Zpět na kategorii

Řízky rozhodně nesmažím. Díky tomuto triku budou křupavé i bez oleje

Barbora Soukupová
2. 3. 2025, 19:11
Lifestyle

Řízky, které jsou křupavé jako smažené, ale bez hromady oleje? Ano, jde to! Ne každý chce totiž dělat tučné a do oleje ponořené maso. A já vám řeknu, jak to děláme u nás doma.

Zapečené kuřecí řízky s křupavou strouhankou na pečicím papíře
Foto: Freepik

Pokud se snažíte jíst zdravěji nebo se vám nechce stát u plotny a prskat olejem po celé kuchyni, mám pro vás trik, který vás dostane. Žádné kompromisy, žádné mdlé a vysušené maso – jen dokonale křupavé řízky, které chutnají jako z pánve.

Řízky nikdy nesmažím a jsou skvělé

Zapomeňte na obyčejné pečení na plechu – trik spočívá v speciální přípravě strouhanky a způsobu pečení. Tady je tajemství dokonalé krusty. Strouhanku opečte nasucho na pánvi ještě před obalováním! Ano, slyšíte správně. Stačí ji lehce opéct dozlatova a poté řízky klasicky obalit v trojobalu. Díky tomu bude mít krásnou barvu a chuť, i když se pečou v troubě.

Použijte mřížku místo plechu. Tím zajistíte, že vzduch bude cirkulovat i zespodu a řízky se propečou rovnoměrně, aniž by se dusily na plechu. Přidejte tajnou ingredienci – parmazán! Trocha nastrouhaného parmazánu do strouhanky udělá zázraky. Řízky získají lepší chuť a budou ještě křupavější.

Zlatavé pečené řízky s bylinkami na talíři

Co budete potřebovat?

  • 4 kuřecí nebo vepřové řízky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek strouhanky
  • ½ hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • sůl, pepř, sladká paprika
  • pečicí mřížku

Postup:

Strouhanku nasucho opražte na pánvi dozlatova a smíchejte s parmazánem. Maso osolte, opepřete a obalte klasicky v mouce, vejci a strouhance. Každý řízek položte na mřížku umístěnou na plech (pod ni můžete dát pečicí papír na zachycení drobků). Pečte při 200 °C asi 20 minut, v polovině pečení obraťte.

Křupavé, krásně zlatavé a přitom bez kapky přepáleného oleje. Chuťově jsou stejně skvělé jako klasické smažené, ale mnohem lehčí a zdravější. Pokud chcete ještě lepší efekt, před pečením je můžete lehce postříkat olejem ve spreji.

Tak co, vyzkoušíte tuhle vychytávku? Až je ochutnáte, už nikdy se vám nebude chtít smažit!

Nejnovější články

Líčení do mrazu: Jednoduchý trik Švédek, jak mít pleť dokonalou i v mínus dvaceti

Lenka Urbanová
27. 11. 2025, 1:30
Lifestyle

Zima je po roce zpět, a když teploty padnou pod nulu, většina žen ví, že je zle. Je to přesně to období, kdy ráno odcházíte z domova perfektně nalíčené, ale než stačíte dojet do práce, už máte červený nos, rozmazané oči a rozdrolenou „fasádu". Skandinávské ženy mají na tuhle zimní katastrofu skvělé řešení, a dokonce hrdě prohlašují, že chlad může být velmi dobrým přítelem, jen k němu musíte přistupovat chytře.

Odborníci varují: Tetované obočí je časovaná bomba. Jakmile kůže povolí, budete litovat.

Lenka Urbanová
25. 11. 2025, 19:08
Lifestyle

Probudit se a být už téměř nalíčená? To je pro spousty žen takový malý sen, který šetří čas i nervy. Přesně proto permanentní make-up obočí láká čím dál více žen, protože slibuje jednu zásadní věc: „ráno vstaneš a vypadáš stejně upraveně jako včera večer". Jenže jak to tak už zkrátka bývá, má to svoje „ale“!