Možná také patříte mezi vyznavače tohoto rituálu. Ranní hrnek čaje, a k němu čerstvě upečený rohlík nebo krajíc chleba namazaný bohatou vrstvou jedné tradiční pomazánky. Mnozí by se po ní mohli utlouct, jenže v takovém případě by měli zbystřit. Tato potravina totiž patří do kategorie zpracovaných mas, o kterých platí jedna nelichotivá přímá úměra. Čím více jich totiž zkonzumujete, tím vyšší riziko, že se časem budete potkávat místo u snídaně s rodinou spíše při pravidelných lékařských konzultacích s odborníky na gastroenterologii. Nebo ještě hůř, s operatéry specializujícími se na závažná střevní onemocnění. Čechy milovaná „masová pochoutka“ totiž obsahuje v mnoha případech jen minimum skutečného masa. Zato je v ní až příliš mnoho soli, tuků i konzervantů. Řeč je o oblíbených paštikách. Jejich milovníky by za přílišnou oblibu tohoto produktu v jídelníčku nepochválili ani kardiologové. I když se receptura mnohých výrobků proměnila k lepšímu, stále se ještě najdou v regálech i takové, jejich složení škodí cévám, játrům a celému kardiovaskulárnímu systému.
„Tajemství“ českých svačinek
Co tedy vlastně taková průměrná konzerva paštiky obsahuje? Oproti domácí tradiční verzi z masa či jater je v té průmyslové až 35 % tuku. Jde ovšem o nenasycené mastné kyseliny, které při jejich pravidelném pojídání ucpávají tepny skoro jako špunt lahve vína. Často ve složení najdete až polovinu doporučené denní dávky soli, a k tomu přidejte aditivum s názvem dusitan sodný. Díky němu má sice paštika krásnou růžovou barvu, zato se však tato přídavná látka může v žaludku měnit na škodlivý koktejl v podobě tzv. nitrosaminů.

Domácí je domácí
Oproti domácím výrobkům z masa či jater obsahuje moderní paštika často jen 40–60 % masa. Co tedy tvoří zbytek? Mechanicky oddělené masné zbytky a vodu doplňuje škrob a chemie. Některé druhy paštik navíc obsahují až 20 % vody, která se do nich stříká pomocí fosfátů. A aby toho nebylo málo, skrývají tyto výrobky ještě i umělá aromata, zesilovače chuti a dokonce i cukr pro lepší chuť.
Češi, milovníci paštik
I když se složení potravinového koše Čechů v posledních letech mění a v jídelníčku roste spotřeba mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny, obliba kultovních játrových pomazánek přežila z dob socialismu až do dneška. Zdá se vám, že v dnešní bio době, založené spíše na trendu používání čerstvých surovin, už konzervy příliš neletí? Jenže tato retro potravina dobývá pulty českých obchodů už desítky let a její popularita neutuchá. Stále se jí v Česku vyrobí ročně desítky milionů kusů a prodají tisíce a tisíce tun. Spotřeba přitom roste především v době dovolených, a tak je téměř polovina paštik konzervovaných a s dlouhou trvanlivostí.
Chleba s paštikou až na pláž
Čím to? Češi a Slováci jsou totiž víceméně konzervativní, a tak se rádi drží svých zavedených značek. Nezřídka se tak ještě i dnes objeví na pláži v Chorvatsku rodina, která si k obědu maže na pláži svůj oblíbený chleba s paštikou. Přesto je podle lékařů a odborníků na výživu nutné tyto zpracované potraviny z jídelníčku ideálně vyřadit nebo alespoň výrazně omezit. I Světová zdravotnická organizace varuje, že zpracované maso včetně paštik stojí za kolorektálním karcinomem. Tedy obávanou rakovinou tlustého střeva, která je jedním z nejčastějších onkologických onemocnění v Česku.

Vyhoďte z košíku sůl
A jak by vlastně měla podle odborníků na potraviny senzoricky a chuťově vypadat kvalitní játrová paštika? Měla by mít výraznou chuť po játrech, příjemnou měkkou konzistenci a růžovou barvu. Pokud vám tedy někdy přistane v nákupním košíku exemplář, který se pomalu nedá rozetřít, nebo má naopak konzistenci jako bláto, vynechte ji raději z příštího nákupního seznamu. Čtěte pečlivě složení jednotlivých výrobků na etiketách a stejně se zachovejte i v případě, že výrobek obsahuje v porovnání s ostatními vyšší množství soli. Vyhýbejte se nitritům a nitrátům s označením E250, E251 a E252. Omezte spotřebu paštik, a pokud se jich nechcete vzdát úplně, dopřejte si k nim alespoň bohatou porci zeleniny. Antioxidanty totiž částečně neutralizují škodlivé látky. Místo zpracovaného masa je lepší se podle výživových poradců zaměřit na čerstvé, libové maso, ryby či luštěniny. Zařaďte případně další zdroje rostlinných bílkovin, například avokádovou nebo arašídovou pomazánku.