Zpět na kategorii

Houbaři, popadněte košíky: Tyto regiony teď praskají pod návalem hub. Tady jsou místa, kam vyrazit

Adriana Singerová
7. 10. 2025, 15:30
Lifestyle

Podzim je obdobím, kdy české lesy doslova ožívají houbařskou horečkou, což letos platí dvojnásob. Kombinace vydatných zářijových dešťů a příznivých říjnových teplot způsobila, že v mnoha regionech právě teď zažívají pravé hřibové žně. Sběrači hlásí plné koše a z lesů po celé zemi proudí zprávy o bohaté úrodě pravých hřibů, ať už jde o hřiby smrkové, dubové, borové, nebo dokonce vzácnější druhy.

Houbařská sezóna je v plném proudu. Shutterstock

Pokud jste čekali na tu správnou chvíli pro vaše houbařské vycházky, tak teď právě nastala. A my vám přinášíme detailní mapu a tipy, kde sbírat a na jaké hřiby můžete narazit.

Kde se daří nejvíc

Aktuální meteorologická analýza a houbařská hlášení ukazují, že klíčovými regiony jsou především Středočeský kraj (zejména Rakovnicko, Berounsko, Nymbursko či Kladensko), Královéhradecký kraj (Trutnovsko, Hradecko, Jičínsko), Vysočina (Žďársko), Liberecko, části Prahy a přilehlé okolí i některé oblasti na severu Ústeckého kraje – například Lounsko a Děčínsko. Sběrači také hlásí hojné úlovky na Brdsku, v pohraniční Šumavě od Vimperka přes Prachatice až po Strakonicko, Jihočeský kraj – Písecko, Tábor, jižní část Českobudějovicka, Jindřichohradecko.

Pravé hřiby rostou naplno a houbaři hlásí plné koše. Foto: Shutterstock

Výbornou sezónu mají i lesy v oblasti Beskyd, Bílých Karpat a Vsetínska. Ve Zlínském kraji zaznamenávají houbaři pravé žně zejména v okolí Vsetína, na Frýdecko-Místecku nebo Novojičínsku, na severní Moravě je úspěch téměř zaručený. Hřiby teď hojně rostou rovněž v hlubokých vlhkých smrčinách Jizerských hor, na Semilsku či Jablonecku. Co se týče Vysočiny, zde se stále drží průměrný až silný růst díky dostatku vláhy a teplotám, které houbám svědčí.

Houbaři hlásí žně!

Záznamy a hojná hlášení houbařů potvrzují, že kromě klasických pravých hřibů běžně narazíte i na hřiby borové a dubové (v teplejších a prosluněných lesích), ale i na hřiby koloděje, křemenáče nebo kozáky. Z dalších druhů se letos opravdu daří liškám, muchomůrkám růžovkám, bedlám, václavkám a klouzkům. Zkušenější sběrači upozorňují na nadprůměrný výskyt hřibů medových a na některých místech dokonce i vzácnějších druhů, jako je hřib bronzový.

Hřib smrkový, klasika českého lesa, teď dominuje košíkům především ve vyšších polohách a v místech, kde byl dostatek vláhy – typicky v okolí mechu a starších smrků. Hřib dubový si naopak vybírá jižnější a sušší polohy, najdete jej v čerstvě prosluněných hájích, na krajích luk a v blízkosti dubových a bukových porostů. Velmi populární hřib borový preferuje borovicové háje, skvěle se mu daří v písčitých a kyprých půdách, kde teplo vystřídaly podzimní deště.

S houbařskou mapou je ranní výšlap sázkou na jistotu. FOTO: chmi.cz

Na mapě houbařských žní nesmí chybět ani Krušné hory či okolí Špičáku u Železné Rudy. Zejména v okolí Brd a mnoha přírodních parků letos houbaři hlásí neskutečné úlovky – maximum bylo v posledních dnech v Prachaticku, Hodonínsku i na některých místech Vysočiny, kdy zkušenější sběrači během dvou hodin nasbírali nejen deset i dvacet pravých hřibů, ale i plné košíky lišek nebo mladých bedel.

Stojí za to si přivstat

Pamatujte, že houby nesnášejí první mrazíky. Pokud tedy po nočním ochlazení najdete v lese promrzlé kusy, raději je nesbírejte, protože dochází k rozkladu bílkovin i chuti a takové houby se snadno kazí. Nejlepší je sbírat časně ráno, ideálně po vydatném dešti, a za stálého podzimního tepla.

Kromě košíku a ostrého houbařského nože nikdy nezapomeňte na zásadu sbírat jen houby, které stoprocentně poznáte, a nikdy netrhat celé podhoubí. Pro začátečníky i pokročilé je stále nejlepší vyrazit podle osvědčených „rad“ aktuální mapy od ČHMÚ, na které najdete barevné zvýraznění nejlepších oblastí podle posledních srážek a hlášení zkušených houbařů.

Současná houbařská sezóna tak láme rekordy napříč celou republikou. Plné koše, nadšení sběrači a rozmanitost druhů potvrzují, že letošní podzim jednoznačně patří hřibům. Ať už hledáte hřib smrkový, dubový, borový, koloděje, klouzky nebo křemenáče, stačí si ráno přivstat a příroda vám naloží koš plný voňavých pokladů.

zdroje: info.chmi.cz, living.iprima.cz, nahouby.cz

Nejnovější články

Houbaři, popadněte košíky: Tyto regiony teď praskají pod návalem hub. Tady jsou místa, kam vyrazit

Adriana Singerová
7. 10. 2025, 15:30
Lifestyle

Podzim je obdobím, kdy české lesy doslova ožívají houbařskou horečkou, což letos platí dvojnásob. Kombinace vydatných zářijových dešťů a příznivých říjnových teplot způsobila, že v mnoha regionech právě teď zažívají pravé hřibové žně. Sběrači hlásí plné koše a z lesů po celé zemi proudí zprávy o bohaté úrodě pravých hřibů, ať už jde o hřiby smrkové, dubové, borové, nebo dokonce vzácnější druhy.

Muži přiznali, která ženská jména je rozpalují nejvíc. Žebříček v Česku má hned 5 jasných favoritek

Alžběta Marie Staňková
7. 10. 2025, 12:23
Lifestyle

Jméno dokáže o člověku prozradit víc, než by se na první pohled zdálo. Některá působí tajemně, jiná elegantně nebo svůdně. A právě ta poslední kategorie muže zaručeně zaujme. Průzkumy i zkušenosti ukazují, že určitá ženská křestní jména v nich vyvolávají silné emoce a fantazie. Která jména podle českých mužů znějí nejvíc sexy?

Největší nešvar panelákových bytů: Češi to cpou všude jako šílení, designéři trpí. Jen blázen snese tenhle kýč doma

Věra Krausová
6. 10. 2025, 20:47
Lifestyle

Panelákové byty mají své kouzlo, ale i svá úskalí. Největší chybou, kterou lidé při jejich zařizování dělají, je přeplácanost. Češi si libují v dekorativních prvcích, ale někdy méně znamená více. V malých místnostech totiž tyto praktické dekorace ničí prostor, ubírají světlo, a nakonec kazí i celkovou atmosféru.

Oblíbené ovoce Češi kupují na kila, ale místo vitamínů polykají vosk. Přitom odstranění trvá jen pár sekund

Petra Černá
6. 10. 2025, 17:45
Lifestyle

Podzim je obdobím, kdy se ve velkém sklízejí oblíbené druhy ovoce, které milují lidé nejen v Česku, ale i po celém světě. Ačkoliv regály obchodů soustavně plní exotické druhy ovoce, tyhle sladké plody se stále drží v kurzu a zdá se, že ani otevřený globální trh jim neubral na oblibě. Jsou nezbytnou součástí řady vyhlášených receptů tuzemské kuchyně.