V péči o domácnost má každý jiný systém úklidu. Někdo si zakládá na vysávání ráno i večer, jiný zase dbá na naleštěná okna nebo kohoutky. Spousta lidí ale při své uklízecí rutině zapomíná na to, co se nemusí na první pohled tvářit jako problém. Když totiž toto místo umyjete jen letmo nebo vůbec, často si toho nikdo ani evšimne. O to větší a horší překvapení pak může nastat, když bakterie z těchto kritických míst napadnou vaši imunitu. Na jaké plochy si tedy musíte posvítit, aby se tomu dalo předejít?
Ráj pro bakterie
Prvním místem, které je podle vědců extrémním rájem pro bakterie, jsou kuchyňské houbičky. Podle výzkumu v časopisu Nature některé z nich na centimetr krychlový obsahují až 50 miliard různých mikroorganismů. To je dokonce víc, než kolik jich můžete najít na klice od toalety nebo i přímo na záchodové míse.

I když tedy na první pohled působí malá barevná houbička nenápadně, uvnitř jejích pórů se skrývá nepříjemné tajemství – a to už po jednom dni používání. Nejhorší je, že právě tuto houbičku pak používá většina Čechů opakovaně. Někdy dokonce až „do roztrhání“. Přitom je to právě ona, kterou myjeme talíře, příbory i skleničky, ze kterých pak jíme a pijeme.
Pokud tedy nechceme zvyšovat riziko přenosu nepřátelských bakterií, je podle odborníků dobré houbičku promýt pod horkou vodou, použít antibakteriální čistící prostředek a pořádně vyždímat. Tím nejdůležitější ale je měnit ji často, a ne jen jednou za měsíc.
Pozor na co saháte
Dalším místem jsou kliky a rukojeti. Saháme na ně i několikrát denně – ať už jde o lednici, troubu, nebo třeba kuchyňské skříňky. Málokdy ale máme ruce stoprocentně čisté, a tak se i na těchto místech hromadí bakterie a mastnota.

Stačí si uvědomit, na kolik věcí sáhneme při vaření. Ať už je to zapínací tlačítko digestoře, madlo trouby, klika skříňky s hrnci nebo třeba lednice. Pokud v tu chvíli připravujeme například maso a nemáme pečlivě umyté ruce, bakterie rázem „přeskočí“ na tato místa.
Pak už jen stačí, aby si jiný člen domácnosti šel do lednice třeba pro ovoce, a problém může být na světě. I hygienici upozorňují, že tyto plochy jsou pro přenos velmi rizikové. A protože je většina Čechů nečistí každý den, bakterie vůbec nemají problém dopravit se tam, kam chtějí.
Omýt vodou nestačí
Třetí na seznamu je kuchyňský dřez. Někdo by mohl říct, že jím neustále protéká voda, a tak přece nemůže být špinavý. Opak je ale pravdou. Dřez je kvůli zbytkům jídla, vlhkosti a teplu ideálním prostředím pro množení bakterií a plísní.
Kvůli vodě, která má při omývání potravin velký rozptyl, se mohou ve dřezu a jeho okolí množit nebezpečné bakterie. Podle vědců tady můžeme najít i ty, které způsobují vážné střevní potíže.
Ruku na srdce – kdo z vás totiž pravidelně dezinfikuje celý kout s kuchyňským dřezem? Jen to totiž bakteriím zabrání, aby způsobily „paseku“. Odborníci doporučují dřez čistit dezinfekcí, a to nejlépe po přípravě každého jídla. Minimálně by se ale měl dezinfikovat jednou denně, a to včetně jeho okolí – baterie i kuchyňské desky.
Nejsou to jediná místa
Míst, která hýří bakteriemi, je ale v našich kuchyních ještě mnohem více. Opakovaně se například upozorňuje na riziko spojené s užíváním kuchyňských prkének. Pokud na něm totiž krájíte maso, je nebezpečné ho bez dezinfekce a umytí pod vysokou teplotou používat například na krájení ovoce. Stejně jako dřezy, houbičky a kliky, to má ale jednoduché řešení. Stačí mít prkének několik a používat jedno výhradně na maso, druhé například na zeleninu a třetí na krájení pečiva.
Ochránit zdraví vaší rodiny můžete těmito jednoduchými tipy rychle a hravě. Stačí se jen zaměřit na kritická místa v domácnosti a zatočit se zrádnými bakteriemi tak, aby neměly chuť u vás pobývat.