Zpět na kategorii

Řízky rozhodně nesmažím. Díky tomuto triku budou křupavé i bez oleje

Barbora Soukupová
2. 3. 2025, 19:11
Lifestyle

Řízky, které jsou křupavé jako smažené, ale bez hromady oleje? Ano, jde to! Ne každý chce totiž dělat tučné a do oleje ponořené maso. A já vám řeknu, jak to děláme u nás doma.

Zapečené kuřecí řízky s křupavou strouhankou na pečicím papíře
Foto: Freepik

Pokud se snažíte jíst zdravěji nebo se vám nechce stát u plotny a prskat olejem po celé kuchyni, mám pro vás trik, který vás dostane. Žádné kompromisy, žádné mdlé a vysušené maso – jen dokonale křupavé řízky, které chutnají jako z pánve.

Řízky nikdy nesmažím a jsou skvělé

Zapomeňte na obyčejné pečení na plechu – trik spočívá v speciální přípravě strouhanky a způsobu pečení. Tady je tajemství dokonalé krusty. Strouhanku opečte nasucho na pánvi ještě před obalováním! Ano, slyšíte správně. Stačí ji lehce opéct dozlatova a poté řízky klasicky obalit v trojobalu. Díky tomu bude mít krásnou barvu a chuť, i když se pečou v troubě.

Použijte mřížku místo plechu. Tím zajistíte, že vzduch bude cirkulovat i zespodu a řízky se propečou rovnoměrně, aniž by se dusily na plechu. Přidejte tajnou ingredienci – parmazán! Trocha nastrouhaného parmazánu do strouhanky udělá zázraky. Řízky získají lepší chuť a budou ještě křupavější.

Zlatavé pečené řízky s bylinkami na talíři

Co budete potřebovat?

  • 4 kuřecí nebo vepřové řízky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek strouhanky
  • ½ hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • sůl, pepř, sladká paprika
  • pečicí mřížku

Postup:

Strouhanku nasucho opražte na pánvi dozlatova a smíchejte s parmazánem. Maso osolte, opepřete a obalte klasicky v mouce, vejci a strouhance. Každý řízek položte na mřížku umístěnou na plech (pod ni můžete dát pečicí papír na zachycení drobků). Pečte při 200 °C asi 20 minut, v polovině pečení obraťte.

Křupavé, krásně zlatavé a přitom bez kapky přepáleného oleje. Chuťově jsou stejně skvělé jako klasické smažené, ale mnohem lehčí a zdravější. Pokud chcete ještě lepší efekt, před pečením je můžete lehce postříkat olejem ve spreji.

Tak co, vyzkoušíte tuhle vychytávku? Až je ochutnáte, už nikdy se vám nebude chtít smažit!

Nejnovější články

V tomto jediném znamení se rodí věrní muži. Nezahnou, ani kdyby je sváděla Marilyn Monroe

Martina Weber
6. 11. 2025, 14:03
Lifestyle

Věrnost není aplikace v mobilu, kterou zapnete a máte vyřešeno. Věrnost je směs povahy, zkušeností a také astrologických tendencí. Horoskop sám o sobě nic negarantuje, ale často pěkně popíše nastavení, které si muž nese. Když se podíváme na znamení z pohledu stability a loajality, vychází nám jeden jasný favorit, ale i expert, který má větší chuť k odbočkám mimo vztah.

Helena Vondráčková prozradila svůj recept na dokonalou pleť. Nic nestojí a je vhodný pro každou ženu

Zuzana Salah
5. 11. 2025, 10:08
Celebrity

Helena Vondráčková dokazuje, že věk nemusí mít s krásou nic společného. Její pleť působí přirozeně, svěže a odpočatě, aniž by se musela spoléhat na drahé procedury nebo módní kosmetické novinky. Otevřeně mluví o tom, že za jejím vzhledem stojí jen pravidelná a poctivá péče, kterou zvládne úplně každá žena.