Zpět na kategorii

Jídlo, které jsme jedli jako děti! Dnes tím lidé pohrdají

Michaela Hanelová
24. 2. 2025, 3:56
Lifestyle

Kdysi se objevovalo na stolech mnoha domácností, dnes o něm téměř neslyšíme. Přitom je to pokrm, který v sobě skrývá nejen skvělou chuť, ale i spoustu zdraví prospěšných látek.

Miska teplé krupicové kaše s kakaem a máslem
Foto: Freepik

Pamatujete si na dobu, kdy se z trouby linula sladká vůně a na talíři vás čekal krásně nadýchaný kousek krupičníku? Tento jednoduchý, ale geniální dezert byl oblíbený hlavně mezi dětmi. Jeho hlavní surovinou je krupice, která se dnes bohužel často přehlíží. Přitom jde o cenově dostupnou a výživnou ingredienci, která je skvělým zdrojem sacharidů, bílkovin i důležitých minerálů.

Dnes, kdy v kuchyni dominují moderní a exotické suroviny, se krupičník vytratil z našich jídelníčků. Lidé ho považují za zastaralý a příliš jednoduchý. Přitom jeho příprava je rychlá, nenáročná a výsledek je neskutečně lahodný. Navíc, když ho doplníte ovocem, oříšky nebo medem, získáte dezert, který se může směle rovnat moderním zdravým dobrotám.

Jak si ho připravit?

Chcete si připomenout chuť dětství? Tady je recept, který zvládne každý:

Potřebujete:

  • 1 hrnek krupice
  • 2 hrnky mléka
  • 2 vejce
  • 3 lžíce cukru (nebo medu)
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 1 lžíci másla
  • Špetku soli
Teplá krupicová kaše s posypanou skořicí a máslem

Postup:

  1. Krupici smíchejte s mlékem a povařte na mírném plameni, dokud nezískáte hustší kaši.
  2. Odstavte z ohně, vmíchejte cukr, máslo a nechte mírně vychladnout.
  3. Přidejte žloutky a důkladně promíchejte.
  4. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta.
  5. Nalijte směs do máslem vymazané formy a pečte na 180 °C přibližně 30 minut.

Staré recepty mají své kouzlo

Krupičník je důkazem toho, že jednoduché suroviny mohou vytvořit výjimečně chutné jídlo. Pokud jste ho už dlouho nejedli, je nejvyšší čas ho znovu objevit! Přidejte si ho do svého jídelníčku a uvidíte, že tahle zapomenutá dobrota vás příjemně překvapí.

Nejnovější články

Nejúčinnější trik na mytí oken: Funguje 100x líp než ocet a skla budou zářit ještě v prosinci. V říjnu je poslední šance

Monika Brešťanská
22. 9. 2025, 21:50
Rady a tipy

Mytí oken patří mezi nejméně oblíbené domácí práce. Šmouhy na skle, zažloutlé rámy a prach se usazují víc, než bychom chtěli, a stačí jeden podzimní déšť, aby veškerá snaha přišla vniveč. Právě proto se doporučuje pustit se do velkého úklidu ještě v říjnu. Je to poslední šance, jak si užít čistý a světlý domov po celou zimu.

Kolik peněz v hotovosti držet pro případ krize: Odborné odhady zveřejnily překvapivou částku

Lucie Mátéová
22. 9. 2025, 17:12
Rady a tipy

Když se řekne krize, spousta Čechů si představí hotovou apokalypsu. Přitom to, na co by se měli připravit, je mnohem pravděpodobnější. Vichřice, výpadek proudu nebo třeba povodně – to vše může přinést problémy, při kterých budete potřebovat zásoby jídla i peněz. Stačí jen vědět, co a kolik si připravit, a můžete být v klidu.

Konec volnosti a tajného surfování po internetu v práci. Od listopadu firmy zavedou největší pracovní dohled v dějinách Česka

Hana Raiskubová
22. 9. 2025, 16:59
Lifestyle

Od listopadu začne platit nový zákon, který má ochránit firmy, nemocnice, instituce i zaměstnance před rostoucím počtem kyberútoků. S nástupem AI jsou totiž hackerské útoky čím dál častější a sofistikovanější. Pokud pracujete ve firmě, která bude nově tuto povinnost mít, dotkne se tato novinka i vás samotných.

Babička mi poradila tenhle trik s bramborou. Od té doby nemáme plíseň v koupelně

Petra Černá
22. 9. 2025, 2:56
Rady a tipy

Perfektně nablýskaná koupelna patří bezesporu k místům, které svědčí o pečlivosti paní domu. Nikdo nechce v koupelně narážet na chuchvalce vlasů, smetí, zbytky pasty na umyvadle a nánosy vodního kamene na bateriích a sprchových hlavicích. Mezi další záludnosti při úklidu koupelny patří plíseň. Není divu, vždyť jde o místnost s největší koncentrací vlhkosti.