I pomocník, který má v naší kuchyni své místo, může být tak trochu časovanou bombou. Často totiž volíme materiály, které se tváří prakticky, snadno se oplachují a působí neškodně. O to větší překvapení přichází ve chvíli, když zjistíme, že je tato naše volba předzvěstí problémů. Skryté bakterie a plísně se totiž mohou začít množit, usazovat a nenápadně škodit našemu zdraví. Přitom by stačilo tuhle zdánlivě nenahraditelnou věc zaměnit za jiný materiál, který našemu zdraví podle odborníků tolik neškodí.
Problémem jsou rýhy
Riziko pro naše zdraví přináší plastová prkénka na krájení potravin. Češi si je oblíbili především proto, že jsou levná, praktická, lehká a není náročné se o ně starat. Jenže právě v tom spočívá jejich největší past. Každý zářez od nože, každá rýha, která se v plastovém povrchu časem vytvoří, se mění v malou „skrýš“ pro bakterie.

Ty se v těchto místech pak drží i po důkladném opláchnutí a často se jich nezbavíte ani tím, že přidáte prkénko do myčky. A co je ještě horší? Podle opakovaných výzkumů se při krájení potravin na plastovém prkénku dokonce uvolňují takzvané mikroplasty – malé kousíčky plastu. Ty se pak úplně běžně dostávají do našeho jídla a usazují se v našem těle.
Pokud máte doma starší plastová prkénka, pak jste si určitě všimli, že časem je v nich víc a víc rýh. S tím se také zvyšuje pravděpodobnost, že kromě bakterií s nakrájeným jídlem polkneme i kousky zmíněného škodlivého plastu.
Hygienici varují
Přesně proto hygienici opakovaně varují a vybízejí lidi k tomu, aby se prkének zbavili. Pokud je totiž tento kuchyňský doplněk poškrábaný, obarvený jídlem, nebo má už drsný povrch, je načase ho vyhodit.

Lidé by se tedy podle expertů měli vyvarovat užívání zašlých prkének z plastu. Každý, kdo vaří, by měl své plastové pomocníky pravidelně kontrolovat a postupně je vyřazovat. I když se může zdát, že prkénko toho ještě vydrží hodně, pravda je trochu jiná.
Je potřeba si totiž uvědomit, že na jednom a tom stejném prkénku často připravujeme různé druhy potravin – od zeleniny, přes maso až po chléb. Málokdo má oddělená prkénka na různé druhy potravin. To znamená, že na povrchu se střídají různé druhy bakterií, které se při nedostatečném umytí přenesou do dalších potravin.
Plast, nebo dřevo?
Pokud například krájíme syrové maso a o pár hodin později si na stejném plastovém prkénku ukrojíme pečivo, které tepelně neupravíme, může nastat situace nebezpečná pro naše zdraví. Bakterie „číhají“ v rýhách a jsou připraveny na svou šanci.
Dřevěná prkénka jsou na tom o poznání lépe. Bakterie na nich totiž nevydrží tak dlouho. Je to proto, že jejich povrch je podle odborníků přirozeně porézní. Navíc dřevo jako takové obsahuje látky, které růst mikroorganismů potlačují.
Ale pozor – neznamená to, že jsou dřevěná prkénka bezúdržbová a úplně bez problému. Po každém použití je potřeba je pečlivě umýt, osušit a jednou za čas dřevěný povrch ošetřit olejem. Jen tak zamezíte popraskání dřeva a tomu, aby se v něm tak tvořila místa pro bakterie. Pokud péči o dřevěné prkénko „neodfláknete“, je podle expertů bezpečnější variantou než zmíněný plast. A co víc – déle vydrží v dobrém stavu.
Udělejte to správně
Nejdůležitější podle odborníku ale je jakékoliv prkénko průběžně kontrolovat a včas ho vyměnit. Stačí viditelné známky opotřebení – rýhy, zabarvení nebo změna struktury povrchu – a právě to by mělo být varovným signálem, který je potřeba vyslyšet.
Případy, kdy plastové prkénko sehrává svoji roli ve střevních potížích, se množí. Odborníci proto apelují na všechny, abychom nehazardovali se svým zdravím. Výměna prkénka je poměrně jednoduchý krok k tomu, jak můžete ochránit zdraví svoje, ale i dalších členů domácnosti.
zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, ehn.org, zeptejsevedce.cz, inspiraceodtety.cz, rochester.edu