Zpět na kategorii

Školní trauma za 4 Kčs je zpět. V Praze za to dávají dvě stovky. Na venkově si jen klepou na čelo

Petr Šindelář
21. 9. 2025, 11:20
Lifestyle

Ten, kdo chodil do školy před rokem 1989 a v „divokých“ devadesátkách, si s sebou životem může nést hned několik traumat. Za minimálně jedno z nich mohou školní jídelny. Češi jsou však, zdá se, nepoučitelní a nutné zlo se vrací. A to navíc za pořádný balík.

Školní trauma za 2 Kčs je zpět Shutterstock

Trendy k nám obvykle přicházejí ve vlnách. Platí to i pro gastronomii. Nyní se vrací pokrm, který většina Čechů dříve považovala jen za nutné zlo. Mnozí ho ostatně dodnes pokládají za jídlo, které je vařeno pouze lidmi bez fantazie či finančních prostředků. Pro další se však jedná o příjemnou nostalgii, která je vrací do dětství. Zatímco v dřívějších dobách stál tenhle sladký pokrm sotva dvě koruny, dnes se za něj platí i stonásobně více!

„Rozblemcaná“ školní klasika

Používání prazvláštních polotovarů a dochucovadel, omlácené hliníkové či olámané plastové tácy, popraskané talíře a hliníkové příbory. Ačkoli lze současným školním jídelnám vytýkat ledacos, na tohle prostě nemají. Právě jsme si totiž popsali, jak to v nich chodilo před rokem 1989 i léta po něm. Žádná hitparáda to rozhodně nebyla, což se týká i samotných pokrmů. Za jednu z klasik školních kuchyní bývá považována krupicová kaše. Dobrota? Možná. Jenže často studená a „rozblemcaná“. A nejedno chuťové trauma bylo na světě.

Co je to vůbec krupice? Obvykle pšeničný produkt, který se vyrábí mletím obilí. Může být hrubá, jemná či jemná dehydrovaná, ale existuje i semolina vyrobená z tvrdozrnné pšenice. Za zdravou je přitom považována především krupice celozrnná, jež obsahuje nejvíc cenných látek.

Stará „dobrá“ krupicovka. Zdroj: Shutterstock

Oběd skoro zadarmo. Nebo za dvě stovky?

Krupicová kaše má tu výhodu, že se jedná o jídlo velmi levné. Vzhledem k tomu, že školní kuchyně asi vždycky bojovaly s napjatým rozpočtem, šlo o pokrm oblíbený. A poměrně častý. Dost levně se dá ostatně uvařit i dnes. Na kolik vyjde jeden talíř? Určitě se vejdete do patnácti až dvaceti korun. Drahá není krupice jako základ, kousíček másla na omaštění ani cukr a kakao na dochucení. Své času si šlo jednu porci dát za 2 Kčs, tedy za dvě koruny československé. Dnes jsou za ni ovšem někteří schopni utratit klidně i dvě stovky!

Dříve nutné zlo, dnes trend

Krupicová kaše nikdy nebyla žádný velký hit. Ano, když se dobře udělá, chutná mnoha dětem i dospělým. Jen těžko by ji ovšem někdo označil za své nejoblíbenější jídlo. Některé trendy jsou však zdánlivě iracionální. V Praze a dalších velkých městech si můžete dát porci krupicové kaše za cenu, za kterou byste jinde měli skvělý gurmánský zážitek. Dát si ji totiž můžete v některých luxusních variantách. V jakých? Třeba s vanilkou z Madagaskaru, borůvkami a dalším ovocem, praženými oříšky, domácí karamelovou polevou či speciální máslovou zálivkou. Lidé mimo Prahu však považují tenhle trend za výsměch.

Takhle krupicová kaše ze školní jídelny skutečně nevypadá. Zdroj: Shutterstock

Další „dobroty“ školních jídelen

Krupicová kaše není jediný pokrm, pro který se na školní jídelny z dob ne zase tak dávných nevzpomíná v nejlepším. Mnozí zde měli poprvé a naposledy třeba špenát nebo červenou řepu. Klasikou ovšem byla UHO, tedy univerzální hnědá omáčka, často podezřelé chuti, která se vařila nejen ve školních, ale také v závodních jídelnách. Součástí těchto vývařoven přitom často bývaly i dost nepříjemné kuchařky. Ti, kdo si tyhle doby pamatují jinak, měli buď štěstí na vynikající jídelnu, nebo by si měli sundat růžové brýle a přestat zaměňovat subjektivní nostalgii za objektivní realitu.

Krupicová kaše jako předmět petice? Ano, i to se stalo. A není to tak dávno. V roce 2019 zahájili školáci v Novém Hrádku na Náchodsku kuriózní spor. Vznikly zde dvě petice. Jedna za znovuvaření krupicové kaše, druhá proti jejímu návratu na jídelníček. Spor však nakonec skončil smírně. Obě strany se totiž domluvily a krupicová kaše se v místní školní jídelně zase vaří.

Nejnovější články

Astrologové vyděšeně couvli od stolu: Tak osudovou konstelaci hvězd pro tři znamení ještě nikdy neviděli

Adriana Singerová
21. 9. 2025, 5:28
Lifestyle

Nikdy v moderních dějinách astrologie nevzbudila konstelace hvězd takovou směs úžasu, obav i respektu, jako právě tentokrát. Významné planetární aspekty, extrémně silný úplněk a výrazná novoluní dávají dohromady obraz, kterou i ti nejzkušenější astrologové popisují jako „zrychlený film karmy“ nebo období, kdy se otáčí stránky životního scénáře napsané perem vyloženě osudovým.

Tato složka v parfému na muže působí jako mucholapka. Stačí kapka a budou vás mít v hlavě celý den

Petra Černá
21. 9. 2025, 2:00
Lifestyle

Oblíbené parfémy. Musíme je mít neustále v koupelně, kabelce, práci či autě. Zkrátka mít je připravené kdykoliv a kdekoliv. Dnes se příjemná vůně linoucí se z kůže, vlasů nebo oblečení nekompromisně nosí, a kdo nechce vyčnívat z davu, měl by mít kvalitní parfém vždy při sobě. Nikdy totiž nevíte, kdy se vám může hodit.

Domácnosti se začínají připravovat na topnou sezónu. Tohle je to nejdůležitější, co teď musíte vědět

Věra Krausová
20. 9. 2025, 22:01
Finance

Podzim sice ještě pořádně nezačal, ale mnozí už řeší, jak zvládnou blížící se zimu. Po zkušenostech s vysokými účty za elektřinu se letos většina Čechů na topnou sezónu připravuje důkladněji. Momentálně se diskutuje o fixaci cen energií, o dopadu emisních povolenek a také o tom, jak prakticky snížit spotřebu v domácnostech.

Kvíz: 10 směšně jednoduchých otázek z prvního stupně základky: Zvládnou je děti. Dospělí u toho dostávají tik do oka

Lucie Mátéová
20. 9. 2025, 18:02
Lifestyle

Kvíz, který vám zamotá hlavu víc než některé otázky dospělého života. Na první pohled působí až směšně, ale dospělým umí i tyto otázky pěkně zamávat se sebevědomím. Přitom děti by ho zvládly s přehledem. To jen dospělí začnou počítat přes integrály a zapotí se i u nejbanálnějších otázek.

Češky dělají z praní drahý masakr. Odborníci ukázali přesné dávkování: tolik prášku, tolik gelu. Víc ničí pračku i prádlo

Lucie Mátéová
20. 9. 2025, 16:35
Rady a tipy

Každý, kdo má doma pračku, už určitě někdy váhal nad tím, kolik do ní vlastně patří pracího prostředku. Jedni volí menší dávku, druzí naopak věří, že čím více pracího prášku, tím lépe. To, co ale tvrdí odborníci, váš možná přinutí změnit svou prací strategii. Nesprávné množství totiž může vaši pračku pěkně potrápit.