V zahraničí mají jasno, trend nepoužívání klasických houbiček na nádobí se pomalu již dostává k nám. A důvodů je hned několik, nejen ten, že to teď „frčí“. Z průzkumů jasné vyplývá, že houbičky na nádobí nejsou hygienické. A co víc, mnohdy se jedná o tu nejšpinavější věc, co se ve skutečnosti v naší kuchyni nachází. A tak není divu, že se snažíme najít něco, čím obyčejné houbičky nahradit. A řešení existuje – hygieničtější, praktičtější a dokonce i ekologičtější.
Co oko nevidí, žaludek neodpouští
I přesto, že houbičky používáme na nádobí v domnění, že jím umýváme nádobí, opak je pravdou. Vlhké prostředí, záhyby a teplo, ideální kombinace pro rozvoj mikrobiotických organismů, které sice naše oko nevidí, náš žaludek je ale pozná. A tak není divu, že jsou to právě kuchyňské houbičky, které postupně začínají z našich kuchyní mizet. Nahrazují je jiné alternativy, jako například kokosové kartáče na nádobí, bambusové utěrky nebo drátěnky z celulózy, které se těší čím dál větší oblibě.
Jejich tvar je stejný, jako je tomu u klasické houbičky, změna proto není tak velká. Jsou ale vyrobeny z jiných materiálů. Dřevní buničina, která je základem těchto houbiček, mnohem rychleji schne a v přírodě se sama dokáže rozložit. To z ní dělá nejen hygieničtější alternativu, ale také ekologičtější. Při výběru v obchodě ale buďte pečliví. Sáhněte po produktu, na kterém je uvedeno, že se jedná o 100% celulózu. Právě ta je tou správnou volbou i pro naši přírodu.
Ekologická varianta vyzbrojená silou drátěnky
Pokud častěji zápasíte s připálenými povrchy nebo těžko odstranitelnou mastnotou, sáhněte po houbičce obohacené o přírodní drátěnku. Ta je vyrobena opět z ekologických materiálů, jako je sisal nebo kokosové vlákno, v boji proti připáleninám vám ale bude spolehlivým spoluhráčem. Houbička vyrobená z buničiny mnohem rychleji schne, bakterie a mikroby nemají tak velkou šanci se na jejím povrchu rozmnožit. I tak je ale zapotřebí dodržovat pár zásad, abychom tento proces podpořili.

Po umytí nádobí houbičku zbavte přebytečné vody a dejte odkapat na okraj dřezu, nikdy ji nenechávejte ve vodě. Houbičku pravidelně dezinfikujte, použít můžete mikrovlnnou troubu, myčku na nádobí nebo horkou lázeň s příměsí bělidla či etanolu. Jakmile se houbička začne drolit nebo zapáchat, rozlučte se s ní. A právě zde přichází jedna z jejích velkých výhod. Tato houbička nemusí patřit pouze do koše, vyhodit ji můžete na kompost.
Proč je dobré o této změně přemýšlet
Na první pohled vám to může připadat jako zbytečná komplikace. Na klasické houbičky jste zvyklí, svoji práci odvádí, tak proč je nahrazovat něčím, co není ozkoušené. Výzkumy ale v tomto případě mají jasno, je to právě kuchyňská houbička na nádobí, která obsahuje bakterie. V jedné z nich se může ukrývat více než 350 druhů, což už rozhodně není zanedbatelné číslo. Objeveny mezi nimi byly dokonce koliformní bakterie. Bakterie, které nepatří na naši houbičku, ale do střevního traktu živočichů včetně člověka.

Pro zdravého člověka není obtížné si s těmito bakteriemi poradit, naše tělo se jich zbaví, aniž bychom zaznamenali nějaký problém. Problém ale může nastat ve chvíli, kdy s těmito bakteriemi přijde do styku člověk nemocný, starý, nebo naopak dítě. Na povrchu houbičky totiž dokáží přežít i například patogeny, které jsou původcem Salmonelly. Jednoduše stačí, abychom naší houbičkou otřeli rozbité vajíčko na podlaze nebo zbytky syrového masa na kuchyňské lince. Pokud následně tou samou houbičkou omyjeme dětský hrneček, i když jsme ji předtím opláchli, můžeme mít před sebou pár nepěkných dní a boj s nepříjemnou nemocí. A to už stojí za změnu.