Zpět na kategorii

Zeptali jsme se řezníka, co by v supermarketu nikdy nekoupil. Z jeho odpovědi nám nebylo vůbec dobře

Hana Dostálová
13. 10. 2025, 12:20
Rady a tipy

Stojíte v chladu u pultu v supermarketu, oči vám přejíždějí po nekonečné řadě vakuově balených produktů. Všechny vypadají podobně, lákají akčními cenovkami a slibují rychlou a chutnou večeři. Co tedy vybrat? Na to jsme se zeptali řezníka, který svému řemeslu zasvětil přes třicet let.

Řezníci mají o nákupu uzenin jasno. Shutterstock

"Nikdy, ale opravdu nikdy bych si nekoupil ty podezřele levné párky. Víte, ty, co stojí kilo 90 korun v akci," začíná hned zostra pan Karel a opírá se o nablýskaný pult.

"Lidi si myslí, že ušetří, ale pravda je taková, že platí hlavně za vodu, kůže a chemii. Maso aby v něm člověk pohledal."

A právě v obsahu masa, nebo spíše v jeho absenci, leží jádro pudla. Kvalitní párek, ať už vídeňský, nebo frankfurtský, by měl obsahovat vysoký podíl masa, ideálně přes 90 %. Jenže ty nejlevnější produkty mají obsah masa výrazně nižší.

Kvalitní párek by neměl obsahovat strojně oddělené maso. Zdroj: Shutterstock

Levný párek, drahý problém

Co tedy tvoří zbytek? Nejvíce se do levných párků dává takzvané strojně oddělené maso, kterému se v branži neřekne jinak než separát. "To si nepředstavujte jako pěkně namleté masíčko. To jsou zbytky, co zůstanou na kostech po ořezání hlavních částí. Celé se to pod vysokým tlakem protlačí přes síta. Vznikne vám pak taková růžová pasta, ve které jsou rozemleté zbytky svaloviny, kůže, chrupavky i kostní dřeň," vysvětluje řezník s neskrývaným despektem. Tento separát je základem drtivé většiny levných drůbežích párků. Je to sice legální surovina, ale s poctivou uzeninou má společného jen málo.

Když platíte za vodu a škrob

Jenže separát sám o sobě by párek pohromadě neudržel a ani by neměl tu správnou hmotnost. Proto někteří výrobci do párku pěchují další "šmakulády".

"Aby výrobce vydělal, potřebuje do toho dostat co nejvíc vody. A aby voda nevytekla, musí ji něčím navázat," pokračuje pan Karel. A tak se ve složení objevuje bramborový nebo kukuřičný škrob, sójová bílkovina, různá vláknina, zahušťovadla jako guma guar nebo karagenan. Tyto látky do sebe nasáknou vodu, nabobtnají a vytvoří iluzi pevné a masité struktury. Aby taková směs vůbec nějak chutnala a měla lákavou barvu, může se přidat i glutaman sodný (E621) pro zvýraznění chuti, košenila (E120) pro narůžovělou barvu a samozřejmě konzervanty. Tím nejběžnějším je dusitan sodný (E250), známý také jako praganda. Ten sice uzeninu chrání před nebezpečnými bakteriemi, ale zároveň je předmětem debat kvůli možným zdravotním rizikům při časté konzumaci, zejména pokud se takový párek opéká při vysokých teplotách.

Jak tedy poznat kvalitní párek

„Je to vlastně jednoduché, i když to tak nevypadá,“ uzavírá naše setkání pan Karel. "Čtěte složení a nenechte se zlákat cenou. Poctivý párek bude mít na prvním místě ve složení vepřové a hovězí maso s udaným vysokým procentem. Seznam ingrediencí by měl být co nejkratší: maso, voda, sůl, koření. Žádný separát, žádná sója, žádné škroby."

Jeho rada je prostá. Raději si dát párek jednou za čas, ale kvalitní od prověřeného řezníka nebo značky, než se cpát levnými náhražkami plnými chemie. A když už si dobrý párek koupíte, zkuste si z něj uvařit třeba frankfurtskou polévku.

Domácí frankfurtská polévka patří mezi oblíbené recepty. Zdroj: Shutterstock

Recept: Poctivá frankfurtská polévka

Budete potřebovat:

3 ks kvalitních párků
4 větší brambory
1 velkou cibuli
1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
1 lžíci mleté sladké papriky
2 lžíce hladké mouky
100 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
sádlo nebo olej
sůl a čerstvě mletý pepř
čerstvý libeček

Na lžíci sádla nebo oleje nechte ve větším hrnci zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte párky nakrájené na kolečka a krátce je orestujte, aby se rozvoněly. Hrnec odstavte z plotny. Zaprašte vše lžící sladké papriky a hladkou moukou a rychle promíchejte, aby se paprika nespálila a nezhořkla. Vraťte hrnec na mírný oheň a za stálého míchání zalijte vývarem. Metličkou důkladně rozmíchejte, aby v polévce nebyly hrudky. Přiveďte k varu a nechte asi 10 minut provařit. Mezitím si oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostičky. Přidejte je do polévky, osolte, opepřete a vařte doměkka, což potrvá zhruba 15 minut. Když jsou brambory měkké, přilijte do polévky mléko a smetanu. Nechte vše ještě krátce probublat, ale už nevařte zprudka. Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem podle potřeby a vmíchejte hrst nasekaného čerstvého libečku pro nezaměnitelnou vůni. Podávejte s čerstvým pečivem.

zdroje: iprima.cz, dtest.cz, kupi.cz

Nejnovější články

Líčení do mrazu: Jednoduchý trik Švédek, jak mít pleť dokonalou i v mínus dvaceti

Lenka Urbanová
27. 11. 2025, 1:30
Lifestyle

Zima je po roce zpět, a když teploty padnou pod nulu, většina žen ví, že je zle. Je to přesně to období, kdy ráno odcházíte z domova perfektně nalíčené, ale než stačíte dojet do práce, už máte červený nos, rozmazané oči a rozdrolenou „fasádu". Skandinávské ženy mají na tuhle zimní katastrofu skvělé řešení, a dokonce hrdě prohlašují, že chlad může být velmi dobrým přítelem, jen k němu musíte přistupovat chytře.

Odborníci varují: Tetované obočí je časovaná bomba. Jakmile kůže povolí, budete litovat.

Lenka Urbanová
25. 11. 2025, 19:08
Lifestyle

Probudit se a být už téměř nalíčená? To je pro spousty žen takový malý sen, který šetří čas i nervy. Přesně proto permanentní make-up obočí láká čím dál více žen, protože slibuje jednu zásadní věc: „ráno vstaneš a vypadáš stejně upraveně jako včera večer". Jenže jak to tak už zkrátka bývá, má to svoje „ale“!