Zpět na kategorii

Šuplík pod troubou nemusí být jen na plechy. Šéfkuchaři se jen smějí. 9/10 Čechů neví, že má tuhle skrytou funkci

Hana Raiskubová
24. 9. 2025, 15:03
Rady a tipy

V kuchyni tráví většina z nás spoustu času, a tak si pobyt v ní usnadňujeme nejrůznějšími pomocníky a vychytávkami. Jednou z nich je i spodní zásuvka kuchyňské trouby. Tohle efektivní uložiště plechů na pečení a dalšího vybavení kuchyně má totiž utajenou funkci, která asi mnohé překvapí.

Spodní šuplík v kuchyňské troubě je vychytávka, která neslouží jen k uložení plechů Shutterstock

Patříte také k těm, kteří jsou skálopevně přesvědčeni, že spodní šuplík trouby v kuchyni slouží jen jako úložiště plechů na pečení, případně pak nejrůznějšího kuchyňského "harampádí", které už není kam dávat? Omyl, tahle věc může v mnohém usnadnit každodenní přípravu jídel pro vaši rodinu a ušetřit tak ve finále spoustu času, peněz i nervů. Má totiž jednu skrytou funkci, o které nemá 9 z 10 Čechů nejmenší tušení. Šéfkuchaři se jen smějí. Využití pouze na uložení plechů totiž milovníky domácí kuchyně připravuje o efektivní vychytávku, díky níž bude oběd na stole rychleji.

Některé moderní trouby mají spodní šuplík určený k ohřevu jídla, rozmrazování i sušení. Podívejte se do návodu. Zdroj: Shutterstock

Efektivní vaření díky zbytkovému teplu

Podívejte se do návodu k vašemu spotřebiči. Spodní šuplík tohoto nejzásadnějšího kuchyňského pomocníka můžete totiž u některých typů trub využít díky zbytkovému teplu nejen k ohřevu jídel a udržení jejich teploty před servírováním. Po upečení tak maso nebo koláč přesuňte s klidem o patro níž. Poslouží také k pomalejšímu dopékání, kynutí těsta či ohřevu talířů. A uznejte, že jíst z nahřátého talíře je mnohem příjemnější, obzvláště pak v zimním období. Některé novější typy sporáků mají dokonce u spodního šuplíku i funkci grilování či rozmrzování potravin, což může přípravu jídla urychlit o desítky minut, než když třeba kuřecí prsa necháte rozmrazovat při pokojové teplotě.

Multifunkční warming drawer

Dokonce se v nich dá díky stálému teplu pomalu rozpouštět máslo nebo čokoláda, jen o tom zkrátka spousta lidí vůbec neví. V modernějších modelech tohoto praktického pomocníka si můžete teplotu dokonce přímo nastavit. Odborně se této funkci říká warming drawer, tedy jakýsi „udržovač“ tepla. Zatímco tak dokončujete jídlo nebo třeba prostíráte stůl, může tento multifunkční chytrý prostor pracovat, a to až hodinu či dvě po dokončení pečení. Hodí se to třeba v případě již uvařených brambor či rýže, které poměrně rychle zchladnou.

Otvory pro cirkulaci vzduchu

Bez obav můžete ohřívacímu šuplíku svěřit také další činnost, a tou je sušení. I když nejde o jeho primární funkci, zásuvku můžete při nízké teplotě využít také k sušení bylinek, zeleniny nebo ovoce, případně k odvodnění některých potravin. A to už z ní činí všestranný doplněk kuchyně. Některé trouby jsou totiž vybaveny zásuvkou s ventilačními otvory, které umožňují cirkulaci vzduchu. Rovněž vlhkost z čerstvě upečeného chleba se může odvádět přes otvory ve spodní zásuvce. Díky tomu se u něj zajistí křupavá kůrka. Jak vlastně zjistíte, že máte ohřívací zásuvku, pokud jste od sporáku dávno ztratili návod k použití? Zjistíte to na ovládacím panelu. V takovém případě byste na něm totiž měli najít tlačítka, kterými ji uvedete do chodu a budete moct ovládat i teplotu. Pokud žádná tlačítka na panelu nenajdete, ještě nezoufejte. Podívejte se přímo do zásuvky, některé spotřebiče mají totiž tyto ovládací prvky přímo v tomto prostoru. Uvidíte je tedy až po jeho otevření.

Jestli máte moderní spotřebič, zkuste příště nechat třeba těsto na skořicové šneky kynout ve spodním šuplíku. Ušetříte si čas a mnohdy i peníze. Zdroj: Shutterstock

Kuchyně plné vychytávek

Ohřívacím šuplíkem ale seznam poněkud neznámých kuchyňských vychytávek nekončí. Podobně praktický je například i otvor v rukojeti pečicí pánve. Ten totiž také rozhodně neslouží jen k jejímu zavěšení na nerezovou tyč. Geniální kuchyňský hack není jen příkladem multifunkčního designu nádobí, ale má i praktickou funkci. Jestli tedy nechcete při vaření pohazovat ušpiněnou vařečku jen tak po kuchyňské lince, vložte ji vždy po použití k míchání právě do tohoto otvoru. Veškeré tekutiny z ní skapou zpět do pánve.

Nejnovější články

Líčení do mrazu: Jednoduchý trik Švédek, jak mít pleť dokonalou i v mínus dvaceti

Lenka Urbanová
27. 11. 2025, 1:30
Lifestyle

Zima je po roce zpět, a když teploty padnou pod nulu, většina žen ví, že je zle. Je to přesně to období, kdy ráno odcházíte z domova perfektně nalíčené, ale než stačíte dojet do práce, už máte červený nos, rozmazané oči a rozdrolenou „fasádu". Skandinávské ženy mají na tuhle zimní katastrofu skvělé řešení, a dokonce hrdě prohlašují, že chlad může být velmi dobrým přítelem, jen k němu musíte přistupovat chytře.

Odborníci varují: Tetované obočí je časovaná bomba. Jakmile kůže povolí, budete litovat.

Lenka Urbanová
25. 11. 2025, 19:08
Lifestyle

Probudit se a být už téměř nalíčená? To je pro spousty žen takový malý sen, který šetří čas i nervy. Přesně proto permanentní make-up obočí láká čím dál více žen, protože slibuje jednu zásadní věc: „ráno vstaneš a vypadáš stejně upraveně jako včera večer". Jenže jak to tak už zkrátka bývá, má to svoje „ale“!