Pravda se někdy ukrývá v detailech. Ne vždy za zdravou stravou stojí hlavně ty viditelné změny a návyky. Jde o to, co denně konzumujeme, jak jsou dané potraviny zpracované – a jaký mají dlouhodobý vliv na naše těla. Je prostě dobré mít přehled o tom, jaké potraviny s sebou nesou potenciální riziko.
Opravdu jste to, co jíte!
Výživa hraje naprosto zásadní roli v prevenci civilizačních onemocnění, mezi ně dnes už patří i několik druhů rakoviny. Když si správně zvolíte jídelníček, přímo ovlivňujete kvalitu svého života. A hlavně můžete snížit pravděpodobnost nejen nádorových onemocnění. Některé potraviny přímo zvyšují riziko – a to kvůli svému složení i způsobu zpracování.
Vědecké výzkumy v oblasti onkologie a nutričních věd zkoumají, jak jednotlivé složky potravy a způsob výroby ovlivňují buněčné procesy spojené se vznikem nádorů. Za léta výzkumu už vědci dokázali identifikovat potraviny, které mohou být rakovinotvorné. Člověka překvapí, kde všude na nás číhá nebezpečí. Statistiky ukazují, že jde hlavně o zpracované maso, uzeniny, grilované maso, přesolené, slazené a ultrazpracované potraviny.

1. Uzeniny a zpracované maso
Masné výrobky jako uzeniny a zpracované maso, které prošly průmyslovým, ale i domácím zpracováním za účelem prodloužení trvanlivosti, jsou nepřítelem našich zdravých jídelníčků číslo jedna. Mezi takové potraviny patří šunka, salámy, slanina, párky, klobásy nebo tlačenka. Přitom právě tyto pochutiny mají Češi na stole každý den.
Proč není zpracované maso zdravé? Může obsahovat látky jako dusičnany a dusitany, které během trávení mohou vést ke vzniku karcinogenních nitrosaminů, další rakovinotvorné látky vznikají během uzení a zpracování při vysokých teplotách. Konzervanty a sůl také zvyšují riziko onemocnění. Všechny tyto látky mohou poškozovat DNA, podporovat vznik nádorů a zvyšovat riziko rakoviny hlavně tlustého střeva a žaludku. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny provedla studii, která potvrdila, že pravidelná konzumace zpracovaného masa zvyšuje riziko o 18 až 22 % – a to je docela dost, že?
2. Grilované a spálené maso
Dalším nenápadným záškodníkem je upravené maso vysokými teplotami (nad 200 stupňů). Taková tepelná úprava zapříčiňuje vznik karcinogenních látek – hlavně tak, když z masa odkapává šťáva do uhlí, shoří a vzniklý kouř kontaminuje maso.
Taková strava ohrožuje hlavně tlusté střevo, slinivku, ale i prostatu a další orgány. Čím tučnější maso a čím více je připálené, tím více škodlivých látek se do masa dostane. Více opečené maso může obsahovat až třiapůlkrát více rakovinotvorných látek než maso středně propečené. Myslete na to, až příště budete házet maso na gril.

3. Slazené a ultrazpracované potraviny
Ultrazpracované potraviny jsou průmyslově vyráběné potraviny, které mají s opravdovým jídlem jen málo společného. Obsahují vysoký podíl přidaných látek jako jsou rafinované cukry, nezdravé tuky, konzervanty, sůl, umělá barviva, emulgátory… zkrátka jsou samá chemická výplň. Ultrazpracované potraviny bývají chutné (až návykově), mají dlouhou trvanlivost a jsou určeny k rychlé a snadné konzumaci. Mezi takové pochutiny patří například chipsy, sladkosti, slazené limonády, instantní jídla a podobné „blafy“.
Vysoký obsah cukru a nezdravých tuků vede k chronickým zánětům v těle, narušení metabolismu, obezitě – a to všechno může vyústit v rakovinu. Vysoká spotřeba ultrazpracovaných potravin ohrožuje hlavně trávicí trakt, ale potíže se mohou rozšířit i do zbytku těla. Některé výzkumy evidují, že ti, co pravidelně pojídají tyto potraviny, riskují rakovinu o 23 % více než ti, kteří preferují jednodruhové a zdravé potraviny.
A jak je na tom váš jídelníček?
Zdroje: pmc.ncbi.nlm.nih.gov, celostnimedicina.cz, bezpecnostpotravin.cz