Zpět na kategorii

Tohle jídlo Češi milují, ale šéfkuchaři ho nazývají největším blafem střední Evropy. Francouz by to rovnou spláchl

Adriana Singerová
19. 9. 2025, 11:47
Lifestyle

Tlačenka je v Česku bezpochyby tradiční pivní lahůdka. Někteří Češi si bez ní nedovedou představit zabijačku a soudí, že správná domácí tlačenka je logickým vyústěním poctivé řeznické práce. Jenže to, co si mnozí dávají s octem, cibulí a čerstvým chlebem, bývá ze strany gastronomických odborníků označováno za největší masný blaf střední Evropy – a polskou tlačenku dokonce portál TasteAtlas vyhlásil za nejhorší masný výrobek na světě.

Naučte se vařit domácí tlačenku, není na tom nic složitého. Shutterstock

Při pohledu na složení mnoha průmyslově vyráběných tlačenek zjistíte, že hlavními složkami nejsou kvalitní kusy masa, ale hlavně levné vepřové kůže, kolena, hlavy, odřezky a ohromné množství vývaru svařeného do tuhého želé. Místo masitosti dominuje často tuhý, „gumový“ základ, v němž lze narazit na úlomky chrupavek či dokonce štětiny. Výsledkem je produkt s rozbředlou texturou, ve kterém bývá masová složka kulinárním zážitkem jen zřídka.

Čím tlačenka údajně uráží chuťové pohárky?

Veliký problém průmyslově vyráběných tlačenek je nepoměr mezi masem a želírovací složkou. V tradičních recepturách je tlačenka z jazyků, srdcí, libových částí nebo aspoň kvalitně připravených vepřových hlav. Ale realita českých (a polských, slovenských, maďarských nebo chorvatských) supermarketů je mnohdy jiná. Místo pečlivého ručního zpracování dominuje snaha zpracovat vše a maximalizovat zisk – čím více želatiny, tím hmotnější, trvanlivější a levnější výrobek, kde maso tvoří jen chabou mozaiku v hustém vývaru. Právě proto i mezinárodní ankety často řadí právě tlačenku mezi masné ostudy Evropy. Strojově separované maso, neslané odřezky, směsice tkání, tuků a kůží, v lepším případě doplněné aspoň trochou výrazného koření, v horším sterilně mdlé, většinou s nedostatečnou hygienou při výrobě.

Domácí je domácí... FOTO: Profimedia

Francouzský šéfkuchař by s nadsázkou mohl říct: „Pokud je paštika poezií, pak tlačenka je domovní odpad.“ Nejde jen o předsudky, francouzský standard je přísný na kvalitu výchozích surovin, strojní úpravu, poměr masa ku omáčce, přesnost v ochucování i estetický dojem na talíři. Tlačenka s podivnou texturou, spoustou želatiny a neurčitým masem by si v typické francouzské restauraci těžko získala místo, kdežto poctivá paštika z jater, krůtí galantina nebo maso v aspiku je poctou odvaze i zvědavosti chuťových buněk. Není divu, že kdejaký mistr kuchyně by raději sáhl po paštice se šalotkou než po české/maďarské tlačence s chlebem a cibulí.

Vařte si tlačenku sami

Zůstává pravdou, že kvalitní domácí tlačenka, připravená poctivě podle cechovních norem, z libových hlav, jazyků, srdcí a s minimem přidané želatiny, má stále v české kuchyni čestné místo. Tlačenka kdysi vznikala „ze zbytků“, při domácích zabijačkách šlo o důmyslný způsob zužitkování celého zvířete, a její chuť byla vždy vizitkou řezníka i domácnosti. I dnes ji lze připravit bez barviv, separátu nebo odřezků – ovšem právě v tom je rozdíl mezi poctivou klasikou a průmyslovou výrobou, která bohužel dominuje hypermarketům. Pokud má být tlačenka skutečně kulinární zážitek a ne evropský blaf, musí vonět česnekem, kořením a poctivě uvařeným masem, masové kousky musí být na řezu pořádně viditelné a želatina jen spojka, nikoli hlavní složka.

Tlačenka zůstává fenoménem české a středoevropské gastronomie i sentimentu, ale pravda je, že kvalitě se zkrátka musí jít naproti – buď vlastní výrobou, nebo náročností na výběr u řezníka. Při další návštěvě Francie tedy čekejte, že tlačenku tam nenajdete ani jako „specialitu zahraniční kuchyně“. Kdo ji u nás miluje, měl by vybírat pečlivě – a pokrmy ze zbytků, které by Francouz spláchl rovnou do dřezu, povýšit vlastní péčí o to, co mají Češi nejraději na talíři.

Nejnovější články

Tohle jídlo Češi milují, ale šéfkuchaři ho nazývají největším blafem střední Evropy. Francouz by to rovnou spláchl

Adriana Singerová
19. 9. 2025, 11:47
Lifestyle

Tlačenka je v Česku bezpochyby tradiční pivní lahůdka. Někteří Češi si bez ní nedovedou představit zabijačku a soudí, že správná domácí tlačenka je logickým vyústěním poctivé řeznické práce. Jenže to, co si mnozí dávají s octem, cibulí a čerstvým chlebem, bývá ze strany gastronomických odborníků označováno za největší masný blaf střední Evropy – a polskou tlačenku dokonce portál TasteAtlas vyhlásil za nejhorší masný výrobek na světě.

Tohle se žene z Afriky přímo na Česko. Následující dny se zapíšou mezi nejextrémnější v historii

Adriana Singerová
19. 9. 2025, 9:41
Rady a tipy

Meteorologové předpovědi na nadcházející dny sledují s úžasem i mírnými obavami: Nad střední Evropu se žene nebývale teplý vzduch přímo z Afriky, který během několika hodin zvedne zářijové teploty v Česku až k tropickým třicítkám. Slunečné, jasné dny, kdy bude rtuť teploměru šplhat ke 30 °C, nejsou v druhé polovině září zcela běžné, a právě letošní výkyv, extrémní déšť a náhlé prudké oteplení budou patřit do historických tabulek rekordů.

Největší ostuda v bytě: Tato drobnost prozradí, že počítáte každou korunu. Před návštěvou ji raději ukliďte

Adriana Singerová
19. 9. 2025, 9:05
Rady a tipy

Na první pohled působí byt upraveně a čistě, ale právě zdánlivé detaily často prozradí mnohem víc, než by si jeho obyvatel přál. Ať už chystáte domov na běžnou návštěvu, narozeninovou oslavu, nebo víkendové posezení se známými, právě drobnosti umí vyvolat otázky, jestli majitel na zútulňování interiéru příliš nešetří.

Tento výrobek z domácnosti používáme všichni. Přitom pomalu otravuje vzduch, který dýcháme

Hana Raiskubová
18. 9. 2025, 23:43
Rady a tipy

Možná ho máte také doma a libujete si nad jeho vůní, a přitom ani zdaleka netušíte, jak moc je tento výrobek nebezpečný lidskému zdraví. Obsahuje totiž škodlivé a těkavé látky, které mohou podráždit oči a nosní sliznici, a dokonce vyvolat dušnost a astma. Schopnost filtrovat vzduch a eliminovat škodlivé látky ve vzduchu mají přitom i přírodní prostředky, které zvládnete vyrobit svépomocí.

Stylisté se shodují: Tahle barva přidá ženám deset kilo a dva rozvody navíc. Po 40 v ní budete jen před očima chřadnou

Iveta Weissová
18. 9. 2025, 19:30
Lifestyle

Nejen střih, ale i barva našeho oblečení dokáže naši postavu podpořit, nebo zcela potopit. A co víc, je to právě barva, která se vtiskne i do vzhledu naší tváře. Některé barvy nám mohou podtrhnout naše přednosti, jiné zase zvýraznit nedostatky nebo přidat roky. Jaká barva by se v našem šatníku ale rozhodně neměla objevit ve chvíli, kdy jsme ve středním věku? Odpověď i důvody vás jistě překvapí.