Zpět na kategorii

Zapomeňte na olej! Vejce smažím jen na vodě a chutnají skvěle

Ivana Hubertová
22. 2. 2025, 20:10
Lifestyle

Poslední tři měsíce dělám něco naprosto geniálního. Rozhodla jsem se, že začnu smažit vajíčka na vodě. Nyní to dělají všichni a já mám radost, že se mohu podělit o recept s vámi.

Nadýchaná míchaná vajíčka připravená bez oleje na pánvi
Foto: Freepik

Smažení vajec na vodě může znít jako naprostý nesmysl, ale tento způsob přípravy vytváří dokonale připravená vejce s lehce tekutým žloutkem. Přidáním malého množství vody na pánev během smažení se vytvoří jemná pára, která pomáhá rovnoměrně uvařit bílek a zachovat žloutek krémový.

Tato metoda nabízí zdravější alternativu ke klasickému smažení, protože vyžaduje méně tuku. Správná technika přípravy spočívá v použití pokličky, která zadržuje páru a pomáhá vytvořit perfektní texturu.

Tato technika je oblíbená mezi kuchaři, kteří hledají způsob, jak připravit chutná a zdravější snídaňová vejce. Výsledkem jsou nadýchaná vejce s křupavými okraji a hedvábným středem.

Základy vaření vajec na vodě

Správná technika vaření vajec na vodě vyžaduje pečlivý výběr vybavení a surovin. Kvalitní náčiní a čerstvá vejce jsou základem úspěchu. Nejlepší volbou je nepřilnavá pánev s rovným dnem a vyššími okraji. Průměr by měl být alespoň 24 centimetrů, aby se voda příliš rychle nevypařovala.

K vaření budete potřebovat také naběračku s dlouhou rukojetí a pokličku, která dobře sedí na pánev. Důležité je použít správné množství vody - přibližně 2-3 centimetry výšky v pánvi. Voda musí být horká, ale ne vařící.

Míchaná vajíčka na pánvi bez použití oleje

Výběr kvalitních vajec a důležitost čerstvosti

Nejlepší výsledky dosáhnete s vejci pokojové teploty, ideálně ne staršími než 7 dní.

Čerstvá vejce poznáte podle pevného žloutku, hustého bílku, neporušené skořápky a matného povrchu. Před přípravou nechte vejce 30 minut odstát při pokojové teplotě. Tím zabráníte praskání skořápky při kontaktu s horkou vodou.

Techniky a tipy pro dokonalá smažená vejce

Správná teplota a vhodné ingredience jsou klíčem k přípravě dokonalých smažených vajec s křupavými okraji a krémovým žloutkem. Dokonalé smažené vejce začíná na středně nízké teplotě. Pánev by měla být předehřátá, ale ne příliš horká.

Máslo se nechá rozpustit, dokud přestane pěnit. Vejce se rozbíjí opatrně, aby zůstal žloutek neporušený.

Správný postup smažení

  • První 2 minuty smažit pod pokličkou
  • Dalších 30 sekund nechat dojít mimo plotnu
  • Okraje by měly být lehce křupavé, žloutek tekutý

Dodání chuti pomocí koření a ingrediencí

Základní ochucení vyžaduje jen sůl a čerstvě mletý pepř. Koření se přidává až po usmažení. Přidat můžete strouhaný parmazán nebo jiný tvrdý sýr, čerstvé bylinky (pažitka, petržel) a kvalitní uzeniny jako slanina nebo šunka.

Pro extra chuť lze přidat uzený paprika nebo bylinková sůl. Uzeniny je nejlepší předem opéct a vejce smažit v jejich výpeku.

Nejnovější články

Nový trik zahrádkářů: Tato obyčejná rostlina odradí krtky i slimáky během jediné noci. Vysaďte teď na podzim

Aneta Kaplanová
23. 9. 2025, 4:15
Rady a tipy

Podzim je ideálním obdobím, kdy můžeme zahradě poskytnout něco navíc. Kromě běžných prací, jako je úklid listí nebo příprava dřevin na zimu, se nabízí možnost vysadit rostliny, které mají dvojí účinek. Na jaře dokážou vykouzlit barevnou a živou podívanou, a zároveň se postarají o ochranu záhonů. Díky svým přirozeným vlastnostem odradí nejen krtky, ale také slimáky, kteří dokážou během krátké doby znehodnotit úrodu i okrasné rostliny.

Nejúčinnější trik na mytí oken: Funguje 100x líp než ocet a skla budou zářit ještě v prosinci. V říjnu je poslední šance

Monika Brešťanská
22. 9. 2025, 21:50
Rady a tipy

Mytí oken patří mezi nejméně oblíbené domácí práce. Šmouhy na skle, zažloutlé rámy a prach se usazují víc, než bychom chtěli, a stačí jeden podzimní déšť, aby veškerá snaha přišla vniveč. Právě proto se doporučuje pustit se do velkého úklidu ještě v říjnu. Je to poslední šance, jak si užít čistý a světlý domov po celou zimu.

Kolik peněz v hotovosti držet pro případ krize: Odborné odhady zveřejnily překvapivou částku

Lucie Mátéová
22. 9. 2025, 17:12
Rady a tipy

Když se řekne krize, spousta Čechů si představí hotovou apokalypsu. Přitom to, na co by se měli připravit, je mnohem pravděpodobnější. Vichřice, výpadek proudu nebo třeba povodně – to vše může přinést problémy, při kterých budete potřebovat zásoby jídla i peněz. Stačí jen vědět, co a kolik si připravit, a můžete být v klidu.

Konec volnosti a tajného surfování po internetu v práci. Od listopadu firmy zavedou největší pracovní dohled v dějinách Česka

Hana Raiskubová
22. 9. 2025, 16:59
Lifestyle

Od listopadu začne platit nový zákon, který má ochránit firmy, nemocnice, instituce i zaměstnance před rostoucím počtem kyberútoků. S nástupem AI jsou totiž hackerské útoky čím dál častější a sofistikovanější. Pokud pracujete ve firmě, která bude nově tuto povinnost mít, dotkne se tato novinka i vás samotných.