Zpět na kategorii

Tyto 4 druhy ryb vám mohou víc uškodit než prospět. Zvyšují hladinu cholesterolu a podporují zánětlivé procesy

Alžběta Marie Staňková
25. 9. 2025, 16:24
Lifestyle

Ryby většina z nás považuje za zdravou potravinu, která přináší řadu benefitů. Do určité míry to tak skutečně je. Některé druhy ale i přesto vašemu zdraví příliš dobrou službu neudělají. Na čtyři z nich byste si měli dávat obzvlášť pozor.

Ne všechny ryby jsou tak zdravé, jak se často tvrdí. Shutterstock

Ryby jsou obecně považované za zdravou součást jídelníčku. Především proto, že obsahují cenné bílkoviny, vitaminy i omega-3 mastné kyseliny, kterých má většina lidí ve stravě spíše nedostatek.

Ne všechny druhy jsou ale stejné. Některé ryby tak mohou při pravidelné konzumaci dokonce spíše škodit než prospívat. Mohou obsahovat těžké kovy, pocházet z chovů s pochybnými podmínkami nebo není vhodné jejich složení tuků, které podporuje zánětlivé procesy v těle.

Pangasius je ryba, která je spíše prázdnou potravinou. FOTO: Shutterstock

Tuňák a těžké kovy

Tuňák patří mezi oblíbené ryby, které se konzumují po celém světě. Najdeme ho v sushi, konzervách nebo podobě steaků. I přes to, že je tuňák velmi chutný a do určité míry zdravý, má svou stinnou stránku. Problémem totiž může být hromadění rtuti a dalších těžkých kovů v jeho mase. Tuňáci jsou velké, dlouhověké ryby, které se nachází na vrcholu potravního řetězce, a proto v jejich mase dochází ke shromažďování škodlivin.

Konzumace vysokého množství tuňáka může být nebezpečná zejména pro těhotné ženy a malé děti, protože rtuť negativně ovlivňuje nervový systém. Dospělým se z toho důvodu doporučuje tuňáka zařazovat spíše příležitostně, nikoliv jako každodenní zdroj rybího masa.

Alternativou jsou menší druhy ryb, jako třeba sardinky nebo makrely, u kterých je obsah rtuti výrazně nižší. Pomoci může také pokud si budete hlídat, z jakého zdroje ryby, které plánujete jíst, pocházejí.

Pangasius nenabízí příliš mnoho živin

Pangasius, známý také jako pangas, se dováží především z Vietnamu. V regálech supermarketů je oblíbený zejména pro nízkou cenu a jemné maso téměř bez kostí. Právě proto jej s oblibou kupují rodiče malých dětí v domnění, že dělají něco pro jejich zdraví.

Problém je, že pangas obsahuje jen minimální množství omega-3 mastných kyselin, které jsou jedním z hlavních důvodů, proč lidé ryby vůbec jedí. Ryby navíc bývají chovány ve znečištěných vodách řeky Mekongu, kam se dostává řada chemikálií z průmyslové výroby a dalších problematických látek.

Výživová hodnota pangasia je ve srovnání s mořskými rybami velmi nízká. Z pohledu zdravého stravování je tedy pangas spíše prázdná potravina, než přínosný zdroj živin.

Tilapie nabízí nepříznivý poměr tuků

Tilapie je další sladkovodní ryba hojně chovaná v Asii i Jižní Americe. Často bývá prezentována jako dietní varianta masa, protože má jen málo tuku. Zdání ale mnohdy klame a v tomto případě to rozhodně platí.

Tuky obsažené v tilapii jsou bohaté na omega-6 mastné kyseliny, které bohužel ve větším množství mohou podporovat zánětlivé procesy v těle. Oproti tomu omega-3 mastných kyselin, které jsou pro nás prospěšné, má tilapie jen stopové množství.

Často bývají kritizované také podmínky jejího chovu. Důvodem jsou třeba přeplněné rybníky, používání antibiotik a kontaminace vod. Některé studie dokonce uvádějí, že nadměrná konzumace tilapie může být pro srdce dokonce horší, než jíst tučné červené maso.

Krevety vyvolávají pochybnosti o etice chovu

Krevety sice nejsou tak docela ryby, mnoho lidí je ale s chutí konzumuje, a tak si zaslouží, abychom jim věnovali alespoň pár slov. Mají totiž svá rizika, která se vyplatí znát.

Obsahují poměrně hodně cholesterolu, a přestože u zdravých lidí nemusí nutně výrazně zvyšovat jeho hladinu v krvi, u citlivějších jedinců nebo při nadměrné konzumaci se to může projevit.

Většina krevet na trhu navíc pochází z velkochovů v Asii a Jižní Americe. Ty jsou často spojovány s používáním chemikálií, antibiotik a devastací pobřežních ekosystémů, například mangrovníků. Kvalita a bezpečnost krevet se proto liší podle jejich původu. Divoce lovené z čistých oblastí jsou bezpečnější volbou, než levné chovné krevety.

Krevety mohou pocházet z pochybného zdroje. FOTO: Shutterstock

Je důležité zdůraznit, že tyto ryby nejsou však samy o sobě jedem a jejich občasná konzumace většinou zdraví neublíží. Problém nastává až při nadměrné konzumaci, kdy se v těle může hromadit více těžkých kovů, než je vhodné

Jak vybírat ryby zdravěji?

Z výše uvedeného je jasné, že ne každá ryba je automaticky zdravá volba. Pokud chcete ryby jíst a získat maximum z jejich benefitů, můžete si vybrat některé podle následujícího klíče.

Dávejte přednost menším mastným rybám, jako třeba sardinkám, sleďům, makrelám či ančovičkám. Sledujte také původ ryb a upřednostňujte certifikované produkty z udržitelných zdrojů. Ryby střídejte a kombinujte, abyste se vyhnuli riziku hromadění těžkých kovů.

Zdroje: Hsph.harvard.edu, Fda.gov, Healthline.com, Worldwildlife.org

Nejnovější články

Vzácná kometa, která se vrátí až za 1350 let, míří k Zemi. V tento den budou mít Češi poslední šanci ji okem spatřit

Hana Dostálová
25. 9. 2025, 17:41
Lifestyle

Jedinečná šance, která se nebude opakovat po více než tisíc let. K Zemi se blíží vzácná kometa Lemmon, a právě na konci října nabídne nejlepší podívanou. Pro pozorovatele v Česku je to poslední příležitost spatřit tohoto vesmírného poutníka, než se opět ztratí v hlubinách sluneční soustavy na další jedno a půl tisíciletí.

Největší retro hrůza, kterou Češi pořád nosí. V šatnících straší dodnes a stylistům z ní cuká v oku

Iveta Weissová
25. 9. 2025, 11:21
Lifestyle

Některé kusy oblečení by měly zmizet v zapomnění. Opak je ale pravdou, retro kousky, které by se neměly v našich šatnících objevovat, se vrací do módy. Čím dál častěji se tyto zapomenuté kousky objevují v našich skříních, ale i na ulicích. Problém je ale v tom, že jen málokdo je umí správně nosit nebo vhodně zkombinovat.

Číšnice na Oktoberfestu prozradila, kolik vydělá na půllitru piva. Čechovi z toho jde hlava kolem

Aneta Kaplanová
25. 9. 2025, 8:25
Lifestyle

Velké festivaly a slavnosti mají vždy svůj vlastní rytmus, zákulisní pravidla i tradice, které se návštěvník dozvídá jen stěží. Atmosféra je totiž natolik intenzivní, že se většina lidí soustředí hlavně na vlastní zážitek. Přitom právě ti, kdo stojí v první linii, ať už v zahraničí, nebo u nás, dobře vědí, že práce obsluhy není jen o úsměvu a rychlém servisu. Skrývá se za ní dřina, vytrvalost a také systém odměn, který mnohé překvapí.

Tenhle trik znají jen bystré hlavy. Pokud budete telefon nabíjet tímto způsobem, baterka vám vydrží o několik let déle

Anežka Šebková
24. 9. 2025, 22:08
Rady a tipy

Nabíjení telefonu je každodenní záležitostí. Pro všechny digitální lidi je to naprostá samozřejmost, bez které by nedokázali fungovat. Ne každý ale možná ví to, že způsob, jakým svůj telefon dobíjí, má zásadní vliv na stav jeho baterie a celkovou životnost mobilu. Vyhněte se nežádoucím chybám, které vedou k rychlejšímu opotřebení vašeho mobilního miláčka a také k nutnosti výměny baterie.