Zpět na kategorii

Šéfkuchaři se jednohlasně shodli: Největší trapas, který Češi dělají u stolu. Slušný člověk by to nikdy neudělal

Alžběta Marie Staňková
2. 10. 2025, 16:00
Lifestyle

V restauraci bychom se měli chovat civilizovaně. Bohužel ale řada z nás nevědomky provádí u stolu zvěrstva, ze kterých nejen šéfkuchařům, ale také etikety znalým osobám vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Co jsou největší české zlozvyky?

Kečup patří k největším gastronomickým zločinům. Shutterstock

Mlaskání, kečup ke svíčkové nebo půllitr piva až po okraj. Na první pohled drobnosti, ale pro šéfkuchaře i uvědomělejší hosty jsou to naprosto otřesné věci. Co všechno nám Čechům u stolu kazí reputaci?

Mlaskání a srkání se netýká jen předškoláků

Pro někoho je hlasité mlaskání jen nevinný projev radosti z jídla. Pro většinu šéfkuchařů i lidí z prostředí gastronomie je to ale znamení, že o slušném stolování toho dotyčný host příliš mnoho neví.

Nejen mlaskání, ale také zírání do telefonu u stolu je velký trapas. FOTO: Shutterstock

„V Česku je mlaskání častější, než bych čekal. Lidi to někdy berou jako normální, zvlášť v rodinách, kde se u jídla hodně mluví. Ale v restauraci to působí neuctivě. Nejen vůči kuchaři, ale i vůči ostatním hostům,“ postěžoval si v internetové diskusi kuchař z pražské restaurace.

V některých kulturách je ale srkání naopak žádoucí, kupříkladu v Japonsku tím člověk vyjadřuje, že mu jídlo chutná. V českém prostředí však hlasité projevy při jídle většinou působí spíš rušivě. Paradox je, že na dovolené v Asii se nad tím Češi často rozčilují. Doma ve svém oblíbeném podniku ale mnohdy mlaskají také.

Kečup k luxusnímu masu a další gastronomické zločiny

Další evergreen českých restaurací je kečup. Ten si někteří fajnšmekři dopřejí skoro ke všemu, od hranolků přes řízky až po steak z vyzrálého hovězího masa. Obsluha je často svědkem toho, že si host objedná luxusní steak za tisíc korun, ale zároveň si k němu vyžádá kečup. Kuchaři z toho zpravidla nemívají příliš velkou radost. Zmíněná červená omáčka totiž umí zcela přebít jakoukoliv jinou chuť. 

Zajímavé je, že podobné nešvary se neobjevují jen u Čechů. V Itálii například turisty rozčilují lidé, kteří si kečup poručí ke špagetám nebo si objednávají cappuccino po večeři. Italové to považují doslova za gastronomický hřích. Ve Francii zase považují za faux pas, když si někdo solí jídlo dřív, než ho ochutná.

Jak to tak vypadá, v každé zemi mají své vlastní představy o tom, jak by se mělo stolovat. A ty se mohou lišit natolik, že je na dovolené velmi těžké vyhnout se trapasu.

Pivo po okraj a ubrousek za výstřih

Dalším zvláštním zvykem je nalévání piva do půllitru až po okraj a navíc ještě bez pěny. Mnozí Češi to dělají z přesvědčení, že tak ani kapka nepřijde nazmar. Ve skutečnosti ale právě pěna chrání pivo před zvětráním a pomáhá udržet chuť i vůni.

Když někdo nalije pivo až po okraj, vypadá to vysloveně amatérsky a pro znalce je to okamžitý signál, že dotyčný neví, jak s pivem zacházet. Kupodivu se ale často stává, že v pivnici někdo vyžaduje, aby mu bylo pivo natočeno právě tímto znepokojivým způsobem. 

Kromě piva zmiňují šéfkuchaři také další stolovací trapasy, které se čas od času objeví i v lepších restauracích. Například zastrčený ubrousek za výstřihem místo na klíně, používání mobilu u stolu bez ohledu na spolustolovníky nebo hlasité přivolávání číšníků lusknutím prstů.

Nalévat si pivo až po okraj sklenice svědčí o hospodském amatérství. FOTO: Shutterstock

Stolování je také jazyk

Na první pohled by se mohlo zdát, že vyžadování dodržování etikety u stolu je staromódní a povrchní. Jenže kultura jídla je také druh neverbální komunikace. Vyjadřuje respekt nejen k jídlu, ale také kuchařům i společnosti, se kterou u stolu právě sedíme.

Zatímco v běžném hospodském prostředí se leccos toleruje, v restauracích s vyšší úrovní servisu si hosté svým chováním často sami určují, jak budou vnímáni. A i když se může zdát, že jde o drobnosti, právě tyto detaily vytvářejí celkový dojem. A přestože si můžeme třeba stokrát opakovat, že nám na tom, co si o nás ostatní myslí, vůbec nezáleží, ve skutečnosti to tak pravděpodobně vnímá jen málokdo.

zdroje: Zpravy.aktualne.cz, iRozhlas.cz, Plus.rozhlas.cz

Nejnovější články

Tohle znamení se do konce listopadu konečně dočká. Hvězdy mu sešlou zázrak, na který čeká celý život

Hana Bulejová
16. 11. 2025, 18:18
Lifestyle

Listopad 2025 je měsíc, který v horoskopech zní jako pořádná jízda. Některá znamení si mají dávat pozor, některá odpočívat… ale jedno jediné znamení má podle všech tří zdrojů před sebou velkou životní šanci. Tak velkou, že si může říct: „Takhle silný okamžik jsem ještě nezažil.“ A právě do konce listopadu se má tenhle osudový moment odehrát.

Tohle není polévka, ale lék: Zlepší pleť, trávení a dodá energii na celý den. Nestojí téměř nic a hotová je bleskem

Tereza Havlíčková
16. 11. 2025, 10:45
Rady a tipy

Jestliže je zdraví vaší prioritou a rádi zkoušíte nové recepty, ty s droždím byste neměly vynechávat! Kromě pomazánek lze připravit i vydatnou polévku, jejíž příprava je jednoduchá, levná a velmi výživná. Kdysi ji jistě vařily i vaše babičky. Pomáhá posílit tělo po nemoci, zajišťuje čistou a zdravou pleť, bezproblémové trávení a celkovou vitalitu.

Lidem narozeným v tomto znamení hvězdy do konce listopadu otevřou nebe a nasypou plný pytel peněz

Tereza Havlíčková
15. 11. 2025, 15:48
Lifestyle

Listopad přináší hned řadu změn. Není tomu tak jen v přírodě - změny se totiž dotýkají opravdu všeho, a výjimkou nejsou ani finance. Jak to tak bývá, některá znamení čeká období bohatství a přebytku, zatímco jiným radíme spíše zůstat při zemi a držet se útlého rozpočtu. Čtěte dál a dozvíte se, jestli si v listopadu můžete vyskakovat a utrácet nebo je třeba být spíše opatrní a šetřiví.

Horoskop pro ty, co zatím marně čekají na velkou lásku. Jedno znamení v listopadu prolomí prokletí a konečně se bláznivě zamiluje

Tereza Havlíčková
13. 11. 2025, 12:08
Lifestyle

Listopad bývá měsícem, kdy se svět ztiší, dny se zkracují a srdce touží po teple. Možná jste už dlouho sami, možná jste ztratili víru, že přijde někdo, s kým to opravdu zajiskří. Hvězdy ale napovídají, že právě teď se ve vesmíru dává do pohybu něco, co může změnit běh vašeho milostného života. Pro některá znamení přinese listopad jen jemné záchvěvy sympatií, pro jiná osudový zlom.

Kvíz: Moredny, dopleta a pitralon aneb směšné módní trendy socialistického Československa. Teď se ukáže, jakou máte paměť

Petra Fedrselová
13. 11. 2025, 12:07
Lifestyle

Socialistické Československo mělo svou módu a svůj vkus. Ne vždy šlo o krásu, častěji o nouzová řešení a domácí vynalézavost. Šustily šusťákovky, dederon se lepil na kůži, tesilové kalhoty držely puk i v dešti. V koupelně voněl (a občas štípal) Pitralon, v obýváku vrněl pletací stroj a o riflích se šeptalo podle toho, kde a za co se sehnaly.