Zpět na kategorii

Pánev už se nikdy nepřipálí. Udělejte tyto dva kroky a budou se dít zázraky

Michaela Hanelová
8. 1. 2025, 15:53
Rady a tipy

Vaření na nerezové pánvi může být pořádná otrava. Jídlo se lepí, trhá se a na talíři pak nevypadá vůbec hezky. Existuje jednoduchý trik, jak z běžné nerezové pánve udělat nepřilnavou.

Připálená litinová pánev a detail ručního čištění houbičkou
Foto: Redakce

Nerezové nádobí má mezi kuchaři skvělou pověst. Výborně vede teplo, což se pozitivně projeví na chuti jídla. Proto ho používají i profesionálové v restauracích.

Na nerezové pánvi můžete připravit prakticky cokoliv - od masa přes vajíčka až po palačinky. Má ale jednu velkou nevýhodu. Jídlo se na ni hodně lepí, špatně se sundává a při připalování vznikají zdraví škodlivé látky. Máte doma obyčejnou pánev, která se připaluje? Stačí, když uděláte tyto dva kroky a uvidíte zázraky. Existuje ale způsob, jak tento problém vyřešit. Ukážeme vám, jak na to.

Pánev už se nikdy nepřipálí. Zkuste to a uvidíte zázraky

Nerezové nádobí je pro vaření nenahraditelné. Proto nemá smysl se mu vyhýbat. Kromě speciálního triku proti připalování, který vám za chvíli ukážeme, je důležité o pánev správně pečovat. Když budete dodržovat několik pravidel, jídlo se vám nebude tolik lepit.

Základem je nechat tuk v pánvi pořádně rozpálit. Pak musíte být trpěliví a počkat, až se jídlo samo od pánve oddělí. Zbytečně s ním nehýbejte. A pozor na příliš vysoké teploty - spálíte nejen jídlo, ale poškodíte i pánev. Chcete vyzkoušet trik na nepřilnavou pánev? Hodí se hlavně na jemná jídla jako palačinky, vaječné omelety nebo křehké bramboráky. Můžete ho ale použít na cokoliv.

Pánvička z nerezové oceli, lžíce s různými druhy obilovin, plátky cibule a bylinky na žlutém pozadí

Udělejte dva kroky a uvidíte zázraky

Jde vlastně o to pánev před vařením vypálit. Zabere vám to jen pár minut a výsledek bude stejný jako u pánví s nepřilnavým povrchem. Trik můžete opakovat kdykoliv a pánvi neublíží. Nejdřív musíte mít pánev úplně čistou a suchou. Pak do ní nalijte 2-3 lžíce oleje. Nejlepší je řepkový nebo sezamový, protože vydrží vysoké teploty. Papírovým ubrouskem rozetřete olej po celém vnitřku pánve. Pak ji zahřívejte na středním plameni, dokud se z ní nezačne lehce kouřit.

Jakmile se z pánve začne kouřit, vypněte plotýnku a počkejte, až pánev vychladne. Zbylý olej vytřete papírovou utěrkou. Na pánvi se vytvořila ochranná vrstva a můžete začít vařit. Jídlo se vám už nebude připalovat. Vrstva vydrží až do umytí pánve, nemusíte ji tedy dělat před každým vařením znovu.

Nejnovější články

Největší nešvar panelákových bytů: Češi to cpou všude jako šílení, designéři trpí. Jen blázen snese tenhle kýč doma

Věra Krausová
6. 10. 2025, 20:47
Lifestyle

Panelákové byty mají své kouzlo, ale i svá úskalí. Největší chybou, kterou lidé při jejich zařizování dělají, je přeplácanost. Češi si libují v dekorativních prvcích, ale někdy méně znamená více. V malých místnostech totiž tyto praktické dekorace ničí prostor, ubírají světlo, a nakonec kazí i celkovou atmosféru.

Oblíbené ovoce Češi kupují na kila, ale místo vitamínů polykají vosk. Přitom odstranění trvá jen pár sekund

Petra Černá
6. 10. 2025, 17:45
Lifestyle

Podzim je obdobím, kdy se ve velkém sklízejí oblíbené druhy ovoce, které milují lidé nejen v Česku, ale i po celém světě. Ačkoliv regály obchodů soustavně plní exotické druhy ovoce, tyhle sladké plody se stále drží v kurzu a zdá se, že ani otevřený globální trh jim neubral na oblibě. Jsou nezbytnou součástí řady vyhlášených receptů tuzemské kuchyně.

Tato vychytávka nahrazuje troubu i pánev a je skladnější než fritéza. Zdravá, levná a nizkoenergetická

Michaela Chen
6. 10. 2025, 12:18
Rady a tipy

Z našich kuchyní na chvíli zmizel, ale teď se znovu hlásí o pozornost. Malý přístroj, který dokáže vykouzlit domácí jídlo i tam, kde velká trouba nemá své místo. Zároveň šetří energii, místo i čas, a přesto zvládne to, co jiné spotřebiče dohromady. Možná ho máte schovaný někde ve skříni. Možná je čas ho znovu vytáhnout.

Řidiči, přestaňte dělat tuhle hloupost při odmlžování skel. Zaděláváte si na pořádný průšvih. Tohle je 100× účinnější

Adriana Singerová
5. 10. 2025, 22:50
Rady a tipy

Podzim a první chladné dny roku přinášejí kromě krásně zbarvených stromů a voňavého listí i jednu typickou noční můru skoro každého českého řidiče: mlžení oken v autě. Těsně před ranním odjezdem do práce nebo pozdě večer po tréninku vás může pohled na téměř neprůhledná skla během pár vteřin přivést k zoufalství.