Ryby jsou obecně považované za zdravou součást jídelníčku. Především proto, že obsahují cenné bílkoviny, vitaminy i omega-3 mastné kyseliny, kterých má většina lidí ve stravě spíše nedostatek.
Ne všechny druhy jsou ale stejné. Některé ryby tak mohou při pravidelné konzumaci dokonce spíše škodit než prospívat. Mohou obsahovat těžké kovy, pocházet z chovů s pochybnými podmínkami nebo není vhodné jejich složení tuků, které podporuje zánětlivé procesy v těle.

Tuňák a těžké kovy
Tuňák patří mezi oblíbené ryby, které se konzumují po celém světě. Najdeme ho v sushi, konzervách nebo podobě steaků. I přes to, že je tuňák velmi chutný a do určité míry zdravý, má svou stinnou stránku. Problémem totiž může být hromadění rtuti a dalších těžkých kovů v jeho mase. Tuňáci jsou velké, dlouhověké ryby, které se nachází na vrcholu potravního řetězce, a proto v jejich mase dochází ke shromažďování škodlivin.
Konzumace vysokého množství tuňáka může být nebezpečná zejména pro těhotné ženy a malé děti, protože rtuť negativně ovlivňuje nervový systém. Dospělým se z toho důvodu doporučuje tuňáka zařazovat spíše příležitostně, nikoliv jako každodenní zdroj rybího masa.
Alternativou jsou menší druhy ryb, jako třeba sardinky nebo makrely, u kterých je obsah rtuti výrazně nižší. Pomoci může také pokud si budete hlídat, z jakého zdroje ryby, které plánujete jíst, pocházejí.
Pangasius nenabízí příliš mnoho živin
Pangasius, známý také jako pangas, se dováží především z Vietnamu. V regálech supermarketů je oblíbený zejména pro nízkou cenu a jemné maso téměř bez kostí. Právě proto jej s oblibou kupují rodiče malých dětí v domnění, že dělají něco pro jejich zdraví.
Problém je, že pangas obsahuje jen minimální množství omega-3 mastných kyselin, které jsou jedním z hlavních důvodů, proč lidé ryby vůbec jedí. Ryby navíc bývají chovány ve znečištěných vodách řeky Mekongu, kam se dostává řada chemikálií z průmyslové výroby a dalších problematických látek.
Výživová hodnota pangasia je ve srovnání s mořskými rybami velmi nízká. Z pohledu zdravého stravování je tedy pangas spíše prázdná potravina, než přínosný zdroj živin.
Tilapie nabízí nepříznivý poměr tuků
Tilapie je další sladkovodní ryba hojně chovaná v Asii i Jižní Americe. Často bývá prezentována jako dietní varianta masa, protože má jen málo tuku. Zdání ale mnohdy klame a v tomto případě to rozhodně platí.
Tuky obsažené v tilapii jsou bohaté na omega-6 mastné kyseliny, které bohužel ve větším množství mohou podporovat zánětlivé procesy v těle. Oproti tomu omega-3 mastných kyselin, které jsou pro nás prospěšné, má tilapie jen stopové množství.
Často bývají kritizované také podmínky jejího chovu. Důvodem jsou třeba přeplněné rybníky, používání antibiotik a kontaminace vod. Některé studie dokonce uvádějí, že nadměrná konzumace tilapie může být pro srdce dokonce horší, než jíst tučné červené maso.
Krevety vyvolávají pochybnosti o etice chovu
Krevety sice nejsou tak docela ryby, mnoho lidí je ale s chutí konzumuje, a tak si zaslouží, abychom jim věnovali alespoň pár slov. Mají totiž svá rizika, která se vyplatí znát.
Obsahují poměrně hodně cholesterolu, a přestože u zdravých lidí nemusí nutně výrazně zvyšovat jeho hladinu v krvi, u citlivějších jedinců nebo při nadměrné konzumaci se to může projevit.
Většina krevet na trhu navíc pochází z velkochovů v Asii a Jižní Americe. Ty jsou často spojovány s používáním chemikálií, antibiotik a devastací pobřežních ekosystémů, například mangrovníků. Kvalita a bezpečnost krevet se proto liší podle jejich původu. Divoce lovené z čistých oblastí jsou bezpečnější volbou, než levné chovné krevety.

Je důležité zdůraznit, že tyto ryby nejsou však samy o sobě jedem a jejich občasná konzumace většinou zdraví neublíží. Problém nastává až při nadměrné konzumaci, kdy se v těle může hromadit více těžkých kovů, než je vhodné
Jak vybírat ryby zdravěji?
Z výše uvedeného je jasné, že ne každá ryba je automaticky zdravá volba. Pokud chcete ryby jíst a získat maximum z jejich benefitů, můžete si vybrat některé podle následujícího klíče.
Dávejte přednost menším mastným rybám, jako třeba sardinkám, sleďům, makrelám či ančovičkám. Sledujte také původ ryb a upřednostňujte certifikované produkty z udržitelných zdrojů. Ryby střídejte a kombinujte, abyste se vyhnuli riziku hromadění těžkých kovů.
Zdroje: Hsph.harvard.edu, Fda.gov, Healthline.com, Worldwildlife.org