"Zlato, co si dáš k večeři? Rohlík s máslem a salámem či paštikou, řízek od oběda, nebo raději buchtu a kakao?" Takový nebo velmi podobný dotaz slýchá v Česku ještě stále příliš mnoho dětí. Ačkoli jsou zdravé trendy ve výživě na vzestupu, s nadváhou se u nás pere více než pětina dětské populace ve věku od 11 do 15 let.
České děti přibírají, a není tajemstvím, že obézních je jich v tomto věku už 6 % a každý šestý má nadváhu. Pere se s ní přitom více chlapců než dívek, roste ale počet obézních patnáctiletých z řad obou pohlaví. Co za to může, vidíme podle odborníků na každém kroku. A není to jen nedostatek pohybu a mobily v ruce.
"Silnou" čtyřku, nebo pohladit žaludek?

I když se stravovací návyky postupně mění, spousta dětí a mladých lidí má za nejoblíbenější večeři stále stejný stereotyp. Kdybyste jim tak dali na výběr mezi smaženým řízkem, rohlíkem s máslem a uzeninou, pečivem bohatě namazaným paštikou, obligátní českou večeří nasladko, a třeba takovým čerstvým salátem s tuňákem a vejcem nebo čočkovou pomazánkou, nejspíš by sáhli spíš po prvních možnostech. Jenže zapíjet horu buchet horkým kakaem, stejně jako dát si před spaním tři rohlíky se salámem nebo pár polotovarových stripsů s kečupem, není nic dobrého pro trávení. Ba právě naopak, tyto 4 nejoblíbenější variace Čechů, které dětem servírují každý den, jejich trávení doslova ničí.
Už starověký lékař Hippokrates před 2000 lety tvrdil, že základem zdraví člověka je čisté střevo. A to ke správnému fungování potřebuje především hodně vlákniny a vody. V oblíbených českých večeřích ale není ani jedno, ani druhé. A dokonce v nich nejsou ani enzymy, sacharidy a užitečné tuky, které trávicí soustava ke správné funkci tak nutně potřebuje.
Přepálený tuk je jed
Jedem pro trávení jsou smažená jídla, a obzvláště před spaním. Obsahují totiž příliš mnoho tuku. Při vysokých teplotách v nich navíc vznikají škodlivé látky. A co je ještě horší? Pokud se vám takový oblíbený řízek nebo smažený sýr podaří přismahnout, je dokonce karcinogenní. U potravin, které obsahují sacharidy, vzniká navíc smažením akrylamid. Tedy látka, která je prokazatelně rakovinotvorná. Smažená jídla enormně zatěžují trávení. Vysvětlete dětem, že právě v hranolkách a smažených chipsech je extrémně škodlivých látek největší množství. Pokud už tedy smažíte, pak tyto pokrmy dávejte dětem pouze svátečně. Připravujte je na vhodně tepelně stabilních olejích určených přímo na smažení. Volte také méně tučná masa jako kuřecí, krůtí nebo ryby.
Vyhněte se fastfoodovým pokrmům a večer před spaním, kdy chce trávicí soustava svůj klid, obzvláště. Děti sice milují nejrůznější křidélka a stripsy z fastfoodových řetězců, jde ale o ultrazpracované potraviny, které obsahují velké množství soli a někdy i cukru. Naopak postrádají vitamíny a minerály, tolik potřebné pro zdravé trávení. A podobně jsou na tom i smažené či předsmažené polotovary, jako jsou nugetky, karbanátky, rybí prsty či oblíbený smažák.

Nulová energie
Žaludek a střeva zatěžuje také bílé pečivo, uzeniny či paštiky. Šlágry českých strávníků, jako jsou buřty, párky, salámy či uzené, už Světová zdravotnická organizace zařadila na seznam největších karcinogenů. O co méně kvalitního masa většinou obsahují, o to více je v nich soli, konzervantů a škodlivých stabilizátorů chuti, vůně i barvy. Kolečko salámu na provonění neuškodí, uzeniny by měly být ale jen doplňkem, ne základem večeře. Vždy by také měly být na talíři vyváženy velkým množstvím čerstvé zeleniny. Zapomeňte také na další oblíbenou verzi. Kynuté buchty, koláče, loupáčky a další sladké pokrmy jsou jen prázdnou energií, která tělu nic potřebného neposkytuje.
Zdroje: zdravidoskol.cz, vimcojim.cz, vyzivadeti.cz, nzip.cz