Zpět na kategorii

Nejčastější chyba Čechů při skladování brambor. Nepotřebujete sklep, tento fígl prodlouží trvanlivost o měsíce

Michaela Chen
18. 9. 2025, 11:30
Rady a tipy

Brambory máme doma skoro všichni a málokdo z nás má sklep jako z učebnice. V paneláku nebo městském bytě tak často končíme s hlízami, které po pár týdnech klíčí nebo plesnivějí. Přitom stačí pár drobných kroků, aby vydržely pevné a chutné až do jara.

Nejčastější chyba Čechů při skladování brambor Shutterstock

Když jsem si na podzim přinesla první pytel brambor z farmářské tržnice, měla jsem radost, jak si přes zimu uvařím vlastní kaše a polévky. Jenže už po měsíci se pod dřezem objevily první klíčky a typický zápach, který značí, že zásoby to mají spočítané. Sklep nemám a balkon je v zimě spíš lednice než spíž. Začala jsem pátrat, jak to dělají ostatní, a našla jsem jednoduchý postup, který funguje i v běžném bytě.

Začíná to už při nákupu

První krok je výběr správných hlíz. Na dlouhé skladování se hodí hlavně pozdní odrůdy se silnější slupkou. Pokud nakupujete, sáhněte po bramborách bez zelených skvrn a bez poranění, jedna špatná brambora dokáže zkazit celý pytel. Po přinesení domů je nechte pár dní odpočívat na chladném a větraném místě, aby se drobné rány zacelily. Teprve pak je uložte natrvalo.

I bez sklepa vydrží brambory čerstvé celou zimu, stačí je správně vybrat. Foto: Shutterstock

Bez sklepa je nejdůležitější najít doma to nejchladnější a nejtemnější místo. Nemusí to být žádná speciální spíž, často stačí kout na chodbě, technická místnost nebo nevytápěná komora. Teplota by se měla držet mezi čtyřmi a osmi stupni, rozhodně ne nad desítkou. Světlo je nepřítel číslo jedna, protože pod jeho vlivem hlízy zelenají a tvoří solanin, který je nejen hořký, ale i jedovatý. Pokud máte jen světlejší roh, stačí bednu nebo pytel přikrýt tmavou látkou.

Zapomeňte na igelit

Zásadní je i to, v čem brambory leží. Plastová taška je nejrychlejší cesta k plísni, uvnitř se sráží vlhkost a hlízy se dusí. Ideální jsou dřevěné přepravky, jutové nebo bavlněné pytle, případně speciální třívrstvý pytel s malým sáčkem kmínové silice, který vyvinuli čeští vědci. Tenhle drobný detail umí dělat divy. Kmínová vůně brzdí klíčení a pytel udržuje správnou vlhkost, takže brambory vydrží pevné a svěží o několik měsíců déle než v běžném balení.

Brambory mají rády prostředí, které není úplně suché, ale nesmí se na nich srážet voda. Pokud bydlíte v paneláku, pomůže miska s trochou vody poblíž bedny nebo jen pravidelná kontrola, aby okolí nebylo příliš vyhřáté. Alespoň jednou týdně zásoby prohlédněte a jakmile najdete podezřelý kousek, okamžitě ho vyhoďte. Jedna nahnilá brambora dokáže zkazit celou várku.

Balkon s rozumem

Pokud máte balkon, můžete ho využít, ale jen dokud teploty neklesají hluboko pod nulu. Brambory by nikdy neměly zmrznout, jinak ztratí chuť i strukturu. V chladných dnech je proto lepší bednu vyložit polystyrenem nebo starou dekou a při mrazech přesunout dovnitř.

Speciální pytel s kmínovou silicí není marketingová hračka, ale osvědčený vynález. Kmín působí jako přírodní inhibitor klíčení a pytel drží optimální vlhkost i bez sklepa. Výsledek? Brambory vydrží pevné a chutné klidně o několik měsíců déle než při běžném skladování.

Doma si najděte nejtmavší a nechladnější místo. Foto: Shutterstock

Chytrá péče

Brambory si v sobě nesou kus české tradice – ať už končí v bramboračce, pečené na plechu nebo v obyčejné kaši, vždycky voní domovem. To, že je udržíte čerstvé i bez klasického sklepa, není jen praktická vychytávka. Je to důkaz, že i v městském bytě můžeme navázat na dávné zvyky a zachovat si kus soběstačnosti.

Stačí pár jednoduchých kroků a trochu péče a obyčejná zásoba brambor se promění v malý rituál, který šetří peníze, snižuje odpad a přináší radost z každého talíře. Když se o úrodu postaráte s rozumem a trpělivostí, odmění vás chutí, která vydrží celou zimu, a připomene, že i nejběžnější suroviny mají svou hodnotu, když jim dáme šanci.

Nejnovější články

Truhlíky nemusí zůstat prázdné: Těchto 5 rostlin vám v nich vydrží i přes zimu. Hravě zvládnou vítr, chlad i mrazíky

Lucie Mátéová
18. 9. 2025, 5:40
Rady a tipy

Většina lidí má svůj podzimní balkon spojený s povadlou zelení a prázdnými truhlíky. Existují ale rostliny, které to dokážou zvrátit. Nejenže zvládnou přežít první mrazíky, ale odolají i dlouhému chladu a větru. A jako bonus dodají vašemu balkonu i v těchto měsících kousek života a radosti.

Tohle jsem si vzala na třídní schůzky dcery. Učitelé jen zírali a rodiče si šeptali. S hanbou jsem utekla

Michaela Chen
17. 9. 2025, 19:10
Lifestyle

Stačilo pár minut v nové škole a pochopila jsem, proč se dcera necítí dobře. Dceru jsem přihlásila do výběrové školy s pocitem, že jí tím otevřu dveře k lepšímu vzdělání. Věřila jsem, že přísnější kritéria znamenají inspirativní prostředí a kamarády, kteří ji budou motivovat. První týdny ale chodila domů otrávená a tvrdila, že si s nikým nerozumí. Přiznám se, myslela jsem, že přehání a jen si zvyká.

Nejhorší barva, kterou si Češky dávají na vlasy. Přitom jim ničí vzhled a dělá je staršími. Bohužel ji nosí nejčastěji

Karla Michalíková
17. 9. 2025, 16:20
Lifestyle

Každá žena touží po dokonalé barvě vlasů, která podtrhne její krásu a omladí ji. V Česku sázíme na blond, považujeme ji za symbol mládí a elegance. Jenže právě tento trend, nazvaný "blond blindness", nás může potopit. Proč se tato barva, historicky spojená s ideálem krásy, tak často obrací proti nám a jak se vyvarovat nejčastějších chyb? Zjistěte, jak vybrat ten správný odstín, který vás opravdu omladí.

Jedovatá past v květináči. Češi si ji dávají k posteli i do dětských pokojů. Riziko otravy je extrémní

Adriana Singerová
17. 9. 2025, 14:35
Rady a tipy

Na první pohled je to krásná pokojová rostlina. Robustní, s velkými zelenobílými listy, snadná na pěstování a vděčná za trochu světla i pravidelnou zálivku. Právě proto najdeme její květináče v českých domácnostech tak často – nejen v obýváku, ale i v ložnici nebo dětském pokoji. Málokdo si přitom uvědomuje, že jde vlastně o tichou hrozbu.