Zpět na kategorii

3 nenápadná jídla, která podle vědců spouštějí rakovinu. Češi je přitom mají na stole denně

Anežka Šebková
5. 9. 2025, 17:03
Lifestyle

Nespočet potravin, které každý den konzumujeme, mohou nenápadně škodit našemu zdraví. Někdy jde o naprosto běžné jídlo, u kterého nás ani nenapadne, že by mohlo znamenat problém. Je důležité zajímat se o to, co jíme, protože když tomu porozumíme, můžeme předcházet vážným onemocněním. Díky vědeckým studiím toho v dnešní době víme o jídle hodně, teď je na nás, abysme se tím dokázali řídit.

Kolikrát by nás ani nenapadlo, v jakém jídle na nás číhá nebezpečí. Shutterstock

Pravda se někdy ukrývá v detailech. Ne vždy za zdravou stravou stojí hlavně ty viditelné změny a návyky. Jde o to, co denně konzumujeme, jak jsou dané potraviny zpracované – a jaký mají dlouhodobý vliv na naše těla. Je prostě dobré mít přehled o tom, jaké potraviny s sebou nesou potenciální riziko.

Opravdu jste to, co jíte!

Výživa hraje naprosto zásadní roli v prevenci civilizačních onemocnění, mezi ně dnes už patří i několik druhů rakoviny. Když si správně zvolíte jídelníček, přímo ovlivňujete kvalitu svého života. A hlavně můžete snížit pravděpodobnost nejen nádorových onemocnění. Některé potraviny přímo zvyšují riziko – a to kvůli svému složení i způsobu zpracování.

Vědecké výzkumy v oblasti onkologie a nutričních věd zkoumají, jak jednotlivé složky potravy a způsob výroby ovlivňují buněčné procesy spojené se vznikem nádorů. Za léta výzkumu už vědci dokázali identifikovat potraviny, které mohou být rakovinotvorné. Člověka překvapí, kde všude na nás číhá nebezpečí. Statistiky ukazují, že jde hlavně o zpracované maso, uzeniny, grilované maso, přesolené, slazené a ultrazpracované potraviny.

Rádi si dopřáváte? Pak si dejte pozor na to, co přesně jíte. Zdroj: Shutterstock

1. Uzeniny a zpracované maso

Masné výrobky jako uzeniny a zpracované maso, které prošly průmyslovým, ale i domácím zpracováním za účelem prodloužení trvanlivosti, jsou nepřítelem našich zdravých jídelníčků číslo jedna. Mezi takové potraviny patří šunka, salámy, slanina, párky, klobásy nebo tlačenka. Přitom právě tyto pochutiny mají Češi na stole každý den.

Proč není zpracované maso zdravé? Může obsahovat látky jako dusičnany a dusitany, které během trávení mohou vést ke vzniku karcinogenních nitrosaminů, další rakovinotvorné látky vznikají během uzení a zpracování při vysokých teplotách. Konzervanty a sůl také zvyšují riziko onemocnění. Všechny tyto látky mohou poškozovat DNA, podporovat vznik nádorů a zvyšovat riziko rakoviny hlavně tlustého střeva a žaludku. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny provedla studii, která potvrdila, že pravidelná konzumace zpracovaného masa zvyšuje riziko o 18 až 22 % – a to je docela dost, že?

2. Grilované a spálené maso

Dalším nenápadným záškodníkem je upravené maso vysokými teplotami (nad 200 stupňů). Taková tepelná úprava zapříčiňuje vznik karcinogenních látek – hlavně tak, když z masa odkapává šťáva do uhlí, shoří a vzniklý kouř kontaminuje maso.

Taková strava ohrožuje hlavně tlusté střevo, slinivku, ale i prostatu a další orgány. Čím tučnější maso a čím více je připálené, tím více škodlivých látek se do masa dostane. Více opečené maso může obsahovat až třiapůlkrát více rakovinotvorných látek než maso středně propečené. Myslete na to, až příště budete házet maso na gril.

Rizikem jsou nejen špatné potraviny, ale také přeslazené nápoje, zdroj: Shutterstock

3. Slazené a ultrazpracované potraviny

Ultrazpracované potraviny jsou průmyslově vyráběné potraviny, které mají s opravdovým jídlem jen málo společného. Obsahují vysoký podíl přidaných látek jako jsou rafinované cukry, nezdravé tuky, konzervanty, sůl, umělá barviva, emulgátory… zkrátka jsou samá chemická výplň. Ultrazpracované potraviny bývají chutné (až návykově), mají dlouhou trvanlivost a jsou určeny k rychlé a snadné konzumaci. Mezi takové pochutiny patří například chipsy, sladkosti, slazené limonády, instantní jídla a podobné „blafy“.

Vysoký obsah cukru a nezdravých tuků vede k chronickým zánětům v těle, narušení metabolismu, obezitě – a to všechno může vyústit v rakovinu. Vysoká spotřeba ultrazpracovaných potravin ohrožuje hlavně trávicí trakt, ale potíže se mohou rozšířit i do zbytku těla. Některé výzkumy evidují, že ti, co pravidelně pojídají tyto potraviny, riskují rakovinu o 23 % více než ti, kteří preferují jednodruhové a zdravé potraviny.

A jak je na tom váš jídelníček?

Zdroje: pmc.ncbi.nlm.nih.gov, celostnimedicina.cz, bezpecnostpotravin.cz

Nejnovější články

Líčení do mrazu: Jednoduchý trik Švédek, jak mít pleť dokonalou i v mínus dvaceti

Lenka Urbanová
27. 11. 2025, 1:30
Lifestyle

Zima je po roce zpět, a když teploty padnou pod nulu, většina žen ví, že je zle. Je to přesně to období, kdy ráno odcházíte z domova perfektně nalíčené, ale než stačíte dojet do práce, už máte červený nos, rozmazané oči a rozdrolenou „fasádu". Skandinávské ženy mají na tuhle zimní katastrofu skvělé řešení, a dokonce hrdě prohlašují, že chlad může být velmi dobrým přítelem, jen k němu musíte přistupovat chytře.

Odborníci varují: Tetované obočí je časovaná bomba. Jakmile kůže povolí, budete litovat.

Lenka Urbanová
25. 11. 2025, 19:08
Lifestyle

Probudit se a být už téměř nalíčená? To je pro spousty žen takový malý sen, který šetří čas i nervy. Přesně proto permanentní make-up obočí láká čím dál více žen, protože slibuje jednu zásadní věc: „ráno vstaneš a vypadáš stejně upraveně jako včera večer". Jenže jak to tak už zkrátka bývá, má to svoje „ale“!