Jezdíte rádi na dovolenou? Mnozí Češi nevyhledávají ani tak zážitky v podobě turismu, jako hlavně ty ve výběru správného resortu. Dobrý hotel je pro ně často tím největším zážitkem. Mnohdy se z něj ani na den nehnou. Je to sice trochu zlozvyk, odjet do cizí země a nevyrazit prozkoumat město ani život místních, na druhou stranu někdy prostě člověk potřebuje, aby o něj bylo dobře postaráno.
Vychytralosti vyhlásily hotely utrum
Válíme se u bazénu s knihou v ruce, na bar si chodíme pro vynikající drinky a jídlo je něco, na co se těšíme ze všeho nejvíc. Pokud je formou bufetů, můžete ochutnat to nejlepší z místní kuchyně. Naberete si co hrdlo ráčí a přestanete jíst až v momentě, kdy jste napraní k prasknutí.
Mnozí pak milují snídaně formou bufetu i z toho důvodu, že mají pocit, že na ně mohou jakoby vyzrát. Schválně si nabírají více masa a uzenin, zkrátka těch nejdražších položek z menu, nebo se najedí tak, aby nemuseli na oběd. A někdo se dokonce snaží nějakou tu housku nebo jablko propašovat i nahoru na pokoj. Ale teď to vypadá, že mají vychytralí hosté utrum. Jak je něco takového možné?
Odpadu je příliš
Hotelům zkrátka dochází trpělivost. Švédské stoly totiž vyprodukují denně neskutečné množství odpadu. Lidé si nabírají jídla příliš, když jim nechutná, dvakrát do něj šťournou vidličkou a jdou si pro další. A někdy jsou bufety spojeny i s větším množstvím obalů. Některé hotely balí třeba sendviče do alobalu nebo sáčků...
Třetina světového odpadu přitom pochází právě ze světa gastronomie. A tak se začíná nastavovat nové pravidlo. Některé hotely začnou nabízet snídani z menu, kdy si objednáte přesně to, na co máte chuť. Tak se zamezí zkoušení té či jiné potraviny a toho, zda mi vůbec bude chutnat.
Dalším omezením je i to, že pokud už se bude jídlo formou bufetu nabízet, stoly se při tom rozhodně prohýbat nebudou. Hotely budou nabízet prostě méně jídla, aby ho lidé nenechávali a více si ho vážili. Jiné hotely to zase řeší tím, že dávají hostům menší talířky. Jinde se ovoce podává v menších porcích, peče se menší pečivo nebo se krájejí dortíky a jiné zákusky na maličké kousky.

Zakážou se snídaně?
A přestože zatím neexistuje žádný zákon, který by hotelům globálně zakázal podávat bufetové snídaně, může se stát, že v létě přijedete na hotel, který bude dbát na naši planetu a bude se snažit zamezit plýtvání. Výsledkem něčeho takového pak může být jiný druh snídaně než ten, na který jste byli doposud zvyklí.
Hotely se zkrátka s rostoucím zájmem o životní ekologii ocitají doslova pod drobnohledem. Přitom právě bufetové snídaně, někdy i večeře, byly vždycky symbolem jakéhosi luxusu.

Luxus je jinde
Jenže dnes už se na luxus nahlíží jinak. Dalším problémem je totiž i to, že bufety podporují do jisté míry obžerství. Člověk si automaticky vezme větší porci. Třeba kvůli tomu, že nezná míru, nebo z toho důvodu, aby mu jídlo nikdo jiný nesnědl.
Mnozí lidé také přicházejí s mindsetem, že si za jídlo zaplatili a chtějí tak za své peníze dostat co nejvíc. A že to nesnědí? Vždyť to platí. Nebo budou jíst přes vůli a domů se vrátí o pár kilo těžší... Ale luxus nové generace hotelových snídaní by mohl spočívat například v tom, že vám v hotelu připraví menší, ale rozmanitou snídani dle vašich požadavků přímo na míru. A tak by byli spokojeni i hosté.
Naštěstí můžete vždy předtím, než si hotel zabookujete, kontaktovat recepci a zeptat se, jakou formou snídaně probíhá. Tyto informace by měly být i na stránkách hotelu – ideálně s přiloženými fotografiemi.
A jak to máte vy? Máte raději snídaně formou bufetu, vyberete si z menu, necháte si jídlo donést na pokoj, nebo nesnídáte vůbec?
Zdroje: bbc.com, idnes.cz, medium.seznam.cz, standard.co.uk, wave.rozhlas.cz