Zpět na kategorii

Češi bacha, tyto houby nikdy nesušte. Oblíbené jedlé druhy se po usušení mění v jedovatou past

Iveta Weissová
8. 10. 2025, 11:56
Lifestyle

Houbařská sezóna je v plném proudu, málokdo ale ví, že nestačí jen umět rozeznat jedlé a nejedlé houby. I ty jedlé nám totiž mohou uškodit. A to mnohem více, než si myslíme.

Češi bacha, tyto houby nikdy nesušte! Shutterstock

Pokud máme štěstí a narazíme na místo, kde houby rostou, přineseme si domů celý košík. A mnohdy řešíme, jak je zpracovat. Uděláme si řízky, další použijeme na omáčku, zbytek se rozhodneme usušit a schovat na později. A právě zde nastává problém, o kterém mnoho lidí nemá ani tušení. Některé houby se totiž na sušení nehodí. A co víc, vlivem sušení se z jedlých hub mohou stát houby jedovaté.

Každá houba nepatří do sušičky

Sušení hub je proces, kterým houby ztratí vodu. A právě to může být, hlavně u vodnatých druhů hub, problém. Jejich dužiny se začnou rozpadat, po opětovném namočení již nedrží tvar, ale také velmi zhořknou. Mezi druhy, které při sušení ztrácí nejen svoji strukturu, ale i chuť, rozhodně patří žampiony. Také se sem ale řadí druhy se slizkým kloboukem, právě u nich je sušení nežádoucím procesem. Pokud máme houbu s výraznou chutí, právě sušením o ni přijde.

Můžeme pak být velmi překvapení, a to hlavně ve chvíli, kdy si houby opětovně namočíme a připravíme ke konzumaci. Jejich chuť se totiž promění na hořkou. To ale není vše, některé houby se procesem sušení mohou stát toxickými a vyvolat otravu jídlem. Takovou houbou je například hřib červený. Pokud na takový kousek v lese narazíme, je lepší si jej připravit čerstvý, zamrazit nebo naložit a zakonzervovat.

Otravu nám mohou způsobit i další druhy

Častým problémem je ale také nesprávná technika sušení. Kvůli ní se do hub mohou dostat plísně a bakterie, které následně v našem trávicím traktu způsobí nemalou paseku. Problematickým je v takovém případě dlouhé sušení hub bez proudění vzduchu nebo dokonce při nízkých teplotách. Právě to je ráj pro plísně a nezvané bakterie. Pokud se rozhodnete sušit houby jako jsou hlívy nebo hřib polní, mějte na paměti, že jsou hodně vodové. Právě proto potřebují dostatečný čas, aby se dehydratovaly úplně.

Sušené houby jsou dobrou surovinou, je ale zapotřebí je sušit správně. Foto: Shutterstock

Na to, jak s houbami nakládat, ale myslete už při samotném jejich sběru. Pokud do lesa vyrazíte nepřipraveni a rozhodnete se na místě použít ke sbírání pytlík, můžete si přivodit trávicí problémy. V pytlíku se totiž houby velmi rychle zapaří, opět zde hrozí riziko vzniku plísně. Kromě toho v houbách mnohem rychleji dojde k rozkladu látek a vzniku mikrobů, které mohou mít za následek otravu připomínající otravu po konzumaci zkaženého masa.

Někdy ani dostatečně dlouhé vaření nestačí

Aby bylo možné houby konzumovat, doporučuje se je vždy tepelně upravit ideálně po dobu 20–30 minut. To ale platí jen pro houby jedlé, nikdy nespoléhejte na to, že by teplo zničilo jedovaté látky v houbách obsažené. Toxiny, které houby obsahují, mohou být termostabilní, takže nejedlé houby na váš talíř nepatří ani v případě, že jste je dostatečně tepelně upravili. Při sběru hub je vždy zapotřebí držet se základního pravidla – do košíku patří jen ty houby, které bezpečně poznáme.

Abychom se vyhnuli nechtěné otravě, je zapotřebí, abychom sbírali jen houby, které známe. Foto: Shutterstock

Jakmile totiž pozřete nejedlou houbu nebo houbu nedostatečně upravenou, vyskytnout se u vás může zvracení, průjem, bolest břicha nebo nevolnost. Tyto příznaky se mohou objevit již za 30 minut po pozření houby a mohou být následovány dezorientací, dehydratací a dokonce i halucinacemi. Pakliže u sebe nebo svých blízkých tyto příznaky pozorujete, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc. Jedině ta dokáže otravu zvrátit a zachránit tak vaše játra nebo ledviny, jež mohou být pozřením nebezpečných nebo jedovatých hub ohroženy.

zdroje: denik.cz, irozhlas.cz, viscojis.cz, bezpecnostpotravin.cz, portal.abczdrowie.pl

Houby se hodí na vaření, přípravu řízků, do polévek nebo k nakládání. Během jejich zpracování se ale velmi často dopouštíme jedné chyby, která může mít za následek neodkladnou cestu do nemocnice.

Nejnovější články

Obstála by dnešní "zdravá" boubelka v baroku? Ani náhodou. Ideál krásy v 17. a 18. století byl nepřirozený a zvrhlý

Martina Weber
12. 11. 2025, 12:05
Lifestyle

Oblíbené tvrzení říká, že kdysi se ženám s větším tělem tleskalo, a že Rubens by dnešní plnoštíhlé nosil na rukou. Stačí se ale podívat blíž na obrazy, medicínské texty a životní podmínky sedmnáctého a osmnáctého století, a nadšení rychle vychladne. Mýtus hodné barokní boubelky, která jen potvrzuje, že každá vyšší konfekce byla automaticky ideálem krásy, má k realitě dost daleko.

Veronika Žilková koupila domek 1+1. Vytvořila z něj moderní dvougenerační vilu. Obdivuje ji celá Praha

Alex Křížová
12. 11. 2025, 12:02
Celebrity

Herečka Veronika Žilková žije na pražském Suchdole už čtyřicet let. Když v osmdesátých letech koupila se svým tehdejším manželem Jiřím Hanychem malý domek o velikosti 1+1, šlo o skromné bydlení mladého páru. Nikdo tehdy netušil, že z nenápadné stavby vznikne prostorná dvougenerační vila, která se stala symbolem jejího rodinného života i osobního stylu.

Češi v tomhle kvízu padají jako švestky. Zvládnete rozlišit "s" a "z" lépe než zbytek národa? Stačí získat 5/10

Kateřina Špačková
11. 11. 2025, 11:20
Lifestyle

I ti, kdo si myslí, že mají pravopis v malíku, často znejistí u jediného písmene. „S“ nebo „z“ vypadají jako zdánlivá maličkost, která dokáže zamotat hlavu i zkušeným pisatelům. Zkuste si náš kvíz a zjistěte, jestli by vás učitelka pochválila – nebo zda je čas zopakovat si pravidla českého pravopisu.

Psí plemena, která se nejvíce hodí k ženám: Zdobí víc než drahá kabelka a chápou víc než muži

Tereza Havlíčková
11. 11. 2025, 11:18
Lifestyle

Pes je často víc než domácí mazlíček. Má roli společníka, přítele a ochránce. Ženy si vybírají psy nejen podle vzhledu, ale i podle povahy, přizpůsobivosti a toho, jak zapadají do jejich životního stylu. Ať už žijete ve městě, milujete pohyb v přírodě nebo toužíte po mazlivém kamarádovi na gauč, existuje plemeno, které k vám bude dokonale ladit.

Takto vypadala nejkrásnější žena 18. století. Líbila by se mužům i dnes?

Hana Bulejová
10. 11. 2025, 15:27
Lifestyle

Každá doba má svůj ideál krásy – a ten z 18. století by dnešnímu vkusu nejspíš pořádně zamotal hlavu. Tehdejší ženy se řídily úplně jinými pravidly, jejich krása byla umělá, přísně stylizovaná a často i nebezpečná pro zdraví. V době korzetů, běloby a obřích účesů se stala symbolem postavení i společenské moci.