Rodičovská snaha o dokonalou svačinu je někdy až heroický výkon. Má být zdravá, chutná, vizuálně lákavá, ideálně taková, aby se z ní nestala jen další položka na seznamu věcí, které se odpoledne vracejí netknuté domů. V záplavě nejrůznějších tyčinek, kapsiček a křupek se snažíme najít zlatou střední cestu. Chceme dětem dopřát něco, co jim dodá potřebné živiny, zasytí je, ale zároveň potěší. Nejčastěji rodiče chystají pečivo se šunkou, jablko a kousek sýra. Nebo také krémovou, lahodnou a na bílkoviny bohatou pochoutku v kelímku.

Časovaná bomba v aktovce
Řeč je o obyčejném jogurtu. Tento symbol zdravého stravování plný probiotik, vápníku a bílkovin se může proměnit v jednu z nejrizikovějších svačin, jakou svému potomkovi můžete nachystat. Problém samozřejmě není v jogurtu samotném, ale v podmínkách, kterým je vystaven od chvíle, kdy opustí bezpečí vaší lednice. Školní aktovka, batoh na výlet nebo taška na kroužek rozhodně nepatří mezi chladicí zařízení. Teplota v nich rychle stoupá na pokojovou, v letních měsících i výrazně výš. A právě toto prostředí mléčným výrobkům dlouho nesvědčí.
Jogurt je živý produkt. Obsahuje mléčné kultury, které jsou pro naše zažívání prospěšné, ale jen dokud jsou udržovány v chladu. Při teplotách nad 4–8 °C se jejich životnost rapidně zkracuje a naopak v nich dochází ke množení nežádoucích mikroorganismů. Bakterie, které mohou způsobit zažívací potíže, se v teple množí exponenciální řadou. Stačí pouhé dvě až čtyři hodiny při pokojové teplotě, tedy přesně doba od ranního odchodu do školy do velké přestávky, a z původně zdravé svačiny se může stát riziková potravina. Dítě, které si takový jogurt v dobré víře otevře, může zkonzumovat něco, co jeho trávicímu traktu rozhodně neprospěje.
Když se z dobrého sluhy stane zlý pán
Důsledkem konzumace špatně skladovaného jogurtu pak můžou nastat různé trávicí obtíže. Problém ale není v jogurtu samotném, ale v tom, že děti často neřeší, jestli je něco v pořádku. Když pozdě odpoledne v horkém dni dostanou hlad a v aktovce najdou jogurt, tak ho snědí. A co teprve, když ten jogurt v aktovce leží několik dní. Ne každý zkažený jogurt navíc na první pohled vypadá, že už není v pořádku. Pokud ale víte, že si dítě dá jogurt hned k dopolední svačině, pak je riziko minimální.

Průvodce zkaženým jogurtem
Prvním a nejzřetelnějším znakem zkaženého jogurtu je nafouklé víčko. To je jasný důkaz, že uvnitř probíhají kvasné procesy a množí se bakterie produkující plyn. Takový jogurt už patří do koše. Dalším varováním je změna konzistence. Pokud je jogurt hrudkovitý, nepřirozeně hustý nebo je na něm naopak oddělená velká vrstva vodnaté syrovátky, něco je špatně. Mírné oddělení syrovátky je normální, ale pokud je tekutiny opravdu hodně, mohla by to být známka toho, že se v něm množí špatné bakterie. Jakákoliv změna barvy, přítomnost růžových, zelených či černých teček připomínajících plíseň je samozřejmě známkou nepoživatelnosti. A nakonec dejte na své smysly. Čerstvý jogurt má příjemně nakyslou vůni. Cokoli, co zavání kvasem, je štiplavé nebo prostě nepříjemné, je špatně. A pokud jogurt chutná hořce nebo neobvykle kysele, rozhodně ho nejezte.
Další nástrahy svačinových boxů
Podobně rizikové jsou i další mléčné výrobky jako tvarohové krémy, mléčné řezy nebo ochucená mléka. Velký pozor je třeba dávat i na šunky, salámy a měkké sýry, které se v teple rychle kazí. Rizikem mohou být i domácí pomazánky obsahující majonézu, vejce nebo čerstvý sýr. I zdánlivě nevinné ovocné šťávy a džusy, zejména ty s vysokým podílem cukru, mohou v teple začít kvasit. Oproti tomu svačiny jako přeslazené cereálie, sladké pečivo, chipsy nebo čokoládové tyčinky sice nepředstavují bakteriální riziko, ale pro dětský organismus jsou zase nutriční pastí.
Svačiny, které zkoušku časem a teplem vyhrají
Jaké jsou tedy ideální svačiny, které vydrží nástrahy školního dne bez úhony až do odpoledne? Skvělou volbou je čerstvé ovoce, jako jsou jablka, banány, hrušky nebo hroznové víno. Stejně tak zelenina – nakrájená mrkev, okurka, paprika nebo cherry rajčátka. Tyto potraviny nejenže vydrží bez chlazení, ale dodají i vlákninu, vitamíny a potřebnou hydrataci. Dobrou službu udělá i kvalitní celozrnné pečivo s tvrdým sýrem. Do krabičky můžete přihodit hrst sušeného ovoce a semínek, křupavé krekry nebo nesolené preclíky. Tyto svačiny jsou bezpečné, nutričně hodnotné a je velká šance, že v dětském jídelníčku uspějí. A co je hlavní, nemusíte se bát, co se s nimi stane, když je dítě nesní hned o první přestávce.
zdroje: eatingwell.com, bbc.co.uk, baladna.com, julienutrition.com