Zpět na kategorii

Odborníci varují: Olej na kuchyňské lince se mění v žluklý jed. Nejlepší je uchovávat ho tam, kde byste to nečekali

Michaela Chen
6. 10. 2025, 15:40
Rady a tipy

Na první pohled vypadá skleněná lahev s olejem na kuchyňské lince hezky. Dodává prostoru trochu středomořské atmosféry a působí jako detail, který má styl. Jenže co vypadá hezky, nemusí být vždy praktické nebo zdravé. Olej totiž patří na jiné místo, než kam ho většina z nás běžně ukládá.

Jak uchovávat olej, aby zůstal co nejdéle čerstvý? Shutterstock

Kuchyň je pro většinu lidí srdcem domova a láhev kvalitního oleje k ní zkrátka patří. Máme ji po ruce, když vaříme, a často nás ani nenapadne, že by mohla být na špatném místě. Jenže právě to, kde olej stojí, může rozhodnout o tom, jestli zůstane zdravý a voňavý, nebo se zkazí dřív, než ho stihnete spotřebovat.

Tichý zloděj kvality

Olej je citlivá surovina. Slunce, teplo a vzduch s ním dokážou udělat krátkou práci. Vystavený světlu začne rychle oxidovat, tedy žluknout, ztrácí chuť, vůni i zdraví prospěšné látky, kvůli kterým ho používáme. Například olivový olej bohatý na antioxidanty a nenasycené mastné kyseliny se tak může změnit v něco, co už s původní kvalitou nemá nic společného.

Olej potřebuje tmu a chlad. Foto: Shutterstock

Při žluknutí vznikají i látky, které mohou zatěžovat játra a trávicí systém. Odborníci upozorňují, že dlouhodobé používání přepáleného nebo zoxidovaného oleje má negativní vliv nejen na chuť jídla, ale i na zdraví.

Skleněná lahev?

Průhledné sklo propouští světlo. To urychluje chemické reakce, které olej znehodnocují. Tmavé sklo nebo neprůsvitná nádoba naopak působí jako přirozený štít. Pokud tedy kupujete olej, vybírejte raději ten v tmavé lahvi a po otevření ho nenechávejte stát na kuchyňské lince, ani když ho používáte denně.

Dobrou alternativou je mít menší množství v malé lahvi, kterou spotřebujete během pár dní, a zbytek držet v temnu a chladu, ideálně ve spíži.

Záleží i na druhu oleje. Zatímco olivový olej bývá nejcitlivější na světlo a teplo, řepkový snáší běžnou pokojovou teplotu o něco lépe. Naopak lněný, konopný nebo dýňový olej vyžadují opravdu chladné a tmavé prostředí, ideálně lednici.

Ideální místo

Nejlepší prostředí pro olej je chlad, tma a sucho. To znamená skříňka mimo sporák, mimo přímé světlo, daleko od topení. Optimální teplota se pohybuje mezi 14 až 18 °C. V těchto podmínkách si olej uchová chuť i vůni i několik měsíců po otevření.

Pokud doma nemáte spíž, můžete využít spodní část kuchyňské linky, kde je chladněji. Někteří odborníci doporučují i lednici, ale tam je potřeba opatrnosti, například olivový olej při nízkých teplotách tuhne. V takovém případě ho stačí před použitím nechat pár minut při pokojové teplotě, znovu zkapalní.

Malý trik, který funguje

Zkuste olej přelít do menší tmavé nádoby a nechat ji poblíž varné desky jen na krátkou dobu, třeba během vaření. Po použití ji vraťte zpět do skříňky. Tím spojíte praktičnost i péči o kvalitu.

Mnoho kuchařů si také oblíbilo nerezové nebo keramické nádoby s uzávěrem, které zabraňují přístupu vzduchu a světla. Olej díky nim vydrží déle čerstvý a chutná tak, jak má.

Olej v tmavé lahvi je nejlepší volba. Foto: Shutterstock

Kvalita, kterou poznáte

Olej, který ztratil svou kvalitu, poznáte snadno – změní vůni, začne být hořký, zatuchlý nebo kovový. Takový už není vhodný ani na smažení, ani do salátu.

Nakonec jde jen o jednoduché pravidlo, chcete-li, aby olej prospíval vám, musíte nejdřív prospět vy jemu. Stačí mu dopřát tmu, klid a chlad, a on se vám odmění chutí, kterou poznáte hned při prvním soustu.

zdroje: internationaloliveoil.com, efsa.europa.eu, realsimple.com

Nejnovější články

Oblíbené ovoce Češi kupují na kila, ale místo vitamínů polykají vosk. Přitom odstranění trvá jen pár sekund

Petra Černá
6. 10. 2025, 17:45
Lifestyle

Podzim je obdobím, kdy se ve velkém sklízejí oblíbené druhy ovoce, které milují lidé nejen v Česku, ale i po celém světě. Ačkoliv regály obchodů soustavně plní exotické druhy ovoce, tyhle sladké plody se stále drží v kurzu a zdá se, že ani otevřený globální trh jim neubral na oblibě. Jsou nezbytnou součástí řady vyhlášených receptů tuzemské kuchyně.

Tato vychytávka nahrazuje troubu i pánev a je skladnější než fritéza. Zdravá, levná a nizkoenergetická

Michaela Chen
6. 10. 2025, 12:18
Rady a tipy

Z našich kuchyní na chvíli zmizel, ale teď se znovu hlásí o pozornost. Malý přístroj, který dokáže vykouzlit domácí jídlo i tam, kde velká trouba nemá své místo. Zároveň šetří energii, místo i čas, a přesto zvládne to, co jiné spotřebiče dohromady. Možná ho máte schovaný někde ve skříni. Možná je čas ho znovu vytáhnout.

Řidiči, přestaňte dělat tuhle hloupost při odmlžování skel. Zaděláváte si na pořádný průšvih. Tohle je 100× účinnější

Adriana Singerová
5. 10. 2025, 22:50
Rady a tipy

Podzim a první chladné dny roku přinášejí kromě krásně zbarvených stromů a voňavého listí i jednu typickou noční můru skoro každého českého řidiče: mlžení oken v autě. Těsně před ranním odjezdem do práce nebo pozdě večer po tréninku vás může pohled na téměř neprůhledná skla během pár vteřin přivést k zoufalství.

Umělá inteligence vybrala 5 největších kýčů v českých obývácích. Číslo 4 je vrchol nevkusu

Anežka Šebková
5. 10. 2025, 20:10
Lifestyle

Umělá inteligence se neustále vyvíjí a vypadá to, že už má dokonce i vlastní názory. Proto jsme se jí zeptali, co si myslí o tom, jak bydlí Češi, konkrétně jak vyhodnocuje české obývací pokoje. Díky nepřebernému množství datových vzorců a obrázků vybrala pět největších interiérových přešlapů, které jsou pro tuzemské interiéry naprosto typické. A dá se říct, že i nevkusné.