Koupíte ji v každém obchodě s kuchyňským náčiním a na první pohled jde o naprosto neškodnou věc. Postupem času se ale začne opotřebovávat, čímž roste riziko pro lidské zdraví.
Může totiž uvolňovat nebezpečné látky, které mohou být podle odborníků zodpovědné za celou řadu zdravotních problémů. Mezi nimi figuruje i rakovina nebo například chronické potíže s různými orgány či riziko neplodnosti.
Vaření s vykřičníkem
Má nesporné výhody, a proto je v českých domácnostech široce využívána. Její povrchová úprava nabízí snadné vaření s minimálním množstvím oleje, což zaručuje, že se připravované jídlo nepřichytí. Navíc se díky tomu také snadno čistí, takže se jedná o velmi vítaného pomocníka do každé české domácnosti.

Časem se ale na teflonové pánvi i při šetrné údržbě a například při používání ryze silikonového či dřevěného nádobí, mohou objevit menší či větší škrábance, které nevěstí nic dobrého. Narušením materiálu se malé částečky teflonu mohou dostávat do jídla a v kombinaci s vysokými teplotami nad 260 °C se pak do ovzduší uvolňují toxické látky souhrnně označované jako PFAS. Vystavení těmto výparům pak výrazně zvyšuje například možnost rozvoje rakoviny ledvin, varlat či vaječníků.
Ještě horší scénář nastává v momentě, pokud doma stále používáte teflonovou pánev vyrobenou před rokem 2013. V té době se totiž zakázaly teflonové produkty vyráběné za použití kyseliny perfluorooktanové (PFOA) – nebezpečné chemikálie, kterou nedokáže odbourat lidské tělo ani příroda a může být zdrojem již zmíněných zdravotních problémů.
Zbavit se jich?
Teflonové pánve mohou sice za určitých okolností představovat hrozbu pro lidské zdraví, není ale nutné se jejich koupi úplně vyhýbat. Stěžejní je spíš rozpoznat správný čas, kdy se tohoto nádobí zbavit a nahradit ho za nové – raději od renomovaného výrobce, který nepřilnavý povrch vyrábí v souladu s platnou legislativou, než z levných internetových obchodů se zbožím neznámého původu.
Jakmile totiž zpozorujete na pánvi jakékoliv škrábance nebo dokonce odlupující se části materiálu ze dna pánve, nemělo by vám být líto se s ní rozloučit. Některé látky sice byly pro výrobu teflonových pánví zakázané, ale ani jejich novější alternativy nejsou zcela bez rizika. A co hůř, jejich účinky na lidské zdraví ještě nejsou zcela prozkoumané.
A právě tady dělá mnoho lidí chybu, protože problém odsouvají a tím si třeba i neúmyslně podrývají vlastní zdraví. Už při nákupu teflonových pánví je tak potřeba počítat s tím, že jejich životnost je omezená.
Jakou vybrat pro větší bezpečnost?
Pokud ale nechcete nic riskovat, nebo vás představa pravidelného nákupu kuchyňského náčiní příliš neláká, můžete rovnou sáhnout po bezpečnějších alternativách.

Klasickou volbou, kterou možná ještě máte ve sklepě po prarodičích, je litinová pánev. Ta drží stabilně teplotu a s delším používáním získává i nepřilnavé vlastnosti. Její nevýhodou je ale to, že je potřeba se o ni pravidelně starat, protože je náchylná na rez. Pokud se to zdá jako překážka, můžete sáhnout po titanovém povrchu, který je její novější obdobou a nerezaví. Ten je také pevný, ale zároveň výrazně lehčí než litina.
Pánev, kterou můžete ocenit pro její toleranci vysokých teplot a využít ji tak i pro zapékání v troubě, je vyrobena z nerezové oceli. Její nespornou výhodou je také výborná životnost, takže je ideální pro dlouhodobé vybavení kuchyně bez nutných obměn.
Další skvělou moderní volbu představuje keramická pánev, která se stejně jako teflon může pochlubit nepřilnavým povrchem ideálním pro zdravější vaření s minimem tuku. Z keramiky se sice nic neodlupuje, ale je potřeba si u ní dávat pozor na rychlé výkyvy teplot. Pod jejich vlivem, například po opláchnutí rozpáleného povrchu studenou vodou, mohou vznikat na křehkém povrchu prasklinky a pánev tak časem může ztrácet své nepřilnavé vlastnosti.
Ze stejného důvodu by se měla také při vaření zahřívat postupně, namísto okamžitého nastavení na nejvyšší teplotu. Pokud k ní ale budete přistupovat šetrně, odmění se vám v kuchyni spoustou výborných jídel, která si můžete vychutnat bez obav z toxických látek.
zdroje: healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, dtest.cz, webmd.com, www.consumerreports.org