Zpět na kategorii

Tohle si Češi natírají denně na chleba. Gastroenterologové se chytají za hlavu. Většího jedu pro tělo není

Hana Raiskubová
10. 9. 2025, 22:40
Lifestyle

Pokud máte také svůj ranní snídaňový rituál, při kterém nedáte dopustit na jednu tradiční českou potravinu, možná byste měli vědět, že rozhodně nepatří mezi šlágry zdravé výživy. Je totiž plná soli, konzervantů i škodlivých éček, takže je velmi těžko stravitelná. Navíc patří do kategorie zpracovaných mas, za jejichž nadměrnou konzumaci vás nepochválí váš žaludek ani odborníci na cévy a srdce.

Tato česká klasika patří k nejoblíbenějším, ale i k nejkontroverznějším potravinám. Shutterstock

Možná také patříte mezi vyznavače tohoto rituálu. Ranní hrnek čaje, a k němu čerstvě upečený rohlík nebo krajíc chleba namazaný bohatou vrstvou jedné tradiční pomazánky. Mnozí by se po ní mohli utlouct, jenže v takovém případě by měli zbystřit. Tato potravina totiž patří do kategorie zpracovaných mas, o kterých platí jedna nelichotivá přímá úměra. Čím více jich totiž zkonzumujete, tím vyšší riziko, že se časem budete potkávat místo u snídaně s rodinou spíše při pravidelných lékařských konzultacích s odborníky na gastroenterologii. Nebo ještě hůř, s operatéry specializujícími se na závažná střevní onemocnění. Čechy milovaná „masová pochoutka“ totiž obsahuje v mnoha případech jen minimum skutečného masa. Zato je v ní až příliš mnoho soli, tuků i konzervantů. Řeč je o oblíbených paštikách. Jejich milovníky by za přílišnou oblibu tohoto produktu v jídelníčku nepochválili ani kardiologové. I když se receptura mnohých výrobků proměnila k lepšímu, stále se ještě najdou v regálech i takové, jejich složení škodí cévám, játrům a celému kardiovaskulárnímu systému.

„Tajemství“ českých svačinek

Co tedy vlastně taková průměrná konzerva paštiky obsahuje? Oproti domácí tradiční verzi z masa či jater je v té průmyslové až 35 % tuku. Jde ovšem o nenasycené mastné kyseliny, které při jejich pravidelném pojídání ucpávají tepny skoro jako špunt lahve vína. Často ve složení najdete až polovinu doporučené denní dávky soli, a k tomu přidejte aditivum s názvem dusitan sodný. Díky němu má sice paštika krásnou růžovou barvu, zato se však tato přídavná látka může v žaludku měnit na škodlivý koktejl v podobě tzv. nitrosaminů.

Vysoce zpracované potraviny mohou vést i k operaci střev. Foto: Shutterstock

Domácí je domácí

Oproti domácím výrobkům z masa či jater obsahuje moderní paštika často jen 40–60 % masa. Co tedy tvoří zbytek? Mechanicky oddělené masné zbytky a vodu doplňuje škrob a chemie. Některé druhy paštik navíc obsahují až 20 % vody, která se do nich stříká pomocí fosfátů. A aby toho nebylo málo, skrývají tyto výrobky ještě i umělá aromata, zesilovače chuti a dokonce i cukr pro lepší chuť.

Češi, milovníci paštik

I když se složení potravinového koše Čechů v posledních letech mění a v jídelníčku roste spotřeba mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny, obliba kultovních játrových pomazánek přežila z dob socialismu až do dneška. Zdá se vám, že v dnešní bio době, založené spíše na trendu používání čerstvých surovin, už konzervy příliš neletí? Jenže tato retro potravina dobývá pulty českých obchodů už desítky let a její popularita neutuchá. Stále se jí v Česku vyrobí ročně desítky milionů kusů a prodají tisíce a tisíce tun. Spotřeba přitom roste především v době dovolených, a tak je téměř polovina paštik konzervovaných a s dlouhou trvanlivostí.

Chleba s paštikou až na pláž

Čím to? Češi a Slováci jsou totiž víceméně konzervativní, a tak se rádi drží svých zavedených značek. Nezřídka se tak ještě i dnes objeví na pláži v Chorvatsku rodina, která si k obědu maže na pláži svůj oblíbený chleba s paštikou. Přesto je podle lékařů a odborníků na výživu nutné tyto zpracované potraviny z jídelníčku ideálně vyřadit nebo alespoň výrazně omezit. I Světová zdravotnická organizace varuje, že zpracované maso včetně paštik stojí za kolorektálním karcinomem. Tedy obávanou rakovinou tlustého střeva, která je jedním z nejčastějších onkologických onemocnění v Česku.

Paštiku plnou éček, solí a tuku nahraďte třeba zdravější avokádovou pomazánkou. Foto: Shutterstock

Vyhoďte z košíku sůl

A jak by vlastně měla podle odborníků na potraviny senzoricky a chuťově vypadat kvalitní játrová paštika? Měla by mít výraznou chuť po játrech, příjemnou měkkou konzistenci a růžovou barvu. Pokud vám tedy někdy přistane v nákupním košíku exemplář, který se pomalu nedá rozetřít, nebo má naopak konzistenci jako bláto, vynechte ji raději z příštího nákupního seznamu. Čtěte pečlivě složení jednotlivých výrobků na etiketách a stejně se zachovejte i v případě, že výrobek obsahuje v porovnání s ostatními vyšší množství soli. Vyhýbejte se nitritům a nitrátům s označením E250, E251 a E252. Omezte spotřebu paštik, a pokud se jich nechcete vzdát úplně, dopřejte si k nim alespoň bohatou porci zeleniny. Antioxidanty totiž částečně neutralizují škodlivé látky. Místo zpracovaného masa je lepší se podle výživových poradců zaměřit na čerstvé, libové maso, ryby či luštěniny. Zařaďte případně další zdroje rostlinných bílkovin, například avokádovou nebo arašídovou pomazánku.

Nejnovější články

Přemýšlíte jako žena, nebo jako muž. Jediný pohled na tuto magickou optickou iluzi vám to prozradí

Vendula Urbišová
27. 10. 2025, 8:07
Lifestyle

Na první pohled jde o obyčejný obrázek běžce v tunelu, ale právě tenhle virální optický klam prý dokáže odhalit, jestli přemýšlíte víc jako muž, nebo jako žena. V článku se dozvíte, co tahle iluze říká o vašem stylu myšlení, proč ji vidíme každý jinak a co si o „mužském“ a „ženském“ mozku myslí psycholožka Eva Labusová a neurovědkyně Daphna Joel. Žádná ezoterika, žádné pseudovědy – jen zajímavý pohled na to, jak náš mozek funguje, a proč svět nikdy nevidíme všichni stejně.

Narodili jste se v tomto znamení? Gratulujeme. V listopadu vám hvězdy sešlou na účet obrovskou sumu

Kateřina Špačková
27. 10. 2025, 7:57
Lifestyle

Podle astrologických zdrojů se přelom října a listopadu 2025 nese ve znamení silného propojení mezi emocionální a materiální stabilitou. Finanční jistota není pouze o zůstatku na účtu nebo investičním portfoliu, ale také o pocitu, že žijete v rámci svých možností. Když máte pocit, že vaše finance jsou v neustálém pohybu, ovlivňuje to i vaše emoční rozpoložení a může to vést k větší úzkosti.

Nejhorší outfity podle Feng-šuej: Tyto kousky blokují cestu ke štěstí, okamžitě je vyřaďte z šatníku

Tereza Havlíčková
26. 10. 2025, 17:30
Lifestyle

Oblečení nejsou jen látky a střihy. Podle učení feng-šuej neseme na těle energii, která ovlivňuje náladu, sebevědomí i to, co si k sobě přitahujeme. Některé kousky proudění životní síly podporují, jiné ho dusí. Přinášíme jasný přehled, čemu se ve skříni vyhnout, jak oblečení „očistit“ a jak barvami a materiály jednoduše vyladit vlastní energii.

Největší klikaři listopadu 2025 jsou tato dvě znamení: Šance na výhru v loterii jim stoupla na maximum

Martina Weber
26. 10. 2025, 17:27
Lifestyle

Listopad je měsícem dlouhých večerů, zamlžených rán a překvapivě příznivých planetárních konstelací. Zatímco většina z nás bude donekonečna řešit přezutí pneumatik, změnu času a první příznaky vánočního šílenství, dvě astrologická znamení budou mít jediné dilema. Co s tou náhlou dávkou štěstí, která je skoro podezřelá. Můžou vyhrát v loterii, najít peněženku plnou bankovek nebo být vybrána do testovací skupiny, která dostane rohlíky zadarmo.

Od jakého věku je žena stará? Zeptali jsme se AI a odpověď nás dostala do kolen

Hana Bulejová
26. 10. 2025, 12:55
Lifestyle

Kdy je žena vlastně stará? Když jí přibude pár vrásek, nebo když ztratí chuť žít naplno? Zeptali jsme se umělé inteligence a místo čísla jsme dostali odpověď, která nás úplně odzbrojila. Podle AI totiž stáří nemá nic společného s věkem, ale s tím, jak moc nás ještě baví život.