Zpět na kategorii

Češi bacha, tyto houby nikdy nesušte. Oblíbené jedlé druhy se po usušení mění v jedovatou past

Iveta Weissová
8. 10. 2025, 11:56
Lifestyle

Houbařská sezóna je v plném proudu, málokdo ale ví, že nestačí jen umět rozeznat jedlé a nejedlé houby. I ty jedlé nám totiž mohou uškodit. A to mnohem více, než si myslíme.

Češi bacha, tyto houby nikdy nesušte! Shutterstock

Pokud máme štěstí a narazíme na místo, kde houby rostou, přineseme si domů celý košík. A mnohdy řešíme, jak je zpracovat. Uděláme si řízky, další použijeme na omáčku, zbytek se rozhodneme usušit a schovat na později. A právě zde nastává problém, o kterém mnoho lidí nemá ani tušení. Některé houby se totiž na sušení nehodí. A co víc, vlivem sušení se z jedlých hub mohou stát houby jedovaté.

Každá houba nepatří do sušičky

Sušení hub je proces, kterým houby ztratí vodu. A právě to může být, hlavně u vodnatých druhů hub, problém. Jejich dužiny se začnou rozpadat, po opětovném namočení již nedrží tvar, ale také velmi zhořknou. Mezi druhy, které při sušení ztrácí nejen svoji strukturu, ale i chuť, rozhodně patří žampiony. Také se sem ale řadí druhy se slizkým kloboukem, právě u nich je sušení nežádoucím procesem. Pokud máme houbu s výraznou chutí, právě sušením o ni přijde.

Můžeme pak být velmi překvapení, a to hlavně ve chvíli, kdy si houby opětovně namočíme a připravíme ke konzumaci. Jejich chuť se totiž promění na hořkou. To ale není vše, některé houby se procesem sušení mohou stát toxickými a vyvolat otravu jídlem. Takovou houbou je například hřib červený. Pokud na takový kousek v lese narazíme, je lepší si jej připravit čerstvý, zamrazit nebo naložit a zakonzervovat.

Otravu nám mohou způsobit i další druhy

Častým problémem je ale také nesprávná technika sušení. Kvůli ní se do hub mohou dostat plísně a bakterie, které následně v našem trávicím traktu způsobí nemalou paseku. Problematickým je v takovém případě dlouhé sušení hub bez proudění vzduchu nebo dokonce při nízkých teplotách. Právě to je ráj pro plísně a nezvané bakterie. Pokud se rozhodnete sušit houby jako jsou hlívy nebo hřib polní, mějte na paměti, že jsou hodně vodové. Právě proto potřebují dostatečný čas, aby se dehydratovaly úplně.

Sušené houby jsou dobrou surovinou, je ale zapotřebí je sušit správně. Foto: Shutterstock

Na to, jak s houbami nakládat, ale myslete už při samotném jejich sběru. Pokud do lesa vyrazíte nepřipraveni a rozhodnete se na místě použít ke sbírání pytlík, můžete si přivodit trávicí problémy. V pytlíku se totiž houby velmi rychle zapaří, opět zde hrozí riziko vzniku plísně. Kromě toho v houbách mnohem rychleji dojde k rozkladu látek a vzniku mikrobů, které mohou mít za následek otravu připomínající otravu po konzumaci zkaženého masa.

Někdy ani dostatečně dlouhé vaření nestačí

Aby bylo možné houby konzumovat, doporučuje se je vždy tepelně upravit ideálně po dobu 20–30 minut. To ale platí jen pro houby jedlé, nikdy nespoléhejte na to, že by teplo zničilo jedovaté látky v houbách obsažené. Toxiny, které houby obsahují, mohou být termostabilní, takže nejedlé houby na váš talíř nepatří ani v případě, že jste je dostatečně tepelně upravili. Při sběru hub je vždy zapotřebí držet se základního pravidla – do košíku patří jen ty houby, které bezpečně poznáme.

Abychom se vyhnuli nechtěné otravě, je zapotřebí, abychom sbírali jen houby, které známe. Foto: Shutterstock

Jakmile totiž pozřete nejedlou houbu nebo houbu nedostatečně upravenou, vyskytnout se u vás může zvracení, průjem, bolest břicha nebo nevolnost. Tyto příznaky se mohou objevit již za 30 minut po pozření houby a mohou být následovány dezorientací, dehydratací a dokonce i halucinacemi. Pakliže u sebe nebo svých blízkých tyto příznaky pozorujete, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc. Jedině ta dokáže otravu zvrátit a zachránit tak vaše játra nebo ledviny, jež mohou být pozřením nebezpečných nebo jedovatých hub ohroženy.

zdroje: denik.cz, irozhlas.cz, viscojis.cz, bezpecnostpotravin.cz, portal.abczdrowie.pl

Houby se hodí na vaření, přípravu řízků, do polévek nebo k nakládání. Během jejich zpracování se ale velmi často dopouštíme jedné chyby, která může mít za následek neodkladnou cestu do nemocnice.

Nejnovější články

Kadeřníci varují: Tento odstín je totální přešlap roku 2025. V zahraničí tabu, u nás ho nosí skoro každá druhá

Soňa Humlová
8. 10. 2025, 5:59
Lifestyle

Možná milujete blond, ale na tento odstín barvy vlasů raději rychle zapomeňte. Třeba jste i jste přemýšleli, zda by vám slušel. Jde ale o barvu, kterou už vzal dávno čas. Působí nepřirozeně, zastarale a většině lidí zkrátka vůbec nesluší. Přesto ji Češky milují a neustále ji po svých kadeřnících žádají. Zvláštní, co myslíte?

Letos frčí kabáty, ve kterých by vás babička nepustila ani s košem. Přesto je bude na ulici brzy nosit úplně každý

Hana Dostálová
7. 10. 2025, 23:17
Lifestyle

Zapomeňte na dokonale střižené vlněné kabáty a uhlazenou eleganci. Letošní podzim a zima patří kabátům, které by vaše babička pravděpodobně označila za nedokončené, obnošené nebo rovnou ošklivé. A právě v tom je jejich největší kouzlo. Módní svět se totiž rozhodl, že dokonalost je nuda a pravá krása se skrývá v nedokonalosti, osobitosti a tak trochu punkové rebelii. Připravte se na vlnu kabátů, které vypadají, jako by měly za sebou dlouhý příběh, a které se stanou dominantou ulic.

Nebeské divadlo začíná: Kometa Lemmon se blíží k Zemi. Nastavte budíky, astronomové čekají rekordní podívanou

Hana Dostálová
7. 10. 2025, 21:40
Lifestyle

Říjen se letos tváří, jako by chtěl vynahradit všechny pošmourné dny dopředu. Na obloze se totiž chystá skutečná astronomická podívaná. Měsíc se předvede v plné parádě jako superúplněk, o slovo se přihlásí jasné planety a nebe proříznou meteorické roje. Třešničkou na dortu, nebo spíš ledovou koulí s ohonem, bude kometa, která se objevila znenadání a slibuje podívanou, na jakou se možná nezapomíná.

Dvě oblíbené služby v Česku mění ceník. Mnozí mluví o podrazu, budou si muset najít jinou zábavu

Věra Krausová
7. 10. 2025, 17:45
Lifestyle

Že téměř všechno kolem nás zdražuje, jsme si už pomalu zvykli. Tentokrát se to ale dotýká oblasti, která má sloužit k odpočinku a zábavě. Uživatelé jsou zaskočení, společnosti se snaží obhájit a internet se plní podrážděnými reakcemi. Pro někoho je to jen drobnost, pro jiné jde ale o důvod přehodnotit, za co vlastně měsíčně platí.

Houbaři, popadněte košíky: Tyto regiony teď praskají pod návalem hub. Tady jsou místa, kam vyrazit

Adriana Singerová
7. 10. 2025, 15:30
Lifestyle

Podzim je obdobím, kdy české lesy doslova ožívají houbařskou horečkou, což letos platí dvojnásob. Kombinace vydatných zářijových dešťů a příznivých říjnových teplot způsobila, že v mnoha regionech právě teď zažívají pravé hřibové žně. Sběrači hlásí plné koše a z lesů po celé zemi proudí zprávy o bohaté úrodě pravých hřibů, ať už jde o hřiby smrkové, dubové, borové, nebo dokonce vzácnější druhy.