Zpět na kategorii

Otestovali jsme jídlo z fastfoodu po 24 hodinách. Tohle vážně chcete jíst?

Michaela Hanelová
27. 3. 2025, 10:03
Lifestyle

Na začátku to byla jen zvědavost. Chtěli jsme zjistit, co se stane, když necháme klasický fastfoodový burger, hranolky nebo kuřecí nugetky ležet celý den.

Rozkrojený burger na dřevěném prkénku s hranolkami
Foto: Freepik

Ne v lednici, ale normálně, v pokojové teplotě, tak jak to občas v reálu dopadne – třeba když si něco koupíte, ale pak zapomenete, že to máte v tašce, nebo když si necháte půlku burgeru na potom a druhý den už to zkrátka nevypadá tak lákavě. Jenže netušili jsme, co všechno tenhle malý experiment odhalí. A že to bude tak odpudivé, že se na některé položky už podruhé nepodíváme stejnýma očima.

Začali jsme jednoduše – vyrazili jsme do tří největších fastfoodových řetězců a vzali si s sebou typické položky. Cheeseburger, hranolky, nugetky, oblíbený wrap. Všechno jsme nechali ve stejných papírových obalech, neotevřené, jen uložené na stole, v místnosti s běžnou teplotou kolem 22 stupňů. Zní to nevinně. Ale jakmile jsme druhý den otevřeli krabičky, přešla nás chuť.

Tři fastfoodové menu vedle sebe na stole

Není burger, jako burger

Burger jako ze sádry. To byl náš první dojem. Houska, která ještě včera působila měkce a nadýchaně, byla tvrdá jako kousek polystyrenu. Maso ztvrdlo a vysušilo se do podoby podrážky, která při pokusu o zakousnutí kladla odpor. Vůně, která nás ještě předešlého dne lákala už z dálky, úplně zmizela. Zbyl jen zvláštní, chemický zápach, připomínající směs plastu a přepáleného tuku. Sýr se slil do podivné tuhé vrstvy, která se nedala rozpoznat od housky. A omáčka? Zaschlý film, který se táhl jako guma.

A pak přišly hranolky. Víte, jak mají být správně křupavé, voňavé, lehce slané? Tak tohle byl jejich přesný opak. Tvrdé, gumové, s olejovým povlakem, který nešel z prstů dolů ani po několika umytích. Zjistili jsme, že během noci nasály tolik tuku, že i přiložený ubrousek se jimi doslova nacucal. Některé kousky se lámaly jako dřevěné třísky, jiné se ohýbaly jako kusy gumy. V puse chutnaly naprosto bez chuti. Když jsme se pokusili ohřát je v mikrovlnce, výsledek byl ještě horší – smrděly jako přepálený olej a chutnaly jako plastová lžíce.

Jídlo z fastfoodu není vždy o kvalitě

Nugetky na tom nebyly o mnoho lépe. Kuřecí maso, které uvnitř působí měkce a šťavnatě, se proměnilo v podivnou suchou hmotu, kterou bychom přirovnali k pilinám zalitým v moučné omáčce. Obal se oddělil a popraskal, takže celý kousek vypadal jako něco, co zůstalo ležet zapomenuté na podlaze. Při pokusu o ohřev se uvnitř vytvořila nehezká hmota, která se táhla a páchla jako starý olej. A pak přišel oblíbený wrap. Ten jsme rozbalili a doufali, že to nebude tak hrozné. Ale tortilla byla tvrdá, popraskaná a uvnitř z ní vytekla omáčka, která přes noc změnila barvu a vůni. Zelenina – hlavně salát – ztmavla a zavadla, maso ztuhlo.

Kuřecí nugety servírované na tácku s omáčkami

Celé to působilo jako zbytek z ledničky, co zapomenete za jogurtem. Jenže my to v lednici neměli. Nešlo jen o chuť nebo strukturu. Když jsme se podívali na to, co se s jídlem stalo, začali jsme se vážně ptát, co v těchto produktech vlastně je, že se takhle „zakonzervují“. Proč se nerozkládají jako běžné jídlo? Proč nezačnou po několika hodinách páchnout jako zkažené maso? A právě tady to začíná být zajímavé.

Mnoho fastfoodových jídel obsahuje konzervanty, stabilizátory a další látky, které prodlužují trvanlivost, udržují barvu, zabraňují plesnivění. Některé burgerové housky obsahují více než 15 přísad, včetně cukru, kyseliny sorbové nebo kyseliny propionové – což jsou látky, které mají za úkol udržet pečivo „čerstvé“. Maso bývá předvařené, napuštěné solí a emulgátory, které mu dodávají šťavnatost. A omáčky? Tam najdete směs octa, cukru, modifikovaných škrobů, umělých barviv a aromat.

Různé druhy hranolek z fastfoodových řetězců

Produkt, který zřejmě už nikdy chtít nebudete

Výsledkem je produkt, který sice chutná v daném okamžiku, ale když mu dáte čas, ukáže svou pravou tvář. A ta je děsivá. Přemýšlejte o tom – domácí burger, který si připravíte z čerstvého masa, housky a zeleniny, začne do druhého dne vysychat, změkne, rozpadne se. A to je normální. Fastfoodový burger ale i po 24 hodinách vypadá téměř stejně – až na to, že je nepoživatelný. Ale nerozpadá se. Nepáchne. A právě to je největší varování. Přesto se za takové jídlo platí nemalé peníze. Cheeseburger dnes vyjde na 45 až 50 Kč, hranolky na 60 Kč, větší kombinace snadno přes 150 Kč.

A za co platíte? Za kalorie, tuky, sůl, ale i za chemii, která udrží produkt „živý“ co nejdéle. Jenže otázkou je – co dělá taková kombinace s naším tělem? Jestli vás někdy napadne schovat si zbytek burgeru na později, raději si to rozmyslete. Možná vám v tu chvíli bude líto ho vyhodit, ale druhý den už to nebude jídlo, ale něco mezi umělou hmotou a smutnou připomínkou toho, jak moc jsme si zvykli na instantní řešení. A jestli máte chuť na pořádný burger? Udělejte si ho doma. Čerstvý, s poctivými surovinami. Protože tohle si vaše tělo fakt nezaslouží.

Nejnovější články

Jsem plastický chirurg a lifting obličeje bych sám nikdy nepodstoupil. Existuje riziko, kterému nelze úplně předejít

Kateřina Špačková
2. 11. 2025, 10:53
Lifestyle

Lifting obličeje je často prezentován jako cesta ke ztracené mladosti, ale ukrývá jednu záludnost: jizvy, které se mohou změnit v nečekané komplikace, byť byla práce chirurga precizní. Kromě technické dokonalosti totiž hraje roli i individuální reakce tkání, kterou žádný specialista nemůže stoprocentně předvídat.

Obrazem: Móda pro zralé ženy podle Jitky Molavcové. Šik kombinace černé a výrazných barev ubere kila i roky

Kateřina Špačková
1. 11. 2025, 14:56
Lifestyle

Stylová vyzrálost není o kompromisu mezi elegancí a osobitostí – a vždy usměvavá Jitka Molavcová je toho krásným důkazem. Její šatník staví na nadčasové černé, která tvaruje postavu a přináší noblesu, a zároveň na výrazných barvách, jež celý outfit rozzáří a dodají mu svěží energii. Výsledkem je sofistikovaný styl, který lichotí zralosti, ale zároveň působí mladistvě a svěže.

Heidi Janků vlastníma rukama zrekonstruovala obří vilu v Praze. Podívejte, jak krásné místo k životu vytvořila

Petra Fedrselová
1. 11. 2025, 14:55
Celebrity

Když Heidi Janků do svého domu v pražské Uhříněvsi před lety poprvé vcházela po boku manžela Iva Pavlíka, šlo o klidné rodinné zázemí. Časem ale vila zestárla, interiér ztratil šmrnc a slavná zpěvačka cítila, že potřebuje novou energii. Vzala to po svém: promyšlená, poctivá rekonstrukce, která spojila praktičnost s útulností a dala domu nový dech.

Nenápadná elegance pro 50+: Oblečte se jako Ljuba Krbová. Takto vypadá její podzimní šatník v Ulici i soukromí

Zuzana Salah
1. 11. 2025, 14:54
Lifestyle

Skutečný styl mluví tiše, ale zanechá silný dojem. Ljuba Krbová dokazuje, že s věkem může přijít jistota, jemnost a elegance, která nepotřebuje nic dokazovat. Známá herečka působí v seriálu Ulice i mimo kamery vždy upraveně, přirozeně a sebevědomě. Její styl ukazuje, že po padesátce může žena působit žensky, klidně a s přirozenou noblesou, aniž by ztrácela šarm.

Nejlepší boty na přechodné období: Ideální do podzimních plískanic, přesto krásné a šik

Martina Weber
1. 11. 2025, 14:52
Lifestyle

Každý rok se to opakuje. Léto uteče, zima se ještě nerozhodla, že přijde, a my stojíme před botníkem s výrazem člověka, který má sice deset párů různých bot, ale ani jeden není do aktuálního počasí moc vhodný. V takových chvílích přichází ke slovu podzimní boty. Spolehlivé kousky, které zvládnou déšť, chlad i nečekané slunce, a přitom vypadají tak, že se v nich dá vyrazit do práce i na kávu.