Zpět na kategorii

Nejzdravější ořechy na světě: Odborníci odhalili překvapivého vítěze. Koupíte v každém supermarketu

Anežka Šebková
8. 9. 2025, 15:34
Lifestyle

Ořechy bezesporu patří mezi výrazné spojence našeho zdraví. Jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu a řadu důležitých vitamínů a minerálů. Každý druh nám ale nabízí trochu něco jiného. My jsme se zaměřili na pět běžně dostupných druhů ořechů, které seženete v supermarketu. Podle vědců jeden z nich vyniká – protože nabízí ideální poměr živin a zdravých tuků.

Porovnali jsme pět nejoblíbenějších druhů ořechů, odborníci vybrali ten nejzdravější. Shutterstock

Ořechy jsou odborníky doporučovány jako součást vyváženého jídleníčku, protože podporují regeneraci svalů, pomáhají udržet pocit sytosti a nabízejí toho ještě mnohem víc. Takže je ocení sportovci i lidé, kteří se snaží zhubnout. Denně stačí 30 gramů, což je zhruba jedna hrst. Pokud nevíte, jak ořechy zařadit do svého jídelníčku, na konci článku vám poradíme jak na to.

Ořechy jako superpotravina

Ořechy jsou superhrdinové světa potravin – plní tělo zdravými tuky, bílkovinami a dalšími důležitými živinami udržujícími v kondici ty nejdůležitější orgány – srdce i mozek. Ale není ořech jako ořech. Některé z nich mají trochu jiný rejstřík benefitů i chuťových vlastností, a proto je třeba vědět, kdy po kterém druhu sáhnout.

Ořechy rozhodně můžeme zařadit mezi superpotraviny. V malém balení oříšků se totiž skrývá koncentrovaná energie s mnohými zdravotními přednostmi. Mezi nejběžnější patří ořechy vlašské, lískové, kešu, mandle a pistácie. Který druh je podle odborníků nejzdravější?

Dnes už je k sehnání opravdu široký výběr ořechů, zdroj: Shutterstock

Jednotlivé ořechy a jejich (ne)výhody a překvapivý vítěz

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou známé svým vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro srdce i mozek. Obsahují také bílkoviny, vlákninu a antioxidanty. Jejich hlavní nevýhodou je ale vysoká energetická hodnota kvůli velkému obsahu tuků – zhruba 65 gramů na 100 gramů. Tyto tuky jsou sice převážně zdravé, ale ve velkém množství pro tělo až moc vydatné.

Lískové ořechy

Lískové ořechy jsou bohaté na vitamíny skupiny B a vitamín E, známý jako vitamín mládí. Jsou také tučné, mají asi 61 gramů tuku na 100 gramů, ale mají nízký glykemický index. Lískové oříšky pomáhají regulovat krevní tlak, snižovat LDL cholesterol a podporují nervovou soustavu. Jsou vhodné i pro diabetiky a mohou podpořit hubnutí díky stimulaci spalování tuků.

Kešu ořechy

Kešu ořechy jsou na tom už trochu jinak, mají o dost méně tuku – cca 46 gramů na 100 gramů, ale vyšší obsah sacharidů a bílkovin. Hodí se pro ty, kteří milují oříškovou chuť, ale preferují nižší tučnost. Kešu také mají ideální obsah minerálů a jsou často používány v kuchyni jako alternativa másla i mléka. Vyzkoušejte například kešu oříškové máslo – to je laskomina!

Mandle

Mandle patří mezi preferované ořechy díky vyváženému obsahu tuků, vlákniny, bílkovin a vitamínu E. Ale nejen proto, jsou to takové tradiční české oříšky, bez kterých se neobejde cukroví ani vánočka. V kuchyni jsou univerzální a díky vitamínu E podporují zdraví kůže. Obsahují o něco méně sacharidů než kešu, zato více zdravých tuků – zhruba 53 gramů na 100 gramů – a vlákniny, což je dělá výborným zdrojem dlouhodobé energie.

Pistácie – jsou náš vítěz

Pistácie byly odborníky na výživu vyhlášeny jako vítěz. Je to díky optimálnímu poměru zdravých tuků, bílkovin a minerálů, přičemž mají nižší obsah tuku než většina ostatních ořechů – cca 41 gramů na 100 gramů. Pistácie jsou bohaté na antioxidanty a podporují zdraví srdce. Navíc jsou skvělým pomocníkem při hubnutí, obsahují totiž velké množství vlákniny a bílkovin.

Pistácie jsou bohaté na živiny, ale nejsou tak tučné jako ostatní druhy ořechů, zdroj: Shutterstock

Pistácie: Jak se pěstují a zpracovávají?

Pistácie pravá (řečík pistáciový) je strom, který dosahuje výšky až 12 metrů. Pro snadnější sklizeň se ale na plantážích drží menší stromy. Nejvíce plodů má strom po dvaceti letech života – daří se jim v sušším až polopouštním klimatu. Při sklízení se buď čeká, až plody samy spadnou, nebo se se stromem třese. Následně se odstraní dužnatá vrstva a oříšky se usuší.

Z botanického hlediska nejsou pistácie ořechy, přesto můžou vyvolat alergické reakce podobně jako vlašáky nebo lískáče. Mají charakteristickou jemnou nasládlou chuť, jsou takové až krémové. Využít je můžete nasladko (ve zmrzlině, ovesné kaši) i naslano (pražené a osolené v salátu).

Buďte fit – zařaďte pistácie do běžného jídelníčku

Pokud hledáte ideální svačinu, pistácie vám nabízejí vhodnou odpověď. Stačí vám 30 gramů denně, klidně i míň. Jedna malá hrstička vám dopřeje ideální poměr vitamínů, minerálů a zdravých tuků. Ořechy si můžete přidat do jogurtu nebo si jimi posypat chleba. Vhodné je také sáhnout po oříškovém másle, které je sice trošku nákladnější, ale když dodržíte dávkování jedna čajová lžička denně, vaši peněženku tolik nezatížíte. Ideální je pistácie konzumovat v přírodní, nesolené formě.

Nejnovější články

Tohle vám v obchodě neřeknou: Test za 5 vteřin odhalí, že med, který kupujete, nikdy neviděl ani včelu

Karla Michalíková
8. 9. 2025, 17:19
Rady a tipy

Češi patří mezi největší konzumenty medu v Evropě, ale jen málokdo ví, že značná část medu v obchodech není pravá. Jde o směs cukrového sirupu a dalších látek, které nemají se včelím produktem nic společného. Za poctivý med ale stále platíme jako za ten pravý. Naštěstí existuje několik jednoduchých způsobů, jak poznat skutečnou kvalitu. Jeden rychlý test zvládnete i doma za pár sekund.

Nejzdravější ořechy na světě: Odborníci odhalili překvapivého vítěze. Koupíte v každém supermarketu

Anežka Šebková
8. 9. 2025, 15:34
Lifestyle

Ořechy bezesporu patří mezi výrazné spojence našeho zdraví. Jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu a řadu důležitých vitamínů a minerálů. Každý druh nám ale nabízí trochu něco jiného. My jsme se zaměřili na pět běžně dostupných druhů ořechů, které seženete v supermarketu. Podle vědců jeden z nich vyniká – protože nabízí ideální poměr živin a zdravých tuků.

Nebezpečný viscerální tuk se ukládá i u štíhlých lidí. Odborníci konečně našli způsob, jak ho zničit jednou provždy

Petra Černá
8. 9. 2025, 14:33
Lifestyle

Na první pohled se můžete pyšnit normální postavou, ale uvnitř vám může narůstat množství nebezpečného tuku, kterému se říká viscerální. Více jsou jím ohroženi obézní lidé, ale není výjimkou ani u štíhlých osob. Na rozdíl od podkožního tuku, který je především estetickou záležitostí, je viscerální tuk rizikovým faktorem mnoha závažných onemocnění.

Tento střih vlasů je pro ženy nad 50 hotová katastrofa. Přidává 15 let navíc, přesto jsou jím Češky úplně posedlé

Aneta Kaplanová
8. 9. 2025, 10:15
Lifestyle

Vlasy dokážou ovlivnit první dojem více, než si většina žen uvědomuje. Správně zvolený střih umí rozjasnit tvář, zjemnit rysy a přidat lehkost celému vzhledu. Když se ale sáhne po nesprávné volbě, může být výsledek přesně opačný. Najednou se objeví roky navíc a účes místo mladistvosti dodává vzhledu únavu a těžkost.