Zpět na kategorii

Levná buchta za 100 Kč: Všichni budou chtít recept

Michaela Hanelová
11. 1. 2025, 17:29
Rady a tipy

Levná, rychlá, dobrá a kvalitní. Taková buchta se dá klidně upéct se surovinami, za které nedáte více než 100 korun. A bude to mít ještě jeden bonus, všichni se budou ptát na recept.

Levná buchta do 100 korun je hitem domácností.
Foto: Unsplash

Když peněženka zeje prázdnotou, ale chuť na sladké je silnější než kdy jindy, přichází na řadu osvědčený recept našich babiček - pudinková buchta. Tento moučník patří mezi nejlevnější a přitom nejchutnější dezerty, které můžete připravit. S rozpočtem do 100 korun nakrmíte celou rodinu a ještě vám zbyde na další den.

Levná buchta za 100 korun je hit

Kouzlo pudinkové buchty spočívá v její jednoduchosti. Nepotřebujete žádné drahé suroviny ani speciální vybavení. Vystačíte si se základními ingrediencemi, které má většina z nás běžně doma. Navíc je tak variabilní, že si ji můžete připravit podle vlastní chuti - s vanilkovým, čokoládovým nebo třeba jahodovým pudinkem.

Buchta je krásně vláčná díky pudinkové vrstvě, která se při pečení spojí s těstem. Na povrchu vytvoří lákavou krustu a uvnitř zůstane příjemně měkká. Pro extra požitek ji můžete potřít zakysanou smetanou a posypat skořicí nebo kakaem.

Recept na levnou buchtu

Suroviny na těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vanilkový cukr

Na pudinkovou vrstvu:

  • 2 vanilkové pudinky
  • 850 ml mléka
  • 2 lžíce cukru

Na dokončení:

  • 400 g zakysané smetany
  • skořice nebo kakao na posypání

Postup:

  1. V míse smíchejte všechny suroviny na těsto a důkladně promíchejte na hladké těsto.
  2. Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Uvařte hustší pudink podle návodu na obalu.
  4. Horký pudink nalijte na těsto a lehce rozetřete.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut.
  6. Po upečení nechte vychladnout, potřete zakysanou smetanou a posypte skořicí nebo kakaem.
  7. Před podáváním nechte buchtu vychladit v lednici.

Tato buchta vás vyjde přibližně na 80-90 Kč, podle toho, kde nakupujete. Největší položkou je zakysaná smetana, kterou můžete v případě potřeby i vynechat. I tak bude buchta chutnat skvěle a cena klesne ještě níž.

Zdroje: autorský text