Zpět na kategorii

4 nejoblíbenější večeře Čechů škodí trávení. Přesto je servírují i dětem každý den

Hana Raiskubová
29. 9. 2025, 17:34
Rady a tipy

Češi jsou občas mistry v nezdravých návycích, jídlo nevyjímaje. Pokud jsou ovšem i vaše děti zvyklé jíst tato jídla každý večer a doslova si je vynucují, vysvětlujte jim, proč to není pro jejich tělo vhodné. Postupně jim zmenšujte porce a domluvte si s nimi pravidla, kdy a jak často mohou své oblíbené, ale tolik nezdravé, pokrmy konzumovat.

Dítě od kečupu a na talíři třeba smažené stripsy nebo řízek, to je častý obrázek v českých rodinách. Shutterstock

"Zlato, co si dáš k večeři? Rohlík s máslem a salámem či paštikou, řízek od oběda, nebo raději buchtu a kakao?" Takový nebo velmi podobný dotaz slýchá v Česku ještě stále příliš mnoho dětí. Ačkoli jsou zdravé trendy ve výživě na vzestupu, s nadváhou se u nás pere více než pětina dětské populace ve věku od 11 do 15 let.

České děti přibírají, a není tajemstvím, že obézních je jich v tomto věku už 6 % a každý šestý má nadváhu. Pere se s ní přitom více chlapců než dívek, roste ale počet obézních patnáctiletých z řad obou pohlaví. Co za to může, vidíme podle odborníků na každém kroku. A není to jen nedostatek pohybu a mobily v ruce.

"Silnou" čtyřku, nebo pohladit žaludek?

Uzeniny k večeři miluje spousta českých dětí. Přitom jsou zařazené mezi karcinogeny. Nabídněte dětem místo nich čočkovou pomazánku, tuňáka či těstoviny s rajčatovou omáčkou a sýrem. Zdroj: Shutterstock

I když se stravovací návyky postupně mění, spousta dětí a mladých lidí má za nejoblíbenější večeři stále stejný stereotyp. Kdybyste jim tak dali na výběr mezi smaženým řízkem, rohlíkem s máslem a uzeninou, pečivem bohatě namazaným paštikou, obligátní českou večeří nasladko, a třeba takovým čerstvým salátem s tuňákem a vejcem nebo čočkovou pomazánkou, nejspíš by sáhli spíš po prvních možnostech. Jenže zapíjet horu buchet horkým kakaem, stejně jako dát si před spaním tři rohlíky se salámem nebo pár polotovarových stripsů s kečupem, není nic dobrého pro trávení. Ba právě naopak, tyto 4 nejoblíbenější variace Čechů, které dětem servírují každý den, jejich trávení doslova ničí.

Už starověký lékař Hippokrates před 2000 lety tvrdil, že základem zdraví člověka je čisté střevo. A to ke správnému fungování potřebuje především hodně vlákniny a vody. V oblíbených českých večeřích ale není ani jedno, ani druhé. A dokonce v nich nejsou ani enzymy, sacharidy a užitečné tuky, které trávicí soustava ke správné funkci tak nutně potřebuje.

Přepálený tuk je jed

Jedem pro trávení jsou smažená jídla, a obzvláště před spaním. Obsahují totiž příliš mnoho tuku. Při vysokých teplotách v nich navíc vznikají škodlivé látky. A co je ještě horší? Pokud se vám takový oblíbený řízek nebo smažený sýr podaří přismahnout, je dokonce karcinogenní. U potravin, které obsahují sacharidy, vzniká navíc smažením akrylamid. Tedy látka, která je prokazatelně rakovinotvorná. Smažená jídla enormně zatěžují trávení. Vysvětlete dětem, že právě v hranolkách a smažených chipsech je extrémně škodlivých látek největší množství. Pokud už tedy smažíte, pak tyto pokrmy dávejte dětem pouze svátečně. Připravujte je na vhodně tepelně stabilních olejích určených přímo na smažení. Volte také méně tučná masa jako kuřecí, krůtí nebo ryby.

Vyhněte se fastfoodovým pokrmům a večer před spaním, kdy chce trávicí soustava svůj klid, obzvláště. Děti sice milují nejrůznější křidélka a stripsy z fastfoodových řetězců, jde ale o ultrazpracované potraviny, které obsahují velké množství soli a někdy i cukru. Naopak postrádají vitamíny a minerály, tolik potřebné pro zdravé trávení. A podobně jsou na tom i smažené či předsmažené polotovary, jako jsou nugetky, karbanátky, rybí prsty či oblíbený smažák.

Sladká večeře je další neřestí českých rodin. Tělu ale kromě prázdné energie nic nedává a dobrému trávení vůbec nepomáhá. Zdroj: Shutterstock

Nulová energie

Žaludek a střeva zatěžuje také bílé pečivo, uzeniny či paštiky. Šlágry českých strávníků, jako jsou buřty, párky, salámy či uzené, už Světová zdravotnická organizace zařadila na seznam největších karcinogenů. O co méně kvalitního masa většinou obsahují, o to více je v nich soli, konzervantů a škodlivých stabilizátorů chuti, vůně i barvy. Kolečko salámu na provonění neuškodí, uzeniny by měly být ale jen doplňkem, ne základem večeře. Vždy by také měly být na talíři vyváženy velkým množstvím čerstvé zeleniny. Zapomeňte také na další oblíbenou verzi. Kynuté buchty, koláče, loupáčky a další sladké pokrmy jsou jen prázdnou energií, která tělu nic potřebného neposkytuje.

Zdroje: zdravidoskol.cz, vimcojim.cz, vyzivadeti.cz, nzip.cz

Nejnovější články

Horoskop pro ty, co zatím marně čekají na velkou lásku. Jedno znamení v listopadu prolomí prokletí a konečně se bláznivě zamiluje

Tereza Havlíčková
13. 11. 2025, 12:08
Lifestyle

Listopad bývá měsícem, kdy se svět ztiší, dny se zkracují a srdce touží po teple. Možná jste už dlouho sami, možná jste ztratili víru, že přijde někdo, s kým to opravdu zajiskří. Hvězdy ale napovídají, že právě teď se ve vesmíru dává do pohybu něco, co může změnit běh vašeho milostného života. Pro některá znamení přinese listopad jen jemné záchvěvy sympatií, pro jiná osudový zlom.

Kvíz: Moredny, dopleta a pitralon aneb směšné módní trendy socialistického Československa. Teď se ukáže, jakou máte paměť

Petra Fedrselová
13. 11. 2025, 12:07
Lifestyle

Socialistické Československo mělo svou módu a svůj vkus. Ne vždy šlo o krásu, častěji o nouzová řešení a domácí vynalézavost. Šustily šusťákovky, dederon se lepil na kůži, tesilové kalhoty držely puk i v dešti. V koupelně voněl (a občas štípal) Pitralon, v obýváku vrněl pletací stroj a o riflích se šeptalo podle toho, kde a za co se sehnaly.

Obstála by dnešní "zdravá" boubelka v baroku? Ani náhodou. Ideál krásy v 17. a 18. století byl nepřirozený a zvrhlý

Martina Weber
12. 11. 2025, 12:05
Lifestyle

Oblíbené tvrzení říká, že kdysi se ženám s větším tělem tleskalo, a že Rubens by dnešní plnoštíhlé nosil na rukou. Stačí se ale podívat blíž na obrazy, medicínské texty a životní podmínky sedmnáctého a osmnáctého století, a nadšení rychle vychladne. Mýtus hodné barokní boubelky, která jen potvrzuje, že každá vyšší konfekce byla automaticky ideálem krásy, má k realitě dost daleko.

Veronika Žilková koupila domek 1+1. Vytvořila z něj moderní dvougenerační vilu. Obdivuje ji celá Praha

Alex Křížová
12. 11. 2025, 12:02
Celebrity

Herečka Veronika Žilková žije na pražském Suchdole už čtyřicet let. Když v osmdesátých letech koupila se svým tehdejším manželem Jiřím Hanychem malý domek o velikosti 1+1, šlo o skromné bydlení mladého páru. Nikdo tehdy netušil, že z nenápadné stavby vznikne prostorná dvougenerační vila, která se stala symbolem jejího rodinného života i osobního stylu.

Češi v tomhle kvízu padají jako švestky. Zvládnete rozlišit "s" a "z" lépe než zbytek národa? Stačí získat 5/10

Kateřina Špačková
11. 11. 2025, 11:20
Lifestyle

I ti, kdo si myslí, že mají pravopis v malíku, často znejistí u jediného písmene. „S“ nebo „z“ vypadají jako zdánlivá maličkost, která dokáže zamotat hlavu i zkušeným pisatelům. Zkuste si náš kvíz a zjistěte, jestli by vás učitelka pochválila – nebo zda je čas zopakovat si pravidla českého pravopisu.