V kuchyni používáme plastové vařečky nejen kvůli jejich lehkosti a odolnosti, ale také pro pocit, že jsou praktické a hygienické. Jenže právě s tím je spojena řada zdravotních rizik. Velká část běžně prodávaných plastových „míchátek“ je vyrobená z polyamidu nebo polypropylenu, materiálů, které při vystavení teplotám vyšším než 70 °C (což při vaření není vůbec výjimka) uvolňují do jídla látky zvané oligomery PA 6 a PA 6,6.

Německý Federální institut pro hodnocení rizik (BfR) potvrzuje, že tyto chemikálie můžou při častém používání narušit funkci jater a štítné žlázy, případně přispívat i k neplodnosti nebo zvyšování hladiny cholesterolu. Přestože nejde přímo o karcinogeny, dlouhodobé působení horkého jídla na plasty představuje zbytečná rizika, kterým se lze jednoduše vyhnout.
Plastové jídlo
Dalším palčivým problémem jsou mikroplasty. Každé poškrábání, stárnutí plastového prkénka i vařečky znamená uvolňování drobných částeček do potravin a následně do těla. Moderní výzkumy stále častěji poukazují na spojitost příjmu mikroplastů s hormonálními poruchami, neplodností, metabolickými komplikacemi a narušením imunitního systému. Mnohdy lidé používají plastová prkénka a vařečky tak dlouho, dokud se nerozpadnou, tedy nezřídka i poté, přitom právě popraskaný povrch ukrývá nejen chemikálie, ale i ideální doupě pro bakterie a plísně, které se v porézním povrchu výborně uchytí a jen obtížně chemicky nebo mechanicky odstraní.

Odborné organizace nebo některé evropské spotřebitelské úřady proto doporučují plastové vařečky i prkénka z kuchyně bez kompromisů odstranit. Nejvíce rizikové je černé plastové náčiní, protože může obsahovat zpomalovače hoření nebo chemikálie pocházející z recyklovaných elektroodpadů, které mohou mít dokonce karcinogenní nebo neurotoxický účinek.
Dřevěné vařečky, i když mají své mouchy, stále zůstávají bezpečnější a přirozenější variantou – tedy pokud jsou dobře ošetřované, pravidelně vyměňované a přirozeně vysychají. Dřevo je přirozeně antibakteriální, avšak i ono má omezenou životnost, popraskanou, zašedlou nebo příliš nasáklou vařečku je proto třeba okamžitě vyhodit. Stejné pravidlo platí pro dřevěná prkénka plná zářezů, která už nejde dobře vyčistit. Jsou totiž ideální líhní pro bakterie a mohou stát za vznikem střevních problémů celé rodiny.
Není svíčková jako svíčková
Sklenice od svíček, hojně recyklované na domácí skleničky na vodu, rovněž vykazují zdravotní riziko. Sklo, které nebylo určeno pro kontakt s potravinami, může při dlouhodobém používání uvolňovat do nápojů stopy těžkých kovů nebo zbytků chemických látek z výroby svíček. Výsledkem může být nejen pachuť, ale i dlouhodobé zdravotní komplikace, například podráždění trávicího traktu nebo alergické reakce.
Nešetřete proto na kvalitě vařeček ani prkének, ideální je dřevo nebo silikon testovaný pro vysoké teploty, sklo certifikované pro styk s potravinami a pravidelně obměňovaný arzenál. Staré plastové vařečky, prkénka s rýhami i sklenice od svíček raději bez lítosti vyhoďte. Vaše zdraví i zdraví vaší rodiny za to rozhodně stojí.
zdroje: ciencedirect.com, bfr.bund.de, novinky.cz, dtest.cz