Zpět na kategorii

Češi si ničí lednice hloupostí, kterou dělají každý den. Oprava stojí víc než nová. Chybu dělá každý druhý

Petr Šindelář
16. 9. 2025, 5:26
Rady a tipy

Lednice sice nestojí majlant, nejde však ani o nejlevnější spotřebič. Navíc je nezbytně nutné, aby fungoval 24/7. Jenže snad každý druhý Čech si tohle důležité vybavení domácnosti ničí vlastní hloupostí. Oprava přitom může vyjít na víc, než na kolik vás vyjde nová chladnička.

Češi si ničí lednice hloupostí, kterou dělají každý den. Shutterstock

Rod Homo musel ve své historii řešit nejednu obtíž. Jednou z nich bylo vhodné skladování potravin. Jídlo nevydrží v poživatelném stavu věčně. Vlastně ani příliš dlouho. Člověk tenhle svízel řešil dlouho tak, že potraviny sušil, udil, solil a ukládal do zmrzlé země. Pokud to tedy šlo. Vše se změnilo v první polovině 19. století. V roce 1805 totiž jistý Oliver Evans navrhl lednici, aby ji o 30 let později sestrojil Jacob Perkins. Ačkoli první lednice byly hlučné a drahé, postupem času se tenhle spotřebič rozšířil do všech domácností. Lidé však dodnes dělají při skladování potravin hloupou chybu.

Takhle si Češi ničí lednice

V lednici je možné uchovávat mnoho různých potravin. Zbytky od oběda či večeře je ovšem nutné skladovat správně. Mnozí Češi mají přesto ve zvyku cpát horké jídlo rovnou do lednice. Důsledek? Jeden mírnější – může prasknout skleněná police, na kterou horkou nádobu či krabičku položíte. Horké potraviny však mohou především zvýšit teplotu uvnitř ledničky. To má pro tenhle spotřebič neblahé následky a v nejhorších případech jej takový postup pošle do „křemíkového nebe“.

Oprava ledničky může vyjít na mnoho tisíc korun. Zdroj: Shutterstock

Pokud dáte do lednice zdroj tepla, bude to znamenat větší zátěž pro motor. Musí pak totiž běžet déle a intenzivněji, aby se teplota zase snížila na požadovanou hodnotu. To může mít negativní vliv nejen na spotřebu elektřiny, ale také na jeho životnost. Budete-li tenhle postup opakovat příliš často, lednička vám následně může sloužit výrazně kratší dobu, než by ve skutečnosti mohla. Dávat horké jídlo do lednice navíc není vhodné z ještě jednoho, a to mnohem důležitějšího hlediska.

Pozor! Riskujete i své zdraví

Podle statistik většina nemocí přenášených potravinami souvisí s konzumací jídla doma, a tedy i s hygienou a jeho skladováním. Jídlo by nemělo při pokojové teplotě zůstat mimo lednici déle než 120 minut. V opačném případě riskujete růst bakterií. Jenže horké potraviny byste neměli dávat do ledničky ani příliš brzy. Podle odborníků lze malé množství horkých zbytků okamžitě a bezpečně umístit do lednice. Zbude-li vám tedy jedna porce, z hlediska zdraví takový postup zase tak rizikový není.

Teplejší pokrmy je vhodné rozdělit na menší porce. Zdroj: Shutterstock

Pokud spěcháte a potřebujete dát rychle do lednice větší množství jídla, nejprve ho raději rozdělte na menší porce, protože pak se ochladí rychleji. Takový postup jednou za čas spotřebiči neublíží a vy nebudete mít zažívací potíže. Velké množství horkého jídla ale může ohřívat okolní potraviny, vytvořit nebezpečné teplotní zóny a zvýšit riziko alimentárních onemocnění. To jsou nemoci pocházející právě z potravy. Nechcete-li tedy riskovat, rozhodně nedávejte do lednice několik litrů horkého guláše v jediném hrnci.

Tip: Jak tedy s horkým jídlem nakládat správně? Ideálně ho nejprve nechte vychladnout na pokojovou teplotu a rozdělte ho na menší porce. Pak nebude rizikové ani pro lednici, ani pro vaše zažívání.

Jak si lze ještě zničit ledničku?

Možností máte mnoho. Třeba takovou, že o ni nebudete pečovat. Například nevyčištěné těsnění a zadní mřížka může mít za následek, že prach a špína budou zhoršovat chlazení. Proto je čistěte. Vždy je také nutné dbát na to, abyste neblokovali větrací otvory uvnitř lednice. Tenhle spotřebič by také neměl stát příliš blízko zdi, což je chyba, které se rovněž dopouští mnoho Čechů. Proč je to problém? Protože pak se může lednice přehřívat. Horký vzduch, který z ní vychází, totiž nemůže dostatečně cirkulovat. Tip na závěr? Při péči o ledničku byste neměli používat drsné materiály.

Nejnovější články

To nejlepší končí v koši. Přitom jde o to nejcennější, co můžete dát na talíř. Po dnešku už to nevyhodíte

Petra Černá
15. 9. 2025, 21:15
Rady a tipy

Tohle jídlo by se mělo jíst denně. Češi ho přitom většinou rovnou vyhazují do koše. A to je velká chyba. Divili byste se, kolik látek obsahuje a jaké živiny vám může poskytnout, když dostane konečně šanci. Pokud i vy patříte k těm, kteří tohle jídlo opomíjejí, dozvíte se, o co jste až doposud přicházeli jeho likvidací.

Dřív jsem drhla byt hodiny, s tímto to mám v cuku letu. I tchyně-bydlenka si přišla s prosíkem o radu

Adriana Singerová
15. 9. 2025, 18:05
Rady a tipy

Kdysi jsem se při úklidu podlahy, koupelny i kuchyně cítila jako maratonec v permanentním závodě. Kýble horké vody, chemie na mastnotu i vodní kámen, houbičky, hadry a nekonečné drhnutí, po kterém mi síly rychle docházely. Šmouhy na skle, matná kuchyňská linka a věčně unavené ruce byly běžným standardem a když se chystala návštěva v čele s puntičkářskou tchyní, šla jsem do úklidového pohotovostního režimu.

Tento detail v bytě odhalí, že jste z chudé rodiny. Designéři varují: Tohle bídou přímo volá do nebe

Aneta Kaplanová
15. 9. 2025, 13:40
Rady a tipy

Je zvláštní, jak málo někdy stačí k tomu, aby se celkový dojem z interiéru úplně změnil. Člověk může mít moderní nábytek, hezké doplňky i čistý prostor, přesto jediná drobnost přitáhne všechny pohledy a dokáže zastínit to ostatní. Návštěvy pak místo obdivu cítí rozpaky a pocit, že byt působí méně hodnotně, než by mohl.

Tahle barva dělá z žen nad 40 unavené stařeny, přitom ji nosí každá Češka. Není to černá

Adriana Singerová
15. 9. 2025, 8:55
Lifestyle

Ve světě barev není mnoho odstínů, které by byly tak rozšířené a přitom neúprosně nešetrné k ženské kráse jako myší šedá. V České republice je šedá barva ustálenou jistotou v šatnících – oblíbených kabátech, svetrech, šálách i business oblečení. Je praktická, decentní, univerzální, lehce kombinovatelná, a navíc působí méně okatě než černá. Proto ji Češky tak často volí jako barvu na každý všední den.