Zpět na kategorii

Dítě jsem vyzvedla ze školky úplně zelené. Když mi řeklo, co měli na oběd, udělalo se zle i mně

Monika Brešťanská
7. 10. 2025, 18:00
Lifestyle

Školní jídelna je místo, na které většina lidí s láskou nevzpomíná. Některá jídla totiž děsí ještě ve vzpomínkách v dospělosti. A některé děti mohou mít z jídla dokonce nepříjemný zážitek a být zelené ještě týden.

Dítě ve školce dostalo oběd, po kterém bylo zelené ještě týden. Shutterstock

O podobnou zkušenost se podělila v diskuzi i jedna z žen, která popsala, jak se její syn po obědě ve školce vrátil domů úplně bledý. A jeho slova mluvila za vše:

„Mami, já jsem snědl jen dvě lžíce oběda, a pak mi bylo tak špatně. Jídlo bylo kyselé, divné, vůbec mi nechutnalo. Ale paní kuchařka řekla, že ho musím sníst…”

S podobným příběhem se setkal nejeden rodič už jako malý. Situace se však opakují dodnes, a i dnešní děti často odcházejí z jídelny zklamané, o hladu, nebo s nepříjemným pocitem v břiše.

Školní jídelna je pro mnohé zdrojem špatných vzpomínek. Foto: Shutterstock

Retro jídlo, které straší dodnes

Pokud by se sestavoval žebříček nejvíce nenáviděných jídel z éry školních jídelen, lečo by bezpochyby obsadilo přední příčky. Pro mnoho dnešních třicátníků a čtyřicátníků je lečo ze školní jídelny symbolem rozvařené, nevábně vypadající a podivně chutnající hmoty.

Lečo z jídelny má totiž jen pramálo společného se svěžím letním jídlem, které si člověk s chutí připraví ze zeleniny ze zahrádky. Jídelna toto jídlo často nabízela ve formě rozblemcané papriky, úplně rozvařeného rajčete, obrovského množství cibule – a to vše ještě podtrhla nesnesitelně kyselá chuť. Pro ty nejmenší děti, které se ještě snaží hledat v jídle známé textury a chutě, šlo o hotový horor.

Rodiče vzpomínají na tlak ze strany vychovatelů, učitelů nebo kuchařek. Věta „Dokud to nesníš, nevstaneš od stolu“ zazněla snad každý den. Podle psychologů se však tímto způsobem vytvoří spíše celoživotní nechuť k danému pokrmu, a nucení do jídla se dnes proto považuje za obrovskou chybu. Kromě psychologického hlediska totiž také narušuje pocit hladu a sytosti a může vést k nadváze či poruchám příjmu potravy.

Rozvařené školní lečo je dodnes strašákem mnoha dětí. Foto: Shutterstock

Proč se retro jídla vracejí na jídelníčky?

Zatímco dnes má mnoho jídelen moderní a pestrou nabídku, která zahrnuje i mezinárodní kuchyni, podobné retro pokrmy jako je lečo se stále objevují. Stejně jsou na tom třeba fazole na smetaně, až příliš kyselá čočka nakyselo, jáhlová kaše nebo vodnatá a přeslazená rajská omáčka s masem, které připomíná podrážku od bot.

Proč ale v jídelníčcích stále najdeme jídla, která většina dětí nejí, a snaha kuchařek tak většinou skončí v koši? Důvodů je hned několik. Tím prvním jsou normy. Jídla se musí vejít do přísných norem, které regulují výživovou hodnotu pokrmů ve školách a školkách. Tuto normu by splnila i lepší nabídka, ta by však byla podstatně dražší. Peníze jsou tedy dalším důvodem. Některé jídelny oponují i nějakou „tradicí“. Pokrmy se zde vaří už desítky let, stejně tak dlouho zde pracují i kuchařky, a ty se ověřených, ale zastaralých postupů nechtějí vzdávat.

Co tomu říkají odborníci na výživu?

Odborníci na stravování ve školských zařízeních situaci sledují a apelují na změnu. Hlavní problém není v samotných surovinách, ale ve způsobu přípravy. Děti potřebují jídlo, které má definovanou texturu. Rozvařená zelenina ztrácí nejen vitaminy, ale i svůj tvar, což dětem vadí.

Dnešní jídla by měla být lehčí, využívat méně jíšky a spoléhat se na čerstvé bylinky a koření pro dochucení, nikoli na kvanta soli a cukru. Toto už se díky nové vyhlášce daří plnit, stejně jako celková změna jídelníčků ve školách.

V posledním roce už mnohé školní jídelny prošly modernizací a kuchařky za sebou mají řadu školení, díky kterým se daří zvládnout postavit jídelníčky na nových normách a nabídnout dětem modernější a zajímavější jídla. Cílem školního stravování by nemělo být jen naplnit normy a žaludky, ale také vzdělávat v oblasti chutí a naučit děti jíst zeleninu v takové formě, aby jim chutnala.

Nejnovější články

Dvě oblíbené služby v Česku mění ceník. Mnozí mluví o podrazu, budou si muset najít jinou zábavu

Věra Krausová
7. 10. 2025, 17:45
Lifestyle

Že téměř všechno kolem nás zdražuje, jsme si už pomalu zvykli. Tentokrát se to ale dotýká oblasti, která má sloužit k odpočinku a zábavě. Uživatelé jsou zaskočení, společnosti se snaží obhájit a internet se plní podrážděnými reakcemi. Pro někoho je to jen drobnost, pro jiné jde ale o důvod přehodnotit, za co vlastně měsíčně platí.

Houbaři, popadněte košíky: Tyto regiony teď praskají pod návalem hub. Tady jsou místa, kam vyrazit

Adriana Singerová
7. 10. 2025, 15:30
Lifestyle

Podzim je obdobím, kdy české lesy doslova ožívají houbařskou horečkou, což letos platí dvojnásob. Kombinace vydatných zářijových dešťů a příznivých říjnových teplot způsobila, že v mnoha regionech právě teď zažívají pravé hřibové žně. Sběrači hlásí plné koše a z lesů po celé zemi proudí zprávy o bohaté úrodě pravých hřibů, ať už jde o hřiby smrkové, dubové, borové, nebo dokonce vzácnější druhy.

Muži přiznali, která ženská jména je rozpalují nejvíc. Žebříček v Česku má hned 5 jasných favoritek

Alžběta Marie Staňková
7. 10. 2025, 12:23
Lifestyle

Jméno dokáže o člověku prozradit víc, než by se na první pohled zdálo. Některá působí tajemně, jiná elegantně nebo svůdně. A právě ta poslední kategorie muže zaručeně zaujme. Průzkumy i zkušenosti ukazují, že určitá ženská křestní jména v nich vyvolávají silné emoce a fantazie. Která jména podle českých mužů znějí nejvíc sexy?

Největší nešvar panelákových bytů: Češi to cpou všude jako šílení, designéři trpí. Jen blázen snese tenhle kýč doma

Věra Krausová
6. 10. 2025, 20:47
Lifestyle

Panelákové byty mají své kouzlo, ale i svá úskalí. Největší chybou, kterou lidé při jejich zařizování dělají, je přeplácanost. Češi si libují v dekorativních prvcích, ale někdy méně znamená více. V malých místnostech totiž tyto praktické dekorace ničí prostor, ubírají světlo, a nakonec kazí i celkovou atmosféru.