Zpět na kategorii

Odborníci varují: Olej na kuchyňské lince se mění v žluklý jed. Nejlepší je uchovávat ho tam, kde byste to nečekali

Michaela Chen
6. 10. 2025, 15:40
Rady a tipy

Na první pohled vypadá skleněná lahev s olejem na kuchyňské lince hezky. Dodává prostoru trochu středomořské atmosféry a působí jako detail, který má styl. Jenže co vypadá hezky, nemusí být vždy praktické nebo zdravé. Olej totiž patří na jiné místo, než kam ho většina z nás běžně ukládá.

Jak uchovávat olej, aby zůstal co nejdéle čerstvý? Shutterstock

Kuchyň je pro většinu lidí srdcem domova a láhev kvalitního oleje k ní zkrátka patří. Máme ji po ruce, když vaříme, a často nás ani nenapadne, že by mohla být na špatném místě. Jenže právě to, kde olej stojí, může rozhodnout o tom, jestli zůstane zdravý a voňavý, nebo se zkazí dřív, než ho stihnete spotřebovat.

Tichý zloděj kvality

Olej je citlivá surovina. Slunce, teplo a vzduch s ním dokážou udělat krátkou práci. Vystavený světlu začne rychle oxidovat, tedy žluknout, ztrácí chuť, vůni i zdraví prospěšné látky, kvůli kterým ho používáme. Například olivový olej bohatý na antioxidanty a nenasycené mastné kyseliny se tak může změnit v něco, co už s původní kvalitou nemá nic společného.

Olej potřebuje tmu a chlad. Foto: Shutterstock

Při žluknutí vznikají i látky, které mohou zatěžovat játra a trávicí systém. Odborníci upozorňují, že dlouhodobé používání přepáleného nebo zoxidovaného oleje má negativní vliv nejen na chuť jídla, ale i na zdraví.

Skleněná lahev?

Průhledné sklo propouští světlo. To urychluje chemické reakce, které olej znehodnocují. Tmavé sklo nebo neprůsvitná nádoba naopak působí jako přirozený štít. Pokud tedy kupujete olej, vybírejte raději ten v tmavé lahvi a po otevření ho nenechávejte stát na kuchyňské lince, ani když ho používáte denně.

Dobrou alternativou je mít menší množství v malé lahvi, kterou spotřebujete během pár dní, a zbytek držet v temnu a chladu, ideálně ve spíži.

Záleží i na druhu oleje. Zatímco olivový olej bývá nejcitlivější na světlo a teplo, řepkový snáší běžnou pokojovou teplotu o něco lépe. Naopak lněný, konopný nebo dýňový olej vyžadují opravdu chladné a tmavé prostředí, ideálně lednici.

Ideální místo

Nejlepší prostředí pro olej je chlad, tma a sucho. To znamená skříňka mimo sporák, mimo přímé světlo, daleko od topení. Optimální teplota se pohybuje mezi 14 až 18 °C. V těchto podmínkách si olej uchová chuť i vůni i několik měsíců po otevření.

Pokud doma nemáte spíž, můžete využít spodní část kuchyňské linky, kde je chladněji. Někteří odborníci doporučují i lednici, ale tam je potřeba opatrnosti, například olivový olej při nízkých teplotách tuhne. V takovém případě ho stačí před použitím nechat pár minut při pokojové teplotě, znovu zkapalní.

Malý trik, který funguje

Zkuste olej přelít do menší tmavé nádoby a nechat ji poblíž varné desky jen na krátkou dobu, třeba během vaření. Po použití ji vraťte zpět do skříňky. Tím spojíte praktičnost i péči o kvalitu.

Mnoho kuchařů si také oblíbilo nerezové nebo keramické nádoby s uzávěrem, které zabraňují přístupu vzduchu a světla. Olej díky nim vydrží déle čerstvý a chutná tak, jak má.

Olej v tmavé lahvi je nejlepší volba. Foto: Shutterstock

Kvalita, kterou poznáte

Olej, který ztratil svou kvalitu, poznáte snadno – změní vůni, začne být hořký, zatuchlý nebo kovový. Takový už není vhodný ani na smažení, ani do salátu.

Nakonec jde jen o jednoduché pravidlo, chcete-li, aby olej prospíval vám, musíte nejdřív prospět vy jemu. Stačí mu dopřát tmu, klid a chlad, a on se vám odmění chutí, kterou poznáte hned při prvním soustu.

zdroje: internationaloliveoil.com, efsa.europa.eu, realsimple.com

Nejnovější články

Obstála by dnešní "zdravá" boubelka v baroku? Ani náhodou. Ideál krásy v 17. a 18. století byl nepřirozený a zvrhlý

Martina Weber
12. 11. 2025, 12:05
Lifestyle

Oblíbené tvrzení říká, že kdysi se ženám s větším tělem tleskalo, a že Rubens by dnešní plnoštíhlé nosil na rukou. Stačí se ale podívat blíž na obrazy, medicínské texty a životní podmínky sedmnáctého a osmnáctého století, a nadšení rychle vychladne. Mýtus hodné barokní boubelky, která jen potvrzuje, že každá vyšší konfekce byla automaticky ideálem krásy, má k realitě dost daleko.

Veronika Žilková koupila domek 1+1. Vytvořila z něj moderní dvougenerační vilu. Obdivuje ji celá Praha

Alex Křížová
12. 11. 2025, 12:02
Celebrity

Herečka Veronika Žilková žije na pražském Suchdole už čtyřicet let. Když v osmdesátých letech koupila se svým tehdejším manželem Jiřím Hanychem malý domek o velikosti 1+1, šlo o skromné bydlení mladého páru. Nikdo tehdy netušil, že z nenápadné stavby vznikne prostorná dvougenerační vila, která se stala symbolem jejího rodinného života i osobního stylu.

Češi v tomhle kvízu padají jako švestky. Zvládnete rozlišit "s" a "z" lépe než zbytek národa? Stačí získat 5/10

Kateřina Špačková
11. 11. 2025, 11:20
Lifestyle

I ti, kdo si myslí, že mají pravopis v malíku, často znejistí u jediného písmene. „S“ nebo „z“ vypadají jako zdánlivá maličkost, která dokáže zamotat hlavu i zkušeným pisatelům. Zkuste si náš kvíz a zjistěte, jestli by vás učitelka pochválila – nebo zda je čas zopakovat si pravidla českého pravopisu.

Psí plemena, která se nejvíce hodí k ženám: Zdobí víc než drahá kabelka a chápou víc než muži

Tereza Havlíčková
11. 11. 2025, 11:18
Lifestyle

Pes je často víc než domácí mazlíček. Má roli společníka, přítele a ochránce. Ženy si vybírají psy nejen podle vzhledu, ale i podle povahy, přizpůsobivosti a toho, jak zapadají do jejich životního stylu. Ať už žijete ve městě, milujete pohyb v přírodě nebo toužíte po mazlivém kamarádovi na gauč, existuje plemeno, které k vám bude dokonale ladit.

Takto vypadala nejkrásnější žena 18. století. Líbila by se mužům i dnes?

Hana Bulejová
10. 11. 2025, 15:27
Lifestyle

Každá doba má svůj ideál krásy – a ten z 18. století by dnešnímu vkusu nejspíš pořádně zamotal hlavu. Tehdejší ženy se řídily úplně jinými pravidly, jejich krása byla umělá, přísně stylizovaná a často i nebezpečná pro zdraví. V době korzetů, běloby a obřích účesů se stala symbolem postavení i společenské moci.