaminů. Příprava vám nezabere dlouho a jít ji lze i několik dní.
Ještě jste nevyužili potenciál pivovarského droždí? Směle do toho!
Drožďová polévka je stala symbolem jednoduché, ale zdravé kuchyně. Vařili z nich i naše babičky. Kvasnice vám dodají vám energii, zlepší pleť a díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a bílkovin přispívají k celkovému zlepšení zdraví.
A jestli droždí začleníte do vašeho běžného jídelníčku, brzy na sobě uvidíte změny - svěžejší pokožku, pevnější nehty a dostatek síly na celé dny. Tak dobrou chuť!
Zdroje: Toprecepty.cz, Magazin.recepty.cz, Prozeny.cz
Fajnstyl.cz