Zpět na kategorii

Pánev už se nikdy nepřipálí. Udělejte tyto dva kroky a budou se dít zázraky

Michaela Hanelová
8. 1. 2025, 15:53
Rady a tipy

Vaření na nerezové pánvi může být pořádná otrava. Jídlo se lepí, trhá se a na talíři pak nevypadá vůbec hezky. Existuje jednoduchý trik, jak z běžné nerezové pánve udělat nepřilnavou.

Připálená litinová pánev a detail ručního čištění houbičkou
Foto: Redakce

Nerezové nádobí má mezi kuchaři skvělou pověst. Výborně vede teplo, což se pozitivně projeví na chuti jídla. Proto ho používají i profesionálové v restauracích.

Na nerezové pánvi můžete připravit prakticky cokoliv - od masa přes vajíčka až po palačinky. Má ale jednu velkou nevýhodu. Jídlo se na ni hodně lepí, špatně se sundává a při připalování vznikají zdraví škodlivé látky. Máte doma obyčejnou pánev, která se připaluje? Stačí, když uděláte tyto dva kroky a uvidíte zázraky. Existuje ale způsob, jak tento problém vyřešit. Ukážeme vám, jak na to.

Pánev už se nikdy nepřipálí. Zkuste to a uvidíte zázraky

Nerezové nádobí je pro vaření nenahraditelné. Proto nemá smysl se mu vyhýbat. Kromě speciálního triku proti připalování, který vám za chvíli ukážeme, je důležité o pánev správně pečovat. Když budete dodržovat několik pravidel, jídlo se vám nebude tolik lepit.

Základem je nechat tuk v pánvi pořádně rozpálit. Pak musíte být trpěliví a počkat, až se jídlo samo od pánve oddělí. Zbytečně s ním nehýbejte. A pozor na příliš vysoké teploty - spálíte nejen jídlo, ale poškodíte i pánev. Chcete vyzkoušet trik na nepřilnavou pánev? Hodí se hlavně na jemná jídla jako palačinky, vaječné omelety nebo křehké bramboráky. Můžete ho ale použít na cokoliv.

Pánvička z nerezové oceli, lžíce s různými druhy obilovin, plátky cibule a bylinky na žlutém pozadí

Udělejte dva kroky a uvidíte zázraky

Jde vlastně o to pánev před vařením vypálit. Zabere vám to jen pár minut a výsledek bude stejný jako u pánví s nepřilnavým povrchem. Trik můžete opakovat kdykoliv a pánvi neublíží. Nejdřív musíte mít pánev úplně čistou a suchou. Pak do ní nalijte 2-3 lžíce oleje. Nejlepší je řepkový nebo sezamový, protože vydrží vysoké teploty. Papírovým ubrouskem rozetřete olej po celém vnitřku pánve. Pak ji zahřívejte na středním plameni, dokud se z ní nezačne lehce kouřit.

Jakmile se z pánve začne kouřit, vypněte plotýnku a počkejte, až pánev vychladne. Zbylý olej vytřete papírovou utěrkou. Na pánvi se vytvořila ochranná vrstva a můžete začít vařit. Jídlo se vám už nebude připalovat. Vrstva vydrží až do umytí pánve, nemusíte ji tedy dělat před každým vařením znovu.

Nejnovější články

Šik účesy z polodlouhých vlasů, které zakrývají odstáté uši. Inspirujte se u celebrit

Tereza Havlíčková
19. 11. 2025, 11:08
Lifestyle

Polodlouhé vlasy nabízejí nepřeberné možnosti stylingu. Nosíte neustále jen rozpuštěné vlasy, už vás nebaví, ale na radikální změnu střihu si netroufáte? Nebo jen hledáte jednoduché úpravy, které váš účes posunou o úroveň výš? Tyto účesy se hodí na každodenní nošení i na slavnostnější příležitosti. Pojďme se podívat na několik oblíbených variant, které se snadno upravují a sluší různým typům vlasů.

Tohle znamení se do konce listopadu konečně dočká. Hvězdy mu sešlou zázrak, na který čeká celý život

Hana Bulejová
16. 11. 2025, 18:18
Lifestyle

Listopad 2025 je měsíc, který v horoskopech zní jako pořádná jízda. Některá znamení si mají dávat pozor, některá odpočívat… ale jedno jediné znamení má podle všech tří zdrojů před sebou velkou životní šanci. Tak velkou, že si může říct: „Takhle silný okamžik jsem ještě nezažil.“ A právě do konce listopadu se má tenhle osudový moment odehrát.