Zpět na kategorii

Tyto potraviny byste jíst neměli. Češi je kupují ve velkém, přitom jsou nebezpečené

Michaela Hanelová
2. 4. 2025, 8:08
Lifestyle

Při procházení uličkami českých supermarketů je snadné podlehnout lákavým obalům a akčním nabídkám. Jenže podle odborníků jsou právě tyto potraviny nejhorší.

Potraviny v regálu se žlutým varovným štítkem
Foto: Freepik

Mnozí z nás si ani neuvědomují, že některé z nejčastěji kupovaných potravin mohou mít negativní dopad na naše zdraví. Pojďme se podívat na ty, které by si zasloužily titul "Nejhorší potravina roku", a přesto pravidelně končí v našich nákupních košících.

Uzeniny jsou to nejhorší jídlo

Párky, salámy, klobásy – uzeniny jsou stálicí českých jídelníčků. Jsou rychlé na přípravu, chutné a dostupné. Co se však skrývá za jejich slanou chutí? Uzeniny často obsahují vysoké množství soli, nasycených tuků a konzervačních látek, jako jsou dusitany. Pravidelná konzumace těchto látek může zvyšovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a některých typů rakoviny.

Zboží v supermarketu s přeškrtnutým symbolem

Navíc studie z roku 2014 poukázala na souvislost mezi konzumací uzenin a sníženou kvalitou spermií u mužů. Barevné limonády a energetické nápoje jsou oblíbeným osvěžením, zejména mezi mladší generací. Tyto nápoje však obsahují velké množství cukru, umělých barviv a dalších chemických látek.

Pravidelná konzumace slazených nápojů přispívá k obezitě, zubnímu kazu a může zvyšovat riziko vzniku diabetu 2. typu. Navíc některé studie naznačují souvislost mezi konzumací těchto nápojů a hyperaktivitou u dětí.

Zdravý start dne? Možná ne tak docela

Mnoho z nás začíná den miskou cereálií s mlékem, v domnění, že jde o zdravou volbu. Realita je však často jiná. Mnohé snídaňové cereálie obsahují vysoké množství přidaného cukru, umělých barviv a dochucovadel. To z nich činí kalorickou bombu, která může vést k nárůstu hmotnosti a dalším zdravotním problémům. Při výběru cereálií je důležité pečlivě číst složení a vybírat ty s minimem přidaných cukrů a umělých látek.

To ale není vše. Rohlíky, housky, bagety – bílé pečivo je základem mnoha českých snídaní a svačin. Přestože je chutné a měkké, jeho nutriční hodnota je nízká. Bílé pečivo je vyrobeno z rafinované mouky, která postrádá vlákninu a důležité živiny. Konzumace bílého pečiva může vést k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi a následnému pocitu hladu. Preferování celozrnných variant může přispět k lepšímu trávení a delšímu pocitu sytosti.

Nakupující drží potravinu a čte její etiketu

Skrytá hrozba v každé kuchyni

Margaríny byly dlouho propagovány jako zdravější alternativa másla. Nicméně některé druhy margarínů obsahují transmastné kyseliny, které jsou spojovány se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. Při výběru tuků na mazání či vaření je důležité sledovat složení a vybírat produkty bez obsahu transmastných kyselin.

V hektickém životním stylu mnozí sahají po instantních polévkách a hotových jídlech jako po rychlém řešení hladu. Tyto produkty však často obsahují vysoké množství soli, konzervantů a dalších aditiv. Pravidelná konzumace může zatěžovat ledviny a přispívat k vysokému krevnímu tlaku. Příprava čerstvých jídel z kvalitních surovin je sice časově náročnější, ale pro zdraví mnohem prospěšnější.

Koblihy, koláče, dorty – sladké pečivo je oblíbenou součástí české gastronomie. Tyto pochoutky však obsahují velké množství cukru, nezdravých tuků a kalorií. Pravidelná konzumace může vést k obezitě, insulinové rezistenci a dalším metabolickým poruchám. Omezit příjem sladkého pečiva a nahradit je ovocem či zdravějšími alternativami může mít pozitivní dopad na celkové zdraví.

Nejnovější články

Líčení do mrazu: Jednoduchý trik Švédek, jak mít pleť dokonalou i v mínus dvaceti

Lenka Urbanová
27. 11. 2025, 1:30
Lifestyle

Zima je po roce zpět, a když teploty padnou pod nulu, většina žen ví, že je zle. Je to přesně to období, kdy ráno odcházíte z domova perfektně nalíčené, ale než stačíte dojet do práce, už máte červený nos, rozmazané oči a rozdrolenou „fasádu". Skandinávské ženy mají na tuhle zimní katastrofu skvělé řešení, a dokonce hrdě prohlašují, že chlad může být velmi dobrým přítelem, jen k němu musíte přistupovat chytře.

Odborníci varují: Tetované obočí je časovaná bomba. Jakmile kůže povolí, budete litovat.

Lenka Urbanová
25. 11. 2025, 19:08
Lifestyle

Probudit se a být už téměř nalíčená? To je pro spousty žen takový malý sen, který šetří čas i nervy. Přesně proto permanentní make-up obočí láká čím dál více žen, protože slibuje jednu zásadní věc: „ráno vstaneš a vypadáš stejně upraveně jako včera večer". Jenže jak to tak už zkrátka bývá, má to svoje „ale“!