Zpět na kategorii

Zkušený řezník s praxí prozradil: Tento druh masa se prodává jako delikatesa. Sám by ho nedal ani psovi

Hana Dostálová
6. 9. 2025, 13:00
Rady a tipy

Naprosto dokonale naaranžované balíčky v chladicích boxech zářící pod světly supermarketů v nás mají vyvolat pocit, že kupujeme delikatesy. Vše je čisté, přehledné a opatřené etiketou slibující kvalitu. Jenže snadná dostupnost potravin vytvořila mezi námi a tím, co jíme, neviditelnou propast. Ztratili jsme přímý kontakt s původem potravin a často jen slepě důvěřujeme tomu, co nám průmysl naservíruje.

Oblíbeným trikem je například přidání extraktu z červené řepy, který dodá směsi krásnou, zdravě červenou barvu. Shutterstock

Jen málokdo z nás má dnes možnost popovídat si se svým řezníkem nebo farmářem a zeptat se, odkud maso pochází a jak s ním bylo naloženo. Stali jsme se závislými na informacích z obalů a marketingových kampaní. Tento systém má své výhody, ale skrývá i rizika. Za nablýskanou fasádou se totiž mohou odehrávat procesy, o kterých jako zákazníci nemáme ani tušení. A někdy je lepší vědět, na co si dát pozor, protože ne všechno, co se prodává jako běžná potravina, by mělo bez zaváhání skončit na našem talíři.

Maso nakrájejte na větší kostky. Zdroj: Shutterstock

Co se skrývá pod ochrannou atmosférou

Před časem jsme vedli rozhovor s člověkem, který v řeznickém řemesle strávil přes dvacet let. Když se řeč stočila na kvalitu masa ve velkých obchodech, řekl, že některé produkty, které se prodávají ve velkém a tvoří základ mnoha oblíbených jídel, by nedal ani vlastnímu psovi. Konkrétně mluvil především o průmyslově baleném mletém mase. Jádro pudla totiž netkví jen v tom, jak maso chutná, ale především v tom, co všechno se v něm může skrývat.

Mleté maso je z pohledu zpracovatele naprosto geniální produkt. Umožňuje totiž zužitkovat prakticky každý kousek zvířete a maximalizovat tak zisk. Do mlýnku se bez problémů schovají nejen prvotřídní odřezky, ale i tučné části, šlachy, chrupavky a další pojivové tkáně, které by se vcelku prodávaly jen velmi obtížně. Legislativa sice stanovuje maximální obsah tuku, ale velkovýrobci se často pohybují na samé hranici těchto norem. Jak navíc pravidelně odhalují kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce, někteří se neštítí ani klamání spotřebitele, kdy je deklarovaný podíl dražšího hovězího masa ve směsi ve skutečnosti o desítky procent nižší a nahrazený levnějším vepřovým.

Malá škola čtení etiket

Prvním obranným valem zákazníka je schopnost porozumět etiketě. Není totiž mleté jako mleté a v drobných nuancích v názvu se skrývá obrovský rozdíl. Pokud na obalu najdete označení „mleté maso“, držíte v ruce ten nejčistší produkt. Legislativa totiž jasně říká, že smí obsahovat pouze rozmělněné vykostěné maso a maximálně 1 % soli. Nic víc. Narazit ale můžete i na „masný polotovar“ či „mělněné maso“, u kterých zákonodárce povoluje přidání celé řady dalších ingrediencí.

Často se tak přidává do masa voda, která uměle navyšuje hmotnost, takže ve výsledku platíte za vodu cenu masa. Dále v nich najdete stabilizátory pro udržení konzistence, antioxidanty zabraňující oxidaci a změně barvy a dokonce i barviva pro lákavější vzhled, jako je extrakt z červené řepy. Nechybí ani konzervanty prodlužující trvanlivost, například octan sodný (E262) nebo kontroverznější disiřičitan draselný (E224), který patří mezi alergeny. Vždy se dívejte na procentuální podíl masa. Pokud výrobek obsahuje například jen 85 % masa, ptejte se, co tvoří zbylých 15.

Chladné maso se lépe mele a tuk se nerozmazává, ale pěkně seká. Zdroj: Shutterstock

Důvěřujte vlastním smyslům

I bez hlubokých znalostí chemie vás mohou zachránit vaše vlastní oči a nos. Poctivé, čerstvé mleté maso má zřetelnou strukturu, kde jsou patrné jednotlivé kousky po mletí. Mělo by působit kyprým dojmem. Pokud je hmota jednolitá, upěchovaná a připomíná spíše pastu, nevěstí to nic dobrého. Barva je dalším vodítkem. Vepřové by mělo být sytě růžové, hovězí zase jasně třešňově červené. Nenechte se však zmást, pokud po rozbalení objevíte, že vnitřek balíčku je tmavší, našedlý. To je přirozený jev způsobený reakcí svalového barviva myoglobinu s nedostatkem kyslíku a neznamená to, že je zkažené. Varovným signálem je naopak nazelenalý nebo duhový nádech na povrchu a slizká, lepkavá konzistence.

Poslední a nejdůležitější zkouškou je čich. Jakmile ucítíte sebemenší nakyslý, zatuchlý nebo jakkoli nepříjemný zápach, maso je zralé na vyhození. Konzumace takového produktu by vám mohla způsobit nepříjemné zažívací potíže. A ještě jeden test můžete provést přímo na pánvi. Pokud maso po vložení na rozpálený tuk začne pouštět obrovské množství vody a spíše se dusí, než opéká, je to jasný důkaz, že výrobce vodou rozhodně nešetřil.

Vlastní mlýnek je jistota

Pokud chcete opravdu kvalitní mleté maso, existuje jen jedno stoprocentní řešení: Pořiďte si mlýnek na maso a melte si ho sami. Možná to zní jako zbytečná práce, ale je to krok, který posune vaši kuchyni na zcela novou úroveň. Investice do kvalitního mlýnku, ať už ručního, či elektrického, se vám vrátí v podobě nesrovnatelné chuti a absolutní kontroly nad tím, co jíte. Můžete si sami vybrat konkrétní kus masa. Třeba na šťavnaté burgery či karbanátky je nejlepší kombinace tučnější vepřové krkovice a hovězího krku, na boloňskou omáčku zase libovější vepřová plec. Než se pustíte do mletí, maso nakrájejte na kostky a vložte je alespoň na půl hodiny do mrazáku. Můžete tam dát i kovové části mlýnku. Studený tuk se při mletí krásně naseká a nerozmaže, což ovlivní výslednou texturu. Maso melte ideálně nadvakrát, poprvé nahrubo a podruhé najemno, podle požadavků receptu. Čerstvě namleté maso je nejlepší ihned spotřebovat.

Nejnovější články

V tomhle znamení se rodí největší lakomci. Utrhnou si i rohlík napůl a u tchyně si balí svačiny domů

Hana Dostálová
6. 9. 2025, 15:09
Lifestyle

Každý máme v okolí někoho takového. Kamaráda, který po společné večeři trvá na rozdělení účtu podle toho, kdo měl o kolečko salámu na pizze víc. Kolegyni, která si třikrát přelije jeden čajový sáček a tváří se, že je to vrchol ekologického myšlení. Nebo příbuzného, co sice okázale přinese na oslavu lahev vína, ale při odchodu si nenápadně sbalí tři řízky „pro psa“ a pokud láhev zůstane neotevřená, odnese si ji zase domu. Šetřivost je jedna věc, ale někdy překročí únosnou mez. A i když to neradi slyšíme, datum narození v tom může hrát velkou roli.

Zkušený řezník s praxí prozradil: Tento druh masa se prodává jako delikatesa. Sám by ho nedal ani psovi

Hana Dostálová
6. 9. 2025, 13:00
Rady a tipy

Naprosto dokonale naaranžované balíčky v chladicích boxech zářící pod světly supermarketů v nás mají vyvolat pocit, že kupujeme delikatesy. Vše je čisté, přehledné a opatřené etiketou slibující kvalitu. Jenže snadná dostupnost potravin vytvořila mezi námi a tím, co jíme, neviditelnou propast. Ztratili jsme přímý kontakt s původem potravin a často jen slepě důvěřujeme tomu, co nám průmysl naservíruje.

Koření, které má doma polovina Čechů, může způsobit halucinace. Stačí ho jen špetka denně

Anežka Šebková
6. 9. 2025, 11:19
Lifestyle

Koření je nepostradatelným pomocníkem v každé kuchyni – obohatí pokrmy o jedinečnou chuť i vůni. Jenže existují i takové druhy, které mohou mít nečekané účinky na náš organismus, a přesto je normálně používáme. Stačí třeba jen o trochu větší množství a z běžné přísady se může stát něco, co způsobí halucinace a vyvolá další nepříjemné pocity.

Šéfkuchař varuje: Toto nikdy nejezte na hotelových snídaních. Až zjistíte, z čeho jsou, zvedne se vám žaludek!

Věra Krausová
6. 9. 2025, 5:56
Cestování

Pokud rádi cestujete po České republice nebo do zahraničí, určitě si čas od času rádi dopřejete v hotelu či penzionu snídani formou bufetu. Samoobslužný systém, kdy si na talíř můžete dát, na co máte zrovna chuť, se jeví jako příjemný způsob občerstvení. Některé pokrmy však nejsou tím, čím se zdají být.

Tohle dřív nosily naše babičky. Dnes se z toho stává šílený trend. Kdo to najde ve skříni, ušetří balík

Michaela Chen
5. 9. 2025, 22:19
Lifestyle

Každá generace má svoje hity, ale jen málokteré přežijí zkoušku času. Některé kusy oblečení se staly symbolem svojí doby, a pak zase na na desítky let zmizely. Rok 2025 přinesl návrat trendů, které by ještě nedávno nikdo dobrovolně nevytáhl na ulici. Jenže doba se změnila, to, co zdobilo naše babičky, dnes budí pozornost influencerů Jako Leonie Hanne nebo Dita Von Teese a módních návrhářů Emily Adams Bode, Gabriela Hearst z Chloé nebo vizionářka Marine Serre.

3 nenápadná jídla, která podle vědců spouštějí rakovinu. Češi je přitom mají na stole denně

Anežka Šebková
5. 9. 2025, 17:03
Lifestyle

Nespočet potravin, které každý den konzumujeme, mohou nenápadně škodit našemu zdraví. Někdy jde o naprosto běžné jídlo, u kterého nás ani nenapadne, že by mohlo znamenat problém. Je důležité zajímat se o to, co jíme, protože když tomu porozumíme, můžeme předcházet vážným onemocněním. Díky vědeckým studiím toho v dnešní době víme o jídle hodně, teď je na nás, abysme se tím dokázali řídit.