Zpět na kategorii

Dítě jsem vyzvedla ze školky úplně zelené. Když mi řeklo, co měli na oběd, udělalo se zle i mně

Monika Brešťanská
7. 10. 2025, 18:00
Lifestyle

Školní jídelna je místo, na které většina lidí s láskou nevzpomíná. Některá jídla totiž děsí ještě ve vzpomínkách v dospělosti. A některé děti mohou mít z jídla dokonce nepříjemný zážitek a být zelené ještě týden.

Dítě ve školce dostalo oběd, po kterém bylo zelené ještě týden. Shutterstock

O podobnou zkušenost se podělila v diskuzi i jedna z žen, která popsala, jak se její syn po obědě ve školce vrátil domů úplně bledý. A jeho slova mluvila za vše:

„Mami, já jsem snědl jen dvě lžíce oběda, a pak mi bylo tak špatně. Jídlo bylo kyselé, divné, vůbec mi nechutnalo. Ale paní kuchařka řekla, že ho musím sníst…”

S podobným příběhem se setkal nejeden rodič už jako malý. Situace se však opakují dodnes, a i dnešní děti často odcházejí z jídelny zklamané, o hladu, nebo s nepříjemným pocitem v břiše.

Školní jídelna je pro mnohé zdrojem špatných vzpomínek. Foto: Shutterstock

Retro jídlo, které straší dodnes

Pokud by se sestavoval žebříček nejvíce nenáviděných jídel z éry školních jídelen, lečo by bezpochyby obsadilo přední příčky. Pro mnoho dnešních třicátníků a čtyřicátníků je lečo ze školní jídelny symbolem rozvařené, nevábně vypadající a podivně chutnající hmoty.

Lečo z jídelny má totiž jen pramálo společného se svěžím letním jídlem, které si člověk s chutí připraví ze zeleniny ze zahrádky. Jídelna toto jídlo často nabízela ve formě rozblemcané papriky, úplně rozvařeného rajčete, obrovského množství cibule – a to vše ještě podtrhla nesnesitelně kyselá chuť. Pro ty nejmenší děti, které se ještě snaží hledat v jídle známé textury a chutě, šlo o hotový horor.

Rodiče vzpomínají na tlak ze strany vychovatelů, učitelů nebo kuchařek. Věta „Dokud to nesníš, nevstaneš od stolu“ zazněla snad každý den. Podle psychologů se však tímto způsobem vytvoří spíše celoživotní nechuť k danému pokrmu, a nucení do jídla se dnes proto považuje za obrovskou chybu. Kromě psychologického hlediska totiž také narušuje pocit hladu a sytosti a může vést k nadváze či poruchám příjmu potravy.

Rozvařené školní lečo je dodnes strašákem mnoha dětí. Foto: Shutterstock

Proč se retro jídla vracejí na jídelníčky?

Zatímco dnes má mnoho jídelen moderní a pestrou nabídku, která zahrnuje i mezinárodní kuchyni, podobné retro pokrmy jako je lečo se stále objevují. Stejně jsou na tom třeba fazole na smetaně, až příliš kyselá čočka nakyselo, jáhlová kaše nebo vodnatá a přeslazená rajská omáčka s masem, které připomíná podrážku od bot.

Proč ale v jídelníčcích stále najdeme jídla, která většina dětí nejí, a snaha kuchařek tak většinou skončí v koši? Důvodů je hned několik. Tím prvním jsou normy. Jídla se musí vejít do přísných norem, které regulují výživovou hodnotu pokrmů ve školách a školkách. Tuto normu by splnila i lepší nabídka, ta by však byla podstatně dražší. Peníze jsou tedy dalším důvodem. Některé jídelny oponují i nějakou „tradicí“. Pokrmy se zde vaří už desítky let, stejně tak dlouho zde pracují i kuchařky, a ty se ověřených, ale zastaralých postupů nechtějí vzdávat.

Co tomu říkají odborníci na výživu?

Odborníci na stravování ve školských zařízeních situaci sledují a apelují na změnu. Hlavní problém není v samotných surovinách, ale ve způsobu přípravy. Děti potřebují jídlo, které má definovanou texturu. Rozvařená zelenina ztrácí nejen vitaminy, ale i svůj tvar, což dětem vadí.

Dnešní jídla by měla být lehčí, využívat méně jíšky a spoléhat se na čerstvé bylinky a koření pro dochucení, nikoli na kvanta soli a cukru. Toto už se díky nové vyhlášce daří plnit, stejně jako celková změna jídelníčků ve školách.

V posledním roce už mnohé školní jídelny prošly modernizací a kuchařky za sebou mají řadu školení, díky kterým se daří zvládnout postavit jídelníčky na nových normách a nabídnout dětem modernější a zajímavější jídla. Cílem školního stravování by nemělo být jen naplnit normy a žaludky, ale také vzdělávat v oblasti chutí a naučit děti jíst zeleninu v takové formě, aby jim chutnala.

Nejnovější články

Obstála by dnešní "zdravá" boubelka v baroku? Ani náhodou. Ideál krásy v 17. a 18. století byl nepřirozený a zvrhlý

Martina Weber
12. 11. 2025, 12:05
Lifestyle

Oblíbené tvrzení říká, že kdysi se ženám s větším tělem tleskalo, a že Rubens by dnešní plnoštíhlé nosil na rukou. Stačí se ale podívat blíž na obrazy, medicínské texty a životní podmínky sedmnáctého a osmnáctého století, a nadšení rychle vychladne. Mýtus hodné barokní boubelky, která jen potvrzuje, že každá vyšší konfekce byla automaticky ideálem krásy, má k realitě dost daleko.

Veronika Žilková koupila domek 1+1. Vytvořila z něj moderní dvougenerační vilu. Obdivuje ji celá Praha

Alex Křížová
12. 11. 2025, 12:02
Celebrity

Herečka Veronika Žilková žije na pražském Suchdole už čtyřicet let. Když v osmdesátých letech koupila se svým tehdejším manželem Jiřím Hanychem malý domek o velikosti 1+1, šlo o skromné bydlení mladého páru. Nikdo tehdy netušil, že z nenápadné stavby vznikne prostorná dvougenerační vila, která se stala symbolem jejího rodinného života i osobního stylu.

Češi v tomhle kvízu padají jako švestky. Zvládnete rozlišit "s" a "z" lépe než zbytek národa? Stačí získat 5/10

Kateřina Špačková
11. 11. 2025, 11:20
Lifestyle

I ti, kdo si myslí, že mají pravopis v malíku, často znejistí u jediného písmene. „S“ nebo „z“ vypadají jako zdánlivá maličkost, která dokáže zamotat hlavu i zkušeným pisatelům. Zkuste si náš kvíz a zjistěte, jestli by vás učitelka pochválila – nebo zda je čas zopakovat si pravidla českého pravopisu.

Psí plemena, která se nejvíce hodí k ženám: Zdobí víc než drahá kabelka a chápou víc než muži

Tereza Havlíčková
11. 11. 2025, 11:18
Lifestyle

Pes je často víc než domácí mazlíček. Má roli společníka, přítele a ochránce. Ženy si vybírají psy nejen podle vzhledu, ale i podle povahy, přizpůsobivosti a toho, jak zapadají do jejich životního stylu. Ať už žijete ve městě, milujete pohyb v přírodě nebo toužíte po mazlivém kamarádovi na gauč, existuje plemeno, které k vám bude dokonale ladit.

Takto vypadala nejkrásnější žena 18. století. Líbila by se mužům i dnes?

Hana Bulejová
10. 11. 2025, 15:27
Lifestyle

Každá doba má svůj ideál krásy – a ten z 18. století by dnešnímu vkusu nejspíš pořádně zamotal hlavu. Tehdejší ženy se řídily úplně jinými pravidly, jejich krása byla umělá, přísně stylizovaná a často i nebezpečná pro zdraví. V době korzetů, běloby a obřích účesů se stala symbolem postavení i společenské moci.