Zpět na kategorii

Koření, které má doma polovina Čechů, může způsobit halucinace. Stačí ho jen špetka denně

Anežka Šebková
6. 9. 2025, 11:19
Lifestyle

Koření je nepostradatelným pomocníkem v každé kuchyni – obohatí pokrmy o jedinečnou chuť i vůni. Jenže existují i takové druhy, které mohou mít nečekané účinky na náš organismus, a přesto je normálně používáme. Stačí třeba jen o trochu větší množství a z běžné přísady se může stát něco, co způsobí halucinace a vyvolá další nepříjemné pocity.

Koření je nedílnou součástí mnoha receptů, některá ale mají nežádoucí účinky Shutterstock

I když většina koření slouží výhradně ke kulinářským účelům nebo jako přírodní léčivo, je dobré si uvědomit, že příroda je mocná čarodějka a do spousty svých „výrobků“ vložila látky, které mohou ovlivnit lidskou psychiku. Obzvlášť, když se to přežene s množstvím. Někdy prostě všeho moc škodí a s některým kořením by se mělo zacházet s opatrností.

Koření s halucinogenními účinky

Toto koření určitě máte doma, je to muškátový oříšek. Jedná se běžně rozšířenou přísadu, která si našla své místo v mnoha tradičních i moderních receptech. Má takovou specifickou nasládlou a zároveň štiplavou chuť a skvěle pasuje do slaných i sladkých jídel. Muškátový oříšek se využívá také v lidovém léčitelství – podporuje trávení, uvolňuje křeče a působí i proti mnoha dalším zdravotním obtížím.

I přesto, že je toto koření běžně rozšířené, je důležité upozornit na fakt, že jeho nadměrná konzumace může mít i neblahé následky. Větší než malé množství denně může způsobit intoxikaci projevující se halucinacemi a nevolností. Proto muškátový oříšek používejte s rozvahou a vždy v přiměřeném množství, abyste zbytečně neriskovali.

Muškátový oříšek je běžné koření, může být ale nebezpečný. Zdroj: Shuttertock

Muškátový oříšek: Pomocník i nepřítel v jednom

Muškátový oříšek má v medicíně dlouhou historii, je známý jako koření s léčivými účinky. Když užijete správné množství, pomáhá s trávením, zabraňuje nechutenství, ulevuje od nadýmání, uvolňuje žaludeční i střevní křeče, poradí si i nevolností. Má protizánětlivé účinky, dokonce působí jako analgetikum. Uvolňuje také menstruační křeče a revmatické bolesti. Muškátový oříšek se také používá jako přírodní sedativum, zklidňuje nervový systém, snižuje stres, podporuje klidný spánek, léčí záněty průdušek a další bronchitické obtíže.

Přesto však platí, že toto koření není vhodné pro každého. Vyhnout by se mu měly těhotné ženy, děti a lidé s neuropsychiatrickým onemocněním.

Muškátový oříšek má mnoho léčivých vlastností – ovšem v přiměřeném množství, zdroj: Shutterstock

Nenápadné koření ukrývá halucinogenní a toxické účinky

Muškátový oříšek obsahuje psychoaktivní látky, hlavně myristicin, ale také elimicin a safrol, které v organismu metabolizují na látky velmi podobné amfetaminu a MDMA. Myristicin je nejvíce zodpovědný za halucinogenní účinky, v oříšku je ho zhruba jedno procento. Abyste se těchto stavů dočkali, museli byste sníst minimálně jeden celý oříšek, takže pokud je to vaše oblíbené koření, můžete zůstat klidní. Uživatelé, kterým se to povedlo, uvádějí, že zažili zrakové a sluchové halucinace a změny vnímání reality. Tyto stavy se dostaví většinou do několika hodin po požití – mohou trvat až 24 hodin s dozvuky až do 72 hodin.

Vedle euforie ale můžete zažít také nepříjemné komplikace v podobě nevolnosti, závratí, bolestí hlavy a břicha, dokonce depresí. Tyto nežádoucí účinky mohou trvat dlouho a často vyžadují zásah zdravotníka. Na to by měli myslet hlavně mladí, mezi kterými je teď móda šňupání muškátového oříšku.

„Šňupání muškátového oříšku není bezpečná zábava, hlavně pro mladý organismus jde o velké riziko. Po požití několika lžiček už zemřela osmiletá holčička, další případy zase zaznamenaly epileptické záchvaty, “ vysvětluje adiktoložka nebezpečí trendu šířícího se mezi mladými.

Používejte muškátový oříšek bezpečně

V kuchyni používejte muškátový oříšek v malém množství, do pokrmu stačí jedna špetka (do jednoho gramu). I mírným překročením této doporučené dávky riskujete nežádoucí účinky. Pro dospělého je toxická dávka dvě až tři čajové lžičky denně (asi pět až patnáct gramů).

Pro běžné použití se muškátový oříšek doporučuje nastrouhat čerstvý vždy přímo u vaření. Tak se uvolní jeho aroma, takže bude stačit jen malé množství. Muškátový oříšek je rozhodně součástí zdravé výživy, ale respektujte dávkování, zvláště u citlivých jedinců.

Zdroje: viscojis.cz, sever.rozhlas.cz, pikant.cz, refresher.cz

Nejnovější články

Zkušený řezník s praxí prozradil: Tento druh masa se prodává jako delikatesa. Sám by ho nedal ani psovi

Hana Dostálová
6. 9. 2025, 13:00
Rady a tipy

Naprosto dokonale naaranžované balíčky v chladicích boxech zářící pod světly supermarketů v nás mají vyvolat pocit, že kupujeme delikatesy. Vše je čisté, přehledné a opatřené etiketou slibující kvalitu. Jenže snadná dostupnost potravin vytvořila mezi námi a tím, co jíme, neviditelnou propast. Ztratili jsme přímý kontakt s původem potravin a často jen slepě důvěřujeme tomu, co nám průmysl naservíruje.

Koření, které má doma polovina Čechů, může způsobit halucinace. Stačí ho jen špetka denně

Anežka Šebková
6. 9. 2025, 11:19
Lifestyle

Koření je nepostradatelným pomocníkem v každé kuchyni – obohatí pokrmy o jedinečnou chuť i vůni. Jenže existují i takové druhy, které mohou mít nečekané účinky na náš organismus, a přesto je normálně používáme. Stačí třeba jen o trochu větší množství a z běžné přísady se může stát něco, co způsobí halucinace a vyvolá další nepříjemné pocity.

Šéfkuchař varuje: Toto nikdy nejezte na hotelových snídaních. Až zjistíte, z čeho jsou, zvedne se vám žaludek!

Věra Krausová
6. 9. 2025, 5:56
Cestování

Pokud rádi cestujete po České republice nebo do zahraničí, určitě si čas od času rádi dopřejete v hotelu či penzionu snídani formou bufetu. Samoobslužný systém, kdy si na talíř můžete dát, na co máte zrovna chuť, se jeví jako příjemný způsob občerstvení. Některé pokrmy však nejsou tím, čím se zdají být.

Tohle dřív nosily naše babičky. Dnes se z toho stává šílený trend. Kdo to najde ve skříni, ušetří balík

Michaela Chen
5. 9. 2025, 22:19
Lifestyle

Každá generace má svoje hity, ale jen málokteré přežijí zkoušku času. Některé kusy oblečení se staly symbolem svojí doby, a pak zase na na desítky let zmizely. Rok 2025 přinesl návrat trendů, které by ještě nedávno nikdo dobrovolně nevytáhl na ulici. Jenže doba se změnila, to, co zdobilo naše babičky, dnes budí pozornost influencerů Jako Leonie Hanne nebo Dita Von Teese a módních návrhářů Emily Adams Bode, Gabriela Hearst z Chloé nebo vizionářka Marine Serre.

3 nenápadná jídla, která podle vědců spouštějí rakovinu. Češi je přitom mají na stole denně

Anežka Šebková
5. 9. 2025, 17:03
Lifestyle

Nespočet potravin, které každý den konzumujeme, mohou nenápadně škodit našemu zdraví. Někdy jde o naprosto běžné jídlo, u kterého nás ani nenapadne, že by mohlo znamenat problém. Je důležité zajímat se o to, co jíme, protože když tomu porozumíme, můžeme předcházet vážným onemocněním. Díky vědeckým studiím toho v dnešní době víme o jídle hodně, teď je na nás, abysme se tím dokázali řídit.