Zpět na kategorii

Černý scénář: Češi se musí připravit na konec největší podzimní slavnosti. Meteorologové varují před katastrofou

Iveta Weissová
6. 9. 2025, 17:34
Lifestyle

Nad Moravou se v posledních dnech stahují mračna. Velká, temná a velmi smutná. A nenesou s sebou jen nepříjemný déšť, ale i ohrožení jedné z největších slavností roku.

Češi se musí připravit na konec největší podzimní slavnosti Shutterstock

Vinice. Největší chlouba moravské části republiky je v ohrožení a s ní i slavnosti, které se konají každým rokem. Vlivem proměnlivého počasí a střídajících se veder a dešťů je v ohrožení samotné vinobraní. Počasí, které se nedalo předem předvídat, totiž na vinohrad nalákalo nezvané hosty. Hosty, se kterými se jen těžko bojuje, a ještě hůře se posílají pryč. A tak nad celými vinicemi visí nepříjemná otázka: „Co bude dál?“

Střídání slunce a deště vinné révě nesvědčí, jejím škůdcům ano

Jsou to právě škůdci, kteří dělají vinařům na čele mnohem větší vrásky, než proměnlivé počasí. Bojuje se s nimi totiž velmi těžko a dokáží být velmi neústupní. V současné době vinicím hrozí dva – padlí a peronospora. A oba dva jsou velmi silnými protihráči. Oběma prospívá teplé a zároveň vlhké počasí, které právě střídání slunce a deště přináší. A tak jsou obavy rozhodně namístě.

Peronospora napadá listy. Díky ní budou nejen nevzhledné, ale také začnou opadat. A právě tomuto škůdci se velmi daří ve chvíli, kdy jsou listy vlhké. Nepotřebuje ale přímo vodu, stačí vlhký vzduch. A tak je právě aktuální počasí pro peronosporu tím nejlepším. Má šanci ukázat se v plné síle a během krátké chvilky tak zkazit veškeré přípravy na očekávaný burčák.

V ohrožení nejsou jen listy, ale i samotné bobule

Pokud vinař zjistí, že listy jeho úrody jsou v pořádku, ještě stále nemá vyhráno. O svoje slovo se může přihlásit druhý protivník, padlí. To neohrozí samotné listy, jako své útočiště si vybere rovnou samotné hrozny. Na plodech způsobí nevzhledný bílý povlak, bobule pod jeho nadvládou začnou praskat a ztratí nejen svoji pevnost, ale i chuť. Během chvíle se tak úroda mění v bezcenné kuličky a vinaři zbydou jen oči pro pláč. O tom, že padlí je noční můrou vinařů, je přesvědčen i viceprezident Vinařské unie ČR:

„Padlí je jeden z největších strašáků vinařů. Pokud se včas nezasáhne, může zlikvidovat i celou úrodu.“

Nebezpeční škůdci mohou ohrozit nejen listy vinné révy, ale i samotné hrozny. Foto: Shutterstock

A tak nezbývá nic jiného než v boji přitvrdit. Vinaři pravidelně objíždějí svoje vinice, pečlivě kontrolují každý plod a aplikují ochranné postřiky. Zároveň jsou ale připraveni na nejhorší, na možnost, že aby svoji úrodu ochránili, budou ji muset okamžitě sklidit. V opačném případě by jejich celoroční práce mohla přijít vniveč. A to doslova přes noc. A právě předpověď, která přináší vyhlídky na další teplé dny, by mohla být pro mnohé vinice likvidační.

Nezbývá než čekat a doufat

O tom, jestli letošní rok bude ve vinařství slavit úspěch, nebo naopak, rozhodnou pravděpodobně následující dny. Jak to ale pravděpodobně bude vypadat, jsou již nyní někteří vinaři schopni říct. Řídí se totiž starou vinařskou pranostikou, která praví:

„Co srpen na hroznech pokazí, to září nenapraví.“

Oblíbené vinobraní jak jej známe je letos ohroženo. Počasí není vinařství nakloněno. Foto: Shutterstock

A tak je jasné, že pokud utrpěli ztrátu během posledních týdnů, kdy se počasí střídalo jako na houpačce, jen horko těžko ji nyní budou dohánět. Vinařství je křehké řemeslo, a to hlavně proto, že v něm jen máloco můžete ovlivnit. Hlavní slovo totiž vždy bude mít někdo jiný. Počasí.

Nejnovější články

Tohle v kuchyni používáte denně. A přitom je to největší semeniště bakterií v domácnosti. Horší než odpadkový koš i toaleta

Petra Černá
6. 9. 2025, 21:34
Rady a tipy

Kuchyň je většinou místem, kde si na úklidu dáváme opravdu záležet. Poctivě drbeme připečené hrnce, utíráme linku, pravidelně vynášíme koš a čistíme myčku nádobí. Jenže často nám úplně uniká, že pomůcka, která by nám v úklidu měla pomoci, může být sama zdrojem bakterií, které se pak v kuchyni zabydlí raz dva.

V tomhle znamení se rodí největší lakomci. Utrhnou si i rohlík napůl a u tchyně si balí svačiny domů

Hana Dostálová
6. 9. 2025, 15:09
Lifestyle

Každý máme v okolí někoho takového. Kamaráda, který po společné večeři trvá na rozdělení účtu podle toho, kdo měl o kolečko salámu na pizze víc. Kolegyni, která si třikrát přelije jeden čajový sáček a tváří se, že je to vrchol ekologického myšlení. Nebo příbuzného, co sice okázale přinese na oslavu lahev vína, ale při odchodu si nenápadně sbalí tři řízky „pro psa“ a pokud láhev zůstane neotevřená, odnese si ji zase domu. Šetřivost je jedna věc, ale někdy překročí únosnou mez. A i když to neradi slyšíme, datum narození v tom může hrát velkou roli.

Zkušený řezník s praxí prozradil: Tento druh masa se prodává jako delikatesa. Sám by ho nedal ani psovi

Hana Dostálová
6. 9. 2025, 13:00
Rady a tipy

Naprosto dokonale naaranžované balíčky v chladicích boxech zářící pod světly supermarketů v nás mají vyvolat pocit, že kupujeme delikatesy. Vše je čisté, přehledné a opatřené etiketou slibující kvalitu. Jenže snadná dostupnost potravin vytvořila mezi námi a tím, co jíme, neviditelnou propast. Ztratili jsme přímý kontakt s původem potravin a často jen slepě důvěřujeme tomu, co nám průmysl naservíruje.

Koření, které má doma polovina Čechů, může způsobit halucinace. Stačí ho jen špetka denně

Anežka Šebková
6. 9. 2025, 11:19
Lifestyle

Koření je nepostradatelným pomocníkem v každé kuchyni – obohatí pokrmy o jedinečnou chuť i vůni. Jenže existují i takové druhy, které mohou mít nečekané účinky na náš organismus, a přesto je normálně používáme. Stačí třeba jen o trochu větší množství a z běžné přísady se může stát něco, co způsobí halucinace a vyvolá další nepříjemné pocity.

Šéfkuchař varuje: Toto nikdy nejezte na hotelových snídaních. Až zjistíte, z čeho jsou, zvedne se vám žaludek!

Věra Krausová
6. 9. 2025, 5:56
Cestování

Pokud rádi cestujete po České republice nebo do zahraničí, určitě si čas od času rádi dopřejete v hotelu či penzionu snídani formou bufetu. Samoobslužný systém, kdy si na talíř můžete dát, na co máte zrovna chuť, se jeví jako příjemný způsob občerstvení. Některé pokrmy však nejsou tím, čím se zdají být.

Tohle dřív nosily naše babičky. Dnes se z toho stává šílený trend. Kdo to najde ve skříni, ušetří balík

Michaela Chen
5. 9. 2025, 22:19
Lifestyle

Každá generace má svoje hity, ale jen málokteré přežijí zkoušku času. Některé kusy oblečení se staly symbolem svojí doby, a pak zase na na desítky let zmizely. Rok 2025 přinesl návrat trendů, které by ještě nedávno nikdo dobrovolně nevytáhl na ulici. Jenže doba se změnila, to, co zdobilo naše babičky, dnes budí pozornost influencerů Jako Leonie Hanne nebo Dita Von Teese a módních návrhářů Emily Adams Bode, Gabriela Hearst z Chloé nebo vizionářka Marine Serre.