Pokud jste čekali na tu správnou chvíli pro vaše houbařské vycházky, tak teď právě nastala. A my vám přinášíme detailní mapu a tipy, kde sbírat a na jaké hřiby můžete narazit.
Kde se daří nejvíc
Aktuální meteorologická analýza a houbařská hlášení ukazují, že klíčovými regiony jsou především Středočeský kraj (zejména Rakovnicko, Berounsko, Nymbursko či Kladensko), Královéhradecký kraj (Trutnovsko, Hradecko, Jičínsko), Vysočina (Žďársko), Liberecko, části Prahy a přilehlé okolí i některé oblasti na severu Ústeckého kraje – například Lounsko a Děčínsko. Sběrači také hlásí hojné úlovky na Brdsku, v pohraniční Šumavě od Vimperka přes Prachatice až po Strakonicko, Jihočeský kraj – Písecko, Tábor, jižní část Českobudějovicka, Jindřichohradecko.

Výbornou sezónu mají i lesy v oblasti Beskyd, Bílých Karpat a Vsetínska. Ve Zlínském kraji zaznamenávají houbaři pravé žně zejména v okolí Vsetína, na Frýdecko-Místecku nebo Novojičínsku, na severní Moravě je úspěch téměř zaručený. Hřiby teď hojně rostou rovněž v hlubokých vlhkých smrčinách Jizerských hor, na Semilsku či Jablonecku. Co se týče Vysočiny, zde se stále drží průměrný až silný růst díky dostatku vláhy a teplotám, které houbám svědčí.
Houbaři hlásí žně!
Záznamy a hojná hlášení houbařů potvrzují, že kromě klasických pravých hřibů běžně narazíte i na hřiby borové a dubové (v teplejších a prosluněných lesích), ale i na hřiby koloděje, křemenáče nebo kozáky. Z dalších druhů se letos opravdu daří liškám, muchomůrkám růžovkám, bedlám, václavkám a klouzkům. Zkušenější sběrači upozorňují na nadprůměrný výskyt hřibů medových a na některých místech dokonce i vzácnějších druhů, jako je hřib bronzový.
Hřib smrkový, klasika českého lesa, teď dominuje košíkům především ve vyšších polohách a v místech, kde byl dostatek vláhy – typicky v okolí mechu a starších smrků. Hřib dubový si naopak vybírá jižnější a sušší polohy, najdete jej v čerstvě prosluněných hájích, na krajích luk a v blízkosti dubových a bukových porostů. Velmi populární hřib borový preferuje borovicové háje, skvěle se mu daří v písčitých a kyprých půdách, kde teplo vystřídaly podzimní deště.

Na mapě houbařských žní nesmí chybět ani Krušné hory či okolí Špičáku u Železné Rudy. Zejména v okolí Brd a mnoha přírodních parků letos houbaři hlásí neskutečné úlovky – maximum bylo v posledních dnech v Prachaticku, Hodonínsku i na některých místech Vysočiny, kdy zkušenější sběrači během dvou hodin nasbírali nejen deset i dvacet pravých hřibů, ale i plné košíky lišek nebo mladých bedel.
Stojí za to si přivstat
Pamatujte, že houby nesnášejí první mrazíky. Pokud tedy po nočním ochlazení najdete v lese promrzlé kusy, raději je nesbírejte, protože dochází k rozkladu bílkovin i chuti a takové houby se snadno kazí. Nejlepší je sbírat časně ráno, ideálně po vydatném dešti, a za stálého podzimního tepla.
Kromě košíku a ostrého houbařského nože nikdy nezapomeňte na zásadu sbírat jen houby, které stoprocentně poznáte, a nikdy netrhat celé podhoubí. Pro začátečníky i pokročilé je stále nejlepší vyrazit podle osvědčených „rad“ aktuální mapy od ČHMÚ, na které najdete barevné zvýraznění nejlepších oblastí podle posledních srážek a hlášení zkušených houbařů.
Současná houbařská sezóna tak láme rekordy napříč celou republikou. Plné koše, nadšení sběrači a rozmanitost druhů potvrzují, že letošní podzim jednoznačně patří hřibům. Ať už hledáte hřib smrkový, dubový, borový, koloděje, klouzky nebo křemenáče, stačí si ráno přivstat a příroda vám naloží koš plný voňavých pokladů.
zdroje: info.chmi.cz, living.iprima.cz, nahouby.cz