Zpět na kategorii

Vařečky z plastu vs. ze dřeva: Jedny jsou tak špatné, že je experti doporučují okamžitě vyhodit

Adriana Singerová
3. 10. 2025, 14:05
Rady a tipy

Výběr kuchyňského náčiní je pro mnoho z nás stále otázkou praktičnosti a ceny, ale právě na těchto obyčejných kuchyňských pomocnících může záviset víc, než by se na první pohled zdálo. Odborníci v posledních letech výrazně zintenzivnili varování před používáním starších, popraskaných nebo plastových vařeček a prkének. Plast je stále aktuálnějším tématem vědců i hygieniků, protože do potravin může uvolňovat nebezpečné látky a mikroplasty, což má vliv na zdraví celé rodiny.

Dřevěné i plastové vařečky mají jiné vlastnosti, proto se hodí na různé situace. Shutterstock

V kuchyni používáme plastové vařečky nejen kvůli jejich lehkosti a odolnosti, ale také pro pocit, že jsou praktické a hygienické. Jenže právě s tím je spojena řada zdravotních rizik. Velká část běžně prodávaných plastových „míchátek“ je vyrobená z polyamidu nebo polypropylenu, materiálů, které při vystavení teplotám vyšším než 70 °C (což při vaření není vůbec výjimka) uvolňují do jídla látky zvané oligomery PA 6 a PA 6,6.

Dřevěné prkénko má o něco lepší pověst než plastové, myslete ale na to, že není nesmrtelné. FOTO: Shutterstock

Německý Federální institut pro hodnocení rizik (BfR) potvrzuje, že tyto chemikálie můžou při častém používání narušit funkci jater a štítné žlázy, případně přispívat i k neplodnosti nebo zvyšování hladiny cholesterolu. Přestože nejde přímo o karcinogeny, dlouhodobé působení horkého jídla na plasty představuje zbytečná rizika, kterým se lze jednoduše vyhnout.

Plastové jídlo

Dalším palčivým problémem jsou mikroplasty. Každé poškrábání, stárnutí plastového prkénka i vařečky znamená uvolňování drobných částeček do potravin a následně do těla. Moderní výzkumy stále častěji poukazují na spojitost příjmu mikroplastů s hormonálními poruchami, neplodností, metabolickými komplikacemi a narušením imunitního systému. Mnohdy lidé používají plastová prkénka a vařečky tak dlouho, dokud se nerozpadnou, tedy nezřídka i poté, přitom právě popraskaný povrch ukrývá nejen chemikálie, ale i ideální doupě pro bakterie a plísně, které se v porézním povrchu výborně uchytí a jen obtížně chemicky nebo mechanicky odstraní.

Nepostradatelní kuchyňští pomocníci. FOTO: Shutterstock

Odborné organizace nebo některé evropské spotřebitelské úřady proto doporučují plastové vařečky i prkénka z kuchyně bez kompromisů odstranit. Nejvíce rizikové je černé plastové náčiní, protože může obsahovat zpomalovače hoření nebo chemikálie pocházející z recyklovaných elektroodpadů, které mohou mít dokonce karcinogenní nebo neurotoxický účinek.

Dřevěné vařečky, i když mají své mouchy, stále zůstávají bezpečnější a přirozenější variantou – tedy pokud jsou dobře ošetřované, pravidelně vyměňované a přirozeně vysychají. Dřevo je přirozeně antibakteriální, avšak i ono má omezenou životnost, popraskanou, zašedlou nebo příliš nasáklou vařečku je proto třeba okamžitě vyhodit. Stejné pravidlo platí pro dřevěná prkénka plná zářezů, která už nejde dobře vyčistit. Jsou totiž ideální líhní pro bakterie a mohou stát za vznikem střevních problémů celé rodiny.

Není svíčková jako svíčková

Sklenice od svíček, hojně recyklované na domácí skleničky na vodu, rovněž vykazují zdravotní riziko. Sklo, které nebylo určeno pro kontakt s potravinami, může při dlouhodobém používání uvolňovat do nápojů stopy těžkých kovů nebo zbytků chemických látek z výroby svíček. Výsledkem může být nejen pachuť, ale i dlouhodobé zdravotní komplikace, například podráždění trávicího traktu nebo alergické reakce.

Nešetřete proto na kvalitě vařeček ani prkének, ideální je dřevo nebo silikon testovaný pro vysoké teploty, sklo certifikované pro styk s potravinami a pravidelně obměňovaný arzenál. Staré plastové vařečky, prkénka s rýhami i sklenice od svíček raději bez lítosti vyhoďte. Vaše zdraví i zdraví vaší rodiny za to rozhodně stojí.

zdroje: ciencedirect.com, bfr.bund.de, novinky.cz, dtest.cz

Nejnovější články

Tohle znamení se do konce listopadu konečně dočká. Hvězdy mu sešlou zázrak, na který čeká celý život

Hana Bulejová
16. 11. 2025, 18:18
Lifestyle

Listopad 2025 je měsíc, který v horoskopech zní jako pořádná jízda. Některá znamení si mají dávat pozor, některá odpočívat… ale jedno jediné znamení má podle všech tří zdrojů před sebou velkou životní šanci. Tak velkou, že si může říct: „Takhle silný okamžik jsem ještě nezažil.“ A právě do konce listopadu se má tenhle osudový moment odehrát.

Tohle není polévka, ale lék: Zlepší pleť, trávení a dodá energii na celý den. Nestojí téměř nic a hotová je bleskem

Tereza Havlíčková
16. 11. 2025, 10:45
Rady a tipy

Jestliže je zdraví vaší prioritou a rádi zkoušíte nové recepty, ty s droždím byste neměly vynechávat! Kromě pomazánek lze připravit i vydatnou polévku, jejíž příprava je jednoduchá, levná a velmi výživná. Kdysi ji jistě vařily i vaše babičky. Pomáhá posílit tělo po nemoci, zajišťuje čistou a zdravou pleť, bezproblémové trávení a celkovou vitalitu.

Lidem narozeným v tomto znamení hvězdy do konce listopadu otevřou nebe a nasypou plný pytel peněz

Tereza Havlíčková
15. 11. 2025, 15:48
Lifestyle

Listopad přináší hned řadu změn. Není tomu tak jen v přírodě - změny se totiž dotýkají opravdu všeho, a výjimkou nejsou ani finance. Jak to tak bývá, některá znamení čeká období bohatství a přebytku, zatímco jiným radíme spíše zůstat při zemi a držet se útlého rozpočtu. Čtěte dál a dozvíte se, jestli si v listopadu můžete vyskakovat a utrácet nebo je třeba být spíše opatrní a šetřiví.