Češi ovoce kupují na kila, pokud se jim zrovna neurodilo doma, ale málokdo tuší, že to kupované je plné vosku! Tohle ovoce dětem raději nebalte na svačinu a zaměřte se na to, jak ze zdravé pochoutky odstranit povrch, který není žádoucí. A to nejen dětem, ale i sobě.
Ovoce je tradiční složkou českého jídelníčku
Ačkoliv je naše klasická kuchyně v porovnání s jinými světovými kulinářskými směry tučnější, používá poměrně dost mouky a nezdravé smažení, potřebné vitamíny a další prospěšné látky doháníme ve velkém konzumací ovoce a zeleniny. Podle dat Českého sociálněvědního datového archivu se pěstování vlastního ovoce a zeleniny věnuje více než 50 % českých domácností. Zemědělství a vlastní soběstačnost v pěstování plodin je v naší zemi hluboce zakořeněná a nic na tom nezměnilo ani 21. století, ačkoliv užitkových zahrad oproti minulosti ubylo.
Nejoblíbenější podzimní ovoce
S příchodem podzimu lidé netrpělivě vyhlížejí, co se jim letos urodilo na zahrádce. Sklízejí domácí hrušky, švestky, hroznové víno a hlavně jablka, která jsou vůbec nejoblíbenějším podzimním ovocem. Pokud lidé nemají možnost pěstovat je doma, nebo úroda nepokrývá jejich potřeby, musí si jablka koupit v obchodě, a právě tam číhá nebezpečí, protože většina jablek, která pocházejí z dovozu, je potažena tenkou vrstvou vosku. Její konzumace není vůbec zdravá a my přitom taková jablka klidně dáváme dětem na svačinu do školy.
Proč se používá voskování?
Potahování ovoce voskem se používá hned z několika důvodů. A o zdraví jde až na posledním místě. Takto upravené ovoce déle vydrží, protože přírodní i syntetický vosk plody přirozeně chrání před vysycháním a plísněmi. Důležitým parametrem je i estetičtější výsledný vzhled. Nablýskané jablko bez jakéhokoliv šrámu zkrátka zaujme víc než otlučený kousek ze zahrady. Použitý vosk může ve větší míře způsobit vznik žaludečních vředů, případně infekce v zažívacím traktu.

Jak vosk z ovoce šetrně dostat?
Stará známá soda, která se v domácnostech osvědčila jako všestranný pomocník při úklidu a čištění, je skvělou metodou, jak dostat vosk z jablek šetrně a efektivně. Pouhé omytí vosk ze slupky nedostane, mnohem účinnější je roztok z jedlé sody, v níž se jablko nechá zhruba 15 minut odmočit. Odborníci doporučují i jablečný ocet, kterým lze ovoce otřít. Po následném opláchnutí vodou je jablko bezpečné ke konzumaci. Možná vás napadá, že nejjednodušším způsobem je jablka zbavit slupky, ale to byste se připravili o bohatý zdroj živin a vitamínů, takže by konzumace jablka ve výsledku nebyla tak přínosná, jak by měla.
Problém představují i pesticidy
V průběhu pěstování ovoce pro prodejní účely dochází ve velkém k používání pesticidů, tedy látek, které brání napadení škůdci. Jejich vliv na lidské zdraví je však prokazatelně negativní. Jsou rizikovým faktorem pro sníženou imunitu, přímo působí na hormonální systém lidského těla a zvyšují riziko karcinogenních onemocnění. Nemáte-li možnost sklízet vlastní úrodu, chemicky ošetřeným potravinám se bohužel vyhnete jen těžko.

Při nákupu ovoce myslete na to, že to nejhezčí jablko bývá většinou to, které prošlo nejvíce chemickými zásahy. Pěstitelé bojují o to, aby jejich produkty dlouho vydržely, protože jejich cesta na pulty prodejen bývá velmi dlouhá. Pomocí vosku docílí toho, že nejen jablka vypadají svěže a „zdravě“ po mnoho týdnů. Bez příslušné úpravy tohle ovoce ale dětem raději nebalte na svačinu, místo zdravé pochoutky jim servírujete látky, které by jim mohly způsobit paseku v zažívání.
zdroje: prostreno.cz, prostezdravi.cz, pozitivni-zpravy.cz