Zpět na kategorii

Nejlepší krémová omáčka? Klíčem je tahle jedna surovina!

Barbora Soukupová
19. 2. 2025, 11:02
Lifestyle

Kuchaři z luxusních restaurací prozradili své nejstřeženější tajemství. Zatímco většina z nás se trápí s přípravou dokonale krémové omáčky, oni už léta používají jeden jednoduchý trik.

Hladká krémová omáčka v hrnci s dřevěnou vařečkou
Foto: Freepik

Tato běžně dostupná surovina promění každou omáčku v hedvábně jemný kulinářský zážitek. Řeč je o obyčejném bramborovém škrobu, který najdete v každém obchodě za pár korun. Zatímco klasická jíška může způsobit hrudky a dlouhé míchání, škrob vytvoří dokonale hladkou konzistenci během několika vteřin. Navíc je tento způsob přípravy mnohem jednodušší a rychlejší.

Krémová omáčka bude jako od profesionálů

Na rozdíl od mouky, která může omáčce dodat moučnou pachuť, bramborový škrob je chuťově neutrální. Stačí ho rozmíchat v malém množství studené vody a přidat do vroucí omáčky. Okamžitě začne pracovat a vytvoří hedvábnou texturu, po které všichni toužíme.

Profesionální kuchaři doporučují přidávat škrob postupně a po malých dávkách. Na půl litru omáčky většinou stačí jedna až dvě lžičky škrobu rozmíchané ve studené vodě. Důležité je omáčku po přidání škrobu krátce povařit, aby se jeho účinek plně rozvinul.

Domácí krémová omáčka servírovaná na talíři

Trik můžete použít u všech typů omáček

Tento trik funguje skvěle u všech typů omáček - od klasické svíčkové přes houbovou až po smetanové omáčky k těstovinám. Výhodou je také to, že omáčka zůstane krémová i po ohřátí a nevytvoří se na ní nepříjemný škraloup. Pro ještě lepší výsledek můžete kombinovat škrob s trochou másla přidaného na závěr. Máslo dodá omáčce lesk a bohatší chuť, zatímco škrob zajistí perfektní konzistenci.

Někteří kuchaři přísahají i na špetku muškátového oříšku, který podtrhne krémovost. Další výhodou použití bramborového škrobu je, že omáčka není tak těžká jako při použití klasické jíšky. Je proto ideální volbou pro ty, kteří sledují svůj příjem kalorií nebo nemohou jíst lepek. Bramborový škrob je totiž přirozeně bezlepkový.

Takhle vaří profesionální kuchaři z celého světa

Pokud se bojíte, že omáčka bude příliš hustá, začněte s menším množstvím škrobu. Vždy můžete přidat více, ale zředit příliš hustou omáčku je složitější. Pamatujte také, že škrob zahušťuje více při chladnutí, proto by měla být omáčka při vaření o něco řidší.

Tento jednoduchý trik používají šéfkuchaři po celém světě, protože jim šetří čas a garantuje perfektní výsledek. Už žádné hrudky, žádná moučná pachuť, jen dokonale hedvábná omáčka, která pozvedne každé jídlo na vyšší úroveň.

Nejnovější články

Vypadá krásně a útulně, ale ve skutečnosti vám ničí zdraví. Tuhle dekoraci má v ložnici každý

Hana Raiskubová
23. 9. 2025, 23:15
Rady a tipy

Kdo by nechtěl útulný, přívětivý a proteplený interiér, oživený řadou doplňků. Jenže tahle vášeň pro "vymazlování" domova se může občas vymstít, obzvláště pokud se to týká ložnice. Existuje totiž dekorativní prvek, který místo příjemných pocitů může ve finále navodit spíš stres a spoustu zdravotních potíží.

Na jakou teplotu teď nastavit termostat, abyste doma ušetřili tisíce korun. Stačí malé číslo a rozdíl pocítíte hned

Adriana Singerová
23. 9. 2025, 20:50
Rady a tipy

Začátkem topné sezóny nastává ideální chvíle věnovat pozornost tomu, na kolik stupňů nastavujete termostat ve svém domě či bytě. Právě teď se rozhoduje, kolik peněz zůstane v rodinném rozpočtu a kolik bez rozmyslu odteče do energetické sítě. Správná volba termostatu není zdaleka jen otázkou pohodlí, ale hlavně chytrých úspor, které se odrazí jak v šetrnosti k životnímu prostředí, tak ve vašich účtech za energie.

Na letišti ztuhli, když viděli, co má dcera v kufru. Dál už to šlo rychle. Teď nás kvůli tomu vyšetřuje policie

Anežka Šebková
23. 9. 2025, 20:40
Rady a tipy

Často si chceme z dovolené přivézt něco na památku – bereme vše, co nás zaujme a co nám bude připomínat krásně strávený čas a odpočinek plný pohody. Převoz některých drobností ale není podle zákona tak nevinný, jak byste si mohli myslet. Naopak! Na některé předměty se vztahují přísná pravidla.

Tohle pod stromem na zahradě nikdy nenechávejte. Vypadá to banálně, ale přivolává hmyz, plísně a choroby

Adriana Singerová
23. 9. 2025, 16:36
Rady a tipy

Podzimní sklizeň plodů na zahradě je pro mnoho lidí radostná událost, dozrávají poslední švestky, jablka, hrušky i broskve. Jenže právě teď, kdy nás přeplněné koše motivují k dalšímu sběru, často přehlédneme jednu zásadní chybu, která může ovlivnit zdraví celé zahrady na měsíce nebo dokonce roky dopředu.

Část seniorů vyhazuje stovky korun měsíčně: Televizní poplatky vůbec platit nemusí. Tady je důvod

Věra Krausová
23. 9. 2025, 13:30
Finance

Každý měsíc odchází z peněženek občanů ČR stovky korun na televizní a rozhlasové poplatky. Jenže v seniorském věku, kdy lidé často žijí jen z důchodu a musí hlídat každou korunu, jde o výdaj, který může citelně zatěžovat rozpočet. Málokdo přitom ví, že zákon nabízí možnost, jak se od těchto plateb osvobodit.

Pokladní se vysmála bezdomovci v roztrhaném kabátě. Jeho odpověď jí navždy zavřela pusu

Petr Šindelář
23. 9. 2025, 9:30
Lifestyle

Chování prodavačů a prodavaček k zákazníkům je velké téma. Někdo je pro příjemné vystupování, další preferuje pragmatický přístup. Občas ale může být takové chování naprosto přes čáru. Obchod je totiž místem, kde se střetávají lidské příběhy, emoce i předsudky, a proto může být každý kontakt mezi prodávajícím a zákazníkem zkouškou slušnosti a respektu.