V kuchyni to používáme denně, a přitom se jedná o největší semeniště bakterií v domácnosti. Mnohem horší než odpadkový koš a toaleta. Kdybyste to dali pod mikroskop, nestačili byste zírat, kolik života se skrývá na povrchu i uvnitř.
Kuchyň vyžaduje každodenní péči
Pokud nepatříte k lidem, kteří mají kuchyň jen na to, aby se na ni koukali, ale skutečně v ní vaříte, pečete, skladujete jídlo a myjete nádobí, pak víte, že kuchyň vyžaduje každodenní úklid. Mnohdy i několikrát za den. Studie ukázaly, že ačkoliv je kuchyň na první pohled skvěle uklizená, jsou místa, kde se bakterie množí, aniž by si jich někdo všiml. E.coli, salmonela, stafylokok, všechny tyhle potvůrky se mohou schovávat i ve vaší kuchyni.
Hlavní viník je nenápadný
Tváří se jako naprosto spolehlivý a nezbytný pomocník, pod mikroskopem to však může být hrůza. Kuchyňská utěrka, kterou používáme každý den, a to i několikrát, je sice univerzální, ale právě proto se na ní o to víc drží bakterie. Utíráme si do ní mokré ruce, čisté nádobí, často i kuchyňskou linku a umyté ovoce nebo zeleninu. Pokud pro utěrku nemáte vzdušné místo, kde rychle schne, vlhkost v kombinaci se zbytky jídla je pro bakterie jako dělaná. Co s tím? Přece nebudete v kuchyni bez utěrky. To jistě ne, ale chce to vědět, jak se o ni starat.

Víc potřeb, víc utěrek
V kuchyni byste měli používat více než jednu utěrku na všechno. Jednu na nádobí, další na ruce a na otírání kuchyně. Měnit byste ji měli často, při pravidelné práci v kuchyni ideálně denně. O problematice kuchyňských utěrek mluví hygienička Jolana Knobová.
„Lidé utěrkou utřou linku, pak své ruce a potom se dotýkají potravin. To vše má za následek vznik špatných hygienických podmínek. Utěrky by se měly měnit na denní bázi, pokud se v kuchyni pravidelně vaří.“
Jak se správně o utěrky starat
Utěrky byste měli prát vždy samostatně. Tím, že na nich ulpívá celá řada nečistot, je vhodné prát je odděleně od dalšího oblečení. Pokud na utěrce zůstaly skvrny, před praním ji namočte. Přidáte-li do pračky trochu bílého octa, dodáte utěrkám svěžest a eliminujete zápach. Perte je nejméně na 60 °C. Tato teplota je pro běžné zašpinění dostatečná a zvlášť pro barevné utěrky i vhodná. Sušit můžete jak na vzduchu, tak v sušičce prádla. Mokrou utěrku, kterou ještě nemáte na praní, věšte po použití na vzdušné místo, kde může dobře a rovnoměrně schnout.
Jaká další místa v kuchyni jsou zdrojem bakterií?
Když se mluví o nejvíce problematických místech v kuchyni, co se výskytu bakterií týče, většina lidí si určitě jako první představí odpadkový koš. To je však jen zlomek problémů. Nebezpečné bakterie se hojně vyskytují i na mokrých houbičkách na nádobí, které nemohou dostatečně schnout, v lednici, ale také v kávovaru. Nádobu na vodu byste měli pravidelně čistit a nezapomínejte ani na misku kávové sedliny. Právě v ní se při nepravidelném čištění tvoří plísně, které v kuchyni nemají co dělat. Pozor dejte i na krájecí prkénka. Měli byste je mít rozdělené podle typu surovin. Jedno mějte na maso, další na zeleninu, ovoce a pečivo.

Ačkoliv jste na úklid pes, často se stane, že na tak triviální věc, jakou je utěrka nádobí, zapomenete. Právě ta je ale zdrojem bakterií, které se mohou rychle šířit do okolí. Pokud kuchyň využíváte denně, měli byste denně měnit i čistou utěrku. Pokud to zanedbáte, bude špinavější než obávaný odpadkový koš a toaleta.