Zpět na kategorii

Kuchyně smrdí kvůli této chybě: 8 z 10 lidí ji dělá při vaření denně. Horší než nezapnutá digestoř

Alžběta Marie Staňková
1. 10. 2025, 20:40
Rady a tipy

Kuchyně je v představách většiny lidí místo, které naplňuje libá vůně dobrého jídla. Co si ale počít ve chvíli, kdy se namísto toho objeví nepříjemný odér? Nic není ztraceno, možná jen děláte některou z těchto chyb.

Shutterstock Páchne vám kuchyň? Možná děláte některou z těchto chyb.

Ve chvíli, kdy se kuchyní začne šířit nepříjemný zápach, většina z nás nejdřív obviňuje ryby, cibuli, česnek nebo třeba zbytky v odpadu. Nemusí to tak ale být. Existuje totiž několik každodenních chyb, které dělá většina domácností. Jejich důsledkem bývá právě zápach.

O jaké chyby jde? Neudržování čistoty spotřebičů a povrchů včetně lednice, koše, trouby či mikrovlnky, případně kombinace všech těchto zanedbaných míst.

Odpadkový koš je častým zdrojem zápachu. FOTO: Shutterstock

Lednice jako líheň zápachu

V lednici se většinou vyskytuje čerstvé jídlo. Někdy se v ní ale octnou věci, které tam nemají co dělat. Mohou to být třeba zbytky zkaženého jídla, tekutin nebo plesnivé kousky. Problémy ale mohou působit také netěsnící dvířka nebo porušené těsnění. Vše, co je vlhké a neutěsněné, může být zdrojem pachů.

Naštěstí není nijak složité s těmito neduhy lednic zatočit. Pravidelně, ideálně alespoň jednou týdně, vyluxujte nebo omyjte police, zásuvky a boční stěny lednice. Použít můžete také přírodní pohlcovač zápachu, například otevřený kelímek s jedlou sodou. Mletá káva také dokáže absorbovat pachy. Stačí dát kávový prášek v misce dovnitř na 24 hodin.

Kontrolujte, zda těsnění dvířek funguje dobře. Pokud je poškozené nebo prasklé, raději ho vyměňte. Neskladujte otevřené potraviny “na volno”. Vždy pouze v uzavřených nádobách, aby se pachy nešířily.

Odpadkový koš odhalí pravdu

Kuchyňský odpad, který většinou obsahuje třeba slupky nebo zbytky potravin, může rychle hnít. Obzvlášť v teplejších částech roku. To bohužel nevyhnutelně doprovází nepříjemný zápach.

Jednou z možností, jak tomu vzdorovat, je využít dvoukomorový koš. Zatímco do jedné části přijde vlhký bioodpad, do té druhé zamíří vše ostatní. Zbytky vždy uzavřete v sáčku nebo jinak zabalte, zejména vlhké potraviny.

Koš pravidelně umývejte, ideálně každý týden, aby se odstranily bakterie. Na dno koše můžete také položit papírovou utěrku posypanou jedlou sodou, která pomůže pohlcovat pachy.

Trouba a mikrovlnka je nenápadná hrozba

Olej, tuk nebo zbytky jídla zůstávají připečené na stěnách, při dalším zapnutí se tak vypalují a uvolňují intenzivní odér. Naštěstí se tomu ale dá snadno zamezit. Po každém pečení či vaření alespoň rychle vytřete vnitřek trouby vlhkou utěrkou.

Na čištění použijte pastu z jedlé sody a vody, naneste na znečištěná místa, nechejte působit a potom zkrátka otřete. Další trik je nalít do pekáče trochu vody s citronovou šťávou, vložit do trouby při cca 100 °C a nechat pár minut vařit. Pára pomůže uvolnit nečistoty a neutralizovat vůni.

V případě mikrovlnky můžete vložit misku s vodou a pár plátky citronu a nechat krátce při nízkém výkonu “odpařovat”. To pomůže odstranit zápach. Pokud je uvnitř zapečený tuk, použijte ocet. Vlhký hadřík s octem přiložte na inkriminovaná místa a nechejte působit, poté otřete.

Po každém použití nezapomeňte troubu alespoň zběžně vytřít. FOTO: Shutterstock

Zanedbaná pára při vaření

Nezavřené hrnce, nevypnutá digestoř, vaření bez poklice — všechno to znamená, že výpary i s vůněmi proudí volně do prostoru kuchyně a ulpívají na površích. A když k tomu přidáte špinavé spotřebiče, katastrofa je nevyhnutelná.

Když vaříte, používejte pokličku – to omezí šíření výparů do prostoru. Zapínejte digestoř, pokud ji máte. Pokud ne, otevřete okno nebo ventilaci. Po vaření ihned otřete postříkané okolní plochy. Většinou to jsou tukové částice, které když zůstanou, po čase začnou zapáchat.

Nejnovější články

Když technik otevřel filtr od pračky, nemohla jsem uvěřit očím. Stejně odporný nález čeká prý každou třetí domácnost

Karla Michalíková
1. 10. 2025, 12:59
Rady a tipy

Údržba domácích spotřebičů je činnost, kterou lidé často opomíjejí. Zapomínáme na místa, která se na první pohled nezdají důležitá. Typickým příkladem je filtr v pračce. Přestože jde o malou součástku, její zanesení dokáže způsobit obrovské problémy. Od nepříjemného zápachu až po úplné zastavení spotřebiče. Servisní technici v tomto ohledu bijí na poplach. Podle jejich zkušeností se zanesený filtr objevuje u každé třetí domácnosti. Jestliže nečistíte filtr pravidelně, čtěte dál. To, co uvidíte, vás pravděpodobně donutí se k pračce okamžitě vydat.