Chcete upéct chleba, koláč nebo perfektní rybu či hranolky, a přitom nechcete mít moc práce s úklidem trouby nebo hodně různých přístrojů, které překážejí v kuchyni? Domácí pekárnu ani gril si kupovat nemusíte, existuje jedna věcička do domácnosti, která zvládne připravit prakticky všechno. Do jisté míry nahradí pánev, gril i horkovzdušnou troubu. A dokonce i domácí pekárnu!
Právě domácí pekárnu si spousta lidí koupí, a potom jim překáží v kredenci. Koláče, housky nebo chléb totiž většina z nás nepeče každý den. Ale pokud chcete, aby se dílo vydařilo, je potřeba investovat i do nádobí a příslušenství.
Domácí pekárna
Domácí pekárna se zdá na první pohled jako fajn kousek. Hněte, peče a udělá všechno za vás. Stačí do ní prakticky jenom nasypat jednotlivé suroviny a pak si počkat na výsledek. Nečekáte, až těsto nakyne, ani nepředehříváte troubu na potřebnou teplotu. Jenže problémem může být jak cena, tak i náročnější čištění přístroje. A pokud nechcete za pekárnu utrácet, můžete si chléb připravit i jinak.
Horkovzdušná trouba
Jinak ano, ale v troubě tedy ne! Jak již jsme zmínili, pečení chleba v troubě je ošemetné. Teplota se musí napřed důkladně nastavit a celá příprava je mnohem časově náročnější. Hlídá se také správná vlhkost v troubě, aby se pečivo rychle nezkazilo. Věřte, že není nic horšího, než když po hodinách úsilí vytáhnete z trouby mokrý chleba... Proto se takové pečení doporučuje už zkušenějším kuchtíkům.
Horkovzdušná fritéza
Cože, péct ve fritéze? Ta je přece plná oleje a hodí se leda tak k přípravě mastných hranolek nebo kuřecích nugetek, no ne? Ne! Stále oblíbenější se totiž stává takzvaná horkovzdušná fritéza.
Ta byla v Americe populární už v osmdesátých letech. První přitom vznikla ve Francii. U nás se jí ale dostává pozornosti až teď. Důvod je prostý, lidé mají hodně práce, hektické životy a nepřejí si trávit hodiny v kuchyni. Hledají časovou úsporu a také se více zajímají o své zdraví.
A právě na těchto polích fritéza paradoxně vítězí. Byla sice v minulosti spojována s olejem, ale její horkovzdušná varianta naopak nabízí přípravu pokrmů prakticky bez tuku. Nebo alespoň s jeho minimem. A proto je mezi lidmi, kteří se snaží shodit nějaké to kilo, oblíbenější než třeba klasická pánev.
Jídlo je hotové do pár minut a s křupavou krustičkou na povrchu. Už žádné hodiny pečení v troubě nebo smažení na oleji.

Pečivo z fritézy
A ano, peče i pečivo. Problém může být její malý objem, proto, pokud víte, že budete ve fritéze péct pravidelně, pořiďte si takovou, jejíž velikost vám bude vyhovovat. Nicméně nemusíte fritézu nijak předehřívat, do pár minut se sama hezky rovnoměrně nahřeje.
Také se velmi snadno čistí, což je jednou z jejích největších výhod (tedy kromě toho, že do ní nemusíte lít olej a že peče v rámci pár minut). Stačí vyndat speciální papír, který připomíná klasický pečicí papír, a je hotovo. Navíc má fritéza nepřilnavý povrch, takže ji v případě pečení pečiva stačí jen otřít hadříkem.
Velmi vhodná je pak pro lidi, kteří žijí sami a nechtějí mít miliony přístrojů nebo péct pro regiment vojáků. Příprava je extrémně snadná, na displeji najdete různé programy od ryb, přes hranolky až po pečivo. Navíc si můžete zvolit potřebnou teplotu i délku pečení sami.
Některé fritézy také pravidelně upozorní zvukovým signálem, že byste měli pokrm uvnitř zkontrolovat nebo že je hotový. Jen si dejte pozor a jídlo nepřipalte, ve fritéze ho budete mít připraveno výrazně rychleji než v horkovzdušné troubě.

Další využití fritézy
Ale připravíte v ní i zeleninové nebo bramborové chipsy, houby, tofu, krokety, cibulové kroužky či kukuřici na másle, ale také zapečené cukety, klobásy, špízy, křidélka, krevety, toasty nebo panini. A využijete ji i na ohřev jídla místo mikrovlnky nebo k pražení ořechů.
zdroje: feelgoodfoodie.net, currys.co.uk, thekitchn.com, goodhousekeeping.com