Zpět na kategorii

Tuhle chybu dělají miliony lidí: Ve střevech to způsobuje peklo. Nikdy to nejezte s bramborami

Anna Adlerová
11. 9. 2025, 20:10
Rady a tipy

Samostatně si je můžete užít bez problémů, ale v nevhodné kombinaci začínají brambory dělat v těle paseku. V Česku jde přitom o běžná a dokonce velmi oblíbená jídla, která figurují v jídelníčcích na prvních místech. Vedou ale ke zpomalenému trávení, nadýmání či k pálení žáhy.

Jíte brambory správně? Zdroj: Shutterstock Shutterstock

Myslíte si, že víte, jak brambory jíst správně? Průměrný Čech jich za rok spořádá kolem 65 kg a mnoho lidí je vnímá jako univerzální přílohu ke všemu. Pokud hledáte důvody svých možných problémů s trávením, možná budete překvapeni.

Sacharidy, bílkoviny a tuky společně?

Večer možná marně dumáte, co jste přes den snědli, protože na první pohled jednoduchou kombinaci brambor a tučného masa vás ani nenapadne vinit. Ale právě tato dvojice může ve střevech zažehnout nečekané peklo.

Chutný nedělní oběd vás později může mrzet. Zdroj: Shutterstock

Škrobovité sacharidy (brambory) a bílkoviny (maso) se totiž tráví odlišně a různě dlouhou dobu, a pokud je tělo musí zpracovávat dohromady, představuje to pro něj práci navíc. A když jíme místo libového masa tučné, dojde k tomu, že se trávení zpomaluje, protože tuk vyprázdnění žaludku brzdí a jídlo v něm zůstává déle.

To vede k nastartování hnilobných procesů a problémy jako nadýmání nebo únava na sebe u citlivějších jedinců nenechají dlouho čekat. Jak se vaše tělo s bramborami v kombinaci s tučným masem popere, je ale individuální. Někdo na sobě výraznější změny ani nepociťuje, jiného hned začne pálit žáha, má pocit těžkého žaludku a jednoduše cítí, že tam není něco v pořádku.

Ani další tuky nejsou výhra

Bohužel se nejedná o jedinou nešťastnou kombinaci s bramborami, která způsobuje potíže. Vhodné není ani konzumovat je s přidaným tukem. Jestli se vám hned vybaví jídelny, které brambory polévají navrch omastkem, nebo rychlá česká večeře „brambory na loupačku“, je to přesně ten případ. Proč se to vlastně dělá? U zdravých lidí totiž pomáhá tuk v kombinaci se sacharidy mírně stabilizovat krevní cukr. Přesto se o zdravou kombinaci nejedná.

Brambory s tukem představují nejen kalorickou bombu, ale navíc nadměrně zatěžují slinivku břišní. Zvlášť lidé, kteří mají trávicí problémy, by se těmto jídlům měli úplně vyhnout a stejně jsou na tom i cukrovkáři.

Rizika horšího trávení se týkají i oblíbené bramborové kaše. Zdroj: Shutterstock

Jedna studie zkoumala, jak budou brambory zkonzumované samostatně a s tukem působit na jedince s neléčenou cukrovkou 2. typu. Ukázalo se, že po bramborách s tukem se inzulin u těchto lidí zvýšil víc, než když snědli pouze samotné vařené brambory. Nejhorší výsledek přišel dokonce s velmi nízkým množstvím – jen s 15 g tuku na bramborách.

Vynechávat je ale nemusíte

Pokud se chcete vyhnout výše zmíněným komplikacím, nekombinujte brambory s tučnými masy ani s dalšími živočišnými tuky. Vzdávat se jich ale nemusíte. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, která příznivě působí na trávení. Kromě vitaminu C a vitaminů skupiny B obsahují i celou řadu dalších prospěšných látek, jako je draslík, zinek, hořčík nebo kyselina listová či betakaroten.

Pokud je uvaříte ve slupce, zachováte těchto cenných složek nejvíce. Zároveň u nich tato příprava podporuje i nejnižší glykemický index – hladina cukru v krvi se zvedá pomaleji, než třeba při konzumaci oloupaných vařených nebo smažených brambor. Díky vysokému obsahu vody se brambory hodí i do diet.

Nejlepší je ale pochutnat si na nich pouze se zeleninou nebo klidně samostatně. Ideální trefou je listová zelenina, která obsahuje dostatek chlorofylu, který posiluje organismus a celkově mu prospívá.

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.gov, lawofraw.cz, fresh.iprima.cz, academic.oup.com

Nejnovější články

Líčení do mrazu: Jednoduchý trik Švédek, jak mít pleť dokonalou i v mínus dvaceti

Lenka Urbanová
27. 11. 2025, 1:30
Lifestyle

Zima je po roce zpět, a když teploty padnou pod nulu, většina žen ví, že je zle. Je to přesně to období, kdy ráno odcházíte z domova perfektně nalíčené, ale než stačíte dojet do práce, už máte červený nos, rozmazané oči a rozdrolenou „fasádu". Skandinávské ženy mají na tuhle zimní katastrofu skvělé řešení, a dokonce hrdě prohlašují, že chlad může být velmi dobrým přítelem, jen k němu musíte přistupovat chytře.

Odborníci varují: Tetované obočí je časovaná bomba. Jakmile kůže povolí, budete litovat.

Lenka Urbanová
25. 11. 2025, 19:08
Lifestyle

Probudit se a být už téměř nalíčená? To je pro spousty žen takový malý sen, který šetří čas i nervy. Přesně proto permanentní make-up obočí láká čím dál více žen, protože slibuje jednu zásadní věc: „ráno vstaneš a vypadáš stejně upraveně jako včera večer". Jenže jak to tak už zkrátka bývá, má to svoje „ale“!