Ořechy jsou odborníky doporučovány jako součást vyváženého jídleníčku, protože podporují regeneraci svalů, pomáhají udržet pocit sytosti a nabízejí toho ještě mnohem víc. Takže je ocení sportovci i lidé, kteří se snaží zhubnout. Denně stačí 30 gramů, což je zhruba jedna hrst. Pokud nevíte, jak ořechy zařadit do svého jídelníčku, na konci článku vám poradíme jak na to.
Ořechy jako superpotravina
Ořechy jsou superhrdinové světa potravin – plní tělo zdravými tuky, bílkovinami a dalšími důležitými živinami udržujícími v kondici ty nejdůležitější orgány – srdce i mozek. Ale není ořech jako ořech. Některé z nich mají trochu jiný rejstřík benefitů i chuťových vlastností, a proto je třeba vědět, kdy po kterém druhu sáhnout.
Ořechy rozhodně můžeme zařadit mezi superpotraviny. V malém balení oříšků se totiž skrývá koncentrovaná energie s mnohými zdravotními přednostmi. Mezi nejběžnější patří ořechy vlašské, lískové, kešu, mandle a pistácie. Který druh je podle odborníků nejzdravější?

Jednotlivé ořechy a jejich (ne)výhody a překvapivý vítěz
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou známé svým vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro srdce i mozek. Obsahují také bílkoviny, vlákninu a antioxidanty. Jejich hlavní nevýhodou je ale vysoká energetická hodnota kvůli velkému obsahu tuků – zhruba 65 gramů na 100 gramů. Tyto tuky jsou sice převážně zdravé, ale ve velkém množství pro tělo až moc vydatné.
Lískové ořechy
Lískové ořechy jsou bohaté na vitamíny skupiny B a vitamín E, známý jako vitamín mládí. Jsou také tučné, mají asi 61 gramů tuku na 100 gramů, ale mají nízký glykemický index. Lískové oříšky pomáhají regulovat krevní tlak, snižovat LDL cholesterol a podporují nervovou soustavu. Jsou vhodné i pro diabetiky a mohou podpořit hubnutí díky stimulaci spalování tuků.
Kešu ořechy
Kešu ořechy jsou na tom už trochu jinak, mají o dost méně tuku – cca 46 gramů na 100 gramů, ale vyšší obsah sacharidů a bílkovin. Hodí se pro ty, kteří milují oříškovou chuť, ale preferují nižší tučnost. Kešu také mají ideální obsah minerálů a jsou často používány v kuchyni jako alternativa másla i mléka. Vyzkoušejte například kešu oříškové máslo – to je laskomina!
Mandle
Mandle patří mezi preferované ořechy díky vyváženému obsahu tuků, vlákniny, bílkovin a vitamínu E. Ale nejen proto, jsou to takové tradiční české oříšky, bez kterých se neobejde cukroví ani vánočka. V kuchyni jsou univerzální a díky vitamínu E podporují zdraví kůže. Obsahují o něco méně sacharidů než kešu, zato více zdravých tuků – zhruba 53 gramů na 100 gramů – a vlákniny, což je dělá výborným zdrojem dlouhodobé energie.
Pistácie – jsou náš vítěz
Pistácie byly odborníky na výživu vyhlášeny jako vítěz. Je to díky optimálnímu poměru zdravých tuků, bílkovin a minerálů, přičemž mají nižší obsah tuku než většina ostatních ořechů – cca 41 gramů na 100 gramů. Pistácie jsou bohaté na antioxidanty a podporují zdraví srdce. Navíc jsou skvělým pomocníkem při hubnutí, obsahují totiž velké množství vlákniny a bílkovin.

Pistácie: Jak se pěstují a zpracovávají?
Pistácie pravá (řečík pistáciový) je strom, který dosahuje výšky až 12 metrů. Pro snadnější sklizeň se ale na plantážích drží menší stromy. Nejvíce plodů má strom po dvaceti letech života – daří se jim v sušším až polopouštním klimatu. Při sklízení se buď čeká, až plody samy spadnou, nebo se se stromem třese. Následně se odstraní dužnatá vrstva a oříšky se usuší.
Z botanického hlediska nejsou pistácie ořechy, přesto můžou vyvolat alergické reakce podobně jako vlašáky nebo lískáče. Mají charakteristickou jemnou nasládlou chuť, jsou takové až krémové. Využít je můžete nasladko (ve zmrzlině, ovesné kaši) i naslano (pražené a osolené v salátu).
Buďte fit – zařaďte pistácie do běžného jídelníčku
Pokud hledáte ideální svačinu, pistácie vám nabízejí vhodnou odpověď. Stačí vám 30 gramů denně, klidně i míň. Jedna malá hrstička vám dopřeje ideální poměr vitamínů, minerálů a zdravých tuků. Ořechy si můžete přidat do jogurtu nebo si jimi posypat chleba. Vhodné je také sáhnout po oříškovém másle, které je sice trošku nákladnější, ale když dodržíte dávkování jedna čajová lžička denně, vaši peněženku tolik nezatížíte. Ideální je pistácie konzumovat v přírodní, nesolené formě.