Zpět na kategorii

Tohle si Češi natírají denně na chleba. Gastroenterologové se chytají za hlavu. Většího jedu pro tělo není

Hana Raiskubová
10. 9. 2025, 22:40
Lifestyle

Pokud máte také svůj ranní snídaňový rituál, při kterém nedáte dopustit na jednu tradiční českou potravinu, možná byste měli vědět, že rozhodně nepatří mezi šlágry zdravé výživy. Je totiž plná soli, konzervantů i škodlivých éček, takže je velmi těžko stravitelná. Navíc patří do kategorie zpracovaných mas, za jejichž nadměrnou konzumaci vás nepochválí váš žaludek ani odborníci na cévy a srdce.

Tato česká klasika patří k nejoblíbenějším, ale i k nejkontroverznějším potravinám. Shutterstock

Možná také patříte mezi vyznavače tohoto rituálu. Ranní hrnek čaje, a k němu čerstvě upečený rohlík nebo krajíc chleba namazaný bohatou vrstvou jedné tradiční pomazánky. Mnozí by se po ní mohli utlouct, jenže v takovém případě by měli zbystřit. Tato potravina totiž patří do kategorie zpracovaných mas, o kterých platí jedna nelichotivá přímá úměra. Čím více jich totiž zkonzumujete, tím vyšší riziko, že se časem budete potkávat místo u snídaně s rodinou spíše při pravidelných lékařských konzultacích s odborníky na gastroenterologii. Nebo ještě hůř, s operatéry specializujícími se na závažná střevní onemocnění. Čechy milovaná „masová pochoutka“ totiž obsahuje v mnoha případech jen minimum skutečného masa. Zato je v ní až příliš mnoho soli, tuků i konzervantů. Řeč je o oblíbených paštikách. Jejich milovníky by za přílišnou oblibu tohoto produktu v jídelníčku nepochválili ani kardiologové. I když se receptura mnohých výrobků proměnila k lepšímu, stále se ještě najdou v regálech i takové, jejich složení škodí cévám, játrům a celému kardiovaskulárnímu systému.

„Tajemství“ českých svačinek

Co tedy vlastně taková průměrná konzerva paštiky obsahuje? Oproti domácí tradiční verzi z masa či jater je v té průmyslové až 35 % tuku. Jde ovšem o nenasycené mastné kyseliny, které při jejich pravidelném pojídání ucpávají tepny skoro jako špunt lahve vína. Často ve složení najdete až polovinu doporučené denní dávky soli, a k tomu přidejte aditivum s názvem dusitan sodný. Díky němu má sice paštika krásnou růžovou barvu, zato se však tato přídavná látka může v žaludku měnit na škodlivý koktejl v podobě tzv. nitrosaminů.

Vysoce zpracované potraviny mohou vést i k operaci střev. Foto: Shutterstock

Domácí je domácí

Oproti domácím výrobkům z masa či jater obsahuje moderní paštika často jen 40–60 % masa. Co tedy tvoří zbytek? Mechanicky oddělené masné zbytky a vodu doplňuje škrob a chemie. Některé druhy paštik navíc obsahují až 20 % vody, která se do nich stříká pomocí fosfátů. A aby toho nebylo málo, skrývají tyto výrobky ještě i umělá aromata, zesilovače chuti a dokonce i cukr pro lepší chuť.

Češi, milovníci paštik

I když se složení potravinového koše Čechů v posledních letech mění a v jídelníčku roste spotřeba mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny, obliba kultovních játrových pomazánek přežila z dob socialismu až do dneška. Zdá se vám, že v dnešní bio době, založené spíše na trendu používání čerstvých surovin, už konzervy příliš neletí? Jenže tato retro potravina dobývá pulty českých obchodů už desítky let a její popularita neutuchá. Stále se jí v Česku vyrobí ročně desítky milionů kusů a prodají tisíce a tisíce tun. Spotřeba přitom roste především v době dovolených, a tak je téměř polovina paštik konzervovaných a s dlouhou trvanlivostí.

Chleba s paštikou až na pláž

Čím to? Češi a Slováci jsou totiž víceméně konzervativní, a tak se rádi drží svých zavedených značek. Nezřídka se tak ještě i dnes objeví na pláži v Chorvatsku rodina, která si k obědu maže na pláži svůj oblíbený chleba s paštikou. Přesto je podle lékařů a odborníků na výživu nutné tyto zpracované potraviny z jídelníčku ideálně vyřadit nebo alespoň výrazně omezit. I Světová zdravotnická organizace varuje, že zpracované maso včetně paštik stojí za kolorektálním karcinomem. Tedy obávanou rakovinou tlustého střeva, která je jedním z nejčastějších onkologických onemocnění v Česku.

Paštiku plnou éček, solí a tuku nahraďte třeba zdravější avokádovou pomazánkou. Foto: Shutterstock

Vyhoďte z košíku sůl

A jak by vlastně měla podle odborníků na potraviny senzoricky a chuťově vypadat kvalitní játrová paštika? Měla by mít výraznou chuť po játrech, příjemnou měkkou konzistenci a růžovou barvu. Pokud vám tedy někdy přistane v nákupním košíku exemplář, který se pomalu nedá rozetřít, nebo má naopak konzistenci jako bláto, vynechte ji raději z příštího nákupního seznamu. Čtěte pečlivě složení jednotlivých výrobků na etiketách a stejně se zachovejte i v případě, že výrobek obsahuje v porovnání s ostatními vyšší množství soli. Vyhýbejte se nitritům a nitrátům s označením E250, E251 a E252. Omezte spotřebu paštik, a pokud se jich nechcete vzdát úplně, dopřejte si k nim alespoň bohatou porci zeleniny. Antioxidanty totiž částečně neutralizují škodlivé látky. Místo zpracovaného masa je lepší se podle výživových poradců zaměřit na čerstvé, libové maso, ryby či luštěniny. Zařaďte případně další zdroje rostlinných bílkovin, například avokádovou nebo arašídovou pomazánku.

Nejnovější články

Tohle si Češi natírají denně na chleba. Gastroenterologové se chytají za hlavu. Většího jedu pro tělo není

Hana Raiskubová
10. 9. 2025, 22:40
Lifestyle

Pokud máte také svůj ranní snídaňový rituál, při kterém nedáte dopustit na jednu tradiční českou potravinu, možná byste měli vědět, že rozhodně nepatří mezi šlágry zdravé výživy. Je totiž plná soli, konzervantů i škodlivých éček, takže je velmi těžko stravitelná. Navíc patří do kategorie zpracovaných mas, za jejichž nadměrnou konzumaci vás nepochválí váš žaludek ani odborníci na cévy a srdce.

Dřív z něho babička pila meltu a stál směšných 8 Kčs. Dnes je hrnek ze socíku pokladem za tisíce. Důchodci ho stále mají

Anežka Šebková
10. 9. 2025, 22:24
Rady a tipy

Kdysi běžný a naprosto dostupný předmět, který si mnozí pamatují z dob socialismu – měl ho doma snad každý. Dnes ale překvapivě získává na hodnotě. Mnoho předmětů, které dřív byly součástí každodenního života a pak se na ně roky prášilo nebo zmizely na půdách a ve sklepích, se za ta léta proměňují v cenné sběratelské kousky, jejichž cena na trhu často dosahuje i několik tisíc korun.

Bankovní převody v Česku se mění: Takhle novinka zasáhne od října každého, kdo posílá z účtu peníze

Lucie Mátéová
10. 9. 2025, 12:21
Finance

Finanční svět se chystá na změnu, která zasáhne každého Čecha s účtem v bance. A tentokrát nejde o zdražování poplatků ani složité novinky, které by běžné klienty spíš obtěžovaly. Naopak – pravidla, která vstoupí v platnost už letos v říjnu, mají lidem ušetřit spoustu starostí, chránit jejich peníze a jednou provždy zatočit s jedním z nejčastějších podvodů posledních let.

Odborníky potvrzeno: Tato barva očí může znamenat, že jste chytřejší než průměr. V Česku se s ní rodí každý třetí

Aneta Kaplanová
10. 9. 2025, 12:12
Lifestyle

Na první pohled jde jen o detail, který zdobí naši tvář. Přesto právě barva očí přitahuje pozornost vědců i veřejnosti, protože v sobě může skrývat víc, než by se zdálo. Nové výzkumy ukazují, že odhaluje nejen genetické dědictví, ale i povahové rysy a schopnosti, které formují naši osobnost.

Tento zvuk z myčky nesmíte ignorovat. Servisáci prozradili, co dělat, než začne tancovat po kuchyni

Alžběta Marie Staňková
10. 9. 2025, 10:50
Rady a tipy

Většina z nás se děsí momentu, kdy některý spotřebič začne provádět podivné věci. Málokdo si jej umí opravit sám a návštěva opraváře se může pořádně prodražit. Jedním z nejklíčovějších zařízení v domácnosti je obvykle myčka. Řadě problémů se ale dá poměrně snadno předejít, pokud víte, jak na to.

Nejhezčí hrad je na Moravě. Češi o něm téměř nevědí, ale cizinci ho mají na seznamu povinných míst

Adriana Singerová
10. 9. 2025, 8:50
Cestování

Ve stínu známějších stálic doby – Karlštejna, Hluboké či Bouzova – se v odlehlém koutě Znojemska schovává poklad, který jako by vypadl z románů o tajemství a dávných časech. Hrad stojící na skalním ostrohu nad řekou Dyjí na samém okraji Národního parku Podyjí je jednou z nejstarších českých pevností.

Tyto dvě potraviny spolu nekombinujte. Tělo místo hubnutí ukládá do zásoby tuky

Karla Michalíková
10. 9. 2025, 8:40
Lifestyle

V touze po štíhlé linii se často zaměřujeme na počítání kalorií nebo omezování tuků, ale přesto se nám nedaří. Problémem není jen množství jídla, ale také jeho složení. Nebezpečná je především kombinace tuků a jednoduchých cukrů, která se běžně vyskytuje v řadě oblíbených jídel.