Zpět na kategorii

Tohle v kuchyni používáte denně. A přitom je to největší semeniště bakterií v domácnosti. Horší než odpadkový koš i toaleta

Petra Černá
6. 9. 2025, 21:34
Rady a tipy

Kuchyň je většinou místem, kde si na úklidu dáváme opravdu záležet. Poctivě drbeme připečené hrnce, utíráme linku, pravidelně vynášíme koš a čistíme myčku nádobí. Jenže často nám úplně uniká, že pomůcka, která by nám v úklidu měla pomoci, může být sama zdrojem bakterií, které se pak v kuchyni zabydlí raz dva.

Kuchyni čistíte pravidelně, ale možná, že ani netušíte, kde je skutečný zdroj bakterií a špíny Shutterstock

V kuchyni to používáme denně, a přitom se jedná o největší semeniště bakterií v domácnosti. Mnohem horší než odpadkový koš a toaleta. Kdybyste to dali pod mikroskop, nestačili byste zírat, kolik života se skrývá na povrchu i uvnitř.

Kuchyň vyžaduje každodenní péči

Pokud nepatříte k lidem, kteří mají kuchyň jen na to, aby se na ni koukali, ale skutečně v ní vaříte, pečete, skladujete jídlo a myjete nádobí, pak víte, že kuchyň vyžaduje každodenní úklid. Mnohdy i několikrát za den. Studie ukázaly, že ačkoliv je kuchyň na první pohled skvěle uklizená, jsou místa, kde se bakterie množí, aniž by si jich někdo všiml. E.coli, salmonela, stafylokok, všechny tyhle potvůrky se mohou schovávat i ve vaší kuchyni.

Hlavní viník je nenápadný

Tváří se jako naprosto spolehlivý a nezbytný pomocník, pod mikroskopem to však může být hrůza. Kuchyňská utěrka, kterou používáme každý den, a to i několikrát, je sice univerzální, ale právě proto se na ní o to víc drží bakterie. Utíráme si do ní mokré ruce, čisté nádobí, často i kuchyňskou linku a umyté ovoce nebo zeleninu. Pokud pro utěrku nemáte vzdušné místo, kde rychle schne, vlhkost v kombinaci se zbytky jídla je pro bakterie jako dělaná. Co s tím? Přece nebudete v kuchyni bez utěrky. To jistě ne, ale chce to vědět, jak se o ni starat.

Kuchyňskou utěrku byste měli měnit denně, zdroj: Shutterstock

Víc potřeb, víc utěrek

V kuchyni byste měli používat více než jednu utěrku na všechno. Jednu na nádobí, další na ruce a na otírání kuchyně. Měnit byste ji měli často, při pravidelné práci v kuchyni ideálně denně. O problematice kuchyňských utěrek mluví hygienička Jolana Knobová.

„Lidé utěrkou utřou linku, pak své ruce a potom se dotýkají potravin. To vše má za následek vznik špatných hygienických podmínek. Utěrky by se měly měnit na denní bázi, pokud se v kuchyni pravidelně vaří.“

Jak se správně o utěrky starat

Utěrky byste měli prát vždy samostatně. Tím, že na nich ulpívá celá řada nečistot, je vhodné prát je odděleně od dalšího oblečení. Pokud na utěrce zůstaly skvrny, před praním ji namočte. Přidáte-li do pračky trochu bílého octa, dodáte utěrkám svěžest a eliminujete zápach. Perte je nejméně na 60 °C. Tato teplota je pro běžné zašpinění dostatečná a zvlášť pro barevné utěrky i vhodná. Sušit můžete jak na vzduchu, tak v sušičce prádla. Mokrou utěrku, kterou ještě nemáte na praní, věšte po použití na vzdušné místo, kde může dobře a rovnoměrně schnout.

Jaká další místa v kuchyni jsou zdrojem bakterií?

Když se mluví o nejvíce problematických místech v kuchyni, co se výskytu bakterií týče, většina lidí si určitě jako první představí odpadkový koš. To je však jen zlomek problémů. Nebezpečné bakterie se hojně vyskytují i na mokrých houbičkách na nádobí, které nemohou dostatečně schnout, v lednici, ale také v kávovaru. Nádobu na vodu byste měli pravidelně čistit a nezapomínejte ani na misku kávové sedliny. Právě v ní se při nepravidelném čištění tvoří plísně, které v kuchyni nemají co dělat. Pozor dejte i na krájecí prkénka. Měli byste je mít rozdělené podle typu surovin. Jedno mějte na maso, další na zeleninu, ovoce a pečivo.

Zdroj bakterií představují i houbičky na nádobí a krájecí prkénka, zdroj: Shutterstock

Ačkoliv jste na úklid pes, často se stane, že na tak triviální věc, jakou je utěrka nádobí, zapomenete. Právě ta je ale zdrojem bakterií, které se mohou rychle šířit do okolí. Pokud kuchyň využíváte denně, měli byste denně měnit i čistou utěrku. Pokud to zanedbáte, bude špinavější než obávaný odpadkový koš a toaleta.

Nejnovější články

Tohle v kuchyni používáte denně. A přitom je to největší semeniště bakterií v domácnosti. Horší než odpadkový koš i toaleta

Petra Černá
6. 9. 2025, 21:34
Rady a tipy

Kuchyň je většinou místem, kde si na úklidu dáváme opravdu záležet. Poctivě drbeme připečené hrnce, utíráme linku, pravidelně vynášíme koš a čistíme myčku nádobí. Jenže často nám úplně uniká, že pomůcka, která by nám v úklidu měla pomoci, může být sama zdrojem bakterií, které se pak v kuchyni zabydlí raz dva.

V tomhle znamení se rodí největší lakomci. Utrhnou si i rohlík napůl a u tchyně si balí svačiny domů

Hana Dostálová
6. 9. 2025, 15:09
Lifestyle

Každý máme v okolí někoho takového. Kamaráda, který po společné večeři trvá na rozdělení účtu podle toho, kdo měl o kolečko salámu na pizze víc. Kolegyni, která si třikrát přelije jeden čajový sáček a tváří se, že je to vrchol ekologického myšlení. Nebo příbuzného, co sice okázale přinese na oslavu lahev vína, ale při odchodu si nenápadně sbalí tři řízky „pro psa“ a pokud láhev zůstane neotevřená, odnese si ji zase domu. Šetřivost je jedna věc, ale někdy překročí únosnou mez. A i když to neradi slyšíme, datum narození v tom může hrát velkou roli.

Zkušený řezník s praxí prozradil: Tento druh masa se prodává jako delikatesa. Sám by ho nedal ani psovi

Hana Dostálová
6. 9. 2025, 13:00
Rady a tipy

Naprosto dokonale naaranžované balíčky v chladicích boxech zářící pod světly supermarketů v nás mají vyvolat pocit, že kupujeme delikatesy. Vše je čisté, přehledné a opatřené etiketou slibující kvalitu. Jenže snadná dostupnost potravin vytvořila mezi námi a tím, co jíme, neviditelnou propast. Ztratili jsme přímý kontakt s původem potravin a často jen slepě důvěřujeme tomu, co nám průmysl naservíruje.

Koření, které má doma polovina Čechů, může způsobit halucinace. Stačí ho jen špetka denně

Anežka Šebková
6. 9. 2025, 11:19
Lifestyle

Koření je nepostradatelným pomocníkem v každé kuchyni – obohatí pokrmy o jedinečnou chuť i vůni. Jenže existují i takové druhy, které mohou mít nečekané účinky na náš organismus, a přesto je normálně používáme. Stačí třeba jen o trochu větší množství a z běžné přísady se může stát něco, co způsobí halucinace a vyvolá další nepříjemné pocity.

Šéfkuchař varuje: Toto nikdy nejezte na hotelových snídaních. Až zjistíte, z čeho jsou, zvedne se vám žaludek!

Věra Krausová
6. 9. 2025, 5:56
Cestování

Pokud rádi cestujete po České republice nebo do zahraničí, určitě si čas od času rádi dopřejete v hotelu či penzionu snídani formou bufetu. Samoobslužný systém, kdy si na talíř můžete dát, na co máte zrovna chuť, se jeví jako příjemný způsob občerstvení. Některé pokrmy však nejsou tím, čím se zdají být.

Tohle dřív nosily naše babičky. Dnes se z toho stává šílený trend. Kdo to najde ve skříni, ušetří balík

Michaela Chen
5. 9. 2025, 22:19
Lifestyle

Každá generace má svoje hity, ale jen málokteré přežijí zkoušku času. Některé kusy oblečení se staly symbolem svojí doby, a pak zase na na desítky let zmizely. Rok 2025 přinesl návrat trendů, které by ještě nedávno nikdo dobrovolně nevytáhl na ulici. Jenže doba se změnila, to, co zdobilo naše babičky, dnes budí pozornost influencerů Jako Leonie Hanne nebo Dita Von Teese a módních návrhářů Emily Adams Bode, Gabriela Hearst z Chloé nebo vizionářka Marine Serre.