Ve chvíli, kdy se kuchyní začne šířit nepříjemný zápach, většina z nás nejdřív obviňuje ryby, cibuli, česnek nebo třeba zbytky v odpadu. Nemusí to tak ale být. Existuje totiž několik každodenních chyb, které dělá většina domácností. Jejich důsledkem bývá právě zápach.
O jaké chyby jde? Neudržování čistoty spotřebičů a povrchů včetně lednice, koše, trouby či mikrovlnky, případně kombinace všech těchto zanedbaných míst.

Lednice jako líheň zápachu
V lednici se většinou vyskytuje čerstvé jídlo. Někdy se v ní ale octnou věci, které tam nemají co dělat. Mohou to být třeba zbytky zkaženého jídla, tekutin nebo plesnivé kousky. Problémy ale mohou působit také netěsnící dvířka nebo porušené těsnění. Vše, co je vlhké a neutěsněné, může být zdrojem pachů.
Naštěstí není nijak složité s těmito neduhy lednic zatočit. Pravidelně, ideálně alespoň jednou týdně, vyluxujte nebo omyjte police, zásuvky a boční stěny lednice. Použít můžete také přírodní pohlcovač zápachu, například otevřený kelímek s jedlou sodou. Mletá káva také dokáže absorbovat pachy. Stačí dát kávový prášek v misce dovnitř na 24 hodin.
Kontrolujte, zda těsnění dvířek funguje dobře. Pokud je poškozené nebo prasklé, raději ho vyměňte. Neskladujte otevřené potraviny “na volno”. Vždy pouze v uzavřených nádobách, aby se pachy nešířily.
Odpadkový koš odhalí pravdu
Kuchyňský odpad, který většinou obsahuje třeba slupky nebo zbytky potravin, může rychle hnít. Obzvlášť v teplejších částech roku. To bohužel nevyhnutelně doprovází nepříjemný zápach.
Jednou z možností, jak tomu vzdorovat, je využít dvoukomorový koš. Zatímco do jedné části přijde vlhký bioodpad, do té druhé zamíří vše ostatní. Zbytky vždy uzavřete v sáčku nebo jinak zabalte, zejména vlhké potraviny.
Koš pravidelně umývejte, ideálně každý týden, aby se odstranily bakterie. Na dno koše můžete také položit papírovou utěrku posypanou jedlou sodou, která pomůže pohlcovat pachy.
Trouba a mikrovlnka je nenápadná hrozba
Olej, tuk nebo zbytky jídla zůstávají připečené na stěnách, při dalším zapnutí se tak vypalují a uvolňují intenzivní odér. Naštěstí se tomu ale dá snadno zamezit. Po každém pečení či vaření alespoň rychle vytřete vnitřek trouby vlhkou utěrkou.
Na čištění použijte pastu z jedlé sody a vody, naneste na znečištěná místa, nechejte působit a potom zkrátka otřete. Další trik je nalít do pekáče trochu vody s citronovou šťávou, vložit do trouby při cca 100 °C a nechat pár minut vařit. Pára pomůže uvolnit nečistoty a neutralizovat vůni.
V případě mikrovlnky můžete vložit misku s vodou a pár plátky citronu a nechat krátce při nízkém výkonu “odpařovat”. To pomůže odstranit zápach. Pokud je uvnitř zapečený tuk, použijte ocet. Vlhký hadřík s octem přiložte na inkriminovaná místa a nechejte působit, poté otřete.

Zanedbaná pára při vaření
Nezavřené hrnce, nevypnutá digestoř, vaření bez poklice — všechno to znamená, že výpary i s vůněmi proudí volně do prostoru kuchyně a ulpívají na površích. A když k tomu přidáte špinavé spotřebiče, katastrofa je nevyhnutelná.
Když vaříte, používejte pokličku – to omezí šíření výparů do prostoru. Zapínejte digestoř, pokud ji máte. Pokud ne, otevřete okno nebo ventilaci. Po vaření ihned otřete postříkané okolní plochy. Většinou to jsou tukové částice, které když zůstanou, po čase začnou zapáchat.