Zpět na kategorii

AI odhalila nejšpinavější místo v domácnosti: Skrývá víc bakterií než toaleta. Po tomhle sáhnete hned po dezinfekci

Lucie Mátéová
16. 9. 2025, 13:55
Rady a tipy

Některá místa v domácnosti se tváří čistě, a ani by vás nenapadlo se ve spojitosti s nimi strachovat o své zdraví. Jenže výzkumy i umělá inteligence to vidí jasně – jsou plná bakterií a plísní, které mohou ovlivnit zdraví celé vaší rodiny. Přitom by stačilo vědět, na jakou část domácnosti si dát pozor.

Některá místa v kuchyni jsou plná bakterií a mohou mít špatný vliv na naše zdraví Shutterstock

V péči o domácnost má každý jiný systém úklidu. Někdo si zakládá na vysávání ráno i večer, jiný zase dbá na naleštěná okna nebo kohoutky. Spousta lidí ale při své uklízecí rutině zapomíná na to, co se nemusí na první pohled tvářit jako problém. Když totiž toto místo umyjete jen letmo nebo vůbec, často si toho nikdo ani evšimne. O to větší a horší překvapení pak může nastat, když bakterie z těchto kritických míst napadnou vaši imunitu. Na jaké plochy si tedy musíte posvítit, aby se tomu dalo předejít?

Ráj pro bakterie

Prvním místem, které je podle vědců extrémním rájem pro bakterie, jsou kuchyňské houbičky. Podle výzkumu v časopisu Nature některé z nich na centimetr krychlový obsahují až 50 miliard různých mikroorganismů. To je dokonce víc, než kolik jich můžete najít na klice od toalety nebo i přímo na záchodové míse.

Kuchyňská houbička je rájem pro bakterie. Zdroj: Shutterstock

I když tedy na první pohled působí malá barevná houbička nenápadně, uvnitř jejích pórů se skrývá nepříjemné tajemství – a to už po jednom dni používání. Nejhorší je, že právě tuto houbičku pak používá většina Čechů opakovaně. Někdy dokonce až „do roztrhání“. Přitom je to právě ona, kterou myjeme talíře, příbory i skleničky, ze kterých pak jíme a pijeme.

Pokud tedy nechceme zvyšovat riziko přenosu nepřátelských bakterií, je podle odborníků dobré houbičku promýt pod horkou vodou, použít antibakteriální čistící prostředek a pořádně vyždímat. Tím nejdůležitější ale je měnit ji často, a ne jen jednou za měsíc.

Pozor na co saháte

Dalším místem jsou kliky a rukojeti. Saháme na ně i několikrát denně – ať už jde o lednici, troubu, nebo třeba kuchyňské skříňky. Málokdy ale máme ruce stoprocentně čisté, a tak se i na těchto místech hromadí bakterie a mastnota.

Bakterie se hromadí i na všech rukojetích, které používáme denně. Zdroj: Shutterstock

Stačí si uvědomit, na kolik věcí sáhneme při vaření. Ať už je to zapínací tlačítko digestoře, madlo trouby, klika skříňky s hrnci nebo třeba lednice. Pokud v tu chvíli připravujeme například maso a nemáme pečlivě umyté ruce, bakterie rázem „přeskočí“ na tato místa.

Pak už jen stačí, aby si jiný člen domácnosti šel do lednice třeba pro ovoce, a problém může být na světě. I hygienici upozorňují, že tyto plochy jsou pro přenos velmi rizikové. A protože je většina Čechů nečistí každý den, bakterie vůbec nemají problém dopravit se tam, kam chtějí.

Omýt vodou nestačí

Třetí na seznamu je kuchyňský dřez. Někdo by mohl říct, že jím neustále protéká voda, a tak přece nemůže být špinavý. Opak je ale pravdou. Dřez je kvůli zbytkům jídla, vlhkosti a teplu ideálním prostředím pro množení bakterií a plísní.

Kvůli vodě, která má při omývání potravin velký rozptyl, se mohou ve dřezu a jeho okolí množit nebezpečné bakterie. Podle vědců tady můžeme najít i ty, které způsobují vážné střevní potíže.

Ruku na srdce – kdo z vás totiž pravidelně dezinfikuje celý kout s kuchyňským dřezem? Jen to totiž bakteriím zabrání, aby způsobily „paseku“. Odborníci doporučují dřez čistit dezinfekcí, a to nejlépe po přípravě každého jídla. Minimálně by se ale měl dezinfikovat jednou denně, a to včetně jeho okolí – baterie i kuchyňské desky.

Nejsou to jediná místa

Míst, která hýří bakteriemi, je ale v našich kuchyních ještě mnohem více. Opakovaně se například upozorňuje na riziko spojené s užíváním kuchyňských prkének. Pokud na něm totiž krájíte maso, je nebezpečné ho bez dezinfekce a umytí pod vysokou teplotou používat například na krájení ovoce. Stejně jako dřezy, houbičky a kliky, to má ale jednoduché řešení. Stačí mít prkének několik a používat jedno výhradně na maso, druhé například na zeleninu a třetí na krájení pečiva.

Ochránit zdraví vaší rodiny můžete těmito jednoduchými tipy rychle a hravě. Stačí se jen zaměřit na kritická místa v domácnosti a zatočit se zrádnými bakteriemi tak, aby neměly chuť u vás pobývat.

Nejnovější články

AI odhalila nejšpinavější místo v domácnosti: Skrývá víc bakterií než toaleta. Po tomhle sáhnete hned po dezinfekci

Lucie Mátéová
16. 9. 2025, 13:55
Rady a tipy

Některá místa v domácnosti se tváří čistě, a ani by vás nenapadlo se ve spojitosti s nimi strachovat o své zdraví. Jenže výzkumy i umělá inteligence to vidí jasně – jsou plná bakterií a plísní, které mohou ovlivnit zdraví celé vaší rodiny. Přitom by stačilo vědět, na jakou část domácnosti si dát pozor.

Zásuvka u postele je největší hrozbou českých ložnic. Elektrikáři varují: Spíte doslova pár centimetrů od tikající bomby

Karla Michalíková
16. 9. 2025, 13:14
Rady a tipy

Večer si položíte telefon na noční stolek, zapojíte ho do nabíječky a spokojeni usínáte. Jenže ráno se v šoku probudíte do pekla plného kouře a plamenů. Hasiči evidují desítky podobných případů ročně, přitom stačí dodržet pár jednoduchých pravidel. Co všechno se může pokazit během obyčejného nabíjení mobilu?

To nejlepší končí v koši. Přitom jde o to nejcennější, co můžete dát na talíř. Po dnešku už to nevyhodíte

Petra Černá
15. 9. 2025, 21:15
Rady a tipy

Tohle jídlo by se mělo jíst denně. Češi ho přitom většinou rovnou vyhazují do koše. A to je velká chyba. Divili byste se, kolik látek obsahuje a jaké živiny vám může poskytnout, když dostane konečně šanci. Pokud i vy patříte k těm, kteří tohle jídlo opomíjejí, dozvíte se, o co jste až doposud přicházeli jeho likvidací.

Dřív jsem drhla byt hodiny, s tímto to mám v cuku letu. I tchyně-bydlenka si přišla s prosíkem o radu

Adriana Singerová
15. 9. 2025, 18:05
Rady a tipy

Kdysi jsem se při úklidu podlahy, koupelny i kuchyně cítila jako maratonec v permanentním závodě. Kýble horké vody, chemie na mastnotu i vodní kámen, houbičky, hadry a nekonečné drhnutí, po kterém mi síly rychle docházely. Šmouhy na skle, matná kuchyňská linka a věčně unavené ruce byly běžným standardem a když se chystala návštěva v čele s puntičkářskou tchyní, šla jsem do úklidového pohotovostního režimu.